Dodaj do ulubionych

Wakacje z komórką

IP: 94.254.147.* 06.08.09, 17:30
Bardzo dobry sposób to brak simlocka w telefonie i kupno prepaida w kraju którym przebywamy...we Włoskiej sieci do PL płaciłem 35 gr za sms ,a moj polski operator w EUROTARYFIE chciał juz 1,50...generalnie Eurotaryfa to lipa( zresztą jak wszystko spod znaku EURO..)
Jeśli już jednak chcemy korzystać ze swojego macierzystego operatora nie warto korzystać ze wspomnianej Eurotaryfy(ujednolicone stawki,przeważnie zawyżone), tylko pozostać przy tradycyjnym wyborze,ręcznym, miejscowych operatorów...Warto wcześniej zapoznać się z ich cenami, bo jesli przykładowo przyjeżdżamy do kraju gdzie jest trzech operatorów,np siec A, siec B, siec C często warto wysyłać SMSy z sieci A, dzwonić do PL z sieci B a odbierać połączenia przychodzące w sieći C :)) - tę metodę stosowałem w Chorwacji która nie zalicza się do UE tylko do Europa II strefa(wg mojego operatora)i dzięki niej zaoszczedziłem 20-30 procent na połaczeniach i ok 50 procent na smsach
Obserwuj wątek
    • Gość: redaktorpajacewicz Re: Wakacje z komórką IP: 94.254.147.* 06.08.09, 17:43
      Rzeczywiście Chorwacja w/g ORANGE w EUROTARYFIE to : " Strefa2: Więcej i Europa ", nazwa durna jak i stawki - minuta odebranego połączenia to 2 pln, SMS 1,50 pln. Ja do dzwonienia i pisania zakupiłem chorwackiego prepaida za równowartość 35 pln z którego smsy do kraju kosztowały 35-40 gr.
    • Gość: Gość Re: Wakacje z komórką IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.09, 07:12
      Te ceny,ktore podaje np.Era to bzdura.Mam telefon w Erze i w Niemczech za wyslanego smsa zabieraje mi 1,98zl. a informują,że kosztuje 0,87 zł.Telefon mam na kartę i systematycznie doladowuję.Jest to po prostu oszustwo z tymi cenami.
    • Gość: gori Re: Wakacje z komórką IP: 159.41.1.* 07.08.09, 09:24
      hmm... Wasi operatorzy nie zaliczaja Chorwacji do UE? Ciekawe dlaczego... moze dlatego ze Chorwacja NIE jest w UE??? I nie bedzie dopoki nie dogada sie ze Slowenia...
      A poza tym to uwazam ze Eurotaryfa to rewelacja; wiadomo ze jak sie przebywa dluzej w jednym kraju to zawsze najbardziej oplacalne bedzie skorzystanie z lokalnych operatorow i pewnie dlugo nic tego nie zmieni, ale jesli bywa sie czesto w roznych krajach, to nie oplaca sie w kazdym kupowac prepaida, szczegolnie ze nie zawsze mozna, nie majac np. konta bankowego albo zameldowania. Dlatego uwazam, ze bardzo dobrze sie stalo ze wprowadzono Eurotaryfe, ceny nie sa wysokie, nizsze niz polaczenia w Polsce jeszcze kilka lat temu, a poza tym przynajmniej wiadomo czego sie spodziewac.
      Pozdrawiam krytycznych do 'wszystkiego spod znaku Euro', na pewno wygodniej bylo kiedy trzeba bylo stac na kazdej granicy i przechodzic z paszportem przez wiele kontroli na granicach.
    • Gość: Kinia Re: Wakacje z komórką IP: *.predom.biz.pl 07.08.09, 14:31
      Urlop bez telefonu? Jak widać, to niewyobrażalne. Odpada taryfowy zawrót głowy i wreszcie można odpocząć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka