Dodaj do ulubionych

Sukces SSE Starachowice

08.06.10, 19:00
kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,7988579,Sukces_starachowickiej_strefy_ekonomicznej.html
Obserwuj wątek
    • Gość: daro Re: Sukces SSE Starachowice IP: 194.181.136.* 08.06.10, 20:32
      umiesz czytać newsa...no tak ranking rankingiem a inwestycji, jak nie było tak nie ma i nie będzie.
      • Gość: to jest to Re: Sukces SSE Starachowice IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.10, 10:10
        10 miejsce na świecie pod względem opłacalności inwestycji.Jak
        myslicie z czego to może wynikać? Wydaje się że jest to wynikiem
        tylko i wyłącznie niskich kosztów siły roboczej. Bo co niby ma wpływ
        na to że jak raz w Starachowicach jest najwyższa opłacalność w
        Polsce? Wszystkie inne koszty są takie same , a nawet wyższe niż w
        pozostałych strefach.Prezes się cieszy że na jego terenie są
        tworzone przymusowe obozy pracy.
        • temponick Re: 'Sukces' SSE Starachowice 30.06.10, 16:01
          Zaintrygowany pojawiającymi się informmacjami o niezwykłych zaletach starachowickiej strefy ekonomicznej, postanowiłem poszukać i dotrzeć do sedna informacji. Zacząłem od wzmiankowanego FT ale tam o Starachowicach nie wiedzą nic! Okazuje się, że to fDi Magazine, a subsidiary of the Financial Times of London jest organizatorem rankingu i od kilku lat zabawia się w różne konkursy m.in w ten, czyli Global Free Zones of the Future na rok 2010/11.

Tu jest oryginalny artykuł przetłumaczony (częściowo) w GW

fdimagazine.com/news/fullstory.php/aid/3358.html

a cały raport można sobie ściągnąć na końcu artykułu w formacie PDF i poczytać spokojnie jeżeli to kogoś interesuje (tam gdzie jest odnośnik czyli magiczne TO download a copy of the full results, CLICK HERE)

Nie chciałbym zapeszać, ale news o 'cudowności' Starachowic jest poważnie przesadzony, bo nie podoba mi się metodologia czyli sposób, w jaki przeprowadzono ten konkurs. Ogólnie można stwierdzić, że na plus Starachowic przemawia sam fakt odpowiedzenia na kwestionariusz rankingowy, jaki wysłał magazyn do ponad 700 stref ekonomicznych na całym świecie. Dalej było już prosto, bo tylko 200 odpowiedziało, w tym jedynie 66 stref wykonało swoją pracę domową na tyle satysfakcjonująco, żeby rezultaty sklasyfikować i opublikować. Tajemnicą SSE Starachowice jest więc, co tam w tym kwestionariuszu napisano, że w kategorii opłacalności znaleźliśmy się na 10 miejscu, bo nie wyobrazam sobie, żeby pracownicy fDi Magazine jeździli po całym świecie i weryfikowali księgi każdej strefy. Po prostu przyjęli na słowo, po stwierdzeniu ogólnej poprawności wypełnionego kwestionariusza konkursowego.

Generalnie zgodziłbym się z dość wysoką pozycją jaką zajęła w klasyfikacji ogólnej Łódż. Zaś samo zaistnienie Starachowic na mapie to już jest kolosalny sukces! Podobnie jak i Wałbrzych. Chociaż kto wie? Może jednak przyszłość okaże się jednak łaskawa?
          • dizzy81 Re: 'Sukces' SSE Starachowice 30.06.10, 16:10
            A gdzie SSE Mielec?
            • temponick Re: 'Sukces' SSE Starachowice 30.06.10, 17:48
              A bo ja wiem? Nie znam się na strefach ani tym bardziej na osobliwej geografii związanej ze strefami ekonomicznymi w Polsce! -Ale znalazłem tamże bardzo ładny artykuł o Rzeszowie "Valley of the wings"

www.fdimagazine.com/news/fullstory.php/aid/3396.html?current_page=1
              Kiedy piszą o 70letniej tradycji przemysłu lotniczego mają definitywnie na myśli Mielec, ale jak wspominają Aeropolis Science and Technology Park to reklamują chyba Rzeszów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka