jesienny_ludzik 24.08.06, 22:28 co ostatnio czytałeś? szukam inspiracji... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nenella Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:30 Hehe, swojego posta, jak ktoś mu powiedział, że tam jest błąd ortograficzny, ale nie podpowiedział, w której linijce (a były trzy) :)))). Odpowiedz Link Zgłoś
x_adam Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:30 jesienny_ludzik napisała: > co ostatnio czytałeś? > szukam inspiracji... "Przewodnik po piwnych stolicach świata". Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik Heeej, 24.08.06, 22:33 ale bez jaj, czekam na poważne, przemyślane, wyważone odpowiedzi :) Imponują mi panowie, którzy w swoich torbach na ramię przenoszą a nie, nie granaty, ale także coś z sensownie poukładanymi literkami. Nie, niekoniecznie Spinoza, ale dobra beletrystyka (poślizg, beletrystyka może być zła?) Zatem: co czytasz, mężczyzno? Odpowiedz Link Zgłoś
hultaj78 Re: Heeej, 24.08.06, 22:54 Aaaaa! tak sobie do poczytania, tak? ;) Polecam Lehane'a, napraaawdę dobre "Wypijmy, nim zacznie się wojna" i "Ciemności, weź mnie za rękę". Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:32 Gazetę Wyborczą - nie polecam, niski poziom merytoryczny, gramatyczny i pewnie ortograficzny gdyby nie korektorzy...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
11rafal07 Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:32 Ziemkiewcz "polactwo" Zola "Germinal" Bly "żelazny jan" Zabieram sie za Rivers "Głos w wietrze" Odpowiedz Link Zgłoś
nenella Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:34 11rafal07 napisał: > Ziemkiewcz "polactwo" > Zola "Germinal" > Bly "żelazny jan" Zola super, Ziemkiewicz ściemniacz, Bily nie znam (przyznaję). Odpowiedz Link Zgłoś
11rafal07 Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:37 > Zola super zgadzam sie :-) to powinna być lektura... jaka lektura lepiej wytłumaczy dlaczego komunizm? Ziemkiewicz ściemniacz :-) Byz może, ale ma do tego talent Bily nie znam Bly, poeta, absolwent Harvardu, książka o mężczyznach... Odpowiedz Link Zgłoś
nenella Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:43 11rafal07 napisał: "Bly, poeta, absolwent Harvardu, książka o mężczyznach..." Aaaa, to dlatego nie znam. Mężczyźni to tak nudne stworzenia, że trzebaby nie lada talentu, zeby dzieło o nich było ciekawe. :) Odpowiedz Link Zgłoś
twelve.moons Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:51 nenella napisała: > 11rafal07 napisał: > > "Bly, poeta, absolwent Harvardu, książka o mężczyznach..." i co ma do powiedzenia o mężczyznach poeta po Harvardzie, tak w skrócie? Odpowiedz Link Zgłoś
11rafal07 Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:57 Są tacy, co lepiej to tłumaczą niż ja: www.republika.pl/homer_m/bly.htm "żealzny jan" to jedna z baśni Bracii Grimm. na jej podstawie dokonuje analizy zachowań dzisiejszych mężczyzn. Dodaje wiele antopologicznych ciekawostek. Wszytsko okraszone poezją... Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:44 dzięki, zapisane, na jutro na wieczór mam lekturę Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:36 Rivers - też świetne Rafał, jestem pod wrażeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
11rafal07 Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:39 Rivers? no własnie nie wiem... Dopiero zaczynam czeka na mnie tuż obok... świeżutka i pachnąca. Czerwieni się... swoją okładką? czgo po niej sie moge spodziewać? Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:41 mmm... zaczytania? zaszumienia? gorąca w sobie? wielu innych miłych doznań, przeżyć? :) świetne pozostałe również pozycje :) książkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik Wow, że polecę anglicyzmem 24.08.06, 22:36 Ziemkiewicza odkładam na bok (nie bardzo znam, a tak na zdrowy rozum wydaje mi się zbyt prawicowy; jeśli się mylę, proszę mnie oświecić) Zola - no, no, nieźle Bly - wow po raz drugi (mogę spytać, dlaczego? słuchałam onegdaj audyscji radiowej o ww. książce i wydaje się, że jest bardzo warta lektury, ale powiedz, dlaczego) Ostatnia nieznana, ale chętnie się czegoś dowiem... Odpowiedz Link Zgłoś
11rafal07 Re: Wow, że polecę anglicyzmem 24.08.06, 22:44 > Ziemkiewicza odkładam na bok (nie bardzo znam, a tak na zdrowy rozum wydaje mi > się zbyt prawicowy; jeśli się mylę, proszę mnie oświecić) Z. to przedewsystkim pisarz sf. A że czasem polskie elity polityczne wyobraźnie pisarza sf przerastają? :-) Czytaj, to mądry facet. Nie musisz sie z nim zgadzać. > Bly - wow po raz drugi (mogę spytać, dlaczego? słuchałam onegdaj audyscji > radiowej o ww. książce i wydaje się, że jest bardzo warta lektury, ale powiedz, > dlaczego) dlaczego? bo rekalam była skuteczna. Ale warto przeczytać:-) ... ALE B: POLECAM TO www.merlin.com.pl/frontend/towar/345524 Być może niektóre osoby będą uczulone na religijne wstawki w tej książce,... ale warto... Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik Re: Wow, że polecę anglicyzmem 24.08.06, 22:54 Kurczę...spodziewałam się, że pod linkiem jednak znajdzie się "Żelazny Jan", atu takie buty. Bo ja mam tę książkę. Nawet do kompletu książkę o damie też. Dużo kwiatków na każdej kartce. Amerykański sposób pisania (rozwodnienia, uproszczenia) i ja kurczę chyba ją dziś w nocy przeredaguję :-) A bardziej poważnie: Tęsknoty dzikiej duszy można by właściwie sprowadzić do kilku punktów, nie uważasz? Najbardziej utkwiło mi w pamięci: nie trzymać mężczyzny w klatce. Pozwalać na dużą dawkę ruchu, sportu. Mądre. Złagodzę. Nie jest to zła książka, przeznaczona dla mojej płci jest "mniej mądra". Niemniej jednak warto obie przekartkować. Sprzedam :-) Kto chce? Za 50 zeta komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
11rafal07 Re: Wow, że polecę anglicyzmem 24.08.06, 23:00 Nie twierdze, że to najlepsza rzecz pod Słońcem, choć na pewno b. szczera... Może z braku laku, takie książki odnoszą sukces? Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik Re: Wow, że polecę anglicyzmem 24.08.06, 23:02 Wiesz co? Mogę się mylić. Nie jest zła, ale tu już czepiam się formy, gdyby ją tak napisał Europejczyk. Co o tym myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
11rafal07 Re: Wow, że polecę anglicyzmem 24.08.06, 23:09 Ale czy Europeiczyk napisał by coś takiego? To jest książka o kowboju-pionierze: ma znaleźć kobietę, chronić ją i dzieci, i kochać... W między czasie łowić ryby ;-) to romantycznie-amerykańskie. To b. b. proste... Szczerze mówiąc podoba mi się amerykański styl pisania. (jeżeli można o cyzmś takim mówić). Studiuje na politechnice, i naprawde książki do fizyki pisane przez Amerykanów mają w sobie to coś: Napisz to tak, żeby zrozumiał 6-latek! W Europie w tym czasie tworzy się nową filozofię czy inny prąd myślowy... Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik Re: Wow, że polecę anglicyzmem 24.08.06, 23:11 Zgodzę się z Tobą. Dobrej nocy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: Wow, że polecę anglicyzmem 24.08.06, 23:12 bo tam ma tak być - prosto i dla każdego. Rafale drogi, właśnie mężczyznom tego typu literatura chyba podoba się najbardziej :) Odpowiedz Link Zgłoś
zeberdee24 Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:40 "Germinal" i "Grona Gniewu" powinny być w lekturach. Odpowiedz Link Zgłoś
nenella Re: Mężczyzno, 24.08.06, 23:49 zeberdee24 napisał: > "Germinal" i "Grona Gniewu" powinny być w lekturach. Ja się z Tobą zgodzę pod tym wzgędem, że to genialne książki. Ale nie zgodzę się z postulatem, żeby je pakować w kanon lektur. Za dobre są. Co by z nich szkoła zrobiła? Tylko by je spłycili i odarli z uroku i jakiejkolwiek treści. Odpowiedz Link Zgłoś
poprioniony Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:46 > co ostatnio czytałeś? > szukam inspiracji... Instrukcje obslugi mlotka. Odpowiedz Link Zgłoś
hultaj78 Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:51 "Pociągi pod specjalnym nadzorem" i "Eseje" Manna. Odrabianie strasznych zaległości ;) "Życie Pi", ale to ma już kawał czasu temu wydane, wiem, jestem do tyłu :/ "Taniec na cudzym weselu" H. Krall. Ludzie to mają pogibane losy... Odpowiedz Link Zgłoś
magilaina Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:52 hultaj78 napisał: > "Pociągi pod specjalnym nadzorem" i "Eseje" Manna. Odrabianie strasznych > zaległości ;) > "Życie Pi", ale to ma już kawał czasu temu wydane, wiem, jestem do tyłu :/ > "Taniec na cudzym weselu" H. Krall. Ludzie to mają pogibane losy... > No ładnie, ładnie. nadajesz się :) Odpowiedz Link Zgłoś
hultaj78 Re: Mężczyzno, 24.08.06, 23:02 > No ładnie, ładnie. nadajesz się :) Na co? Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:54 nie szkodzi, że dawno wydane. ważne jakie treści. a są niebanalne i każdy powinien to przeczytać. mowa o Życiu Pi H. Krall też jest niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
hultaj78 Re: Mężczyzno, 24.08.06, 23:01 Hmmmm... niebanalne treści... Jak to było? "Opowiem Ci historię po której mozna uwierzyć w Boga"? ;))) A wiesz, trzy razy w życiu płakałem przy czytaniu książki. W wieku siedmiu lat, przy "Chłopcach z placu broni", kiedy umarł Nemeczek, w wieku siedemnastu lat, przy "Świat według Garpa", kiedy umarł Walt (za KAŻDYM razem kiedy ją czytam to w tym momencie "łzawię"'), oraz w wieku dwudziestu siedmiu lat przy "Ciemności, weź mnie za rękę", kiedy przez złych ludzi umiera rodząca się miłość. Hultaj, śmiechu warte... Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik Re: Mężczyzno, 24.08.06, 23:04 mnie poruszyło w dzieciństwie "Serce" Amicisa. Opowiadanie o chłopcu, który na opaskach w nocy haftował, a może starannie wypisywał (pamięc jest ulotna), aby jego matka (ojciec?) miał lżej. To jest coś. Tak, Chłopcy z Placu Broni też. Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: Mężczyzno, 24.08.06, 23:15 zgadzam się z Ludzikiem, dodałabym Serce. natomiast Życie Pi przez długi czas cytowałam, bo zaiste jest tego warta :) przy śmierci Nemeczka i Walta również płakałam jak bóbr.. ale ja już tak mam. nawet bajki Disneya tak na mnie działają.. historia Mamuta Mańka z Epoki Lodowcowej czy tego typu... i mówię teraz poważnie. możesz mnie sprawdzić :) Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Mężczyzno, 24.08.06, 22:56 Przeczytałem kawałek "Maszyny memowej" Susan Blackmore, dobry człowiek z innego forum mi przysłał. Ale czytać nie mogę za bardzo bo oczy mi się męczą, powodując, że wersy się plączą. Od komputera też się męczą, ale forum gazetowe jest jeszcze w miarę przejrzyste. Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia311 Re: Mężczyzno, 24.08.06, 23:10 Baba może powiedzieć?;-) Po raz kolejny powtarzam sobie POZDRÓWCIE GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE Chlebowskiego oraz ZOŚKĘ i PARASOL Kamińskiego...Dla mnie to kultowe wręcz książki, nie szkodzi, że znam je na pamięć. Za każdym razem znajduję w nich coś, co mi umknęło... Z "nowości" - kończę PRZEMIANĘ Goddarda i CIEŃ WIATRU Zafona...Poruszające, porywające - nie można się od nich oderwać... Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Mężczyzno, 24.08.06, 23:14 Ogranicze się do trzech, no czterech "Zelazny Jan", "Bogowie w każdym mężczyźnie", "Moje bieguny", "Walden"... Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Mężczyzno, 24.08.06, 23:41 A to ostatnie napisał w połowie XIX wieku Henry D. Thoreau (amerykanin, niestety jankes). Zbiór esejów i ogólnie rzecz móiąc przemyśleń z dwuletniego samotnego mieszkania w chacie nad stawem Walden. Czasami lubię go cytować: "Wielu ludzi wiedzie życie w cichej rozpaczy dopiero przy końcu życia odkrywając, że tak naprawdę wcale nie zyli". Z racji tego, że sam jestem równie skrajnym samotnikiem jak autor - książka bardzo trafiła w moje gusta (pierwszy raz czytałem ją w 1990, od tego czasu przynajmniej raz na rok). Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik Podstęp 24.08.06, 23:45 Samej książki nie czytałam, ale ten cytat jest powszechnie znany :-) Ale duże dzięki. Za wskazówkę. Wyciągnij rękę z książką i mi podaj ;-) Ciekawe, czy to łatwo dostępna rzecz... Jak to jest - być skrajnym samotnikiem? Wilk stepowy? Outsider? Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik p.s. 24.08.06, 23:46 Co czyta outsider? lektury o innych samotnikach? a zatem nie jest tak do końca samotnikiem, zauważ... Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: p.s. 24.08.06, 23:51 Czasami miło jest się przekonać, że są inni którzy potrzebują samotności jak powietrza :) Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik jasne :-) 25.08.06, 00:00 zgodziłam się z celowością czytania "takich" książek, bo sama też je czytam, ale może jest coś, czego nie znam, więc..? Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: jasne :-) 25.08.06, 00:08 "Jak żyć samemu w świecie pełnym par", "Psychologia przepływu", "Myśli" Seneki, "Rozmyślania" Marka Aureliusza, "Wyznania" Augustyna z Hippony, "Miejsce początku", "Mój własny świat", "Długa droga" (szczególnie polecam)... Ja mogę tak długo... :) Czytanie to mój nałóg :) Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik Re: jasne :-) 25.08.06, 00:11 Co ma Psychologia przepływu do samotności? :-) (skądinąd db książka), M.A. - tak! do reszty ustosunkuję się jutro, dziś już odpadam, dobranoc :-) p.s. dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: jasne :-) 25.08.06, 00:15 Pozornie niedużo... Ale może samotnikowi pomócp ogodzić sie ze sobą... No bo skoro odkryje, że przepływ "odczuwa" głównie w chwilach które spędza sam to wie, że swoją samotnoścp owinien raczej pielęgnowac niż zwalczać :) Dobranoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Podstęp 24.08.06, 23:49 Mam już tylko jeden egzemplarz... Mój... Stary.... "szczytany" jak mawia mój brat... Pozostałe egzemplarze rozdałem ludziom więc pozwolisz, że swojego na razie nie dam... Ale na Allegro lub Merlinie poszukaj :))) Jak to jest być skrajnym samotnikiem? Ja tam nie narzekam - mam od groma czasu dla siebie :) To moje świadome podążenie za tym co najbardziej mi "leży" :) Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_ludzik rozumiem... 24.08.06, 23:51 co robi samotnik w "czasie dla siebie"? myśli? pisze? (co?) słucha muzyki? (jakiej?) mieszkanie we własnej głowie...myślisz, że zdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: rozumiem... 24.08.06, 23:57 Spię, czytam, muzyki poważnej słucham lub dobry film obejrzę, zajmuję sie własnym ogrodem, ganiam po okolicznych lasach i łąkach... Jak mam więcej czasu to "szlajam" się po Polsce... Ale z tym ostatnim to kruch, bo córkę trza wychowywac :) Mi z tym dobrze... A w każdym bądź razie nie mam poczucia zmarnowanego czasu jakie bardzo czesto miałem spotykając się na takich czy innych imprezach w takich czy innych miejscach :) Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: rozumiem... 25.08.06, 00:01 na naszych imprezach nie traci się czasu :) rozmawiamy o sztuce, literaturze i podobnych sprawach. zapraszam w imieniu zespołu :) a córa w jakim wieku, jeśli można wiedzieć? bo dzieci u nas dostatek na imprezach tudzież, ale i to przyjmiemy z sercem radosnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: rozumiem... 25.08.06, 00:10 Za zaproszenie bardzo dziękuję :) ale chyba na razie nie skorzystam... Jeszcze chciałbym przynajmniej parę latek w tej swojej samotni posiedzieć :) Córka ma 6 lat Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: rozumiem... 25.08.06, 00:16 moja 9 :) ucałuj bąbla w czółko. a o zaproszeniu pamiętaj - dzieciaki mają swietną zabawę, dorośli też :) psy, koty, krab, ping-pong, czekolada własnej roboty, mnóstwo radości :) Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: rozumiem... 25.08.06, 00:19 Ucałuję :) Niezwłocznie jak wróci z wakacji u mamy :) Kusisz czekoladą... :) No to ja zacznę kusić winem z własnych winogron :) Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: rozumiem... 25.08.06, 00:24 czuję się skuszona. wiem, że szybko, wiem. ale wino z własnych winogron to jest to :) i zazdroszczę, bo moje winnice :) zielone jeszcze i w tym roku raczej nic z nich już nie będzie. czekoladą kuszę i świadków mam, że rewelacyjna. jeszcze żyją, to chyba istotne? :) ciekawe, jak daleko ode mnie to wino i jego właściciel? :) Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: rozumiem... 25.08.06, 00:33 Właściciel i wino ubiegłoroczne w Gdańsku... Winnica w okolicach Bydgoszczy... To ja już odkładam ubiegłoroczną butelczynę... Za parę lat jak wyjdę z samotni będzie jak znalazł do czekolady :) Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: rozumiem... 25.08.06, 00:36 odłóż koniecznie. jesteśmy umówieni :) parę lat szybko minie. a czekolada będzie świeża :) śnij pięknie.. dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
magilaina Re: rozumiem... 25.08.06, 00:41 cyberski napisał: > Właściciel i wino ubiegłoroczne w Gdańsku... > Winnica w okolicach Bydgoszczy... > To ja już odkładam ubiegłoroczną butelczynę... > Za parę lat jak wyjdę z samotni będzie jak znalazł do czekolady :) O! ja jutro jade do Gdańska :) Na koncert sobotni :))) Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: rozumiem... 25.08.06, 00:44 No wybacz... Ja jadę do Poznania na koncert piątkowy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
magilaina Re: rozumiem... 25.08.06, 00:45 cyberski napisał: > No wybacz... > Ja jadę do Poznania na koncert piątkowy :))) A cóz mam wybaczać? Ja sie ciesze z koncertu 0 tak mojego jak i Twojego :) Nie ma nic do wybaczania :) Odpowiedz Link Zgłoś
magilaina Re: rozumiem... 25.08.06, 00:40 cyberski napisał: > Ucałuję :) > Niezwłocznie jak wróci z wakacji u mamy :) > Kusisz czekoladą... :) > No to ja zacznę kusić winem z własnych winogron :) Należy zwerbowac tego Pana. To wino hmmmmmmmmmmmm Phi! Weź się ładnie postaraj i zaproś najlepiej jak umiesz ;) zawsze dobrze Ci to wychodzi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: rozumiem... 25.08.06, 00:45 a to mi zrobiła reklamę.... ;) no co.. lubię ludzi :) zapraszam więc raz jeszcze. dyg. Magi, znikamy :) pstryk. Odpowiedz Link Zgłoś
magilaina Re: rozumiem... 25.08.06, 00:46 phimamdosc napisała: > a to mi zrobiła reklamę.... ;) > no co.. lubię ludzi :) > zapraszam więc raz jeszcze. > dyg. > > Magi, znikamy :) > pstryk. > > Pstryk ;) Odpowiedz Link Zgłoś
phimamdosc Re: Mężczyzno, 24.08.06, 23:51 smutny cytat. ale zauważ, jak wielu zauważa to samo pod koniec życia mimo że spędzili je w zabawie...? Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Mężczyzno, 24.08.06, 23:59 Smutny , to fakt... Szczęściem nie odnoszę go do siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
janek_niejanek Re: Mężczyzno, 24.08.06, 23:31 'Pi razy drzwi' popularna książeczka o filzofii matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś