mariuszg2 29.10.12, 16:27 ja śmigam jeszcze na letnich...jest hardcore... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielkafuria Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 29.10.12, 16:57 ja zmieniłam, ubłagałam pana w warsztacie, mowiac ze wyjezdzam w trase, a on do tego pracownika... no popatrz...wszyscy w trase w ten weekend jadą... Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 29.10.12, 17:55 jak sie jezdzi głownymi na mazowszu to spoko ja napewne jeszcze kół nie zmienie przeczekam te pare dni bo potem znow bedzie +15 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Nie. 29.10.12, 19:04 Moje auto "umówione" na jutro, na 17:30. Żony poczeka sobie do solidniejszego śniegu (żebym miał czym śmigać, jak się zechce w połowie listopada znów ciepło zrobić;). A tak serio - od lat tak wymieniam - w jednym na koniec października, w drugim na koniec listopada. Potem środek marca i środek kwietnia. Żal dzięki temu tyłka nie ściska (a i uszom wycia zimówek na gorącym asfalcie oszczędzam), jak trzeba nagle 500km przejechać przy +20 w marcu czy w połowie listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 29.10.12, 19:15 Tak. Z końcem ubiegłego tygodnia.:cool: Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 29.10.12, 21:31 ja jak muszę, to zmieniam na opony autobusu lub nogi własne. poza tym nie zmieniam. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio Ty to sie , dziewcze, ciesz... 29.10.12, 21:43 six_a napisała: > ja jak muszę, to zmieniam na opony autobusu lub nogi własne. poza tym nie zmieniam. Bo u nasz, to gdy zrobisz wypadek w sezonie zimowym na oponach letnich - to ubezpieczalnia grosza nie zaplaci. Mario, mi, do licha (przez to napomnienie ) popsul najbliszy weekend... Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Ty to sie , dziewcze, ciesz... 29.10.12, 21:54 nie znam się, u mnie jest zimowa zima góra tydzień w roku, a w góry się nie wybieram. no i jeszcze musiałabym zrobić ten wypadek. to nie na moje nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio nosz przecie od dawna muvie 29.10.12, 22:07 six_a napisała: > nie znam się, u mnie jest zimowa zima góra tydzień w roku, a w góry się nie wybieram. no i jeszcze musiałabym zrobić ten wypadek. to nie na moje nerwy. Ze gory to sa dobre - gora 2 tygodnie w roku (na urlop) a poza tym to lepiej sie moczyc w cieplej wannie, no ostatecznie w deszczu :) niestety, nie kazdy ma tak dobrze - jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: Ty to sie , dziewcze, ciesz... 29.10.12, 22:51 zima zaczyna sie 22 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio Zima dla ubezpieczalni 30.10.12, 12:26 minasz napisał: zima zaczyna sie 22 grudnia zima dla ubezpieczalni zaczyna sie , gdy spadnie snieg (nawet w pazdzierniku) i nie ma przepros. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Zima dla ubezpieczalni 30.10.12, 15:50 zima = zimowe warunki = śnieg, gołoledź itp. przypadki. co oznacza, że jak przyczyną wypadku w grudniu będzie wymuszenie pierwszeństwa na suchej nawierzchni, to możesz mieć nawet opony od roweru w tym swoim samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Zima dla ubezpieczalni 20.11.13, 18:02 Powinieneś od razu napisać, że chodzi o Versicherung(sgesselchaft) a nie ubezpieczalnię. Odpowiedz Link Zgłoś
maly.jasio Re: Zima dla ubezpieczalni 22.11.13, 21:18 man_sapiens napisał: > Powinieneś od razu napisać, że chodzi o Versicherung a nie ubezpieczalnię. a to jakas roznica ? Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Zima dla ubezpieczalni 22.11.13, 23:14 > a to jakas roznica ? tak, różnica kraju i różnica przepisów. taki drobiazg. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 29.10.12, 22:03 nie.. a z racji, że ślubny chciał mnie tego nauczyć i mi kazać, ale ja w zaparte poszłam i nie dałam się, ale niestety to ja jeżdżę teraz non stop po kilka razy dziennie, a on piechotką, cierpliwość mi się kończy.. chyba bierze mnie na przetrzymanie!! No kto to widział jeździć po mieście 30km/h!! A i tak hamulce nie działały ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk88 Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 30.10.12, 07:59 Proszę was.... od roku jeżdżę na zimowych :P Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 30.10.12, 08:44 a ja w sobote (w te najwieksza sniezyce) jezdzilem na letnich....szok.... a jak chcialem na szybko zmienic to Panw warsztacie zaspiewał 120 zł (30zł od koła)...i nadal jeżdzę na letnich....poczekam aż sie ociepli i9 zapłace po 10 zł od koła (razem 40 zl)...czyli moję życie warte jest 120-40=80 zł.... nie za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Mnie w niedzielę... 30.10.12, 09:28 mariuszg2 napisał: > a ja w sobote (w te najwieksza sniezyce) jezdzilem na letnich....szok.... a jak > chcialem na szybko zmienic to Panw warsztacie zaspiewał 120 zł (30zł od koła). > ..i nadal jeżdzę na letnich....poczekam aż sie ociepli i9 zapłace po 10 zł od k > oła (razem 40 zl)...czyli moję życie warte jest 120-40=80 zł.... nie za dużo... ...ślubna wyciągnęła też na letnich. Bo umówiła się z mamusią, a gołoledź, więc ona sama nie pojedzie (kilka lat temu w takich warunkach, ale na zimowych oponach, napadła na nią [rzecz jasna znienacka wtargnąwszy na jezdnię;] latarnia - nic większego się nie stało, samochód wyklepaliśmy, ale uraz do jazdy w skrajnie trudnych warunkach pozostał). No, ale to 8km w jedną stronę po mieście... więc poturlałem się, przy każdym hamowaniu nasłuchując, czy już ABS działa, czy jeszcze nie blokują się koła. Już tęsknię do zimówek, ale jeszcze kilka godzin do wymiany muszę poczekać :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Mnie w niedzielę... 30.10.12, 11:53 qqbek napisał: > > ...ślubna wyciągnęła też na letnich. > Bo umówiła się z mamusią, a gołoledź, więc ona sama nie pojedzie Otototot...wkurza mnie to okropnie...moja ma prawko od wielu lat ale jak mamy gdzies razem jechac (zwłaszcza do jej rodziny) to ja musze prowadzic.... za szofera robie a ta se wychodzi i robi pokazuwkę przed swoją rodziną jak wytresowała sobie szofera...i jeszcz epłąszcz rzuci i torebke na zasadzie..."Janie powies" :/ a jak jedziemy do mojej rodziny gdzie jest okazja się napić to ona i owszem chętnei poprowadzi ale w tamta stronę...spowerotem boi się prowadzic po ciemku... !!!!! a jak jedziemy do centrum handlowego to ma wymówkę, że ona po warszawie to nie bedzie jeździć bo zaraz po zdobyciu prawka miała stłuczkę (karetka w nią wjechała na sygnale....) hahaha... tylko kochac taką kobiete :D (kilka lat tem > u w takich warunkach, ale na zimowych oponach, napadła na nią [rzecz jasna znie > nacka wtargnąwszy na jezdnię;] latarnia - nic większego się nie stało, samochód > wyklepaliśmy, ale uraz do jazdy w skrajnie trudnych warunkach pozostał). o a ja kiedyś na drodze osiedlowej miałem naglę wtargnięcie latarni.... też nie miałem zimówek ale takie super szerokie na alusiach....:))) i wiozłem żonę z dzieckiem z tyłu.... i wiedziałem, że nie wymanewruje tylko stwierdziłem, że uderzymy w latarnię, trzymajcie się taty.... Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie zaproponujcie cos 30.10.12, 09:34 205/55 R16 tylko w rozsadnej cenie poprosze Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: zaproponujcie cos 30.10.12, 10:33 jakbys potrzebowal 215/55R17 to podpowiadam - Pirelli. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 wroc 30.10.12, 12:36 /55 to Michelin, a Pirelli to /45 R17 tak sie sklada, ze mamy dwa samochody. U nas nie ma zimowych opon, tylko zima w gorach trzeba miec lancuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: zaproponujcie cos 30.10.12, 10:37 wez_sie napisał: > 205/55 R16 > tylko w rozsadnej cenie poprosze 195/60 R16 (różnica w obwodzie koła 1,3%) a cena będzie dużo niższa. Sam jeżdżę na Good Yearach Ultra Grip w zimie i chwalę sobie te opony. Do poprzedniego samochodu miałem Dębice Frigo 2 i była to chyba największa porażka w doborze opon, jakiej stałem się ofiarą od kilkunastu lat. Niby koncern ten sam (Good Year), ale opony takie, że przed każdą kałużą co religijniejsi powinni szybko zmówić paciorek (inna sprawa, że na sypkim lub ubitym śniegu były niezłe, ale na błocie pośniegowym i wodzie wprost tragiczne). Poszukaj sobie w niezależnych testach (polecam niemiecki ADAC), co akurat wypada dobrze w "twoim" rozmiarze, w tym sezonie (bo opony co roku stają się lepsze) i kup, nie oszczędzając, coś z pierwszej trójki. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Wróć! 30.10.12, 10:40 Rzuciłem okiem na ceny. Obydwa rozmiary wypadają podobnie cenowo, za ten sam produkt. Tak więc zostań przy 205/55 R16. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Testy ADAC: 30.10.12, 10:45 Tutaj Wygląda na to, że jeżeli chcesz coś kupić, to polecają na ten rok: Continentala ContiWinterContact TS850, Michelin Alpin 4 i Dunlopa SP Winter Sport 4D. Jako dobre oceniono też Good Year Ultra Grip 8 i Nokian WR D3. Polecane tutaj przez kogoś Pirelli wyszły "mocno przeciętnie". Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie Re: Testy ADAC: 30.10.12, 11:03 no ja bym potrzebowal wlasnie bardziej do jazdy po blocie posniegowym, a nie po ubitych smiegu w gorach tylko te ceny skandaliczne, ale i tak thx! Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Testy ADAC: 30.10.12, 11:55 a ja mam barumki... a żona semperitki.......nie wiem jak semperitki ale barumki sa super Odpowiedz Link Zgłoś
htoft Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 30.10.12, 09:36 Ja mam całoroczne i mam to wszystko gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
janek_jan3 Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 30.10.12, 15:57 hahaha ja tez na letnich jeszcze, a jak! wczoraj sobie dzięki temu mogłem fajnie posmigać na parkingu przed centrum handlowym :D Moja kobieta chciała mnie zabić, a ja miałem frajde nieziemską ;) Odpowiedz Link Zgłoś
k-x Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 30.10.12, 19:08 na zimowych też może być hardcore - marznąca mżawka na kostce. jedziesz, lepiej, jak po lodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mohitto Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 30.10.12, 20:19 na razie zmienilem motor na auto. Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 31.10.12, 22:23 przede mną, ale nie czuję się dumny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 31.10.12, 22:44 mariuszg2 napisał: > ja śmigam jeszcze na letnich...jest hardcore... Moje są tak łyse, że od wiosny, kiedy zmieniłem koła, jest hardkor. Ale na dniach (magik wrócił z tureckiego urlopu) dam założyć zimowe. Robiłem to kilkakrotnie samemu ale odkąd dwukrotnie zapomniałem koło dokręcić, co żona odczytała jako próbę smoleńskiego zamachu na nią, jadę do warsztatu. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 31.10.12, 22:55 > Robiłem to kilkakrotnie samemu ale odkąd dwukrotnie zapomniałem koło dokręcić, > co żona odczytała jako próbę smoleńskiego zamachu na nią, jadę do warsztatu. a ja dziś zmieniłem za 40 zeta(niecale10EUR) jak przypuszczałem i bez kolejki.... a żonie szanownej się kłąniaj od współfora z przesłaniem zaduszkowym ....to Polacy podmienili zwłoki w mauzoleum na Placu Czerwony, a to co turyści tam oglądają to sobowtrór Włodzimierza Ilicza spod Ostrołęki....Wasilczuk się nazywał podobno.,...prawdziwy Lenin leży w krypcie królewskiej na Wawelu...tuż obok trzeciego bliźniaka.... Odpowiedz Link Zgłoś
moja_sprawa3 Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 05.11.12, 10:13 eat.clitoristwood napisał: > mariuszg2 napisał: > > ja śmigam jeszcze na letnich...jest hardcore... > > Moje są tak łyse, że od wiosny, kiedy zmieniłem koła, jest hardkor. > > Ale na dniach (magik wrócił z tureckiego urlopu) dam założyć zimowe. > Robiłem to kilkakrotnie samemu ale odkąd dwukrotnie zapomniałem koło dokręcić, > co żona odczytała jako próbę smoleńskiego zamachu na nią, jadę do warsztatu. Same zmieniałeś koła , a jak wyważałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
mexx_01 Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 01.11.12, 12:23 Jeszcze nie. Musze zonie przypomniec ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lenka.magdalenka Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 04.11.12, 20:44 nie, nie zmieniłam jeszcze aczkolwiek jakis namolny "zakład" juz wysłal mi 3 smsy ze swoją oferta Odpowiedz Link Zgłoś
piorex12 Zmieniliście już opony na zimowe? 05.11.12, 11:21 Ja juz wymieniłem w ubiegłym tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 hardcore to jest to. chyba Polak? 07.11.12, 12:15 Yes, this is an actual photo taken by Transport SA last month at the corner of Trimmer Parade and Frederick Road, Seaton. The wood was about two metres out of the (left) hand side and about three metres out of the (right) hand side. The beams in the front window went across his chest, he could only manage one hand on the wheel. safetyupdate.com.au/safetyupdate.com.au/media/Issue_7/bunnings.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: hardcore to jest to. chyba Polak? 07.11.12, 12:32 no, chyba polak i chyba baba. na pewno baba baba z polski Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: hardcore to jest to. chyba Polak? 07.11.12, 13:21 nie smie sie sprzeciwic, Pytio :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: hardcore to jest to. chyba Polak? 07.11.12, 14:50 wg mnie to jest pijany Polak.... trzeźwy nie kierowałby autem z fotela pasazęra pozostawiając miejsce kierowcy puste.... Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia55 Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 10.11.12, 23:10 tak, tak, w moim przypadku byla to koniecznosc nawet :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 18.11.13, 18:28 zmieniłem... ale w tym roku to nie pomogło...:( Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 18.11.13, 22:27 przyy..les w slup? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 18.11.13, 22:37 nie....ale śnieg nie pada...a powinien skoro mam zimówki.... to pewnie przez ten szczyt klimatyczny w Warszawie.... Pan Bóg wie co robi....zjechało się tu ekoszataństwo z całego świata wielobarwne..... więc lepiej nie prowokować tradycyjną polską bielą symbolizujjącą niewinnąść na ulicach oraz czerwienią symbolizującą coś zgoła cieplejszego..... to nasze i to nie jest nasze ostatnie słowo...a w moim markecie w promocji jest sól drogowa (!) true story!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 18.11.13, 23:22 .a w moim markecie w promocji jest > sól drogowa (!) pewnie dwa razy drozsza, bo z mikro i makro-elementami? Mario, Ty gdzies z Woli lub okolic jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
kino.mockba Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 19.11.13, 08:14 > to nasze i to nie jest nasze ostatnie słowo...a w moim markecie w promocji jest > sól drogowa (!) true story!!!!! Ta w kiełbasie była bez promocji czy gratis do produktu? Odpowiedz Link Zgłoś
ines.de Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 18.11.13, 22:58 a ja na zimowkach od zeszlej zimy, na letnie nie zdazylam zmienic, wiec nawet nie ma opcji, ze mnie zima zaskoczy ;p Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 22.11.13, 20:25 ja zmieniłem . poszło tym razem na luzie. dwa lata temu życie mnie nauczyło, ze musze , ale to ku... muszę zrobić to, zanim jeszcze nic nie będzie zapowiadać sniegu. to gwarancja dobrego samopoczucia w dzień białej klęski. a ten coraz bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
pollarek Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 26.11.13, 20:52 Ja to się z wymianą na letnie jeszcze nie zdążyłam wyrobić. Ty to potrafisz zestresować Mariuszq ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszg2 Re: Zmieniliście m.już opony na zimowe? 26.11.13, 21:24 Polllarku! No tajming masz krwiopijczy... teraz rozumiem co się z Tobą działo po przedostatnim spotkaniu forumowym...jakbys siedziła gdzie indziej nie zapamiętałbym Twoich naklejek z nickami i czerwonej bluzeczki z eksponowanym dekoldem i kuzyna ze strony brata siostry po kądzieli stryjecznego teścia ciotki synowej sąsiada spod czwórki za Wisłą od Bródna ale patrząc z perspektywy Kremla......nie mówiłem Ci ala jego dziara nakręciła niektóre forumki uczestniczki....i do dziś przeżywają dosypując w nadmirze karmę kiciusiom....nie świadome jak bardzo to szkodzi ich wątrobie......ale fajnie Cię czytać po wiekach....:) Odpowiedz Link Zgłoś
coffei.na Polli!!!!! 27.11.13, 20:08 pollarek napisała: > Ja to się z wymianą na letnie jeszcze nie zdążyłam wyrobić. Ty to potrafisz zes > tresować Mariuszq ^^ > już nigdy...nigdy nas nie zostawiaj...Ty ...Ty psycholko jedna!!!! :* :* :* Pozdro apetyczna wisienko :D Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 28.11.13, 21:29 > Ja to się z wymianą na letnie jeszcze nie zdążyłam wyrobić. Take it easy. Dopóki nie wjedziesz na śnieg/lód to różnica nie jest wielka. A jeżeli cię śnieg/lód zaskoczy - nie będę ci, dziecko, opowiadać ile lat jeździłem maluchem po lodzie i śniegu na prawie łysych letnich oponach - w czasach, kiedy kupienie jakiejkolwiek opony było cudem :D. Po prostu inaczej się dodaje gazu, jedzie się biorąc poprawkę na to, że inni (na zimówkach) mają drogę hamowania tak o 20..30% krótszą od nas (odstęp od poprzednika nie 2 i nie 4 ale 5-6 sekund) i udaje się dojechać do warsztatu żeby zmienić na zimówki ;) Ale tamte czasy minęły - teraz zmieniam na zimowe tak koło 1..15 listopada. Ostatnio na Nokiany WRD3 - są cichutkie, świetne na mokrym i suchym, nie wiem jeszcze jak z lodem (podobno też dobre) i trwałością, cena rozsądna. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Zmieniliście już opony na zimowe? 04.12.13, 13:34 na lodzie najlepsze som łyżwy a w czasach maluchów letnich jeszcze nie wynaleziono. tak że nie zmyślaj. Odpowiedz Link Zgłoś