Dodaj do ulubionych

Specjalna Strefa Ekonomiczna!

12.03.04, 14:10
Czy ktoś orientuje się dlaczego w Ostrowcu do tej pory nie została stworzona
specjalna strefa ekonomiczna (SSE) - taka jak w Polkowicach, czy w Wałbrzychu
(dla niezorientowanych - w Polkowicach powstał zakław VW, oraz dodatkowo
zakład zatrudniający 420 osób - wczoraj było otwarcie, a w Wałbrzychu
Toyota,) Jak nisko musi upaść to miasto, żeby ktos o tym pomyślal. Polkowice
3 lata po utworzeniu SSE były najszybciej rozwijająca się gminą w Polsce.
Kiedy będziemy czytali o Ostrowcu, jako mieście dającym przykład - w
pozytywnym znaczeniu oczywiście.
Obserwuj wątek
    • darekar77 Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 12.03.04, 14:31
      Bo wygrały z "nami" Starachowice
      www.sse.com.pl/index.php?lang=pl&page=lokalizacja
      ale jakos nie widze żeby potrafiyły to wykorzystać
      może to była szansa dla Ostrowca
      Możemy tylko podziekować naszym władza :(
      • malywroc Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 12.03.04, 14:41
        Niestety wiele takich prezentów od naszych władz dostajemy - strasznymi
        leszczami oni są.. choc z drugiej strony - oni napewno nie narzekaja.
        • darekar77 Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 12.03.04, 14:55
          Sam widzisz co sie dzieje w stolicy, przykład idzie z góry.

• jurand.pl Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 19.03.04, 13:04
            moge tylko wtrącić ze sa dwa obszary w Ostrowcu które należa do SSE
            Starachowice nie można było już utworzyć nowej :( (sa to tereny po starym
            zakładzie i kolo Kilińskiego) jest stworzony inkubator przedsiębiorczości i
            gotowy plan restrukturyzacji tych obszarów. Remont Kilńskiego rusza w tym roku
            a starego zakładu (?) nie wiem - szkoda tylko ze to tylko tak ładnie na
            papierze wygląda :)
    • malywroc Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 16.11.04, 19:25
      to jest bardzo stary wątek, ale przywracam go do życia ponieważ liczę na
      wypowiedzi nowych forumowiczów.
    • karrla Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 16.11.04, 19:44
      a wierzysz, że SSE zmieniłaby coś w Ostrowcu? Z tego co wiem w Starachowicach
      na SSE zarabiają ludzie posiadający kawałek działki i niezłe kontakty, a polega
      to na tym, że strefa z założenia obejmuje jakiś obszar i nie musi to być w
      jednym miejscu. Tak więc posiadacz terenu dogaduje się z odpowiednimi władzami
      o przyznanie posiadanej działce statusu SSE później pozostaje to jedynie
      korzystnie wynająć. Nigdy nie zastanawiałam się dlaczego firemka działająca
      kilometr od oficjalnej strefy jest w tejże wyjaśnił mi to jeden przedsiębiorca
      ze Starachowic który "niestety" był za cienki żeby zarobić na tym biznesie.
      Pocieszające jest to, że jak wspomniałam SSE ma ograniczony obszar. A w tym
      zawiłym wywodzie chodziło mi o to, że póki we władzach lokalnych będą ludzie
      myślące wyłącznie o tym jak samemu zarobić nie ma szans na to żeby Ostrowiec
      nie robił się miastem emerytów.
      • malywroc Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 17.11.04, 08:19
        Tak, uważam że SSE dużo by zmieniła i dużo dobrego by zrobiła. Oczywiście wiąże
        się to z jej dobrym zarządzaniem. Nie sztuką jest wprowadzić firmy które już w
        danym mieście działają, tylko ściągnąć do niej przedsiębiorców krajowych lub
        międzynarodowych. Mam zbyt dużo dobrych przykładów żeby wątpić w SSE. Polecam:
        Polkowice, Legnica, Jelcz Laskowice, Dzierżoniów, Wałbrzych. Jest co podziwiać.
        • bmwariat Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 17.11.04, 08:44
          Ale do SSE należą tereny bylej huty...Przecież teraz tam będzie przeprowadzana
          rewitalizacja. Powstaną nowe drogi, nowe zakłady pracy(ponoć z tego co wiem,
          jest już kilka zagranicznych spółek). Huta i Ostrowiec powoli staje na nogi i
          mam nadzieję że tak zostanie.
          • malywroc Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 17.11.04, 10:01
            jeśli tak jest to ALLELUJA!!!!! cudownie, poprostu cudownie!!
          • bmwariat Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 17.11.04, 10:08
            jest kilka ZAINTERESOWANYCH zagranicznych spółek(według Gazety Ostrowieckiej).
            Tej wielkiej Hali za Urzędem Pracy już nie ma. Rozebrana, reszta huty podobnie
            będzie:) Zostaną tylko kominy..
    • karrla Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 17.11.04, 19:21
      skąd w was tyle optymizmu :) nic tylko pozazdrościć. Do niedawna miałam kontakt
      ze starym zakładem codziennie, zamiast nowych dróg i inwestorów podziwiałam
      stada królików i bażantów pomykających beztrosko po terenie strzeże ich "znana"
      firma ochroniarska chyba przed kłusownikami. Z Błotną przepraszam z Kilińskiego
      zaś mam doczynienia teraz i jej stan niestety nie wskazuje na jakikolwiek
      remont. A tak poważnie to faktycznie jakieś plany dotyczące budowy dróg na
      starym zakładzie już są opracowane póki co połowę terenu wykupił jeden gość
      działający dość prężnie w Ostrowcu jakiaś częśc terenu poszła pod parking dla
      kszo a co z resztą nie wiadomo. Kilińskiego miała być remontowana od września
      ale teraz to już zima więc znowu pół roku ucieknie. Powtórzę się, póki władze
      lokalne nie zaczną robić tego za co biorą kasę nic się nie zmieni.
      • maly1980 Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 18.11.04, 00:02
        Może ja coś dodam do tej dyskusji o SSE. Żeby utworzyć SSE trzeba mieć tereny
        inwestycyjne. To nie jest tak że ktoś stanie przy planie miasta i zakreśli
        jakis fragment i utworzy w ten sposób strefę. A więc gdzie ta strefa miałaby
        powstać w Ostrowcu? Którym terenem dysponuje miasto by utworzyć na nim strefę?
        Ja wiem że mały z Wrocławia rzuca hasła dla "gawiedzi". Ja juz kiedys pisałem ,
        że aby pisać na jakis temat trzeba mieć o tym jakiekolwiek pojęcie , bo inaczej
        wprowadza się uczestników forum w maliny.
      • maly1980 Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 18.11.04, 00:14
        a Ty udajesz czy też nie wiesz że Ostrowiec jest jedynym miastem w województwie
        które umiało prawidłowo opracować i umotywować wniosek o pieniądze na ożywienie
        terenów pofabrycznych? I nie pisz tu głupot bo to krzywdzi wszystkich tych
        którzy pracowali nad tym tematem. Bo miasto to nie tylko pan prezydent , ale
        cała masa urzędników i ludzi z nimi współpracujących. Ja wiem że niektórzy maja
        uraz na punkcie prezydenta , ale radzę by oni raczej zgłosili sie do takiego
        gmachu przy ul. Szymanowskiego , a nie zajmowali sie dyskusją na forum.
        • malywroc Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 18.11.04, 08:24
          Maly1980 tak strasznie nam Ciebie tu brakowało, tego sarkazmu, tych
          niesamowicie obraźliwych tekstów na tematy każdego. Reasumując twoje wypodzi
          chciałbym zadać kilka pytań:
          1. Czy kiedykolwiek widziałeś SSE?
          2. Czy wiesz jak taki twór powstaje?
          3. Czy jesteś urzędnikiem (niedocenionym)?
          4. Jakie bierzesz leki psychotropowe?
          5. W jakim ośrodku umieszczono Cię, gdy Cie u nas nie było?
          6. Co innego możesz zaproponować jeżeli nie zbudowanie SSE w Ostrowcu?
          • morfinka_12 Oto karla powiedziała coś ciekawego 18.11.04, 09:46
            Mianowicie mamy w Ostrowcu przy Błotnej czy tez kilińskiego PO prawej stonie od
            cegielni poczynając część/filię SSE ze starachowic. Nie znam szczegółów ale
            zobaczcie ile tam wybudowanych zostało zakładów i firm w przeciągu tego właśnie
            kończącego się roku.

Co do prezydenta i jego działań i działań urzędnikó jestem wysoce sceptycznie
            nastawiony. ON wpływa i manipuluje nie tylko całym magistratem ale też całym
            miastem.

Nie mam natomiast zastrzeżeń do ludzi który mają pieniądze i w naszym mieście
            je inwestują. Dla mnie takie osoby mogą nawety całą hutę zakupić i zrobić tam
            coś sensownego. COś co da nowe miejsca pracy. A nie zabierze je w sposób
            pośredni.
            • malywroc Re: Oto karla powiedziała coś ciekawego 18.11.04, 10:41
              przez to co napisałeś staleś się wrogiem publicznym nr. 1 dla mlego 1980.
              strzeż się zemsty. Znająz jego wypowiedzi teraz zacznie Cię wyzywać od
              analfabetów i nieuków.
            • maly1980 Re: Oto karla powiedziała coś ciekawego 18.11.04, 14:02
              Niestety znowu musze cię sprostować . SSE objęty jest teren dawnego OZMO , ale
              żaden z podmiotów nie uzyskał zgody na działalność w SSE. To wszystko co sie
              tam dzieje to normalne procesy inwestycyjne na warunkach ogólnie obowiązujących.
              • morfinka_12 Ciekawe zatem jest nagromadzenie inwestycji 18.11.04, 14:07
                w rejonie o którym juz wcześniej wspominałem. Czyli Kilińskiego od cegielni po
                prawej stronie. Dziwna mnogość zachowań inwestycyjnych niepowiązanych ze sobą
                szczególnymi warunkami wg Ciebie w jednym miejscu. ciekawe??
          • maly1980 Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 18.11.04, 13:56
            Muszę ci się przyznać, że coś na temat SSE wiem .
            Byłem przy tworzeniu takowej , więc wiem jak ten twór powstaje i tak jak już
            gdzieś pisałem trzeba miec tereny inwestycyjne by mogła powstać SSE.
            Czy możecie mi pokazac gdzie miasto ma takie tereny?
            I takie gadki że miasto nie ma szans bez strefy to brednie. Popytajcie troche
            ludzi biznesu co sądzą o strefach , a zobaczycie że jest to jak mówi mój
            sąsiad "pic na wodę fotomonto". Często bywa tak że ktoś kto prowadzi biznes
            celowo bankrutuje by zaraz potem otworzyc ten sam biznes w strefie. A ci co nie
            chcą bankrutowac prowadzą biznes w normalnych warunkach tzn. bez ulg należnych
            w strefie i klną jak szewce , że miasto im zafundowało konkurencje na
            preferencyjnych warunkach.
            Ty mały wrocławiaku ucz się więcej to będziesz o pewnych rzeczach miał troche
            pojęcia . Inaczej będziesz ciągle pisał błędnie ortograficznie i
            merytorycznie . A do Tworek możesz wybrać sie w każdej chwili jeżeli będziesz
            miał taką potrzebę.
            I jeszcze jedno nie jestem żadnym urzędnikiem lecz pilnym obserwatorem zjawisk
            zachodzących wokół mnie .
            • karrla Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 18.11.04, 20:46
              ok forumowicze jeżeli ma to być rzeczowa dyskusja maly1980 dawaj co brakuje
              staremu zakładowi i kilińskiego żeby pomyśleć o strefie, po co na starej hucie
              rewitalizacja wogóle (przyznam że sama sie zastanawiam)a reszta dyskutujących
              wysilić szare komórki :) nie pamietam komu ale gratuluję tematu
              • malywroc do maly1980 19.11.04, 19:53
                kilka minut temu w innym poście obiecałem nie prowadzic bezsensownych dysput.
                Jeżeli masz coś merytorycznie poprawnego to zapewne wszyscy z chęcią dowiedzą
                sie o Twoich pomysłach. Ty być może uczestniczych w ich tworzeniu (czyli jednak
                jesteś urzędnikiem), a ja współpracuje z firmami w strefach i powiedzieć ci
                coś: to naprawdę dobrze funkcjonujące firmy. Oczywiście nikt nie mówi, że to
                jedyna szansa dla naszego miasta, ale jeśli tak to dlaczego nikt nie robi nic
                żeby jednak było lepiej? Może na to tez odpowiedź znasz?
                • maly1980 Re: do maly1980 20.11.04, 01:03
                  malywroc napisał:

> kilka minut temu w innym poście obiecałem nie prowadzic bezsensownych dysput.
                  > Jeżeli masz coś merytorycznie poprawnego to zapewne wszyscy z chęcią dowiedzą
                  > sie o Twoich pomysłach. Ty być może uczestniczych w ich tworzeniu (czyli
                  jednak
                  >
                  > jesteś urzędnikiem), a ja współpracuje z firmami w strefach i powiedzieć ci
                  > coś: to naprawdę dobrze funkcjonujące firmy. Oczywiście nikt nie mówi, że to
                  > jedyna szansa dla naszego miasta, ale jeśli tak to dlaczego nikt nie robi nic
                  > żeby jednak było lepiej? Może na to tez odpowiedź znasz?

Nic odkrywczego nie wniosłes do dyskusji gdyż każdy wie że w strefach działają
                  dobre firmy które mają kapitał inwestycyjny i korzystając z należnych ulg
                  jeszcze bardziej rosna w siłę. Ale zaproś te dobre firmy żeby zinwestowały w
                  Ostrowcu czy Starachowicach. Nawet przy tych ulgach wolą inwestować tam gdzie
                  im wygodnie . Ja nie widzę tych bogatych inwestorów zagranicznych w
                  Starachowicach no ale może sie myle .Słyszałem natomiast że miejscowi przenosza
                  działalność do strefy by skorzystac z ulg. Czy chciałbyś miejscowemu biznesowi
                  zafundować taką konkurencję? Chyba nie gdyż bije to w tych wszystkich którzy do
                  tej pory inwestowali swoje ciężko zarobione pieniądze w swoje warsztaty pracy.
              • maly1980 Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 20.11.04, 00:46
                karrla napisała:

> ok forumowicze jeżeli ma to być rzeczowa dyskusja maly1980 dawaj co brakuje
                > staremu zakładowi i kilińskiego żeby pomyśleć o strefie, po co na starej
                hucie
                > rewitalizacja wogóle (przyznam że sama sie zastanawiam)a reszta dyskutujących
                > wysilić szare komórki :) nie pamietam komu ale gratuluję tematu

Staremu Zakładowi czy ulicy Kilinskiego nic nie brakuje tylko wiedz o tym że
                SSE to spólka prawa handlowego i żeby ją utworzyć lub do niej wejść trzeba miec
                aport . Powiedz czyje są te tereny bo chyba nie miasta ? W związku z tym jak
                miasto może utworzyć strefę nie mając terenów nadających sie pod inwestycje?
                Teren OZMO jest objęty strefą starachowicką i jakoś nie widać by sie tam pchali
                inwestorzy , bo dla inwestorów naprawdę najwazniejsza jest infrastruktura
                niestety.
                • karrla Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 21.11.04, 20:46
                  niestety masz rację
                  • maly1980 Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 25.11.04, 23:05
                    Mam najnowsze i sprawdzone wiadomości na temat SSE. Rejon starego zakładu ,ul.
                    Kilinskiego (teren po OZMO) i częśc obszaru nowego zakładu jest objęty
                    działaniem SSE Starachowice. Jest już pare podmiotów które uzyskały zezwolenie
                    na działalność gospodarczą na terenie strefy.
                    • malywroc Re: Specjalna Strefa Ekonomiczna! 26.11.04, 08:43
                      To badzo dobre wiadomości. Cieszę się ze coś się dzieje.
                    • morfinka_12 Szkoda że jak ja o tym mówiłem to ty się upierałeś 26.11.04, 10:06
                      że racji nie mam !!!!!!!
                      • malywroc Re: Szkoda że jak ja o tym mówiłem to ty się upie 05.12.04, 16:48
                        Maly1980 niestety myśli zawsze że ma rację, choć pochwalam że umiał się
                        przyznać do błedu i braku wiedzy, ktorą ciagle zarzuca innym!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka