Dodaj do ulubionych

AUKCJE INTERNETOWE EBAY

IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 01.12.01, 12:48
Witam,

może ktoś mógłby podzielić się ze mną wrażeniami z aukcji ebay?

1/ Najbardziej drażni mnie to, że tak wiele aukcji ma adnotacje: wysyłka tylko
na terenie USA. Jak przeszukiwać aukcje, by nie tracić niepotrzebnie czasu?

2/ płatność - czy polecacie Paypall (i co to dokładnie jest?).

Z góry dziękuję:)))))
Obserwuj wątek
    • Gość: camel Re: AUKCJE INTERNETOWE EBAY IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.01, 14:49
      czesto kupuje na aukcji ebay i jestem zadowolony.
      rzeczywiscie ebay.com jest w zasadzie tylko na terenie USA...sprobuj ebay.de to
      niemiecki odpowiednik.
      moje wrazenia.

podoba mi sie, ze nei musze placic karta, tylko najczesciej przy odbiorze
      przesylki, no i to, ze jednak dostaje sie dokladny adres osoby od ktorej sie
      kupilo...po trzecie, jesli ktos cie oszuka to najpewniej straci na tym podwojnie,
      bo w jego "opinii" mozesz ten fakt umiescic...

jak do tej pory kupilem 2 komputery, kilka programow i kasety..zaoszczedzilem z
      3000 DM i jest ok.

camel

Gość portalu: Anka napisał(a):

> Witam,
      >
      > może ktoś mógłby podzielić się ze mną wrażeniami z aukcji ebay?
      >
      > 1/ Najbardziej drażni mnie to, że tak wiele aukcji ma adnotacje: wysyłka tylko
      > na terenie USA. Jak przeszukiwać aukcje, by nie tracić niepotrzebnie czasu?
      >
      > 2/ płatność - czy polecacie Paypall (i co to dokładnie jest?).
      >
      > Z góry dziękuję:)))))

• Gość: Anka Re: AUKCJE INTERNETOWE EBAY -do CAMELA IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 03.12.01, 14:27
        Witaj,

dzięki za odpowiedź; jeszcze nic nie kupiłam na ebayu, za to całkiem sporo
        kupuję/sprzedaję na naszym allegro.
        Ze strony niemieckiej niestety nie skorzystam, bo nie znam akurat tego języka.

Zwykle jednak sprzedawcy na ebayu (przynajmniej ci, do których pisałam) żądają
        zapłaty z góry; jak Tobie udało się załatwić płatność przy obiorze?
        Wysyłają Ci paczki kurierską czy zwykłą pocztą?

Sorry,że jestem tak dociekliwa....
        Anka
        • Gość: camel Re: AUKCJE INTERNETOWE EBAY -do CAMELA IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.01, 17:43
          wysylaja mi paczki za tzw "pobraniem". najczesciej.
          czasem zdarza mi sie kupic cos u kogos z berlina, wiec po prostu sie spotykamy.
          no a czasem musze przelac pieniadze na konto i poczekac na przesylke (ale to
          bardzo rzadko).
          W kazdym badz razie nigdy nie musialem placic karta.

camel

Gość portalu: Anka napisał(a):

> Witaj,
          >
          > dzięki za odpowiedź; jeszcze nic nie kupiłam na ebayu, za to całkiem sporo
          > kupuję/sprzedaję na naszym allegro.
          > Ze strony niemieckiej niestety nie skorzystam, bo nie znam akurat tego języka.
          >
          > Zwykle jednak sprzedawcy na ebayu (przynajmniej ci, do których pisałam) żądają
          > zapłaty z góry; jak Tobie udało się załatwić płatność przy obiorze?
          > Wysyłają Ci paczki kurierską czy zwykłą pocztą?
          >
          > Sorry,że jestem tak dociekliwa....
          > Anka

• Gość: Anka do CAMELA IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 10:44
            Sorry,że tak męczę, ale akurat natrafiłam na fajne okazje.
            Sprzedający chce, żebym dokonała płatności za pośrednictwem PAYPAL. W sumie nie
            dziwię mu się, że nie akceptuje płatności przy odbiorze, bo mnie nie zna, a
            koszt odbioru paczki byłby pewnie spory.

Czy płaciłeś kiedykolwiek w ten sposób? Czy to bezpieczny sposób?
            Wiem, że Talko miał kiedyś artykuł na temat ebay-a, ale nie mam dostępu do
            archiwum Gazety, więc potrzebuję czyjejś opinii.

A, i gdybyś miał już dość odpowiadania na moje ustawiczne pytania, to po prostu
            napisz,żebym się odczepiła :)))))
            • Gość: camel Re: do CAMELA IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.01, 13:08
              > Sprzedający chce, żebym dokonała płatności za pośrednictwem PAYPAL.

a co to jest PAYPAL???

camel
              • Gość: Anka Re: do CAMELA IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 13:24
                PAYPAL to serwis, za pośrednictwem którego można płacić. Loguję się, podaję
                numer mojej karty, i oni przesyłają te pieniądze do odbiorcy.
                Nie znam nikogo, kto tak płacił, więc nie wiem, na ile to bezpieczny sposób.
                • Gość: camel Re: do CAMELA IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.01, 14:33
                  > PAYPAL to serwis, za pośrednictwem którego można płacić. Loguję się, podaję
                  > numer mojej karty, i oni przesyłają te pieniądze do odbiorcy.
                  > Nie znam nikogo, kto tak płacił, więc nie wiem, na ile to bezpieczny sposób.

nie wiem czy to bezbieczny sposob czy nie....przyjalem kiedys taka zasade, ze ne
                  bede podawal numeru karty przez interner i juz. Jesli jakas firma nie godzi sie
                  na wysylke za zaliczeniem pocztowym to jej strata. Zawsze mozna kupic u
                  konkurencji.
                  ale to moja opinia i moze niektorzy maja inne zdanie.

camel

w kazdym badz razie, zawsze odradzam wysylanie numeru karty kredytowej przez
                  internet.

• roseanne Re: do CAMELA 04.12.01, 18:45
                  Kupowalismy bizuterie z ebay.Placilismy przez paypal.
                  Nie pamietam szczegolow, ale nie jest to tylko jednorazowe podanie numeru, masz
                  kilka maili z infomacja o koncie, potwierdzeniu itd. Troche sie obawialismy,
                  ale bylo ok. Zadnych dodatkowych pieniazkow nam nie zabrali.
    • zorak do Ani 04.12.01, 20:17
      a powiedz mi w jaki sposob jak sie robi te wszystkie szczegoly z rejestracja?
      Bo tam trzeba podac jakies nieanonimowe konto?
      AOL czy cos tam? o co chodzi? i czy trzeba koniecznie miec karte kred. aby moc
      tam kupowac?
      bo ja tez trafilem na pare fajnych rzeczy ale podczas rejestracji nie
      wiedzialem o co chodiz?
      • Gość: Anka Anka do Zoraka IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 05.12.01, 11:29
        Witam serdecznie,

Jeśli chodzi o ebay, to aby kupować, trzeba mieć niestety kartę, bo żaden
        sprzedający nie zgodzi się na wysłanie paczki na inny kontynent za pobraniem.
        Wystarczy się tam załogować (podać identyfikator, hasło, dane adresowe) by móc
        kupować.

Wygrałam dopiero jedną aukcję, więc dopiero się uczę. Na razie ustalam sposób
        płatności – są takie serwisy jak paypal i billpoint, ale ten pierwszy nie
        akceptuje polskich kart.

Z relacji innych wynika, że jest to bezpieczny sposób płatności, szybki i tani –
        nie doliczają żadnej prowizji.

Pozdrawiam,
        Anka
    • Gość: Monika Re: AUKCJE INTERNETOWE EBAY IP: *.kopernik.silesianet.pl 05.12.01, 01:43
      Witaj!
      Chyba bede Ci w stanie pomoc. Z ebayem mam troche doswiadczenia i placilam juz
      przez Paypal. Po raz pierwszy zetknelam sie z tym serwisem bedac w USA, gdy moj
      amerykanski kumpel nawet skarpetki kupowal w ebayu i opisywal korzystanie z
      tego rodzaju zakupow z wieeeeelkim entuzjazmem. Postanowilam sprobowac kupic
      cos jeszcze bedac tam, w ojczyznie ebaya. I to byl dobry poczatek. Wiesz, tam
      na miejscu, to jest szalenie proste: wygrywasz aukcje, przesylasz cos w rodzaju
      przelewu pocztowego (money order) albo placisz Paypalem i po dwoch dniach
      roboczych masz upragniony towar w rece. Ten ostatni sposob staje sie coraz
      popularniejszy i coraz chetniej widziany przez sprzedawcow (kupujacych z reszta
      tez), a to dlatego, ze jest jedna z najbezpieczniejszych metod placenia za
      internetowe zakupy. Tylko jest pewien szkopul... Trzeba miec rachunek w
      amerykanskim banku (albo jednym bankow w UE). Ja nie mialam problemow:
      otworzylam sobie rachunek w jednym z amerykanskich bankow i teraz moge
      korzystac z Paypala w dowolnym miejscu na swiecie-w Polsce naturalnie tez. Nie
      potrafie Ci powiedziec, dlaczego Paypal nie chce otwierac wirtualnych rachunkow
      Polakom-gdy wejdziesz na jego strone i wybierzesz sign in new user, to w
      opcjach American/Others, nie znajdziesz narodowosci polskiej. A bez tego sie
      nie da:musisz podac numer rachunku bankowego, przy czym oni tam maja tylko
      banki z UE i paru innych krajow, ale bez Polski. Najwygodniej byloby, gdybys
      miala możliwosc wyjazdu np. do Niemiec (bo najblizej) i otworzyla sobie konto w
      ichnim banku (nie przejmuj sie nieznajomoscia jezyka-po angielsku tez wszystko
      zalatwisz). A potem na formularzu Paypala podasz jako adres zamieszkania (nie
      musi byc prawdziwy) dowolne miejsce w Niemczech i prawdziwy numer konta
      bankowego. I bedziesz sie rozliczala w markach niemieckich przeliczajac je na
      dolary po kursie banku niemieckiego. Ten sposob podal mi moj znajomy, ktory
      wykorzystuje go z powodzeniem juz drugi rok i jest naprawde zadowolony. Co do
      idei funkcjonowania Paypala, to jest to w miare proste. Masz wirtualny rachunek
      opatrzony kilkoma haslami i zabezpieczeniami, na ktory przelewasz pieniadze z
      prawdziwego banku. Gdy masz juz te kase na koncie i np, chcesz zaplacic za
      wygrany na aukcji produkt, to kontaktujesz sie ze sprzedawca i on ci podaje
      adres e-mailowy (ktory jednoczesnie jest adresem w Paypalu) i ze swojego konta
      przelewasz mu pieniadze. On widzi, ze kasa jest prawie na jego koncie (cos
      jakby byla zamrozona-bo nie ma on jeszcze do niej dostepu)i wysyla ci towar.
      Jak otrzymasz przesylke, to potwierdzasz ostatecznie przelew pieniedzy. To
      wszystko. Mozesz wtedy bez zadnych nieprzyjemnych mysli cieszyc sie wygranym
      przedmiotem, ktory kupilas po okazyjnej cenie. Paypal ma umowe z ebayem, wedlug
      ktorej sprzedajacy placi jakas niewielka prowizje za korzystanie z tego systemu
      (ok.2% wartosci transakcji, ale nie jestem pewna). Kupujacy nie placi nic. Kase
      na Paypalowym rachunku mozesz wydawac na zakupy internetowe, albo przelac sobie
      z powrotem na swoj prawdziwy rachunek. Uwazam, ze korzystanie z tego serwisu
      jest bezpieczne, bo w koncu sprzedawca nie zna twojego numeru rachunku, ani nru
      karty. On nawet nie wie w jakiej walucie ty sie z Paypalem rozliczasz, bo
      wszystko jest przeliczane na USD. Korzystam z tego sposobu zaplaty juz dosc
      dlugo i jestem zadowolona. Nigdy nie mialam najmniejszych problemow z
      pieniedzmi. Gdybys miala jakies pytania, to smialo.
      Co do twojego pytania nt. wysylki produktow, to tu juz jest gorsza sprawa.
      Faktycznie, wiekszosc ofert zastrzega shipping only in US, ale i to jest do
      obejscia. Sprobuj po prostu zapytac mailem sprzedawce, czy zrobilby wyjatek,
      jesli zaplacisz Paypalem i bez oporow zaakceptujesz podwyzszone koszty wysylki
      za granice. Zwykle sie zgadzaja. Dwukilogramowa paczka wyslana ze Stanow do
      Polski, z okolo tygodniowym czasem dostawy i ubezpieczona na 150 $, to koszt
      mniej wiecej 25$. Zastanow sie, czy to nie jest zbyt wysoka cena. Cene innych
      przesylek sprawdzisz na stronie amerykanskiej poczty www.usps.com
      To chyba wszystko, co moge Ci powiedziec na temat ebaya i Paypala. Jesli cos
      pozostaloby dla ciebie niejasne, to chetnie ci odpowiem.
      Aha, i jeszcze jedno. Aby przeczytac artykul Talki o ebayu nie musisz miec
      dostepu do archiwum. Wejdz an strone www.wyborcza.pl, tam znajdz
      dzial "Reportaze" i nazwisko Talki. Artykul jest dostepny dla publicznosci.
      Jego tytul, to cos o snajperze, "Ja spie, snajper strzela", czy cos podobnego.
      Pozdrawiam, Monika
      • Gość: Anka Re: AUKCJE INTERNETOWE EBAY - DO MONIKI IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 05.12.01, 09:49
        Moniko,

dziękuję serdecznie za pomoc!
        Mam tylko jeden problem: wygrałam aukcję, bo sprzedający twierdził, że mogę
        zapłacić za pośrednictwem Paypal (pisałam mu, że jestem z Polski)... No i teraz
        okazało się, że nie mogę się zarejestować - dokładnie jak pisałaś.
        Cholera, czy jest jakiś sposób? Oczywiście chcę zapłacić za wylicytowany
        przedmiot, tylko jak?
        Czy nie mogę np. zrobić przelewu ze swojego zwykłego rachunku (w BPH) na konto
        sprzedającego? Ma mnóstwo pozytywnych komentarzy, więc może by mnie nie oszukał.

Błagam o pomoc!!!!
        • Gość: Monika Re: AUKCJE INTERNETOWE EBAY - OD MONIKI IP: *.kopernik.silesianet.pl 05.12.01, 21:36
          Witaj.
          Hmmm, powiem Ci, ze teraz to mozesz miec problem. Nie da sie zarejestrowac w
          Paypalu nie majac rachunku bankowego w zagranicznym, a akceptowanym przez
          Paypal banku. W kazdym razie ja nie znam takiego sposobu i nie wiadomo mi o
          nikim, komu by sie to udalo. Mam liczne grono znajomych korzystajacych z tego
          systemu i wiekszosc z nich korzysta ze sposobu, o ktorym wspomnialam w
          poprzednim liscie-tym z wycieszka do Niemiec i niemieckim bankiem. Ci pozostali
          zrobili podobnie do mnie:podczas jakiejs z podrozy zagranicznych zalozyli sobie
          rachunek i juz na miejscu aktywowali Paypal. To duzo szybsze i wygodniejsze.
          Nie wiem, czy Ci wiesz, ale korzystajac z Paypala na poczatku musisz
          potwierdzic swoje prawa do rachunku bankowego, z ktorego zamierzasz na poczatku
          przelewac pieniadze na paypalowe konto. Administratorzy Paypala po wpisaniu
          przez Ciebie nru rachunku przelewaja 2 niewielkie depozyty pieniezne (kilka
          centow) i ty musisz potem wpisac ich dokladna wysokosc w formularzu
          rejestracyjnym. Jesli nie bylabys przypadkiem wlascicielka rachunku, ktory
          wpisalas wczesniej, to skad niby masz wiedziec ile Ci dokladnie przyslali (za
          kazdym razem wysylaja inna kwote) i cala akcja rejestracyjna zostaje anulowana.
          Aktywowwanie sobie rachynku w Paypalu, wliczajac w to wszystkie czesci, od
          wypelnieneia formularza po potwierdzenie praw wlasnosci trwa okolo 4 dni
          robocze, tak wiec nie jest to sprawa kilku klikniec myszka. Jezeli juz
          obiecalas sprzedawcy, ze zaplacisz Paypalem, a nie zalozylas do tej pory
          rachunku w ktoryms z bankow akceptowanych przez Paypal, to chyba nie pozostaje
          Ci nic innego, jak renegocjowanie umowy. Faktycznie, sprobuj przeslac mu
          pieniadze przelewem, ale dokladnie go uprzedz o wszystkich aspektach. Zaraz Ci
          napisze, jak to zrobic. Mozesz przeslac pieniadze z polskiego banku do
          zagranicznego (ja robilam to w Banku Slaskim, wiec na jego przykladzie opowiem
          ci jak to wyglada, ale wiem, ze w innych jest podobnie), przy czym badz
          przygotowana na stosunkowo wysokie koszty. Za przelew-nie jest on zwiazany
          raczej z wysokoscia kwoty-pobierane sa 3 oplaty: dla polskiego banku (pobierana
          zawsze, bo to przelew zagraniczny, wiec nie ciesz sie, jesli w swoim banku masz
          przelewy darmowe), dla banku odbiorcy (tu juz wysokosc zalezy od kraju i
          rodzaju banku-ale zawsze jest) i za korzystanie z miedzynarodowego systemu
          transferu pieniedzy SWIFT (ta jest zmieniana codziennie). Razem okolo 90
          zlotych! I to jest kasa nie do unikniecia. Jak bedziesz miala pecha, to moze
          okazac sie, ze twoj sprzedawca ma rachunek w banku, gdzie pobieraja naprawde
          duze pieniadze za transfery miedzynarodowe. Nie masz na to wplywu. Z przelewami
          miedzynardowymi wiaze sie ta niedogodnisc, ze musisz znac numer rachunku
          bankowego odbiorcy i jego dokladny adres. A takich inforamcji sprzedawcy nie
          chca udzielac... Sama rozumiesz, ty pewnie tez byc miala opory przed podaniem
          swoich danych osobowych i szczegolow rachunku komus obcemu, prawda? W tej
          czesci widze najwiekszy problem, naprawde mozesz mowic o szczesciu, gdyby Ci to
          jednak podal. Oprocz tego, przelewy miedzynarodowe ida kilka-kilkanascie dni
          roboczych, to juz zalezy od banku. Aha, i jescze jedno, sporo polskich bankow
          (ale nie wszystkie)zgadza sie zrealizowac usluge interational money transfer
          pod warunkiem, ze masz u nich zalozony rachunek walutowy a vista, bo przeciez
          bedziesz wysylala walute. Nie wiem jak to wyglada w BPH,, w Slaskim to nie jest
          koniecznosc. Ale jesli nie masz rachunku walutowego, to jest troche drozej.
          Coz, sama wiec widzisz, nie jest to latwe. Dlatego mimo wszystko chyba prosciej
          jest pojechac do tych Niemiec i zrobic to, co Ci proponowalam, zwlaszcza jesli
          zamierzasz handlowac z ebayem na wieksza skale. A juz na pewno taniej. No,
          chyba ze chcesz podawac przy kazdej transakcji numer swoje karty kredytowej,
          ale to nie jest bezpieczny sposob. I raczej zle widziany przez uzytkownikow
          ebaya, bo oni tez nie maja do konca pewnosci, czy ty masz ta kase na rachunku,
          czy nie-w USA na przelewy z takiej karty czeka sie kilka dni i to tez jest
          nidogodnosc.
          To chyba wszystko. Jeli jeszcze jakies pytania, to nie ma problemu. Znam sie na
          tej tematyce calkiem niezle i chetnie podziele sie swoja wiedza. Aha, i z
          wyksztalcenia bede juz niedlugo bankowcem, wiec chyba mozna mi zaufac :)
          Pozdrawiam
          • Gość: aNKA Anka do Moniki IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 06.12.01, 08:12
            Moniko,

dziękuję Ci serdecznie za pomoc. Udało mi się dokonać płatności kartą za
            pośrednictwem serwisu WWW.BILLPOINT.COM - mam nadzieję, że to bezpieczny sposób?
            Anka
            • Gość: Monika Monika do Anki IP: *.kopernik.silesianet.pl 06.12.01, 12:28
              Hej!
              Nie potrafię nic powiedzieć o tym serwisie. Nigdy z niego nie korzystałam, ani
              nie znam nikogo, kto by to robil. W każdym razie ja zawsze będę sceptycznie
              nastawiona na podawanie swojego numeru karty przez net. Troszke za duzo wiem o
              przejmowaniu tych numerow przez niepowolanych ludzi, zebym to mogla zignorowac.
              Ale Tobie zycze szczescia-mam nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku.
              Pozdrawiam
    • Gość: bateman Re: AUKCJE INTERNETOWE EBAY IP: 134.106.135.* 18.12.01, 17:06
      Od roku handluje w e-bayu jak szalony.W Polsce dpoki
      firma sie u nas nie zadomowi,nie ma szans,zeby
      normalnie handlowac.Po pierwsze nasz system bankowy.Nie
      wiem jak jest,wiem jak bylo.Za przelew placic i to nie
      malo,to bariera na tym polu.Wystarczy popatrzec jak sie
      polskie aukcje rozwijaja-zalosnie!!

Po drugie -raz slyszalem anegdote o pewnym panu,ktory
      kupil telefon komorkowy ,lecz gdy rozpakowal
      paczke,ktora przyszla po paru dniach, w srodku byly
      kartofle.
      Polska uczciwosc tez pozostawia duzo do zyczenia...
      • Gość: Anka Re: AUKCJE INTERNETOWE EBAY IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 29.12.01, 15:40
        Kupiłam już co nieco na ebayu, zapłaciłam kartą, towar dotarł do mnie po 7
        dniach. Wszystko zgodnie z opisem, sprzedawca uczciwy. Płaciłam za
        pośrednictwem serwisu billpoint.com. Sprawdzałam dokładnie wyciąg z rachunku,
        wszystko ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka