13.06.25, 15:04
Nowy serial netfixowy ( reż. Scott Frank)
Obejrzałam pierwszy odcinek, wciągnął mnie mocno, dziś będzie kolejny.
Mam silne skojarzenia z Harrym Hole Jo Nesbo wink

Jeśli ktoś jest już po serialu, to proszę nie spojlerowac. Ale o emocjach i wrażeniach, chętnie pogadam
Obserwuj wątek
    • abasia0 Re: Dept. Q 13.06.25, 15:15
      Porządny serial kryminalny🙂 wreszcie
    • nick_z_desperacji Re: Dept. Q 13.06.25, 15:20
      Nelfixa nie widziałam, ale w necie można znaleźć dep. Q, tylko niestety zazwyczaj łatwiej po tytule konkretnego filmu
    • daniela34 Re: Dept. Q 13.06.25, 15:21
      Jestem po 3 odcinkach, więc spojlerowo jesteś bezpieczna. Bardzo, bardzo na tak 😀
      • krwawy.lolo Re: Dept. Q 13.06.25, 17:23
        A to są zamknięte historie, jak Kojak, czy Columbo?
        Jeśli tak, może się skuszę.
        • lella_two Re: Dept. Q 13.06.25, 17:24
          Jedna historia to jeden sezon.
          • krwawy.lolo Re: Dept. Q 13.06.25, 17:26
            Dzięki, to w takim razie nie dla mnie.
    • daniela34 Re: Dept. Q 13.06.25, 15:23
      Ach, nie czytałam książek, które były podstawą serialu, to znaczy chyba zaczęłam pierwszy tom, ale coś mnie odciągnęło i juz nie wróciłam. Teraz chyba wrócę.
    • koko8 Re: Dept. Q 13.06.25, 15:23
      lilia.z.doliny napisała:

> Mam silne skojarzenia z Harrym Hole Jo Nesbo wink

Bo to serial na podstawie książki skandynawskiego autora.

Uwielbiam M Goode'a, wiec moja ocena jest nieobiektywna. Obejrzałam serial z zachwytem.
      • daniela34 Re: Dept. Q 13.06.25, 15:24
        O ja też, a tu dodatkowo rola trochę spoza jego dotychczasowego repertuaru.
        • grey_delphinum Re: Dept. Q 13.06.25, 15:28
          Pidalam juz kiedys, ze obejrzalam serial zaraz po premierze, bo jestem fanką poeiesci tego duńskiego autora kryminałów. Odświeżyłam tez sobie od razu "Kobietę w klatce". Teraz czekam na kolejny sezon serislu na podstawie `Łowców bażantow" (podobno ma byc).

A sam serial super.
          • lella_two Re: Dept. Q 13.06.25, 16:54
            Ja też jestem fanką tych kryminałów, poza ostatnią, dziesiątą częścią, przez którą przebrnęłam tylko dla zasady. Bardzo lubilam też duński serial w pierwszej obsadzie, druga, według wskazówek autora, to była wg mnie porażka.
            Brytyjska seria bardzo, bardzo na tak, mimo sporych zmian (Hardy), już skończyłam i czekam na więcej. Ja w zasadzie nie oglądam seriali, ale ten należy do wyjątków, głównie ze względu na bohaterów. Z tymi postaciami po prostu człowiek ma chęć znów się spotkać i zobaczyć, co u nich słychać, akcja jest w pewnym sensie drugoplanowa, a w każdym razie mniej istotna.
            Do tego wspaniały Edynburg i szkocki akcent- dejcie mi tego wiecej!
      • lella_two Re: Dept. Q 13.06.25, 17:08
        No tak, ale Harry Hole jednak ostro łoił, mnie się bardzo podoba, że tu jest inaczej. Nie, żebym była wrogiem procentów, po prostu w ten sposób "przełamana" jest standardowa postać samotnego wilka na szańcach sprawiedliwości.
    • pursuedbyabear Re: Dept. Q 13.06.25, 15:37
      Świetny, "wsysł" mnie bardzo. No i Matthew Goode... słodkie oczy robiłam do ekranu.
    • lilia.z.doliny Re: Dept. Q 13.06.25, 15:57
      Fajny jest. Lubię, jak nie wiem, co mnie czeka za zakrętem big_grin
    • alicia033 Re: Dept. Q 13.06.25, 16:14
      Oglądalny.
    • eliszka25 Re: Dept. Q 13.06.25, 16:38
      Oglądaliśmy z mężem i polecam. Więcej nie napiszę, żeby się nie wygadać.
      • lilia.z.doliny Re: Dept. Q 13.06.25, 16:50
        Thx smile
    • brenda_bee Re: Dept. Q 13.06.25, 17:04
      Świetny serial a główny bohater jeszcze lepszy
    • pearl3434 Re: Dept. Q 13.06.25, 20:11
      Obejrzałam wszystkie odcinki za jednym zamachem😁wieczór i noc z głowy.Wciagnal mnie.🎥🍿
    • bezmiesny_jez Re: Dept. Q 13.06.25, 20:34
      Zaczęłam, zapowiada się dobrze. Jestem na 3 odcinku i chyba już wiem, kto będzie naszym antagonistą.
    • 3-mamuska Re: Dept. Q 13.06.25, 20:37
      Fajny ,choc ma jedna wade.
      Szkoda ze to kopia filmy (chyba duńskiego).
      Kobieta w klatce.
      • lella_two Re: Dept. Q 13.06.25, 20:51
        To nie jest kopia, tylko inna ekranizacja tej samej książki.
        • 3-mamuska Re: Dept. Q 13.06.25, 23:20
          lella_two napisała:

> To nie jest kopia, tylko inna ekranizacja tej samej książki.
          >

Dla mnie przeciągnięta kopia…dla mnie tamten film jest duzo lepszy.
          • lella_two Re: Dept. Q 14.06.25, 00:27
            Kopia to z definicji rzecz odtworzona ściśle według oryginału, ta opcja tutaj nie ma zastosowania.
      • bene_gesserit Re: Dept. Q 13.06.25, 20:56
        Ale dlaczego szkoda? To przetłumaczenie skandynawskiej ponurosci na ponurosci szkocką, bardzo udane.

Mnie nawet nie bardzo interesuje, kto co tu popełnił, mi się po prostu dobrze ogląda główne i mniej główne postaci (sublokator! syn!) i relacje między nimi.
        • 3-mamuska Re: Dept. Q 13.06.25, 23:22
          No tobie sie dobrze oglda mnie nie bo mam wrazenie ze na siłe przeciegnli film.

Tak samo jak ogladałam ten sam film 2 różnych produkcji jeden mi sie bardzo podobal, drugie nie. A niby ta sama opowiedziana historia.
    • bene_gesserit Re: Dept. Q 13.06.25, 20:46
      Bardzo przyzwoity serial. Uwielbiam zbiorowego bohatera, im dziwaczniejszy, tym lepszy - tu mamy
      Pierwszy odcinek męczący, bo główna postać jear dupkiem do sześcianu, w dodatku ten aktor kojarzył mi się z nudnymi i absurdalnymi romansidlami - klasyczny na wieki wieków amant bez szczęścia do scenariuszy. Tu w końcu odpiekniony, że zmarszczkami, tłustymi włosami i w przepoconej bluzie (stylowka całkiem na miejscu jak na jego stan). Reszta postaci genialna, zwłaszcza Akram (jak już wiemy po trzech odcinkach wcale nie taki święty). Edynburg odpowiednio ponury, dialogi dobre, tłumacz odwala kawał świetnej roboty, co w przypadku seriali na N. nie jest wcale takie częste.

Nie podoba mi się jedynie wątek prokuratorki, w sensie (staram się nie spoilerowac) tego, co z nią się działo przez ostatnich pare lat - trzeszczy papierem jak nie wiem.

Byłabym mocno zawiedzuona, gdyby nie powstało jeszcze parę sezonów
      • johana741924 Re: Dept. Q 13.06.25, 20:57
        Właśnie zaczęłam oglądać
    • danaide2.0 Re: Dept. Q 13.06.25, 20:59
      A ja mam silne skojarzenia z Dr. Housem.

Trochę irytowały mnie:
      - stereotypy - dwie postaci detektywów to zderzenie Europy ze Światem i, coż, patrzcie: oto, gdzie jest Europa, a oto, czego Europa potrzebuje (i Świat może jej to dać).
      - relacje ojca z synem - widać nie tylko na ematce rodzice mają problemy z dziećmi i nienajlepsze metody radzenia sobie z tymi dziećmi (tj. lecą metody, o których myśleliśmy, że odeszły już do lamusa, ale nie! Są tu ciągle!). Czyli taki wątek edukacyjny, tak?

Wątek kryminalny chyba spoko, choć w grupie geniusz geniusza jakby mniejszy.

Mam nadzieję, że nie spojlerowałam za bardzo, a moja wypowiedź stanie się jasna dopiero po obejrzeniu (dla wtajemniczonych).
      • bene_gesserit Re: Dept. Q 13.06.25, 21:04
        E tam z Hausem. Haus dominował intelektualnie - tu każda z postaci ma swoją niszę i się w niej wykazuje, główny bohater docenia Akrama chyba już w pierwszym, a moze drugim odcinku, Haus ze swoim bieda- ego nigdy by tego nie zrobił. Nawet w piątym sezonie smile
    • nenia1 Re: Dept. Q 13.06.25, 21:12
      Dla mnie znacznie słabsza wersja w porównaniu do duńskiej. Rozciągnięty i przegadany. Początkowo sądziłam, po ilości odcinków, że w 2 pierwszych zmieszczą całą Kobietę w klatce. Okazało się, że zrobią to ale przez całe 9. Możliwe, że na 2 odcinkach trochę pospałam, złe nie było, ale ogólnie trochę jednak umęczyłam się.
    • ekstereso Re: Dept. Q 13.06.25, 21:13
      Jestem po, bardzo fajny
    • mag-la-swag Re: Dept. Q 13.06.25, 23:19
      Ekranizacja Adler Olsen.
    • abidja Re: Dept. Q 14.06.25, 08:15
      Ogladam akurat 6.epizod.
      Wciagajacy. Lubie wszystkie postacie oprocz Carla, ale jego nie da sie lubic. Bo tak zostal wyrezyserowany.
      Cala reszta postaci wokol niego jest ciekawie napisana, chcesz poznac ich sekrety, zajrzec glebiej no i ofiara....
      Polecam.
    • scarlett74 Re: Dept. Q 14.06.25, 10:03
      Jakiem fan skandynawsko/brytyjskich kryminałów... zasnęłam na pierwszym odcinku, ale może to kwestia przemęczenia. A Matthew Goode faktycznie nie do poznania , we wcześniejszych romansidłach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka