30.05.05, 20:37
Prowadzilem sobie dzisiaj z panem kafelkarzem powazne finansowe negocjacje.
Rozmawialismy sobie tak o pracy no i pada kwota 1000 pln. Kwote udalo mi sie
stargowac nizej, bo pan jest z szarej strefy i pracuje "po znajomosci". Tak w
ogole, to bedzie sie musial streszczac bo gdzies tam nowa robota ma na oku.
Wiec u mnie zabawi pracujac jakis tydzien. Licze sobie: w miesiacu tygodni 4
x 1000 = niezla pensja. No ale pewnie nie zawsze sie tak udaje, moze np.
wykona tylko polowe takiego planu? Ale 2.000 to jakby tez niezle :).
Po co o tym pisze? Pomyslalem, ze forum moze czytaja studenci, ktorzy nie
wiedza jaka specjalizacje wybrac ;).
Obserwuj wątek
    • tony82 Re: fachowcy 30.05.05, 20:41
      A potem sie zobaczy w programie Usterka:))
      • c.kapturek Re: fachowcy 30.05.05, 20:45
        buhahahaha ;-))))))
      • gomory Re: fachowcy 30.05.05, 20:46
        No widzisz... i jeszcze jest szansa miec swoje 10 minut w mediach. Tylko to sie
        liczy w dzisiejszym swiecie ;)
        • tony82 Re: fachowcy 30.05.05, 20:49
          I może jakaś sesja zdjęciowa z Dodą:P
          • c.kapturek Re: fachowcy 30.05.05, 21:00
            ta, Doda niech zuroczy klienta, ze ma super fuszerke na ścianach ;DDDDDDDDDddddd
    • c.kapturek Re: fachowcy 30.05.05, 20:46
      żeby dobrze kafelkowac, nie trzeba kończyć inżynerii budownictwa :]
      • gomory Re: fachowcy 30.05.05, 20:55
        Bingo :). A sadzilem ze tak sprytnie skrylem sedno zagadnienia, iz tak szybko
        na to nikt nie wpadnie. Wygralas czerwony kapturek dopochwowy ;).
        • c.kapturek Re: fachowcy 30.05.05, 20:59
          dzięki <szczerzy zęby> i żeby Ci jutro te kafelki odpadły ;P
        • tygrysio_misio Re: fachowcy 30.05.05, 21:01
          no a ja wybralam ta specjalnosc choc nie po to aby kafelkowac....ale jak
          skoncze i sie nie uda posadki kierownika budowy zlapac to kafelkara bede
          niezla:)
          • c.kapturek Re: fachowcy 30.05.05, 21:07
            nawet jesli, zagłębisz wiedzę przez praktykę :))))))))
            • tygrysio_misio Re: fachowcy 30.05.05, 21:10
              najgorsze jest to ze moje kolezanki ze studiow wszystkie przechodzily juz
              remonty w domu i kafelkowaly i fugowaly itp itd...a ja nic

i jak tu zdobywac praktyczna wiedze??

chyba pojde sobie podłubac w nawierzchni asfaltowej...dzis obcasem zrobilam w
              jednym miejscu 5 mm wglębienie
          • alvaro_recoba Re: fachowcy 30.05.05, 21:38
            no co ty???
            studiujesz budownictwo? ja tez , hehehe, na PW, a Ty?
            pozdro
            • tygrysio_misio Re: fachowcy 30.05.05, 21:43
              PB

pozdro:)
              a moze maasz jakies rysunki w cadzie skladowanie elementow systemy FF??...ale
              to tak nawiasem:)
              • alvaro_recoba Re: fachowcy 30.05.05, 22:44
                niestety nie mam:( nie wiem nawet co to jest, jakies systemy FF:)
                a moze Ty bys chciala zrobic mi jakis projekt, np z betonow albo metali?:))hehe
                musze oddac niedlugo, a nawet nie zaczalem jeszcze
                pozdro dla Pani inżynier:)
                • tygrysio_misio Re: fachowcy 30.05.05, 22:46
                  ja mam przesrane z montazem hali FF;(
                  no a do tego inne projekty;(

jestes na 3 roku tak?? czy macie jkos inaczej to poukladane w programie?
                  • alvaro_recoba Re: fachowcy 30.05.05, 22:56
                    w indexie mam wpisany II rok
                    ale robie rzeczy z I, II i III roku hehe jestem geniuszem czyli:))))
                    a tak serio to repetuje na II, metale i betony wziąlem sobie awansem.chyba
                    niepotrzebnie, bo dzisiaj zadalem sobie takie pytanie: k.u.r.w.a po co? hehe
                    mam miesiac na zrobienbie miedzy innymi tych dwoch projektow, a same obliczenia
                    do jednego i drugiego zajmuja 70 stron :(( normalnie zalamka
                    a co to jest to FF, bo ciagle nie wiem?
                    pozdro
                    • tygrysio_misio Re: fachowcy 30.05.05, 22:59
                      "Fabryka Fabryk"...system prefabrykacjido budowy hal itp produkcujnych

ja mam do tego zrobic projekt montazy...a do tego ok 50 stron czegowiekszosc
                      to rysunki

ja jestem na 2 ale moglam byc na 3 ale skoro sie przemioslam z zaocznych na
                      dzienne(mialam srednia 4.5 z 3 sem...ale wtedy chcialo mi sie uczyc) to
                      zostalam zredukowana o semestr z powodu roznic w programie

no i tak oto jestem drugi raz na drugim roku
                      • alvaro_recoba Re: fachowcy 30.05.05, 23:05
                        no to skoro jestes an drugim to tak jak ja
                        jeszcze sobie troche postudiujemy niestety
                        • tygrysio_misio Re: fachowcy 30.05.05, 23:08
                          przedemna semestr mechaniki budowli...w tym roku z ok 220 osob ok 60 ma
                          repete..i cholera sie boje tego

a do tego konstrukcje itp..ale jak przejde 5 sem to juz bedzie lepiej ponoc
                          • alvaro_recoba Re: fachowcy 30.05.05, 23:10
                            a jak tam wytrzymalosc mat?
                            bo u mnie cienko z drugim semestrem, musze dostac z ostatniego kolosa 14 na 15
                            punktow hehe chyba znowu nie zalicze:)
                            • tygrysio_misio Re: fachowcy 30.05.05, 23:18
                              u mnie z tym jest luzniej bo gosc z wykladow jest boski poprostu
                              ale babka z TRB jest walnieta...i jej sie boje

ale mimo wszysttko mi sie podoba..fajny kierunek no nie?
                              • alvaro_recoba Re: fachowcy 30.05.05, 23:26
                                jak dla mnie za duzo roboty hehe ale trudno, satysfakcja bedzie wieksza jak skoncze.
                                no a potem kariera na budowie... hehe takie reczy wybyduje , ze hoho...
                                • alvaro_recoba Re: fachowcy 30.05.05, 23:27
                                  a jeszcze co do studiow to przydalo by sie wiecej dziewczyn u mnie bo pod tym
                                  wzgledem to troche cienko jest
                                  pozdro
                                  • tygrysio_misio Re: fachowcy 30.05.05, 23:30
                                    a u mnie ok 1/3 wiec nie wiem czy to malo...wszyscy mysla ze nas jest kilka a
                                    tu az tyle...i jakie laski:)
                                    • alvaro_recoba Re: fachowcy 30.05.05, 23:34
                                      hehe
                                      jak jest Was tak duzo, i takie fajne jestescie to zapraszam na PW:)
                                      zamieszkacie sobie w fajnym akademiku, beda spoko imprezki:)
                                      pozdro
    • azazela Re: fachowcy 30.05.05, 20:50
      heheh przenies ten post na forum maturzysci, zostaniesz ich guru:)
      • gomory Re: fachowcy 30.05.05, 20:52
        Poki co sie walnalem i umiescilem go na forum "kobieta". Qrde... jeszcze baby
        porzuca pranie i gotowanie i sie przekwalifikuja???
        • azazela Re: fachowcy 30.05.05, 20:58
          jak przy nastepnym remoncie bedziesz sie targowal z "baba" to pamietaj ze sam
          tego chciales.
          • c.kapturek Re: fachowcy 30.05.05, 21:01
            on się nie będzie targował, on jej da czopek ;DDDDDDDDDdddddd
            • azazela Re: fachowcy 30.05.05, 21:02
              to mi wyglada na molestowanie pracownika:DDD
              • c.kapturek Re: fachowcy 30.05.05, 21:04
                potem odwróci kota ogonem, ze testował tylko usługę ;DDDDDddddddd
            • tygrysio_misio Re: fachowcy 30.05.05, 21:02
              jak mu w programie "Usterka" wszystko odpadnie to szybko znajdzie nowego
              fachmena za 2000 z uprawnieniami tymi to a tymi i zanim baby sie
              przekfalifikuja to fucha bedzie jz odwalona na amen :)
              • c.kapturek Re: fachowcy 30.05.05, 21:05
                hehehehe :)))))))
    • zielony.lisc Re: fachowcy 30.05.05, 21:15
      A co ten pan za prace Ci dokładnie wykonywał ? Chodzi mi o to czy tylko kładzie
      Ci płtyki czy poprawia po jakims "partaku" ? Bo wiesz nie możne tego tak do
      konca rozpatrywać . Chyba sam byś sobie tego nie chciał kłaść na krzywych
      ścianach itp ?! Co ? Położenie 1 m 2 kafelek o wymiarach 10*10 (to 100 sztuk)
      na łęgatej ścianie . Wiesz ile czasu to pochłania ? A teraz zastanów się ile to
      się wykonuje gdy ma się kilka takich metrów . ozatym usługi budowlane to dzieło
      a nie godzina pracy . Problem zajrzyj sobie do katalogów . Zarządasz fachowego
      kosztorysu to za niego słono zapłacisz i chyba Ci się odechce kalkulacji .
      Pozdrawiam .
      • gomory Re: fachowcy 30.05.05, 23:38
        Nie chce mi sie samemu niczego robic. Jestem nieszczesliwy jak musze wymienic
        uszczelke w kranie, a kladzenie kafalek na sciane wydaje mi sie TOTALNIE nudnym
        zajeciem. Wole zaplacic i miec spokoj. Facet mi zbija tynk, bedzie wieszal
        regipsy i kleil kafelki. Zajmie mu to 5 dni - po pare godzin dziennie pracy.
        Fakt ze place za dzielo, ale na godziny to sie takze da przeliczyc ;).
        • zielony.lisc Re: fachowcy 31.05.05, 18:02
          Widać jak bardzo zmęczyłeś się pracą w życiu . "Zbija tynk" - nowe określenie .
          Ty raczej nie jesteś po studiach technicznych .
          • gomory Re: fachowcy 31.05.05, 23:01
            > "Zbija tynk" - nowe określenie

Yhm - wybierz sie kiedys na jakas budowe to poznasz wiecej okreslen, ktore moga
            wprawic Cie w zdumienie ;). Tym okresleniem posluguje sie na budowie i robotnik
            budowlany, i pion techniczny. Takie tez okreslenie moglem przeczytac w ulotkach
            roznych firm remontowych, gazetach typu "dom i wnetrze", "murator". Oni wszyscy
            sie myla?

> Ty raczej nie jesteś po studiach technicznych .

Ano nie, i jak dotad sie tym specjalnie nie martwilem. Sadzisz ze powinienem?
            To jakos drastycznie zaweza moje horyzonty?
            • zielony.lisc Re: fachowcy 02.06.05, 20:14
              Co do zbijania to takiego słowa nie powinno się używać i ja spotykam tę nazwę
              pierwszy raz w życiu . Więc nie powinno dziwić ,że wprowadziło mnie to w
              zdziwienie. Na budowie bywało się nie raz i w dalszym ciągu twierdzę , iż nigdy
              wcześniej w życiu w moim towarzystwie nikt nie urzył tego określenia. Co do
              tych ulotek i gazet, to ich zawartość świadczy tylko i wyłącznie o wiedzy tych
              którzy to tworzą i publikują. Mają prawo się mylić . Może tak jest im
              wygodniej albo po prostu zapomnieli jak ta czynność się nazywa .
              Drastycznie nie ale znacznie. Jako jeden z wielu facetów powinieneś wiedzieć o
              budownictwie to i owo .
              • gomory Re: fachowcy 02.06.05, 20:32
                > Co do zbijania to takiego słowa nie powinno się używać i ja spotykam tę nazwę
                > pierwszy raz w życiu .

Nie wiem co Ci poradzic mowiac szczerze zeby Ciebie przekonac, ze moge miec
                racje. Mimo swoich brakow w wyksztalceniu technicznym, coraz bardziej jednak
                sklanialbym sie do tego iz sie nie myle. Moze napisz w Googlu "zbijanie
                tynkow" - i sprawdz, czy profesjonalne, uslugowe firmy budowalne wiedza o co
                chodzi ;)?
                Jesli nie zapomne, to przy najblizszej bytnosci w bibliotece poszukam
                wiarygodnego zrodla.
                • zielony.lisc Re: fachowcy 02.06.05, 22:36
                  Nie przekonasz mnie ,bo trzymam se tego czego nauczono mnie w szkole.
                  • p-iotr Re: fachowcy 03.06.05, 09:46
                    To moze oswiec nas jak to sie fachowo nazywa, bo moi czarodzieje tez mowia
                    o "zbijaniu tynkow"...

pzdr
                    • zielony.lisc Re: fachowcy 03.06.05, 14:51
                      Skuwanie tynku lub tez usuwanie starego tynku . Oczywiście można powiedzieć to
                      w jeszcze bardzie fachowy sposób ale taki jest wystarczający .
                      • p-iotr Re: fachowcy 03.06.05, 16:32
                        Uuu.. no masz racje, Moj Drogi.
                        Az mi wstyd [za mnie i ekipe u mnie pracujaca], ze sie wykazalismy taka
                        niekompetencja. Chyba im dzis wytlumacze w jakim sa bledzie.

(Zebym tylko nie dostal impulsownikiem kinetycznym w kosc ciemieniowa lub
                        potyliczna..)
                        • zielony.lisc Re: fachowcy 04.06.05, 11:08
                          O widzę przejaw inteligencji . Znalazłeś pewnie w internecie lub w słowniku
                          wyrazów technicznych co to młotek i teraz się chwalisz , że wiesz co to
                          impulsownik kinetyczny . :) Kość ciemieniowa lub potylica to też nie nowość.
                          Znajdź coś lepszego jeśli chodzi Ci o grę słów .
                          • p-iotr Re: fachowcy 07.06.05, 09:26
                            Poszukaj moze raczej definicji "gry slow". Wydaje mi sie, ze jestes chyba
                            troche za powazny, Panie Lisciu.

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka