Gość: Chilon IP: *.wroclaw.mm.pl 19.04.10, 16:22 Rewelacja! Warto ją kupić chyba tylko dla tej cieczy, bo żarówka LED o mocy 3W kosztuje w granicach $5. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zx Re: Żarówka z płynem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.10, 18:57 Polska język - trudna język, panie "ałtor" (chyba po giertychowej maturze, sic!) Czy ktoś w redakcji czyta teksty przed ich publikowaniem?! Śmiem wątpić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pseudonim Re: Żarówka z płynem IP: 212.189.46.* 19.04.10, 19:52 Niech pokażą widmo tej LEDówki, wszystkim od razu przejdzie ochota na jej używanie. To koszmarnie sztuczne światło nie nadające się do miejsca pracy czy domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Żarówka z płynem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 20:16 25W z 4W... marnotrawstwo energii, dobre LED 3.3W daje odpowiednik 40W :) Jakby chłodzenie płynem miało by sens inny niż estetyczny już 10 lat temu byśmy używali procesory chłodzone płynem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stoffer Re: Żarówka z płynem IP: *.olf.sgsnet.se 19.04.10, 21:27 @mm - akurat z tymi procesorami chłodzonymi płynem to trafiłeś jak kulą w płot. Układy chłodzenia komputerów cieczą są dostępne od lat i wilelu graczy składających naprawdę high-endowe maszyny funduje sobie chłodzenie cieczą bo szum wentylatorów ciężko by był znieść. Quad Core 3.0 GHz i GeFroce 9800 GTX z wiatrakami potrafi byc głośny więc inwestycja w chłodzenie cieczą ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Żarówka z płynem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 21:47 stoffer - tak wiem można chłodzić też ciekłym wodorem, gracze to jakiś mały procent użytkowników w stosunku do ogółu. Jako użytkownik wielu komputerów od 1984 roku nikt mi nigdy nie proponował takiego rozwiązania, a ta żarówka ma być dla każdego. Any way jak dla mnie pomysł mało trafiony, choć zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Żarówka z płynem IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.10, 22:45 Żarówki zbudowane na bazie LED wymagają dobrego odprowadzenia ciepła, w tym wypadku wykorzystywana jest ciecz, która także odpowiednio rozprasza światło LED, w przypadku LED High Power bezpośrednie patrzenie powoduje uszkodzenie wzroku - stosowane są więc różne metody rozproszenia - tu ciecz. Taka żarówka to ciekawostka, która była na rynku już w zeszłym roku, ale ma znaczenie dekoracyjne, teraz żarówki LED o lepszej sprawności można kupić po około 6$. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr inż. Giertych Re: Żarówka z płynem IP: *.opera-mini.net 19.04.10, 23:00 Dziatki Wy moje! Jakże się cieszę, że nikt nie zwrócił jakiejś szczególnej uwagi na fakt, że ideą chłodzenia cieczą jest transport ciepła od elementu chłodzonego do wymiennika ciepła, czyli najzwyklejszej w świecie chłodnicy. Fakt faktem, że nalanie płynu do żarówki powoduje zwiększenie powierzchni oddawania ciepła, ale to wciąż jest najzwyklejszy w świecie pic na wodę fotomontaż, gdyż efektywne odprowadzanie ciepła z takiej "żarówki" wymagałoby podłaczenia jej do systemu obiegu cieczy chłodzącej, którego elementem byłaby nasza przysłowiowa chłodnica. A tak? Kasujemy bez mała $25 z frajerów mających żarówkę chłodzoną cieczą. Allejua i do przodu, Panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rat Re: Żarówka z płynem IP: 156.17.166.* 19.04.10, 23:41 Wow! nie zawiera rtęci! Cóż za postęp! Kto by pomyślał, że może istnieć taka nowoczesna żarówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek Re: Żarówka z płynem IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.04.10, 01:41 Oszczędności biorą się z długiej żywotności....Gdyby zamiast 4 lata napisano 6 też byście uwierzyli? Patrz świetlówki.... A jeśli to nie 4 lata a "jedynie" dwa? Te oszczędności....jeśli założymy, że będziemy używać ekstermalnie długo - 8h dziennie, to te 4 lata zajmą nam 12 lat! Czy na pewno chcę kupić sobie "żarówkę" na następne 10 lat? Czy będe jej tak długo używał? Czy za 5 lat uznam ją za przestarzałą (i tym samym rzekome oszczędności wezmą w łeb) No i do czego użyć takiej słabej lampki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Żarówka z płynem IP: *.west.gre.pl 20.04.10, 07:36 Zarowka 4W jako odpowiednik 25 W? A kto uzywal do tej pory zarowek 25W? Bycze jaja, za przeproszeniem, jasniej swieca Odpowiedz Link Zgłoś
nkab Re: Żarówka z płynem 20.04.10, 08:43 >No i do czego użyć takiej słabej lampki. Do kibla? W nocy jak znalazł. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Żarówka z płynem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 10:20 Marnie wygląda ta żarówka. Ja kupiłem ledowe halogenki Hikari pobierające 2W. Świecą jak 40W. Cena z rabatem ok. 22zł. Odpowiedz Link Zgłoś