Dodaj do ulubionych

Znów mniej autobusów

05.05.10, 17:30
M.P.K. Ostrowiec informuje, że w związku z bardzo niską frekwencją pasażerów
na linii nr 5 od dnia 1 maja 2010r. zawiesza się wszystkie kursy w niedziele i
dni świąteczne.
Ponadto od 1 maja 2010 r. ulega zmianie rozkład jazdy autobusu linii nr 10. i 25.
Godziny kursowania lini 10:

* Dni robocze 4.25-20.00
* Soboty 4.25-20.00
* Niedziele i dni świąteczne 8.30-20.00

Godziny kursowania lini 25:

* Dni robocze 4.45-17.00
* Soboty 4.45-16.40
* Niedziele i dni świąteczne 7.10-15.10
www.mpkostrowiec.com.pl/
To ciekawy sposób na naprawę mpk-obcinamy kursy i podwyższamy ceny za
przejazd.Na pewno to zachęci
Obserwuj wątek
    • pathos_phobos Re: Znów mniej autobusów 05.05.10, 17:34
      Czyż Jaruś nie tak dawno nie zapowiadał,że na razie nie przewiduje się dalszych
      cięć kursów?chyba,że miał na myśli:"w tym tygodniu".
      • Gość: grześ Re: Znów mniej autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.10, 19:00
        Cięcie kursów jest jedną - według Jarusia i jego kolegi, wybitnego "fachowca" ds. transportu Januszka - z wielu dróg do zachęcenia pasażerów do korzystania z komunikacji miejskiej. Kolejną jest np. zakup 14-letnich małych i nieekonomicznych rzęchów, podczas gdy wiele miast w ramach RPO po raz kolejny odnawia tabor. I tak:
        MZK Starachowice - kupuje 10 szt. FABRYCZNIE NOWYCH autobusów MAN
        MKS Mielec - kupuje 12 szt. FABRYCZNIE NOWYCH autobusów
        MZK Starogard Gdański - kupuje 11 szt. FABRYCZNIE NOWYCH autobusów Mercedes
        (źródło: www.infobus.pl/text.php?id=32627&from=main, www.infobus.pl/text.php?id=32584&from=main, www.infobus.pl/text.php?from=main&id=32605)
        • revir23 Re: Znów mniej autobusów 06.05.10, 20:14
          No niestety te zmiany nie idą ku lepszemu...

"Kolejną jest np. zakup 14-letnich małych i nieekonomicznych
          rzęchów
          "

Cóż kolega jest najwidoczniej jednym z tych, którzy nigdy na oczy
          nie widzieli tych MANów... a co dopiero nimi jechali!! Powtórze się
          jeszcze raz:
          Te MANy to nie rzęchy! Są zadbane i w bardzo dobrym stanie. Jechałem
          już wszystkimi i nie było prawie żadnych śladów używania czy
          wandalizmu( i oby tak zostało). W dodatku (przepraszam za
          wyrażenie) - co za pierdoły kolega pisze że te autobusy mają 14
          lat!!?? Z tego co wiem to te pojazdy pochodzą z roku 1998, dwa albo
          jeden z nich prawdopodbnie z 1997. Z tego wynika, że tak jak pisałem
          wcześniej, kolega tych autobusów na oczy nie widział i teraz jakieś
          głupoty pisze... Dla kolegi polecam zakupienie biletu całodziennego -
          5 zł i wybranie się na wycieczke tymi MANami. Od razu zmieni kolega
          zdanie.

Ja tutaj nie bronie MPK, bo sam nie jestem zachwycony ostatnimi
          zmianimi, ale obiektywnie: zakup tych MANów był trafnym pomysłem ze
          względu na ich stan techniczny i cenę, gdyż MPK nie jest obecnie w
          najlepszej sytuacji finansowej. Te MANy przychylnie zostały też
          ocenione przez serwis: ostrowiec.tv.pl
          (ostrowiectv.pl/index.php?tv=search&szuk=mpk)
    • Gość: iza Re: Znów mniej autobusów IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 19:55
      i czy tak jednomyślnie krytykowana przez przez TOS i PIS, PO nie miała racji?
      www.ostrowiecka.pl/ostrowiec-swietokrzyski/miasto/1342-radny-ssradlak-pyta-o-mpk
      • Gość: tartes Re: Znów mniej autobusów IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 20:05
        W ostatnim zdaniu jaka arogancja Prezydenta-oj trzeba przed wyborami to
        ludziom przypominać!
      • Gość: tetes Re: Znów mniej autobusów IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.10, 20:31
        zobaczcie jakie wykształcenie, jaki zawód wykonują i gdzie pracują nasi Radni,
        cóż można od nich wymagać?
      • pathos_phobos Re: Znów mniej autobusów 08.05.10, 01:09
        "Prezydent dodał, że dokument ten nie zostanie upubliczniony."
        Skoro "naprawa" mpk ma polegać na zaprzestaniu wożenia pasażerów,to ja się nie
        dziwię,że nie chcieli upublicznić.
        • Gość: dekajot Re: Znów mniej autobusów IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.10, 14:31
          Nie ma takiego dokumentu. Prezydent i prezes zostawili MPK na
          zasadzie, niech działa dopóku nie upadnie.
          • revir23 Re: Znów mniej autobusów 08.05.10, 15:07
            Ale ważne, że autobusy jeżdżą, kierowcy zarabiają i ogólnie wszystko
            działa, choć może nie tak jak wszyscy byśmy chcieli. Co do tych cięć
            to myśle że mogą one się przydać jeżeli wzamian za to uruchomią nowe.
            • pathos_phobos Autobusy jeżdzą??????? 08.05.10, 18:06
              Człowieku,co ty opowiadasz???Skąd się urwałeś?jest już maj,a ja w tym roku
              jechałem może z 5 razy autobusem.Nie jeżdżą wtedy kiedy chcę jechać ani
              tam,gdzie chcę jechać,to tak,jakby nie jeździły wcale.I znowu nadejdą
              wakacje,więc wytną połowę,bo oczywiście jak panie nauczycielki nie jeżdżą,to
              znaczy,że miasto przestaje pracować,robić zakupy itp.
              I kiedy ci ostatnio uruchomili coś nowego???A kiedy uruchomili coś nowego
              sensownego?A ile autobusów zniknęło w tym czasie?
              • revir23 Re: Autobusy jeżdzą??????? 08.05.10, 22:31
                Kolego spokojnie :) , jeżdżą czyli spełniają podstawowe cele, czyli
                dowóz uczniów z / do szkoły, tak samo z pracownikami. Na razi nikt
                nie narzeka... cóż ja jeżdże codziennie bo autobusy to moje hobby
                hehe :D i widzę frekwencję na różnych liniach. No cóż pasażerów na
                razie nie brakuje. Niestety nie da się zrobić tak, żeby dla każdego
                autobusy jeździły inaczej, czyli np. kolega jedzie przykładowo do
                babci na Podstawiu, ale mu autobus nie pasuję - ale gdyby zmienili
                to spora część pasażerów została by np. odcięta z trasy PRACA - DOM,
                bo autobus odjeżdża powiedzmy 10 min. wcześniej... albo ktoś jedzie
                powiedzmy do cioci wuja brata :P w Miłkowie i chce wrócić o 22:00 na
                house'a ale nie ma autobusu, bo nikt wcześniej nie jeździł ... no to
                przecież MPK nie będzie uruchamiać specjalnie kursu dla jednej
                osoby :P

A co do pasażerów, no to sam kolega widzi... teraz dużo osób ma
                prawo jazdy... ale wciąż są emerytki, emeryci itd. którzy takiej
                komnunikacji potrzebują.
                • pathos_phobos Re: Autobusy jeżdzą??????? 09.05.10, 11:59
                  Nikt nie narzeka???Ty jesteś chyba bardziej odcięty od rzeczywistości niż
                  posłowie w sejmie.Wszyscy,których znam, narzekają.A dlaczego nie
                  jeżdżą?Dlatego.dlaczego ja-bo za rzadko i nie dostosowały się do zmian w
                  mieście.Uczniowie to nie wszystko.A pracownicy?Huta wciąż pracuje na 3 zmiany,a
                  autobusy masz nocne kursy 7,30,32,?Jeden z większych pracodawców-Galeria
                  Ostrowiec zamyka się o 21-spróbuj stamtąd wrócić autobusem.To tylko przykłady.
                  I może nie dlatego autobusów mniej,że ludzie więcej jeżdżą samochodami,ale
                  ludzie jeżdżą samochodami,że autobusami niewygodnie?
                  Mogę podać wiele miast w Polsce średniej wielkości,gdzie autobusy jednej linii
                  potrafią jeździć co 10-20 min.
                  • temponick Re: Autobusy jeżdzą??????? 09.05.10, 14:19

Ostrowiec jest miastem, które można z buta przejść w godzinę z jednego krańca na drugi, ale mimo to ludzie chcą jeździć autobusami, których nie ma, których jest coraz mniej, które jeżdżą według nieregularnych rozkładów i które z każdym sezonem są coraz droższe.

Nie trzeba być Salomonem, żeby stwierdzić, że dlatego przychody spadają, bo jest mniej pasażerów a koszty rosną. MPK 'broni' się redukując linie, ilość autobusów oraz częstotliwość kursowania tychże. I tak się diabelskie koło zamyka. Wracamy do punktu wyjścia.

Rada jest prosta -Zwolnić zarząd, zatrudnić sprawnego managera w firmie, ukrócić samowolkę, wprowadzić ścisłą kontrolę kosztów, zmienić trasy i zasady kursowania autobusów od podstaw

Brakuje dobrego gospodarza, porządnego audytu, business planu. Powtarzam: 15 liniami i 30 autobusami można obsłużyć całe miasto z przyległościami i ludzie będą zadowleni. Wszystko w firmie trzeba zmienić. Im szybciej tym lepiej, bo prywatni przewoźnicy nie będą czekać na to co zrobi gmina i pan prezydent. A wtedy koniec z MPK
                    • Gość: radsa Re: Autobusy jeżdzą??????? IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.10, 16:09
                      Dokładnie się zgadzam.
                      • dixi1989 Re: Autobusy jeżdzą??????? 09.05.10, 21:52
                        Sytuacja w MPK faktycznie przedstawia się niewesoło o czym wszyscy wiemy.
                        Ostrowiec jako miasto ma naprawdę problemy z zarządzaniem spółkami , wystarczy
                        spojrzeć choćby na zadłużony po uszy OTBS. Nie mam zamiaru się nad nikim
                        "pastwić" , ale wszyscy wiemy w czyich kompetencjach leży nadzór nad wyżej
                        wymienionymi firmami.
                    • pathos_phobos Re: Autobusy jeżdzą??????? 09.05.10, 22:57
                      Obsłużmy miasto 2-3 liniami o dużej częstotliwości i będzie po problemie.
                    • pathos_phobos Jeszcze w kwestii formalnej 10.05.10, 14:44
                      Owszem,z osiedli do centrum w Ostrowcu nie jest daleko,ale można na miasto
                      spojrzeć inaczej.Wsie wokół Ostrowca to praktycznie bardzo rozbudowane
                      przedmieścia,tak samo przedmieściem stał się Kunów,Ćmielów mimo nieco większego
                      oddalenia jest funkcjonalnie powiązany.To nam daje ok 100 tys.faktycznych
                      mieszkańców miasta.Patrząc na różnorodne więzy można powiedzieć,że coś na
                      kształt aglomeracji Ostrowca obejmuje Waśniów,Opatów (a nawet
                      Iwaniska),Ożarów,Tarłów,Sienno,od zachodu dość płynnie mieszając się ze strefą
                      wpływu Starachowic na granicy powiatów.Ponieważ pracowałem przez jakiś czas w
                      Lipsku to wiem,że ludzie stamtąd sprawy urzędowe załatwiają w Radomiu,ale na
                      zakupy,basen,do knajpy czy kina raczej przyjeżdżają do Ostrowca.Taka nie do
                      końca ukształtowana aglomeracja to już ponad 200 tys. ludzi,którzy bardziej lub
                      mniej regularnie odwiedzają Ostrowiec,uczą się,pracują,robią zakupy,korzystają z
                      infrastruktury miasta.
                      I teraz najwyższy czas stworzyć SYSTEM komunikacji czerpiąc z najlepszych
                      wzorców zachodnich.W ramach jednej taryfy pks może obsługiwać dalsze
                      trasy,przecież już obecnie mam monopol na trasę na Opatów i Sienno,kosi
                      konkurencję mpk w kierunku Bałtowa.W ramach jednej taryfy niech pkp wozi ludzi
                      od Ćmielowa-może w przyszłości Ożarowa,do Kunowa,Brodów,może kiedyś w całym
                      Trójmieście.W ramach tej samej taryfy niech będą dogodne przesiadki z pks i pkp
                      na mpk,który rozwiezie po mieście.
                      A na razie zamiast najlepszych wzorców zachodnich mamy najgorsze
                      wschodnie,upadające mpk i ukraińskie marszrutki.
                      Po raz kolejny postuluję o utworzenie Zarządu Transportu
                      Miejskiego/Regionalnego/METROPOLITALNEGO :-DDD (a co mi tam) i stworzenie
                      wspólnej sieci dla MPK i PKS Ostrowiec,a jeśli tworzenie Trójmiasta nie jest
                      tylko pustym frazesem pod publiczkę to o rozmowy z MPK i PKS Starachowice oraz
                      MPK Skarżysko.
                      • Gość: aron Re: Jeszcze w kwestii formalnej IP: 91.200.94.* 11.05.10, 06:23
                        zobaczcie jak to się robi w Kraśniku. Zamiast 20-letnim Jelczem
                        jeździ się 10-letnim Mercedesem Sprinterem, a ceny niższe.
                        • pathos_phobos Re: Jeszcze w kwestii formalnej 14.05.10, 10:43
                          A podparczewski małorolny znów się odzywa,choć go nikt nie pyta.

Aron = forumowy troll, w realu niejaki Arkadiusz Oleszczuk
                          właściciel firmy przewozowej spod Parczewa w woj. lubelskim, od lat
                          okrada polskie społeczeństwo opłacając jedynie śmieszna składkę KRUS-
                          owską jako właściciel skrawka hektara i jałówki
                  • revir23 Re: Autobusy jeżdzą??????? 10.05.10, 16:35
                    Kolega tylko patrzy na te negatywne strony :P a ja dzisiaj o godz.
                    8:10 na przystanku przy ulicy Sienkiewicza widziałem sporo pasażerów
                    wsiadających do autobusu linii 23, 16, 25, 6. Ważne, że autobus nie
                    wozi powietrza.

Co do Galerii to trafna uwaga! Tutaj się zgadzamy, ale tam jeszcze
                    są taksówki, chociaż to jest droższy środek transportu.
                    Ale o godz. 21:21 odjeżdża z przystanku koło rawszczyzny linia 3 :P
                    którą można dojechać do Aleji.

Co do częstotliwości kursowania, MPK popełniło za dużo błędów np. to
                    że tak późno wzięli się za likwidowanie nierentownych kursów, oraz
                    to że uruchamiają bardzo mało nowych kursów. Tutaj również
                    pasażerowie powinni interwieniować w MPK, bo to do ich potrzeb
                    rozkłady są dostosowywane.
                    • Gość: ... Re: Autobusy jeżdzą??????? IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 10.05.10, 16:51
                      aleja - alei
                    • pathos_phobos Re: Autobusy jeżdzą??????? 10.05.10, 21:18
                      revir23 napisał:

> Kolega tylko patrzy na te negatywne strony :P a ja dzisiaj o godz.
                      > 8:10 na przystanku przy ulicy Sienkiewicza widziałem sporo pasażerów
                      > wsiadających do autobusu linii 23, 16, 25, 6. Ważne, że autobus nie
                      > wozi powietrza.

No super,że mpk ma jeszcze pasażerów w godzinach szczytu.Pozostawię to bez
                      dalszego komentarza.
                      >
                      > Co do Galerii to trafna uwaga! Tutaj się zgadzamy, ale tam jeszcze
                      > są taksówki, chociaż to jest droższy środek transportu.

Ostatnie zdanie jest tak naiwne,że aż mnie rozczuliło.

> Ale o godz. 21:21 odjeżdża z przystanku koło rawszczyzny linia 3 :P
                      > którą można dojechać do Aleji.

A o 21.30 co mają ludzie robić na Alei???Podpowiem-o tej porze nie ma stamtąd
                      żadnego autobusu w kierunku miasta.

> Co do częstotliwości kursowania, MPK popełniło za dużo błędów np. to
                      > że tak późno wzięli się za likwidowanie nierentownych kursów, oraz
                      > to że uruchamiają bardzo mało nowych kursów. Tutaj również
                      > pasażerowie powinni interwieniować w MPK, bo to do ich potrzeb
                      > rozkłady są dostosowywane.

Sieć nie zmieniła się znacząco od lat 70tych,za to miasto zmieniło się bardzo.I
                      to jest główny problem.Drugim problemem jest to,że kiedyś 16 jeździła co 10 min,
                      5 co 15.A teraz???
                      • pathos_phobos Re: Autobusy jeżdzą??????? 10.05.10, 21:20
                        > > Tutaj również pasażerowie powinni interwieniować w MPK

Wiesz ile tu już było napisane na temat zmian?I wszystko czytane przez
                        władze.Mój projekt poszedł do UM,i co?I 5 nie kursuje w niedziele a 10 do 20.I
                        tyle z interwencjami u MPK.Czas na ZTM!
                        • Gość: grześ Re: Autobusy jeżdzą??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 12:56
                          A ja myślę, że w ZTM zasiedliby ponownie ludzie, którzy już tam kiedyś pracowali
                          (jak chociażby obecny prezes MPK) i interwencje znowu na nic by się zdały. Nie
                          wiem czy jest sens reaktywować ten urząd (no chyba, że mamy za mało urzędników),
                          skoro jego zadania może przejąć Gmina. Wiele miast radzi sobie bardzo dobrze bez
                          tego rodzaju instytucji, a w każdym z tych przypadków włodarze miast mają
                          corocznie przeznaczone odpowiednie środki finansowe na utrzymanie komunikacji
                          miejskiej.
                          • pathos_phobos Re: Autobusy jeżdzą??????? 14.05.10, 10:39
                            Gmina nie może przejąć.A wiele miast sobie nie radzi.A jak rozwiążesz,żeby
                            wszelkiej maści busiarstwo jeździło przez cały dzień,nie tylko w godzinach
                            szczytu,żeby wprowadzić jedną taryfę?I nie mów mi o konkurencji,w komunikacji
                            się nie sprawdza,poczytaj sobie o tym.A najlepszym przykładem na potwierdzenie
                            tej tezy jest Lublin.
                            • Gość: aron Re: Autobusy jeżdzą??????? IP: 188.33.127.* 14.05.10, 14:05
                              poza szczytem tez busy jezdza np. sa nocne busy Lublin - Wroclaw czy
                              Tomaszow - Warszawa. NAwet jest bus Krakow - Lublin przez Opatow z
                              Krakowa o 21.10. To nie jest szczyt jak by nie patrzec.

zreszta czy PKS Ostrowiec jezdzi wszedzie poza szczytem? Pokaz mi
                              kurs PKS z Ostrowca do Krakowa po 16.00.
                              • pathos_phobos Re: Autobusy jeżdzą??????? 15.05.10, 11:13
                                Oleszczuk,nie mówimy tu o komunikacji międzymiastowej,więc nie pieprz,jak nie
                                wiesz nawet o czym gadka.Wracaj na swoje lubelskie forum komunikacyjne i tam
                                trolluj.

Aron = forumowy troll, w realu niejaki Arkadiusz Oleszczuk
                                właściciel firmy przewozowej spod Parczewa w woj. lubelskim, od lat
                                okrada polskie społeczeństwo opłacając jedynie śmieszna składkę KRUS-
                                owską jako właściciel skrawka hektara i jałówki
                                • lachien Re: Autobusy jeżdzą??????? 15.05.10, 11:39
                                  Proszę skasować ten post. A Ty chamie nikogo nie wyganiaj z forum.
                                  • lachien Re: Autobusy jeżdzą??????? 15.05.10, 11:44
                                    Czytając wypowiedzi Pana Pathosa dziwię się jak można być jednocześnie lekarzem
                                    psychiatrą. Współczuję pacjentom, których ten "człowiek" będzie leczył.
                        • revir23 Re: Autobusy jeżdzą??????? 11.05.10, 13:14
                          Ja mam tu na myśli zwykłe petycje pisane przez ludzi o
                          dodanie/usunięcie/przesunięcie/czy co tam jeszcze/ jakiegoś kursu, a
                          nie od razu jakieś nie wiadomo co projekty.
                          • pathos_phobos Re: Autobusy jeżdzą??????? 14.05.10, 10:35
                            revir23 napisał:

> Ja mam tu na myśli zwykłe petycje pisane przez ludzi o
                            > dodanie/usunięcie/przesunięcie/czy co tam jeszcze/ jakiegoś kursu, a
                            > nie od razu jakieś nie wiadomo co projekty.

Plasterek na krwawiącą ranę
    • Gość: b 26 osób straci pracę w ostrowieckim MPK IP: *.toya.net.pl 14.05.10, 07:13
      www.radio.kielce.pl/page,,Zwolnienia-w-ostrowieckim-MPK,124e54c2782a2a5c8dbe7a826f1a8845.html
    • pathos_phobos Kolejne cięcia 14.05.10, 10:41
      Na stronie internetowej jeszcze nie ma,ale już widziałem na przystankach.Będą
      kolejne cięcia kursów na linii nr 1.
      • Gość: gość Re: Kolejne cięcia IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 15.05.10, 20:26
        Ale pszecież autobusy prawie puste jeżdżą.no to
        jak trochę ich zlikwidują to zaoszczędzą na tym.
        Dużo ludzi autami przecież jezdzi.Pare lat wstecz było inaczej.
        Mniej aut to i autobusy zapchane jezdziły
        • pathos_phobos Re: Kolejne cięcia 16.05.10, 23:23
          Ale pRZecież...
          Ja mam samochód=wszyscy mają samochód.
          Dużo samochodów jeździ=autobusy puste.
          Ktoś tu nie miał nigdy nic wspólnego z logiką.Wnioskowanie na poziomie przedszkola.
    • Gość: _____ Re: Znów mniej autobusów IP: *.toya.net.pl 17.05.10, 17:16
      www.ostrowiectv.pl/index.php?tv=video&id=744&kat_id=3
      • lachien Re: Znów mniej autobusów 17.05.10, 17:22
        Moim zdaniem po każdym postulacie zamiast:

- czy jest to nasza, załogi to wina (w sumie fajna składnia)

powinno być zgodnie z naukami:

- nasza wina, nasza wina, nasza bardzo wielka wina

I wtedy by było okej
        • Gość: dekajot Re: Znów mniej autobusów IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 22:08
          Proponuje dalszy ciąg nasza wina, nasza wina...
          wina dajcie, wina dajcie, a na koniec nas pozwalniajcie
          • kemotost Re: Znów mniej autobusów 17.05.10, 22:28
            No i znowu się czuje winny - dziękuję Wam.
            Jak mieszkałem na ogrodowej to "5" jeździłem. Jak się przeprowadziłem to linia
            padła ;/

Pozdro.

Tomasz
    • pathos_phobos Re: Znów mniej autobusów 19.05.10, 12:52
      M.P.K. Ostrowiec informuje, że od dnia 15.05.2010r. z powodu bardzo niskiej
      frekwencji, zawiesza się wybrane kursy linii nr 1 w soboty i niedziele. Zmianie
      ulega także rozkład jazdy linii nr 16, oraz linii nr 27.
      Szczegóły na tabliczkach rozkładowych.

www.mpkostrowiec.com.pl/index.php
      • revir23 Re: Znów mniej autobusów 19.05.10, 13:15
        A ja myślałem że to linia 1 jest jedną z najbardziej rentownych...
        • temponick Re: Znów mniej autobusów 19.05.10, 14:54
          Dramat w MPK to u progu wyborów niezła antyreklama, jeżeli nie gwóźdź
          do trumny, dla obecnej ekipy

-Ktokolwiek 'nowy' chce zająć stołek za +/-15tys na miesiąc,
          wystarczy, że przedstawi prosty acz sensowny plan naprawy tej firmy,
          bo co jak co, ale Ostrowca bez 'czerwonych' autobusów (mimo, ze
          aktualnie nie korzystam z nich) szczerze powiedziawszy sobie nie
          wyobrażam. Pamiętam dzień w którym pojawił się pierwszy autobus na
          ulicach. To była sensacja na miarę lądowania pierwszego człowieka na
          księżycu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka