Dodaj do ulubionych

Palmtopy na topie

06.09.06, 20:40
"CrackBerry" w Europie nie ma? Bo za oceanem bez tego ani rusz:
www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B000FEHG76/ref=nosim/techbargainscom
Obserwuj wątek
    • jan_r_k Ciekawe palmtopy 06.09.06, 21:21
      Najciekawsze są produkty tajwańskiej firmy HTC www.htcamerica.net/.
      Nowe wersje ich telefonów z wysuwaną klawiaturką są znacznie wygodniejsze w
      użyciu od Nokii E61, będącej słaba podróbką BlackBerry
      (dlaczego "CrackBerry"?), Motoroli Q i Samsunga SGH-i320. Różne wersje Treo
      600 (CDMA & GSM), 650 (CDMA & GSM), i 700p/700w/700wx (CDMA) są ciekawie
      zrobione i mają fajne dodatki i usprawnienia do Windows Mobile (lub Palm OS),
      ale zawsze czegoś im brakuje (np. mają marny wyświetlacz). Motorola Q
      sprzedaje się jak świeże bułeczki, ale do października ma na nią wyłączność
      Verizon, więc jest tylko w wersji CDMA. Pasuje do ręki tak ślicznie, jak inne
      nowe telefony Motoroli.

Najlepsze są jednak różne wersje HTC Hermes, który ma się niedługo ukazać jako
      Cingular 8525 i już jest dostępny w Europie i na Dalekim Wschodzie. Ma mieć 4
      częstotliwości GSM/GPRS/EDGE, 3 częstotliwości 3G/3.5G, Bluetooth 2.0, WiFi,
      2.8" TFT LCD i pełną wysuwaną klawiaturkę (Microsoft Windows MobileT 5.0
      software for Pocket PC).

Autor artykułu zapomniał o technologii 3.5G, czyli HSDPA. Tam, gdzie ona jest,
      zadziwia szybkością połączenia internetowego.

Jan K.
      • ex htc 06.09.06, 21:57
        faktycznie, mialem niedawno w reku jeden z tych rozkladanych htc, mimo, ze jest
        dosc gruby jest bardzo wygodny i ma swietny ekran. klawiatura kciukowa to cos
        wspanialego. gdyby nie system to bym chetnie na niego przeskoczyl.
        obecnie jednak jestem uzalezniony od telefonow z symbianem ;)

-----------------------------------------------
        www.workdrone.com - gadzety i inny sprzet
      • kapusniaczek41 Re: Ciekawe palmtopy 06.09.06, 22:37
        mam ogromne pytanie i prośbę do szanownych Kolegów, posiadam takie "cóś" o
        nazwie Xda, jednak jestem za mało obrotny aby toto w pełni wykorzystać. Ten
        gadżecik posiada tylko niemiecką księgę- instrukcję, nie moge znaleźć polskiej
        wersji. Może pomożecie mi Państwo poszukac dostępu ?
        Ukłony. J. K.
      • cracovian Dlaczego "CrackBerry" ;-) 07.09.06, 04:03
        To nieoficjalna nazwa, poniewaz czlowieka uzaleznia tak szybko jak "crack
        cocaine" czyli nalpodlejsza wersja kokainy. Podobnie mowilo sie na temat gry
        EverQuest: EverCrack.

W USA jest popularne, poniewaz wiekszosc korporacji daje wlasnie rozne wersje
        BlackBerry swoim pracownikom.

www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4279486
        • jan_r_k Re: Dlaczego "CrackBerry" ;-) 07.09.06, 14:03
          Drogi Panie "cracovian":
          Dziękuję za wyjaśnienie terminu "crackberry". Mieszkam w USA prawie 70 lat,
          więc widzę, jak BlackBerry wyparło pagery. Wykorzystanie tego typu urządzeń
          daje USA ogromną przewagę nad resztą świata w produktywności poprzez
          zdecydowanie amerykańską (i kanadyjską) "24/7 availability". Ciekawe jest, że
          emaile wysyłane z BlackBerry zawierają w sobie podpis reklamujący te urządzenia.

Moi znajomi spece twierdzą, że niedługo skończy się dominacja BlackBerry, bo
          stosowany przez nich system operacyjny ma masę wad, zwłaszcza jeśli chodzi o
          bezpieczne połączenia i możliwość otwierania załączników.

Jan K.
          • cracovian Re: Dlaczego "CrackBerry" ;-) 07.09.06, 16:00
            70 lat - wow... 100 lat w takim razie!

Nie zawsze "lepsze" urzadzenie wypiera to gorsze. Wszystko zalezy od wczesnego
            startu, marketingu i ceny. Na przyklad, Windows OS tez ma mase wad, a dominacja
            sie nie skonczyla i w bliskiej przyszlosci sie nie skonczy.

Na razie w korporacjach nie widze alternatywy do produktow firmy RIM, ktorej
            dominacja opiera sie glownie na infrastrukturze i niezawodnym serwisie, a
            niekoniecznie koncowym produkcie, ktory laduje w rekach konsumenta. Do emailow
            kolorowy wyswietlacz nie zawsze jest potrzebny - wieksze znaczenie ma dlugosc
            zasilania na baterii o czym w zeszlym tygodniu na wlasnej skorze sie
            przekonalem.
            • jan_r_k Nowe palmtopy HTC 07.09.06, 16:17
              (Ciut mniej niż 100...)
              Właśnie dzisiaj tajwańska firma HTC wypuściła cztery nowe modele. W ciekawy
              sposób celują w różne segmenty rynku:
              Model P3600 jest jakby nową wersją zapowiedzianego palmtopa Cingular 8525:
              www.europe.htc.com/products/htcp3600.html
              Pełna informacja o 4 modelach jest na:

www.europe.htc.com/z/pdf/content/20060907_HTCSeptemberRoadshow.pdf
              a omówienie na:

www.reghardware.co.uk/2006/09/07/four_new_htc_handsets/
              Jan K.
      • adam_mich Re: Ciekawe palmtopy 07.09.06, 10:40
        Widziałem Pockety z rejonu Chiny/Tajwan. Wszystko mają pięknie zrobione oprócz tego, że do telefonowania się nie nadaja, zawieszą się, a już takie wyrafinowane sztuczki jak zawieszanie połączeń, powiadomienia o oczekujących połączeniach to nie przejdą w zupełności, dają procesor 500MHz, a akumulatorek tylko 800mAh. Nokia mimo iż jest b. dobrą podróbką BlackBerry i jest wygodniejsza w użyciu niż różne wysuwane klawiaturki ( przynajmniej przy pisaniu tekstów ), to nie ma ekranu dotykowego, czyli już np. przeglądanie stron www jest skrajnie niewygodne. Jeszczę muszę przetestować SE P990, bo on wygląda chyba najrozsądniej.
    • ex jest jest 06.09.06, 21:54
      na wyspach jest dosc popularna, nawet mimo tego, ze w sprzedazy sa glownie
      starsze modele.

------------------------------
      www.workdrone.com gadżety i inny sprzęt
      • nexen Re: jest jest 06.09.06, 23:13
        blackberry jest... dziwaczne. Byc moze zawiera kilka udogodnien to jednak
        telefon oparty na uiq wygrywa. Praca stylusem (wirtualna klawiatura czy
        rozpoznawanie pisma) to najwygodniejsza metoda pracy - ze o duzym ekranie nie
        wspomne (choc sa one malo wyrazne przy pracy na sloncu). Czekam z
        niecierpliwoscia na telefony oparte na linuksie (zwlaszcza na pewna motorole) -
        zapowiada sie ze bedzie to bardzo ciekawa platforma (zwlaszcza jesli bedzie
        mozna oprogramowywac je tak jak pc z tym systemem, przenosic aplikacje...
        trolltech ostro pracuje nad gui).
        • jan_r_k linux, shmilux 07.09.06, 02:24
          Czy Linux czy shmilux to nie ma znaczenia. Blackberry podbił rynek ze względu
          na technologię push - przekazywanie na palmtop poczty elektronicznej z MS
          Exchange, serwerze poczty w dużych firmach najpierw używając technologii
          pagerów a potem Internetu. Komuś marzącemu o shmiluksie, Blackberry potrzebny
          jest jak umarłemu kadzidło, bo taki osobnik/taka osobniczka nie pracuje pewno w
          dużych firmach. Teraz ta technologia (push) dostępna jest na Windows Mobile i
          Symbian i na shmiluksie i co tam jeszcze jest. Problem w tym, co wybiorą
          administratorzy Exchange (ja znam odpowiedź...)?

Jan K.
    • biorytm Palmtopy na topie i nietylko. 07.09.06, 05:29
      Mam przy sobie te 200 gram elektroniki i to czala moja radosc na emeryturze.
      To ze ogladam TV z USA to juz nie nowosc lub GPS czy WiFi i telefon.
      Uczestnicze w wyscigu "SKRACANIA CZASU I KOSZTU WYMIANY INFORMACJI 24/7/365 "
      Srednio obnizylem od 100 do 1000 koszt oraz mam bezposredni kontak z SWIATE nie
      zaleznie gdzie jestem?
      Moj system zapewnia mi iz jak bylem na Bialorusi a kolega nadal do mnie paczke
      w USA - natychmiast sledzilem gdzie jest w danej chwili i kiedy dotrze.
      Ale mam i pismo od MARSZALKA WOJEWODZTWA gdzie stwierdza iz bezplatny
      pokaz "Naruszyl by prace URZEDU". Nie wiedzac co chce pokazac juz stanowi to
      zagrozenie ? Tak jak zakladalem w 1981 roku pierwsza prywatna firme
      inforamtyczna tak dzis tez gleboko wierze iz zaniedbania TU sa astronomiczne.
      Biurokracji jest to nie potrzebne. Bez tego i tak wszystko strawi.
      Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na moja strone www.ska.pl/biorytm/
    • specjalnie Palmtopy na topie 07.09.06, 06:20
      Czy ktoś zna PDA o możliwie dużym wyświetlaczu - tzn. ok. 4 cali - np. HP hx
      4700 - czy po tym PDA nikt już nie produkował większych wyświetlaczy??
      Dzięki za odpowiedź...
      a.
      • xabu Re: Palmtopy na topie 07.09.06, 09:13
        Mam HX4700, dobry sprzet ale z tego co slyszalem HP zaprzestaje ogolnie
        produkcji pocketow...
        • jan_r_k Palmtopy z dużym ekranem 07.09.06, 14:11
          Tych już nie będzie, bo sprzedaż palmtopów, które nie są jednocześnie
          telefonami komórkowymi spadła na pysk. Tego typu palmtopy zastąpiły
          wprowadzone w tym roku UMPC (Origami Project), co rozwiązuje sprawę software
          poniważ UMPC mają prawdziwe Windows XP (niedługo Windows Vista).

origamiproject.com/default.aspx
          umpc.com/
          Testowałem niedawno UMPC firmy Asus (jeszcze oficjalnie nie w sprzedaży).
          Nawet fajna zabawka, ale ciut za droga, za ciężka, i ma za małą baterię. Jeśli
          pożyję, może za 3 lata zamiast z laptopem będę podróżował z UMPC?

Jan K.
    • moher75 Autor nie wie o czym pisze... 07.09.06, 09:15
      ...a sugerowaniem zdjęciem zakupu E61 to nabijanie ludu w butelkę.
      Liczy się dzisiaj sprzęt oparty na Windows Mobile a nie Symbian.
      Komputer jest tyle wart ile jego oprogramowanie

A ten wykład o wyższości Intela - ciekawy jestem źródła tych "rewelacji"
      • jan_r_k Re: Autor (nie) wie o czym pisze... 07.09.06, 14:14
        Wie Pan, z tymi systemami operacyjnymi to jest tak: jedni wolą blondynki, inni
        brunetki, ale żenią się z rudymi...

A Intel akurat niedawno sprzedał całą technolgię procesorów XScale firmie
        Marvell za (tylko) $600 milionów.

Jan K.
    • xabu Palmtopy na topie 07.09.06, 09:15
      "Jeżeli zamierzasz wykorzystywać PDA do nawigacji satelitarnej i innych
      rozbudowanych programów, będziesz potrzebował dodatkowych kart pamięci o
      pojemności rzędu kilku lub nawet kilkunastu gigabajtów."

Ciekawi mnie gdzie autor znalazl karty o pojemnosci kilkunastu GB :) bo jakos
      takich powyzej 8GB nie widzialem...
      • pankracy135 Re: Palmtopy na topie 07.09.06, 10:21
        no przeciez sa juz 16 GB ,moze nie w sprzedazy powszechnej ale sa na 100 procent.A dyski twarde FLASH 30 GB przeciez tez wystepuja sa z powodzeniem montowane do UMPC a od nich pochodna sa karty CF o pojemnosciach 16 GB I 8 o ktoryxh wspomniales,a w nie dalekiej przyszlosci I wieksze pojemnosci beda wprowadzane na rynek
      • ready4freddy Re: Palmtopy na topie 07.09.06, 12:42
        a to juz jest bardzo ciekawe, bo mnie sprzedano nawigator TomTom oparty na hp
        2110 i wystarczylo 256 MB (program + mapa Wloch z POI). wszystkie kraje
        europejskie powinny sie zmiescic na 4GB karcie SD, "kilkanascie" to juz lekka
        przesada :)
        • jan_r_k Re: Palmtopy na topie 07.09.06, 14:32
          Ma Pan zupełnie rację! Ja mam w jednym ze swoich samochodów nawigator dość
          tani Navman iCN 520 oparty na palmtopie Mio z Windows CE. Mapy wszystkich
          stanów USA i prowincji Kanady mieszczą się na karcie SD 4GB. Takie karty można
          kupić w USA (jak się poszuka) za jedyne $80 z przesyłką. Navman ma zupełnie
          dobry odbiór - pokazuje namiary nawet w domu.

Jan K.
          • ready4freddy Re: Palmtopy na topie 17.09.06, 12:40
            he he, to jeszcze zalezy w jakim domu :) mam odbiornik TomTom oparty na chipie
            SirfStar 3, 20 kanalow i tak dalej, ale w mieszkaniu w kamienicy, w miescie,
            odbior jest zerowy - za duze odbicia sygnalu. ale w czasie jazdy daje rade bez
            trudu, nawet w waskich uliczkach (w centrach wloskich miast o nie nietrudno).
            wlasciwie jedyny problem jaki mozna napotkac to estakady - system ma uzasadniony
            klopot z rozroznieniem, czy jedziemy gora, czy dolem :) pozdrawiam.
            • radiomis Re: Palmtopy na topie 18.09.06, 13:17
              jak widze w miescie samochod ktory sie zatrzymuje bo palm musi przeskalowac
              mape z powodu ominieca jakiegos skretu to sie smieje. "Zawroc jesli mozesz" to
              najzabawniejszy tekst jaki kiedykolwiek nagral Cholowczyc.
              8 lat temu Garmin 12xl kosztowal tyle samo co Asus 636 w tej chwili. Garmin
              dziala. Kto bedzie uzywal kupionego dzis palma za 8 lat?
              Odbiorniki gps trafily pod strzechy. W Mediamarkcie facet kupowal TomToma na
              raty....
              rotfl
    • n.michal Re: Palmtopy na topie 07.09.06, 10:43
      a co myslicie o SPV M3000?? z karta 5gb (bo tyle chyba max obsluguje ten
      telefon)
    • tomasz-kaznowski MOJA wizja zastosowania palmtopów 07.09.06, 13:40
      - palmtop w kieszeni z pełną obsługą bluetooth
      - półprzeźroczysta okulary ciekłokrystaliczne z realnym 3D
      - system słuchawkowo mikrofonowy wyłapujący tzw. bezgłośne mówienie (czyli same
      ruch krtanią) - obsługa głosowa
      - jeden unikalny identyfikator dający dostęp do usługi będącej połączeniem
      wideofonu, czatu, e-maila - słowem pełnomultimedialnej komunikacji. JEDEN! (nie
      jak teraz - cholery można dostać: komórka, stacjonarny, gg, e-mail (najczęściej
      kilka) i jeszcze jakiś VoIP)
      - własny, wystaczająco pojemny i wyjątkowo bezpieczny (backupy) zasób na sieci,
      coby rozmiary palmtopowego dysku nie były ograniczeniem dla danych mierzonych w
      GB
      - szybki i tani dostęp do sieci (wolałbym ją nazywać POWŁOKĄ - jakoś tak mi się
      lepiej kojarzy: sieć ma dziury, powłoka to coś co jest wszędzie) gwarantujący
      dostęp do wszystkich usług komunikacyjnych, aplikacyjnych i archiwizacyjnych w
      cenie owego zryczałtowanego dostępu.
    • hubba_hubba Palmtopy na topie 07.09.06, 15:06
      Narażę się licznie tu zgromadzonym entuzjastomom, ale dla mnie to są zabawki dla młodzieży, pozujących na nowoczesność emerytów i gadżeciarzy cierpiących na nadmiar wolnego czasu. Na telefon to za wielkie, za ciężkie i za skomplikowane, na komputer za małe, za słabe i cholernie niewygodne. Za to na pewno świetne do zabawy. Chyba że ktoś ma taką pracę, że koniecznie musi pisać, liczyć, mailować, oglądać filmy, przeglądać WWW i co tam jeszcze w trakcie jazdy samochodem. I potrzebuje jeszcze wtedy wbudowanej nawigacji.
      Ale takich, co naprawdę tak muszą, nie ma zbyt wielu, za to jest sporo takich, co po prostu bardzo to lubią.
      Za oceanem bez CrackBerry ani rusz? Byłem raz za oceanem bez tego bajeru, załatwiłem wszystko, co chciałem i nawet udało mi się wrócić.
      • smok_sielski Re: Palmtopy na topie 17.09.06, 19:53
        Taki juz ten wspolczesny marketing: jesli konsument nie czuje potrzeby
        posiadania czegos, to nalezy tą potrzebe stworzyć.
        smok
        ps. mnie tez taki gadzet niepotrzebny
    • mechkociol Palmtopy na topie 11.09.06, 19:51
      Witam Wszystkich!!
      Mam takie pytanie do autorów artykułu i do czytających - jeżeli mają takową
      wiedzę: skąd znalazła się taka cena Dell'a Axim x51v?? Szukam takiego sprzętu
      już dobrą chwilę i jeszcze nie spotkałem się z taką ceną... Najtaniej można
      kupic x51v nowego tylko na www.dell.com na promocji i cena wynosi około 400$ -
      co oznacza, że na PLN wychodzi to 1200. Byłbym wdzięczny za podpowiedź odnośnie
      ceny.
      Pozdrawiam Serdecznie
      Michał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka