Gość: mendrek IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.11.08, 12:19 Pytanie: czy wiecie jak 'ekologiczna' jest produkcja ogniw słonecznych? Ciekawszym projektem jest Bieluga. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grzegorz Re: Statek słoneczny IP: 151.193.120.* 26.11.08, 16:34 Przeciez takie zagle sa nieefektywne... bardziej efektywne sa np en.wikipedia.org/wiki/SkySails ... a panelami slonecznymi rownie dobrze mozna pokryc poklad statku. Odpowiedz Link Zgłoś
gw86 Re: Statek słoneczny 10.08.09, 23:34 @mendrek no jak ekologiczna jest produkcja ogniw słonecznych? Bo ja nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Statek słoneczny IP: *.vsb.cz 06.10.09, 14:03 Wydaje mi się to mało efektywne, ponieważ efektywność paneli słonecznych jest w dużym stopniu zależna od kąta padania światła (najlepsza gdy światło pada prostopadle). Żagle tak samo mają swoją optymalną pozycję. Także wydaje mi się, że rzadko dojdzie do sytuacji gdy oba systemy będą działały z optymalną efektywnością. Ale skoro to rozwiązanie zostanie wprowadzone, pewnie się opłaca. Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś