Gość: Rozbawiony IP: 212.244.210.* 04.09.09, 09:26 Żydówka kręci Janosika. Syf, kiła, mogiła :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Janosik Janosik. Prawdziwa historia **** IP: 213.77.28.* 04.09.09, 10:41 Córka pastora, a nie rabina, kretynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Janosik. Prawdziwa historia **** IP: 83.238.212.* 04.09.09, 15:18 Paweł Felis pisze coraz lepsze recenzje. Do Sobolewskiego jeszcze trochę brakuje, ale młody ma czas. Film kiepski, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marmota Re: Janosik. Prawdziwa historia **** IP: *.icpnet.pl 05.09.09, 00:32 Felis zawsze pisał świetne recenzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Janosik. Prawdziwa historia **** IP: 194.116.253.* 05.09.09, 14:40 No, nie zawsze niestety. Nawet ostatnio się zdarza słabsza forma - np. przy "Wojnie polsko-ruskiej" wysmażył klopsa. Ale widać skumał, że recenzja to coś więcej jak błyskotliwy (p)opis, że to też jest sztuka. Mało w Polsce mamy dobrych recenzentów, a właściwie to są recenzenci, tylko krytyków nie ma, żeby dojrzalej podejść do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marmota Re: Janosik. Prawdziwa historia **** IP: *.icpnet.pl 06.09.09, 00:53 Dlaczego owa recenzja taka zla? Felis jako jeden z nielicznych pismaków ma prosty, niebanalny język, i cos od siebie do powiedzenia. Mam nadzieję że nie zacznie brnąc w jakieś belkotliwe ale madrze brzmiace wywody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Janosik. Prawdziwa historia **** IP: 217.153.211.* 14.09.09, 02:20 Felis? Niedawno w recenzji pomylił imię głównej bohaterki... Można się zastanawiać, czy w ogóle widział film i czemu nie zadał sobie wobec tego trudu, żeby sprawdzić to w internecie? film.gazeta.pl/film/1,22535,6944222,Bez_mojej_zgody____.html Emma? Jaka Emma? Bohaterką jest Anna! Co do przedmiotu wątku - Janosik. Prawdziwa historia - filmowanie jest chaotyczne i może to sztuka, ale mam wrażenie, że to sztuka dla sztuki. Ujęcia kamery i jej przeskoki są nie tylko męczące. Ma się wrażenie, że zaoszczędzono na zdjęciach. Całość wypada bardzo ciemno, bez koloru. Obraz jest zbyt ciemny. Wiele razy nie widać tego co się dzieje na ekranie, kamera nie nadąża za i tak wątłą akcją. Zbliżenia są denerwujące, często nie widać kontekstu. Zabrakło szerokich planów, które mogłyby pokazać wspaniałe przecież okolice! Film zdecydowanie za długi. Doceniam tylko to, że wreszcie część Polaków dowiedziała się, że Janosik nie był Polakiem, bo to niestety częsty błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bracia Cohen Z trzech prawd - prawda, tyż prawda i gó... prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 01:42 Panie wybrały to ostatnie. Ale czego można oczekiwac po ekipie Ekipy. Matka, córeczka, i syn siostry (muzyka)czyli Tow. Wzaj. Adoracji, tylko dlaczego za naszą kasę oni samżą tę kichę. Aktorki koszmarne (tylko homoerotyczna Adamik mogła takie wybrać), pedałkowaty Janosik z uśmiecham przygłupa, śmiech na sali. A Felis na palanta wyszedł, bo mu Szef kazał pochwalić. Co za brednia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opar Absurdu Kolejny gniot pani A.Holland... IP: *.aster.pl 05.09.09, 12:04 która bazuje na tym, że "wielką reżyserką jest". Do tego promuje swoją córeczkę, która następnie promować będzie kiedyś swoją córeczkę, itd. Nie mając już zbyt wiele do powiedzenia, w celu utrzymania się na topie, żeby jeszcze tempą publisię przyciągnąć do kina, wybiera się oklepany temat i dodaje pare cycków + Michała Żebrowskiego, który gra... Michała Żebrowskiego. Nadęte, pompatyczne, a przede wszystkim głupie. Prowincjonalna żenada. Ale kasa kręci się z magicznym, kamiennym kręgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Janosik. Prawdziwa historia **** IP: 83.1.89.* 06.09.09, 14:24 film bardzo ciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo opinia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.09, 22:05 film srednio ciekawy, powinien miec oznaczenie "+16" po co takie naturalistyczne widoki? troche mało ciekawa fabuła. dodajac cene biletu "premierowego" - pozostaje niedosyt... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Kolejna filmowa kompromitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 14:04 Po pierwszym, najbardziej miarodajnym weekendzie, okazało się, że film poniósł sromotną porażkę! Zaledwie 35 tysięcy widzów. A to oznacza, że wszystkie pieniądze (ponad 20 milionów złotych) zostały utopione w błocie. Wpływy ze sprzedaży biletów, nawet w połowie nie pokryły kosztów reklamy! Czy naprawdę nas na to stać, żeby topić tak olbrzymie pieniądze w projekt, który z góry był skazany na porażkę?. Temat jest mało interesujący i przeciętnie zorientowany wie, że to musiało się tak skończyć. Jak długo jeszcze, podatnicy mają wspierać kolesiów z Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, którzy "tworzą" miernotę, bez najmniejszych konsekwencji?. Tak, tak, bez konsekwencji. Założę się, że obie panie, otrzymają zaraz kolejne pieniądze na produkcję kolejnego gniota. Ustawa o kinematografii zdemoralizowała całkowicie środowisko filmowe. Liczą się wyłącznie układy, koterie, nepotyzm itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widz świeżo po Janosik. Prawdziwa historia **** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 00:43 Właśnie wróciłem z kina. Ogromnie cenię Agnieszkę Holland, jednak ten film nie zapisze się dobrze w jej dorobku. Jak dla mnie przede wszystkim brak w nim zasadniczej kwestii - po co autorki zrobiły ten film? Nie ma w nim żadnego przesłania, czy czegokolwiek do przemyślenia. Wniosek ogólny - nie było dobrze być rozbójnikiem. Epatowanie okrucieństwem (wydłubywanie oczu i patroszenie ryb na zbliżeniach, bryzgająca krew po twarzach, wbijanie haka pod żebra na zbliżeniach itp) a z drugiej strony duża ilość scen erotycznych, w których za pomocą zbliżeń spoconych ciał i mistycznej muzyki próbuje się imputować bliżej nieokreśloną wartość wyższą... Do tego dochodzą tanie sztuczki jak np. ze strzelaniem do celu (Robin Hood, Tell) motyw stary jak świat do tego zupełnie nierealny biorąc pod uwagę precyzję strzału ówczesnej broni. Na końcu zbliżenia oka jakiegoś dziecka patrzącego na okrutne powieszenie Janosika i do tego jeszcze końcowe narodzenie syna Janosika - znowu zbliżenia spoconej szyi rodzącej, cierpienie i krew. W kółko podobne środki wyrazu... że nie wspomnę już o gumowym zmarłym dziecku, które w niczym nie przypominało zachowania się prawdziwego ciała. Niestety po takich filmach jak "Europa Europa" nastawiłem się na kolejne arcydzieło tymczasem zobaczyłem mało wciągający film, gdzie zabiegi reżyserskie widać jak na dłoni, a poszukiwanie głębszych treści kończy się fiaskiem. Janosik obdarty z legendy okazał się tematem nie wartym filmowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Janosik. Prawdziwa historia **** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.10, 23:30 ? krytyk ... TYLKO krytyk może dopatrzeć się w tym filmie tego co tutaj opisuje. Jak dla mnie, Zwykłego widza, film jest tragicznie zmontowany z bezsensownymi wstawkami rżnięcia i gołych bab ... poco? co 5 minut film przerzuca historię o kilka miesięcy jak dla mnie nie wykańczając wątku poprzedniego. Szczerze Pani Holland stworzyła coś co mnie przeraża jak pomyśle ile kasy na to poszło, Niestety wogóle niewciągający i ... następny film Pani Holland najpierw dokładnie "oczytam" recenzje innych maniaków którzy poszli bo nikt mi nie zwróci za bilet :( DNO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakub żmij zielina Janosik. Prawdziwa historia **** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.10, 13:15 Trudno mi uwierzyć, że ten film został tak zmieszany z błotem. Dla mnie jest świetny. Przede wszystkim reżyserki nie próbują nas kupić wielkimi, dramatycznymi emocjami, o co łatwo w takim kinie. Janosik bezradny i nie do końca pewien w co się pakuje - to bardzo frapujący obraz. Nudny film? Dla mnie nie. Wizje Janosika są kiczowate? A jakież miały by być wizje XVIIIwiecznego górala? Janosik za ładny i za mało napakowany? Poprostu realistyczny. Zresztą wcale nie jest aż taki chudy a jego twarz ma całkiem męski kształt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veneda Janosik w Los Angeles IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 19.10.10, 20:52 Wczoraj wieczorem widzialem Janosika na festiwalu filmu polskiego w Los Angeles. No i co to za srachne dziwactwo bylo. Prawdziwy Janosik i jego banda w grobie sie teraz pewnie przewracaja. Do czego do doszlo? Jakas taka perwersyjno kiczowata soup opera z tego wyszla. Chore to takie jakies. Kto wie chocby troche o zyciu Gorali po obu stronach gor, musi miec niesmak w gebie po ogladnieciu tego filmu. Ja taki mialem, jak zreszta chyba cala widownia polsko-amerykanska w Los Angeles. Zaraz po projekcji filmu, zanjomy podszedl i powiedzial widocznie zniesmaczony i wzburzony, to bylo obrzydliwe, zygac sie chce. Nie potwierdzilem, bo sam unikam radykalnych reakcji - staram sie byc tolerancyjny do roznych artystycznych ekperymentow, tutaj babskich. Matka z corka, oby dwie malenkie kobietki, zrobily film o legendarnym rozbojniku. No, no, co za arogancja, co za tupet, nie ma dla nich tematow, ktorym nie podolaja. Co za bezczelna uzurpacja. Na dodatek maja czelosc nazywac ten film "prawdziwa historia." Ale co tam. Film zrobily i nawet niektorzy pisza o tym dobre recenzje doszukujac sie tam jakis wartosci. Kto im daje na to pieniadze? Za czyje pieniadze to jest robione? Pewnie nastepnym filmem Agnieszki Holland i Kasi Adamik beda "Krzyzacy." Taki mocny, meski film. Kto lepiej wyrezyseruje bitwe pod Grunwaldem niz dwie malenkie kobietki? Wreszcie mamy czasy feministek. One uzurpuja sobie, ze maja cos do powiedzenia. I mowia o wszystkim, nawet takich bohaterskich postaciach jak Janosik. Tylko co z tego wychodzi jest jeden wielki knot, chociaz rzucony na kanwas w artystycznym gescie, ale jednak knot. Odpowiedz Link Zgłoś