Dodaj do ulubionych

wojsko po studiach

12.09.05, 20:20
Czy orientujecie się czy z kategorią A trzeba iść po studiach do woja? Czy
istnieje możliwość odrobienia wojska w innej instytucji?
Obserwuj wątek
    • asiulka81 Re: wojsko po studiach 12.09.05, 20:24
      chyba jest cos takiego jak "zastepcza słuzba wojskowa" ale ja jestem baba i sie
      nie znam :)
    • conveyor Re: wojsko po studiach 12.09.05, 21:51
      A z ktorego jestes rocznika?
      Po studiach nie ma ZSW, tylko tzw. przeszkolenie wojskowe trwajace cos kolo 2 miesiace, a i to teoretycznie tylko, bo moj rocznik w calosci poszedl do rezerwy. W kazdym razie wojsko sie o mnie nie upomina, i dobrze.
      • lulu.b Re: wojsko po studiach 14.09.05, 12:56
        Pytanie zadałam z czysto samolubnych pobudek. Chodzi o mojego faceta. Jesteśmy
        na V roku i właśnie się o Niego upomnieli. Wiem,że po studiach dostaje się
        stopień oficerski i wszystko trwa krócej(chyba 6 mc-y)ale mimo wszystko nie
        chcę aby szedł do woja (zresztą on też nie chce).
        • gomory Re: wojsko po studiach 15.09.05, 11:22
          Pisze podanie ze ze wzgledu na swiatopoglad nie chce byc zolnierzem. Jest taka strona nie.chcedowoja - czy jakos tak. Spokojnei ja wyggoglasz. Mnooostwo skutecznych porad. W najgorszym razie zostanie nocnym strozem, pojezdzi wozkiem w pralni czy cos w ten desen. W najlepszym daruja mu. Naprawde warto sprobowac.
    • drak62 Re: wojsko po studiach 15.09.05, 12:19
      To zależy jakie studia kończyłeś, jeżeli mało przydatne w wojsku to mogą
      zrezygnowac z ciebie. Jeżeli nie zrezygnują to służba trwa ok 4 miesięcy
      (kiedyś było 6).
    • pavv3l Re: wojsko po studiach 15.09.05, 12:29
      za bardzo sie nie orientuje bo mam jeszcze cztery lata studiowania przed soba
      (na szczescie) ale chyba moze sie zgloscic do WKU z badaniami ktore skresla go
      listy poborowych.dwa lata temu jak bylem na badanich furore robily wszelkiego
      rodzaju uczulenia i alergie.trzeba tylko wiedziec na co miec alergie ;)
    • pink.girl Re: wojsko po studiach 17.09.05, 21:54
      jakto po studiach do woja? Przecież przenoszą cię do rezerwy?
      • valentino_g Re: wojsko po studiach 17.09.05, 23:22
        niestety nie przenosza,,, albo liczysz na to ze cie nie poprosza, albo
        kombinujesz jak mozesz. W tym caly ból -> po studiach chcesz zajac sie czyms
        sensownym a tu jeszcze wojsko...
    • valentino_g odpowiadam 17.09.05, 23:20
      bedac studentem na drugim roku tylko na drugim) jest mozliwosc wyboru
      dodatkowego przedmiotu przysposobienie obronne - konczy sie egzaminem z teorii.
      Jak zdasz, wszscy zdaja, idziesz w ciagu miesiaca do WKU i dajesz im
      zaswiadczenie ze ukonczyles PO. W nastepne wakacje zostaniesz wezwany przez
      wojsko do odbycia 6 tygodniowego szkolenia, ukonczysz je i odrazu idziesz do
      rezerwy. Na to szkolenie moga ale nie musza cie wezwac, jak juz to zrobia to w
      wakacje.
      Teraz weszly w zycie nowe przepisy o woju...z grubsza chodzi o to ze jak
      skonczysz juz studia to nie tak jak kiedys do woja moga cie wziasc do 28 roku
      zycia ( chyba do 28) ale tylko do 18 miesiecy od ukonczenia uczelni. Jesli nie
      wezwa to odrazu rezerwa.

BTW
      co co teraz maja 21,22 lata odrazu ida do rezerwy...nie wiem czy wszsycy,
      dowiedz sie w WKU
    • typ_negatywny Re: wojsko po studiach 18.09.05, 19:43
      jeśli jesteś tegorocznym absolwentem, a studia rozpocząłeś w roku akademickim
      2001/2002 lub wcześniej - zostajesz przeniesiony do rezerwy na mocy tej uchwały
      (§ 1, punkt 2):

wojsko-polskie.pl/wortal/document,,id,2604,katId,59.html
    • lulu.b Re: wojsko po studiach 18.09.05, 23:17
      Wielkie dzięki za informacje chociaż nadal mam mętlik w głowie. Chyba dopiero
      WKU wyjaśni wszelkie watpliwości;)
      • flood101 Re: wojsko po studiach 19.09.05, 11:36
        Zgłos sie do WKU z ksiazeczka wojskowa i dyplomem po wpis o przeniesieniu do
        rezerwy (wczesniej umow sie telefonicznie jesli masz ich numer). Teoretycznie
        absowent studiow wyzszych moze zostac powolany na trzymiesieczne przeszkolenie
        wojskowe, ale w praktyce jest to nie mozliwe (nawet gdybys ich blagal, zeby Cie
        powalali), nie masz sie czego obawiac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka