10.06.10, 17:11
Skoro już mamy tyle skwerków, to czy nasze miasto umożliwi nam bezstresowe
przebywanie na ich terenie, tudzież w ogródkach piwnych? Taki mały prezent
przedwyborczy w postaci eliminacji komarów. Potem można by się pochwalić w
kampanii.
Obserwuj wątek
    • unhollyseth Re: Komary 10.06.10, 17:15
      Daj spokój. Poranne bieganie i spacery do lasu, a moje nogi wyglądają jak u
      trędowatego. No nie da się wyjść normalnie na dwór przez te bestie!
      • kemotost Re: Komary 10.06.10, 17:24
        U nas jest źle, ale pomyślcie co mają np. w Sandomingo. Na terenach
        popowodziowych dopiero jest sajgon.

Przy okazji tematu zapytam, nie wiecie może co wsadzić w ogrodzie, aby mniej
        tego bzyczącego dziadostwa latało ? Dzisiaj słyszałem coś o czosnku, ale nie
        wiem na ile to prawdziwe.
        • unhollyseth Re: Komary 10.06.10, 18:07
          Moja ciotka mieszka w Katowicach blisko lasu. Komarów zawsze mnóstwo jest. A ona
          ma na balkonie krzaki pomidorów. I bez problemu można siedzieć na balkonie.
        • memnochx Re: Komary 10.06.10, 18:48
          Z tego co mi wiadomo komary odstrasza nieduże drzewo złotokap (ale jego nasiona
          są trujące więc ostrożność zalecana przy dzieciach), roślina o nazwie
          Plectranthus zwana komarzycą (może być uprawiana w rabatach, bo jest niewielka),
          kocimiętka no i pelargonia.
      • se_nka0 Re: Komary 10.06.10, 17:27
        Komarzyce nie lubią :
        mięty
        zapachu cytrynowego
        zapachu gożdzików - tych spożywczych - można pogryzać po pewnym czasie skóra
        będzie gożdzikowo pachnieć
        wanilii - ponoć pomaga smarowanie olejkiem waniliowym takim do ciasta
        no i wszelkie środki w aerozolu (np.Bros)
        Więcej nie testowałam ;)
        • se_nka0 Re: Komary 10.06.10, 17:30

Na stronie Echa Dnia jest artykuł na ten temat. Nie da mi się tu zalinkować.
          • se_nka0 Re: Komary 10.06.10, 17:34
            Fragment tego art.

,,
            Hanna Świątkowska, zielarka z Bodzentyna: - Przede wszystkim nie używać słodkich
            zapachów, które komary przyciągają. Są jednak rośliny, których zapachów te owady
            nienawidzą. Takie właściwości mają jaskry, wrotycz pospolity, piołun bylica czy
            czosnek niedźwiedzi. W naparach tych roślin można wypłukać ubranie, można użyć
            też liści do natarcia skóry podczas spaceru. Trzeba jednak uważać na jaskry, bo
            to rośliny trujące.,,
            i dalej ...
            ,,
            Można zabezpieczać się także naturalnymi sposobami -wanilią, lawendą, miętą i
            cytryną. Komary nie cierpią tych zapachów, a poza tym aromatyczne olejki maskują
            wabiący je zapach ludzkiego ciała. Pomóc więc może najzwyklejszy waniliowy
            aromat do ciasta, ustawiona w oknie miseczka z olejkiem miętowym albo lawenda w
            doniczce. ,,
            • temponick Re: Komary 10.06.10, 17:56
              Z własnego doświadczenia wiem, że najlepszym sposobem na komary i inne
              insekty w miejscach publicznych (zwłaszcza w restauracjach obowiązkowo)
              w całym cywilizowanym świecie są lampy ultrafioletowe, które wabią
              robactwo swoim światłem, a następnie zabijają poprzez porażenie prądem.
              Przez cały czas pobytu poza Polską, w znacznie gorętszych i
              wilgotniejszych klimatach, nie wiedziałem co to jest komar ani jego
              ugryzienie.
              • Gość: forumowicz Re: Komary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.10, 14:48
                Zazdroszę Ci, taki światowy człowiek, którego nawet (za granicą
                oczywiście) komar się nie ima!
    • rotarepo Re: Komary 10.06.10, 22:18
      To u Nas są komary ? Gdzie wy się szwędacie ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka