lulu.b 12.09.05, 20:20 Czy orientujecie się czy z kategorią A trzeba iść po studiach do woja? Czy istnieje możliwość odrobienia wojska w innej instytucji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiulka81 Re: wojsko po studiach 12.09.05, 20:24 chyba jest cos takiego jak "zastepcza słuzba wojskowa" ale ja jestem baba i sie nie znam :) Odpowiedz Link Zgłoś
conveyor Re: wojsko po studiach 12.09.05, 21:51 A z ktorego jestes rocznika? Po studiach nie ma ZSW, tylko tzw. przeszkolenie wojskowe trwajace cos kolo 2 miesiace, a i to teoretycznie tylko, bo moj rocznik w calosci poszedl do rezerwy. W kazdym razie wojsko sie o mnie nie upomina, i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu.b Re: wojsko po studiach 14.09.05, 12:56 Pytanie zadałam z czysto samolubnych pobudek. Chodzi o mojego faceta. Jesteśmy na V roku i właśnie się o Niego upomnieli. Wiem,że po studiach dostaje się stopień oficerski i wszystko trwa krócej(chyba 6 mc-y)ale mimo wszystko nie chcę aby szedł do woja (zresztą on też nie chce). Odpowiedz Link Zgłoś
gomory Re: wojsko po studiach 15.09.05, 11:22 Pisze podanie ze ze wzgledu na swiatopoglad nie chce byc zolnierzem. Jest taka strona nie.chcedowoja - czy jakos tak. Spokojnei ja wyggoglasz. Mnooostwo skutecznych porad. W najgorszym razie zostanie nocnym strozem, pojezdzi wozkiem w pralni czy cos w ten desen. W najlepszym daruja mu. Naprawde warto sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
drak62 Re: wojsko po studiach 15.09.05, 12:19 To zależy jakie studia kończyłeś, jeżeli mało przydatne w wojsku to mogą zrezygnowac z ciebie. Jeżeli nie zrezygnują to służba trwa ok 4 miesięcy (kiedyś było 6). Odpowiedz Link Zgłoś
pavv3l Re: wojsko po studiach 15.09.05, 12:29 za bardzo sie nie orientuje bo mam jeszcze cztery lata studiowania przed soba (na szczescie) ale chyba moze sie zgloscic do WKU z badaniami ktore skresla go listy poborowych.dwa lata temu jak bylem na badanich furore robily wszelkiego rodzaju uczulenia i alergie.trzeba tylko wiedziec na co miec alergie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pink.girl Re: wojsko po studiach 17.09.05, 21:54 jakto po studiach do woja? Przecież przenoszą cię do rezerwy? Odpowiedz Link Zgłoś
valentino_g Re: wojsko po studiach 17.09.05, 23:22 niestety nie przenosza,,, albo liczysz na to ze cie nie poprosza, albo kombinujesz jak mozesz. W tym caly ból -> po studiach chcesz zajac sie czyms sensownym a tu jeszcze wojsko... Odpowiedz Link Zgłoś
valentino_g odpowiadam 17.09.05, 23:20 bedac studentem na drugim roku tylko na drugim) jest mozliwosc wyboru dodatkowego przedmiotu przysposobienie obronne - konczy sie egzaminem z teorii. Jak zdasz, wszscy zdaja, idziesz w ciagu miesiaca do WKU i dajesz im zaswiadczenie ze ukonczyles PO. W nastepne wakacje zostaniesz wezwany przez wojsko do odbycia 6 tygodniowego szkolenia, ukonczysz je i odrazu idziesz do rezerwy. Na to szkolenie moga ale nie musza cie wezwac, jak juz to zrobia to w wakacje. Teraz weszly w zycie nowe przepisy o woju...z grubsza chodzi o to ze jak skonczysz juz studia to nie tak jak kiedys do woja moga cie wziasc do 28 roku zycia ( chyba do 28) ale tylko do 18 miesiecy od ukonczenia uczelni. Jesli nie wezwa to odrazu rezerwa. BTW co co teraz maja 21,22 lata odrazu ida do rezerwy...nie wiem czy wszsycy, dowiedz sie w WKU Odpowiedz Link Zgłoś
typ_negatywny Re: wojsko po studiach 18.09.05, 19:43 jeśli jesteś tegorocznym absolwentem, a studia rozpocząłeś w roku akademickim 2001/2002 lub wcześniej - zostajesz przeniesiony do rezerwy na mocy tej uchwały (§ 1, punkt 2): wojsko-polskie.pl/wortal/document,,id,2604,katId,59.html Odpowiedz Link Zgłoś
lulu.b Re: wojsko po studiach 18.09.05, 23:17 Wielkie dzięki za informacje chociaż nadal mam mętlik w głowie. Chyba dopiero WKU wyjaśni wszelkie watpliwości;) Odpowiedz Link Zgłoś
flood101 Re: wojsko po studiach 19.09.05, 11:36 Zgłos sie do WKU z ksiazeczka wojskowa i dyplomem po wpis o przeniesieniu do rezerwy (wczesniej umow sie telefonicznie jesli masz ich numer). Teoretycznie absowent studiow wyzszych moze zostac powolany na trzymiesieczne przeszkolenie wojskowe, ale w praktyce jest to nie mozliwe (nawet gdybys ich blagal, zeby Cie powalali), nie masz sie czego obawiac. Odpowiedz Link Zgłoś