04.10.06, 15:45
Wszystkich sympatyków Platformy Obywatelskiej zapraszamy na spotkanie
dotyczące wyborów samorządowych. Spotkanie odbędzie się w dniu 06.10.2006r
o godz. 18.00 w lokalu Platformy przy ul. Plac Wolności(dawne budynki GS,
I piętro).
Pozdrawiamy PO Włoszczowa
Obserwuj wątek
    • johndoe_bis Re: wybory 04.10.06, 16:26
      Bardzo chętnie, wszak od początku sympatyzuję z liberałami. Ale proszę o
      informacje, ile jest we Włoszczowie członków PO, kto kieruje tutejszą
      organizacją (zarząd), a także kto jest kandydatem na burmistrza i starostę?
      Obym się jednak nie rozczarował, bo zauważyłem, że w naszym mieście jedne i te
      same osoby brylują w różnych, ale często całkiem odmiennych programowo
      ugrupowaniach politycznych.
      • po-wloszczowa Re: wybory 05.10.06, 20:29
        Chyba się mile rozczarujesz, gdyż zarząd tworzą osoby,które nie "skaczą z
        kwiatka na kwiatek". Jedyne co można zarzucić PO-Włoszczowa to zbyt późne
        zaangażowanie w Wybory Samorządowe.
        • johndoe_bis Re: wybory 05.10.06, 23:22
          Rozczarowany jestem, ale całkiem z innego powodu, bo liczyłem na konkretną i
          wyczerpującą, a nie byle jaką odpowiedź...
          • info-clear Re: wybory 06.10.06, 00:41
            Ja również. PO - we Włoszczowie liczy klika osób, które zauważyły, że wiatr wieje w żagle, słupki w sondażach idą w górę więc oni też coś robią.
            Pierwsze niepowodzenie zweryfikuje spóźniony zapał.
            Jedak chłopcy i tak jesteście dzielni. Brawo.

Szkoda tylko, że nie macie swojego kandydata na burmistrza, który zaprezentowałby w pełni program partii - liberalny, stawiający na przedsiębiorczość, rozwój "portfela", dynamikę gospodarczą, a co najważniejsze - sprzeczny z nauką kościoła.
            • po-wloszczowa Re: wybory 06.10.06, 08:04
              Po we Włoszczowie z obecnym zarządem powstało w marcu a wtedy sondaże nie były
              tak dobre jak obecnie.Poza tym choć choć PO idzie w górę i tak przybywa nam
              tylko sympatyków a nie członków, ludzie boją się przede wszystkim
              pewnych "działaczy" włoszczowskich, którzy już są pewni zwycięstwa w wyborach.
              I na marginesie: program PO nie jest sprzeczny z nauką kościoła.

• po-wloszczowa Re: wybory 06.10.06, 08:07
            Zapraszam na spotkanie. Tam poznasz cały zarząd i otrzymasz, mam nadzieję,
            wyczerpujące odpowiedzi na wszyskie pytania.
            • kiti21 Re: wybory 06.10.06, 09:24
              Witam. Zakłądam Partie Polityczną. Jak są Chętni to prosze się zgłaszać:)
            • qzmp Re: wybory 06.10.06, 18:47
              Witam kierownictwo PO
              Wysłałem do was na adres po-wloszczowa@gazeta.pl prywatną wiadomość, proszę
              zapoznajcie się z jej treścią.
    • johndoe_bis Re: wybory 06.10.06, 21:07
      Myślę, iż tak naprawdę odrodzenie w naszym mieście Platformy, ale nie tylko, bo
      innych partii również, wiąże się wyłącznie z wyborami do rad gminy i powiatu.
      Choć mało która ma odwagę występować z tej okazji pod własnym szyldem (SLD, PiS
      itd). Stąd te różne zagadkowo brzmiące nazwy, jak Lewica i Demokraci i inne. W
      Stowarzyszeniu jest najciekawiej, bo na liście do powiatu połączono ogień i
      wodę - PiS i SLD (przypomnijcie sobie skład rady gminy 1998-2002 i kto wszedł z
      listy SLD).
      A tak nawiasem, to czy ktoś ma dokładną wiedzę o jaką miesięczną stawkę grają
      kandydaci - kilkaset złotych, tysiąc, może dwa? I nie chodzi mi o datek na
      biednych, a wynagrodzenie, czy jak je tam dla niepoznaki zwą "dietę" radnego.
      • info-clear Re: wybory 07.10.06, 02:01
        Działanie i program PO jest rażżąco sprzeczny z nauką Kościoła. Wynika to przede wszystkim z jej programu, ale i wypowiedzi szefa.

Przewodniczacy_Donald_Tusk: Te pieniądze nie zostały jeszcze przekazane. Właśnie w tym tygodniu Sejm będzie głosował nad tą poprawką Senatu. Będziemy przeciw wydawaniu budżetowych pieniędzy na budowę świątyni.
        www.platforma.org/index.php/aktualnosci/aktualnosci&pT=details&sP=CONTENT,objectID,896528/CONTENT_2,objectID,896528&L=pl
        Hasło "Bóg, Honor i Ojczyzna" od wieków integruje wszystkich Polaków. Zastanówmy się w tym kontekście nad postawą Donalda Tuska. Czy można mówić o honorze kogoś, kto okazał się takim zdradzieckim wiarołomcą nawet wobec współprzywódcy własnej partii? Jak ocenić stosunek do Ojczyzny kogoś, kto nazwał polskość nienormalnością i kto nawet dziś jest aż nadto usłużny wobec zagranicznych zakusów? I jak wreszcie ocenić stosunek do Pana Boga u człowieka, który przez wiele lat był odwrócony od Kościoła, a bywało, że go nawet wyraźnie zwalczał? Chciałbym przypomnieć fakt zapomniany i niestety nieprzypomniany w ostatnich miesiącach kampanii wyborczej. A szkoda... Oto, co znalazłem, robiąc przedświąteczne porządki, w wycinku z działu "Rozmaitości" katolickiego tygodnika "Niedziela" z 29 września 1992 r.: "W 24 godzinach" (nr 177) udzielił wywiadu p. Donald Tusk, przewodniczący Zarządu Kongresu Liberalno-Demokratycznego. (...) P. Tusk odpowiada na pytanie redaktora prowadzącego wywiad, dotyczące stosunku premiera Bieleckiego do prymasa Glempa. Czytamy: 'Naprawdę nie wiem, co mogłoby być obiektem konsultacji między szefem gabinetu a głową jednego z Kościołów w Polsce'". Oto, jak lekceważąco potraktował Tusk postać Prymasa Polski - kraju, gdzie ogromna część ludności wyznaje katolicyzm. Można nie lubić Kościoła katolickiego, można nawet, jeśli się jest ateistą, wściekać się z powodu jego wpływów w Polsce. Trudno jednak zrozumieć, jak można mówić o Kościele katolickim tylko jako o jednym z wielu Kościołów, nie dostrzegając, że jego wyznawcy stanowią ogromną większość Narodu Polskiego. Tusk "popisał się" więc tylko ogromną nierzetelnością ocen.
        Inna sprawa, że nawet w 1993 r. tak niechętny Kościołowi Donald Tusk nie omieszkał w pewnym momencie pójść w imię doraźnych interesów politycznych na herbatkę do ks. abp. Tadeusza Gocłowskiego. Dziennikarze "Życia Warszawy" (nr z 26 lipca 1993 r.) ze zdziwieniem zapytywali: "Co taki integralny liberał jak pan robił na herbatce u arcybiskupa Gocłowskiego?". Tusk odpowiedział, że ks. abp Gocłowski "nie obrazi się chyba, jeśli powiem, że Churchill był gotów paktować z diabłem, żeby pokonać Hitlera. Ja pójdę choćby do arcybiskupa, jeśli miałoby to pomóc w stabilizacji politycznej po wyborach.

Co do demonstracji PO to rewelacja: wybrali 7 października, tymczasem w okresie PRL było wówczas święto MO i SB.
        Przypomnijcie sobie to:
        www.polskaludowa.com/opozycja/graficzne/plakat_bracia_Kowalczykowie.htm
        PO powinna się skupić maksymalnie na prezentowaniu swijego "programu" cokolwiek to oznacza. A nie wychodzeniu na ulicę zresztą być może przyjdzie na to czas, trzeba dawkować środki a nie walić do kuropatwy z breneki. Mało tego powinni się odciąć od tego cyrku i powtarzać " To przewidzieliśmy"

a We Włoszczowie - macie kandydata z kwiatka na kwiatek. Jedni mówią że jest w platformie, inni, że nie jest??????
        • sykata Re: wybory 07.10.06, 08:58
          A kto jest tym kandydatem?Proszę o informację czy to ktoś godny zaufania?
          • c-mos Re: wybory 07.10.06, 21:16
            Ja się zastanawiam czy program PiSu jest zgodny z nauczaniem kościoła –
            wystarczy wspomnieć propozycje przywrócenia kary śmierci. Platforma nie jest ani
            za aborcją, ani za eutanazją czy za związkami homoseksualnymi. Jeśli chodzi o
            budowę Świątyni Opaczności Bożej to przecież prawo Polskie zakłada rozdzielność
            kościoła od państwa i zabrania finansowania tego typu budowli z pieniędzy
            publicznych. Jeśli sejm chce ten przepis obejść przeznaczając pieniądze na
            muzeum które teoretycznie będzie w tej świątyni to daje tym samym ciche
            przyzwolenie ludziom w podobny sposób oszukującym nasz system podatkowy.
            • plusek2 Re: wybory 09.10.06, 21:09
              A cóż to tak dużo o zgodności programów z nauką kościoła, przecież to wybory
              samorządowe, a nie do rady parafialnej. Myślę, że partie powinny przedstawić
              swoich kandydatów na radnych / bo przecież się ich nie wstydzą/ i pozwolić na
              wymianę poglądów. Może skorzystacie z propozycji q_q_q_ i akcji "Przejrzyste
              wybory"? Zachęcam. A może my forumowicze zdążymy ze swoim kandydatem, jest nas
              prawie tyle, ile trzeba podpisów /oczywiście z połówkami, ale może podpiszą/?
    • vec.pl Re: wybory 09.10.06, 11:32
      Brawo!!! Platworma Obywatelska! Nareszcie jest jakaś sensowna opcja i
      przeciwwaga do pozostałych ugrupowań partyjnych we Włoszczowie ( myślę, że i
      powiecie).Liczę na Wasz rozsądek, wiarygodność, inteligencję i program, który
      byłby gwarancją i alternatywą do pozostałych ugrupowań. Szkoda tylko, że nie
      wyłoniliście swojego kandydata na Burmistrza. Kandydatury proponowane obecnie są
      delikatnie mówiąc żenujące.Przewijają się (prawie)te same nazwiska od lat!. Czy
      mieszkańcy Włoszczowy zaslużyli sobie na taką po części skompromitowaną Władzę?!
      Czy korumpująca wszystko i wszystkich na wszelkie możliwe sposoby "Wladza", to
      ma być norma samorządności lokalnej?! Myślę, jak większa część społeczeństwa, że
      nie. Może nadszedł już najwyższy czas, by zmienić oblicze powiatu i miasta
      Włoszczowy- wybierając "twarze" i osoby nowe, z pomysłami na lepsze jutro, tej
      małej, ale jakże urokliwie położonej Włoszczowy?
      Żałuję, że nie mogłem dojechać na Wasze spotkanie 06.10.2006 na godz. 18. O
      następnych spotkaniach informujcie forum i nie tylko.Grono sympatyków PO rośnie,
      z mojego otoczenia jest dużo. Tak trzymać!!!
      • rodowity_wloszczowianin Re: wybory 09.10.06, 21:27
        To dobrze że Platforma Włoszczowska wychodzi do ludzi, zapewne to zasługa małej
        burzy która miała miejsce w jej szeregach. Włoszczowie jest potrzebna
        alternatywa dla PiSu, dlatego liczę że uda im się rozwinąć skrzydła.
    • thor66 PO Włoszczowa walczy o stołki 10.10.06, 09:04
      Z tego co się zdążyłem zorientować, a właściwie to nawet usłyszeć od niektórych
      członków PO (a jest ich niewielu to też o czymś świadczy) to ich Partia
      (powtarzam dla NIEKTÓRYCH) to tylko klin, którym chcą się wbić na stołki w
      jednostkach samorządu terytorialnego i zagrzać ciepłe posadki. Oczywiście nikt z
      nich nie powiedział tego wprost, ale łatwo możnabyło wywnioskować o co danemu
      delikwentowi chodzi. Jak taki zadufany w sobie jegomość dostanie się gdzieś do
      gminy czy powiatu to poza noszeniem głowy w chmurach nic nie będzie robić, bo ci
      co ich kojarzę to osobnicy zbyt leniwi i nawet na obecnych stołkach spełniają
      swoje piep****e obowiązki w sposób, który współpracowników doprowadza do szału.
      Lubię PO, ale ludzie, niektórzy reprezentujący tę partię na naszym gruncie to
      pomyłka, a że, jak zaznaczyłem na początku - jest ich niewielu - to niestety
      kładą oni cień na cały lokalny odłam tej Partii. Aby niebyć gołosłownym to piszę
      to dlatego, że znam od lat pewnych przedstawicieli naszego PO. Jeden z nich
      pracował ze mną na mleczarni - totalne dwie lewe ręce do wszystkiego, a drugiego
      znam po sąsiedzku - też niezły egzemplarz.
      • xkawax Re: PO Włoszczowa walczy o stołki 11.10.06, 23:51
        Drogi Thor66. Cyba miałeś malo czasu na orientację o członkach PO, bo ja
        wprawdzie do nich nie należę (choć znam kilka osob),nie mam tez kolegi z pracy
        o dwóch lewych rękach, ani odlotowego sąsiada... nie nalezę do żadnej partii,
        ale jak czytam takie śmieszne zdania na temat Twojego współpracownika w
        mleczarni o dwóch lewych rękach, lub o sąsiadzie(jakimś tam...). to zastanawiam
        się co powiesz o dziś nagłośnionym powrocie PISu do Leppera i Giertycha. Dla
        średnio zorientowanego w polityce jasne jest,ze Oni za wszelką cenę chcą
        utrzymac władze. Na razie Świat trochę kpi z tych zagrywek, ale za chwilę będą
        nam się śmiać prosto w oczy i co gorsze, będą mieli rację...
        Każdy potrafi krytykować, bo to najłatwiejsze( no może w nie taki sposób jak
        thor66, bo to jest już śmieszne).Pozdrawiam
        • help542 Re: PO Włoszczowa walczy o stołki 12.10.06, 00:46
          Bardzo groźny tytuł: ,,PO walczy o stołki". Moim zdaniem, jeżeli nazwa Ci
          przeszkadza lub lekko mówiąc nie jesteś sympatykiem PO, to nie znaczy, żebyś
          nie popatrzył na ludzi tam działających z perspektywy innej. Nie działaczy
          tylko twoich adwersarzy, różniących się od ciebie poglądami, ale zarazem
          chcących tak jak ty, zeby we Włoszczowie było lepiej. A czy to będzie dziełem
          PO czy innej partii lub stowarzyszenia, to już chyba szczegół.
          Pozdrawiam i zapraszam do uprzejmej dyskusji.
          • thor66 Re: PO Włoszczowa walczy o stołki 12.10.06, 08:41
            Widzisz help542 właśnie mi o to chodzi, bo to naprawdę nie ma znaczenia kto jest
            w jakim ugrupowaniu, popieram program PO bo najlepiej odzwierciedla moje
            liberalne poglądy. Jednocześnie nie oznacza to, że niechciałbym aby jakieś inne
            ugrupowanie przejęło władzę - jeżeli tylko będą działać w imię ludzi, a nie
            tylko dbać o swoje korzyści. Masz rację czy będzie to PO, czy Stowarzyszenie czy
            ktokolwiek inny to szczegół. Uwziąłem się jednak na nasze lokalne PO tylko
            dlatego, że osobnicy, których znam - działacze tej partii - nie spełniają tego
            podstawowego wymogu - czyli wolą dbać o własny tyłek, niż zrobić coś
            pożytecznego dla naszej małej ojczyzny. Takich ludzi można również znaleźć w
            każdym innym ugrupowaniu - owszem - i jak takich delikwentów namierzę to też się
            w jakiś sposób o tym wypowiem. Sprawa PO drażni mnie jednak najbardziej, bo jak
            napisałem to najbliże mi poglądowo ugrupowanie, dlatego tak się czepiam, przez
            tych, o których wspomniałem we wcześniejszych wypowiedziach nie zagłosuję na
            nich w wyborach, a to trochę boli jak nie możesz zagłosować na swoją ulubioną
            Partię.
        • thor66 Re: PO Włoszczowa walczy o stołki 12.10.06, 09:26
          Drogi xkawax ja nie musiałem poświęcać czasu na orientację o członkach PO, bo
          tych, o których wspomniałem znam od lat wielu. Wypisuję "śmieszne zdania" bo
          śmiesznością walczę z zadufaniem i głupotą. Bo śmieszność i groteska to ostra
          broń. A co Leppera i Giertycha to widzisz właśnie nie chcę, aby podobna sytuacja
          zaistniała na naszym lokalnym gruncie, bo jak raz nieodpowiednie osoby dostaną
          się do władzy to później wykopać ich jest dużym problemem.
    • accard Re: wybory 10.10.06, 11:21
      Jak się domyślam, PO staje się ugrupowaniem niewygodnym dla wielu osób, bo z
      dnia na dzień pozyskuje stałych sympatyków(ja się do nich zaliczam),i rośnie jej
      poparcie.Dowodem na to są takie wypowiedzi jak thor66. One nie dziwią, lecz dają
      do myślenia, że stajecie się opcją nr 1.
      Z tego co jest mi wiadome, to PO oczyściła swoje szeregi z takich i podobnych
      tępych, nielojalnych nieudaczników jak thor66. To dobrze, że są zdania za i
      przeciw, na tym polega demokracja....
      • thor66 Mylisz się accard 10.10.06, 12:25
        Mylisz się i to bardzo, bo ja nigdy nie byłem w PO, napisałem tylko, że ich
        lubię jako partię i popieram w dużej mierze ich program. A mylisz się też co do
        tego, że oczyścili swoje szeregi z "tępych, nielojalnych nieudaczników" jak ja
        (hmm... ładnie mnie opisałeś nie mając żadnych do tego podstaw), bo skoro już
        tak ostro jedziesz to wiedz, że nie oczyścili, ale w sumie "wielkim sympatykom"
        to i tak się tego nie przetłumaczy, a ja nie zamierzam bawić się tu w jakieś
        brudne wojenki. Napisałem co wiem i tylko tyle, nie ujawniam szczegółów,
        chociażby dlatego, aby nie zaszkodzić tym ludziom. Demokracja demokracją, atak
        na moją osobę za to, że wypowiedziałem swoje zdanie to trochę dziwne nie sądzisz
        - bo to mi się kojarzy z czasami kiedy jednak nie można było bezkarnie mówić o
        swoich poglądach.
        • kiti21 Re: Mylisz się accard 11.10.06, 00:16
          Witam...tak sobie czytam te wasze wypowiedzi i śmiać mi się chce z waszej
          naiwności. PO to nic innego jak szczęp AWS-u, drugim szczępem jest PiS.
          (oczywiście mówie o struktórach w parlamencie i rządzie).Myslicie, że jak PO ma
          33% czy tam 29% poparcia to jest fajne...bzdura, bo odkąd to mamy niezależne
          media?...o PiSie tez tak pisali, że jest fajne, a jednak nie jest i PO tęż nie
          będzie, ale co ja was będe przekonywał, zaślepieni jestescie, pewnie byście
          zostali sympatykami każdej partii, która ma znaczne poparcie, nawet takiej co
          by sie nazywała - GÓWNO PRAWDA( przepraszam) .
          • thor66 Re: Mylisz się accard 11.10.06, 10:14
            kiti21 nie ugogólniaj proszę, ja na przykład jestem sympatykiem PO (nie tego
            włoszczowskiego odłamu oczywiście) tylko dlatego, że mają liberalne poglądy, a
            nie dlatego, że mają jakieś tam poparcie lub jego brak. I na nasz włoszczowski
            odłam tej Partii nie będę głosował bo to pomyłka. A nawiasem mówiąc to PO
            Włoszczowskie praktycznie nie istnieje w świadomości lokalnej społeczności - nie
            mówię tu o tych, którzy się polityką trochę interesują, ale o większości ludzi,
            którzy pójdą głosować. Nawet jak pytam ludzi, którzy kandydują z ramienia innych
            ugrupowań to mówią, że - "PO - tak coś słyszałem, ponoć gdzieś tam są".
            • kiti21 Re: Mylisz się accard 11.10.06, 11:27
              thor66 jeśli cie uraziłem, to przepraszam.W taki razie Ci z Włoszczowskiego PO
              to podszywacze którzy poluja na ''meble''- te do siedzenia i nic nawet nie
              wiedza o programi PO, a tymbardziej nie znają definicji liberalizmu i gdybym
              pewnie przyszedł na ich spotkanie i spytał o to jaki nurt liberalizmu zawiera
              się w programie PO, to nikt by nie odpowiedział i odrazu bym był niemile
              widziany dlatego, że zadaje często kłopotliwe pytania.
              • thor66 Re: Mylisz się accard 11.10.06, 12:48
                kiti21 przypuszczam, że kolejnym kłopotliwym pytaniem, byłoby to czy zgodzą się
                oddać swoją dietę na cele charytatywne - bo jest taka możliwość - a w związku z
                tym realizować swoje światłe cele w imię lokalnej społeczności za darmo - takie
                pytanie możnaby praktycznie zadać wszystkim kandydatom wszelkich ugrupowań.
                Ciekawe jakie byłyby odpowiedzi ? :). Może część by się zgodziła, bo niektórym
                pewnie bardziej chodzi o podniesienie swojego prestiżu i wyrobienie sobie
                znajomości. No cóż... Ludzie mają dziwne priorytety w życiu.
                • help542 Re: Mylisz się accard 11.10.06, 17:09
                  Nie wiem czy pytanie o liberalne spojrzenie na gospodarkę, czy charytatywne
                  sprawowanie funkcji radnego, należałoby do nieodpowiednich pytań. Może po
                  prostu spróbuj tam przyjść, zapytać, zobaczyć, że to są normalni młodzi ludzie,
                  którzy próbuja coś zrobić. Czy uda im się, nie wiadomo, ale próbują. Może
                  zamiast krytyki na wyrost warto byłoby porozmawiać. A poza tym znam paru ludzi
                  z włoszczowskiego PO, to pewnie nie Rokita czy Tusk, bo i Włoszczowa nie Kraków
                  i Gdańsk, ale chętni do rozmowy, współpracy i co najważniejsze życzliwi innym
                  ludziom.
                  • fikol90 Re: Mylisz się accard 11.10.06, 17:46
                    No tak, wrzuciłeś ciekawy temat. Czy siedzieć z założonymi rekami, czy próbować
                    coś jednak zmienić. Tylko ten sie nie myli, co nic nie robi... Ale do rzeczy
                    też słyszałem trochę o tych ludziach. Z tego co widać kompletują sobie niezłą
                    drużynę. Może warto naprawdę dac im szansą zaistnienia na naszej scenie. A co
                    do zrzeczenia sie diet temat stary jak świat. Chyba jeszcze daleko nam do
                    standartów europejskich. Więc po owocah ich poznamy, dajmy im szansę, naprawdę
                    warto. Sympatyk PO, a może bardziej tej włoszczowskiej grupy, bo ich znam!
                    • kiti21 Re: Mylisz się accard 11.10.06, 18:29
                      POPOOPOPOP... cały czas PO, a zancie kogoś np. z SDPL lub SMS( wiecie co to
                      jest?) fikol90 kompletowac drużyne to jeszce nic nie znaczy. My z przyjaciółmi
                      skompletowaliśmy i też działamy, nie jest to proste bo jesteśmy ugrupowaniem
                      kojażonym z lewica i związanym z SDPL. Ale to nie moja wina że mam inne
                      spojrzenie na pewne sprawy.Po ma swoje spojrzenie i szanuje to. Oczywiście
                      chętnie zgodzimy sie na wspólprace jesli owe pomysły są mądre i będa służyły
                      mieszkańcom.W roku 2005 i 2006 przeprowadziliśmy Akcje Krwiodawstwa podczas
                      obchodów Dni Włoszczowy i jakoś nie robimy z teog szumu.Ale kto dzis chce
                      współpracowac z lewica?
                • kiti21 Re: Mylisz się accard 11.10.06, 18:34
                  thor66 to pytanie również byś mnie mógł zadać:) Bo sma kandyduje. I jesli
                  chodzi o zrzekanie sie diety to ok. jestem człowiekiem wrażliwym na ludzką
                  krzywde i denerwuje mnie biurokracja, a darowzne odpisze sobie od
                  padatku.Zresztą działam w stoarzyszeniu gdzie i bez zrzekania sie diety,
                  dokładamy do interesue z własnych kieszeni na rózne cele, wiec jesli zajdzie
                  taka potrzeba to i dieta na to pujdzie.
                • kiti21 Re: Mylisz się accard 11.10.06, 18:39
                  thor66, ale trzeba też wziąść pod uwage fakt, że ta niby dieta( nawet mnie nie
                  interesuje ile tego jest) to zapłata za prace, a ty majac poglady liberalne
                  powinieneś wiedzieć że świętą żeczą jest praca- a za prace powinna być
                  zapłata...mówiąc najprostszym jezykiem, ja mam poglady lewicowe, a z tym w
                  większym stopniu wiązą się sprawy zasiłków i wsparcia socjalnego:)wiec jak ktoś
                  jest w dramatycznej sytuacji to nie załuje zawartości portfela.
                  • help542 Re: Mylisz się accard 12.10.06, 00:53
                    Mam nadzieję, że nasza dyskusja, jak na polskie warunki bardzo kulturalna, nie
                    bedzie obracała się wokół diet radnych. Oczywiście nie mozna zapominać, że są
                    to określone pieniądze, dla jednego bardzo duże, dla drugiego drobne. Jeżeli
                    ktoś wchodzi do rady miejskiej z portfelem, to często mówi się, że dla
                    prestiżu, a jeżeli z pustym to dla pieniędzy. I pat w dyskusji gotowy. A więc
                    nie patrzmy na to z perspektywy diety, tylko z pozycji kandydata. Kim on jest,
                    jaką ma opinię w środowisku, czy warto mu zaufać. I sądze, że takich ludzi
                    znajdziecie w włoszczowskim PO. Ale nie dajmy się zwariować, zawsze w
                    szeregach będą tacy, którzy niestety nie zasługują na zaufanie. Więc głosujmy
                    na konkretnego człowieka. zachecam, żebyscie znaleźli takowego na listach PO,
                    ale to nie znaczy, że są oni jedyni. Ot, demokracja i wolny wybór.
                  • thor66 Re: Mylisz się accard 12.10.06, 08:54
                    kiti21 masz dużo racji, wiadomo, że za pracę powinna być zpłata - widzisz i tu
                    jest cały kruczek - ZA PRACĘ. Za pracę TAK powinna być zapłata, ale wiesz jak
                    wygląda praca wielu radnych - jak się pojawią raz na sesji to już jest wyczyn na
                    miarę nagrody pracownika roku. I co za co mu płacić ? Chole*a, w końcu pieniądze
                    nie biorą się z drukarni, ani nie spadają z nieba, ktoś musi na to zarobić. A ja
                    nie lubią jak komuś płacą za noszenie głowy w chmurach, bo wielki Pan Radny się
                    zrobił. Pewnie, że w przypadku honorowych ludzi taka dyskusja o dietach nie ma
                    sensu, bo jak ktoś ma trochę honoru to nie pozwoli na to, aby mu płacili za
                    leżenie do góry dup*ą, zwłaszcza w sytuacji kiedy ma szansę coś zdziałać, żeby
                    innym i mu zarazem było lepiej.
                    • kiti21 Re: Mylisz się accard 12.10.06, 09:14
                      thor66 zgadza się, nieobecności radnym się przytrafiaja, troche dziwne, że
                      czesto sie to dzieje kiedy trzeba podjąć ważne decyzje.Ostatno tylko słysze
                      dookoła, głosy róznych kandydatów, którzy zaczynaja działać miesiac przed
                      wyborami,ale najgorza to jest kiełbasa wyborcza. Ludzie bogaci kupuja poparcie,
                      nigdy bym sie tak nie poniżył, moge komuś zapłacić ale jak mi pomoże w kampanii
                      a nie za głos, bo głosowanie to indywidualna sprawa każdego.Ja nie kandydowałem
                      i działałem,a nawet gdy sie nie dostane to tez bede działał.thor66 słyszałeś o
                      tym, że była Akcja Krwiodawstwa w Dni włoszczowy? międzinymi takie działania
                      podejmujemy z moimi przyjaciółmi.Pisałem o tym na forum w oddzielnym wątku, ale
                      nie wzbudziło to entuzjazmu, krew oddało wtedy 7 z 20 zainteresowanych , w 2005
                      roku zebralismy 15 l krwi.Szkoda, że tak mało osób było, może igieł się
                      przestraszyli, mam nadzieje ze w przyszłym bedzie lepiej.
                      • thor66 Re: Mylisz się accard 12.10.06, 09:41
                        Słyszałem o tej Akcji Krwiodawstwa. Chwała Wam za to, byłbym wdzięczny gdybyś
                        wrzucił nowy wątek na forum, w którym opisałbyś szerzej Wasze działania. Bo jak
                        na razie to rozmawiamy jedynie pod wątkiem PO. Rozbudziłeś moją ciekawość,
                        ciekawi mnie co chcecie zrobić, w jaki sposób itp. itd. Tym bardziej, że
                        jesteście młodzi, a to w młodych należy upatrywać szansy. Pozdrawiam
                        • kiti21 Re: Mylisz się accard 12.10.06, 10:01
                          no racja:) bo chyba zmieniliśmy temat tego wątku:):):) zaostawiłem Ci wiadomść
                          na twoim atku o wyborach.
                    • rodowity_wloszczowianin Re: Mylisz się accard 12.10.06, 10:26
                      Zapłata za udział w sesji rady gminy ma rekompensować stary wynikające z
                      nieobecności w pracy. Np. taksówkarz który jest radnym ponosi przecież straty,
                      bo zamiast wozić ludzi siedzi w urzędzie. Osoby będące pracownikami różnych firm
                      powinny zgodnie z prawem wziąć na czas sesji bezpłatny urlop. Przejrzyjcie sobie
                      zeznania majątkowe radnych z większych miast a zobaczycie że dostają oni nawet
                      ponad 2000 zł miesięcznie – u nas tylko 900 zł. Zrzeczenie się diety jest dobrym
                      i szlachetnym gestem, ale nie możemy wymagać tego od wszystkich radnych, bo
                      wówczas by na nich startowali tylko emeryci i renciści którzy nic do roboty nie
                      mają i którym się strasznie nudzi
                      • thor66 Re: Mylisz się accard 12.10.06, 11:03
                        Wszystko pięknie, ale czy te straty wynikające z nieobecności w pracy to są
                        takie wysokie, że wynoszą tyle co miesięczne pobory wielu ludzi ???? Rozumiem,
                        że to rekompensata + wynagrodzenie za pracę radnego (ewentualną pracę bo wiadomo
                        jak to w wielu przypadkach wygląda). Nikt nie wymaga, aby wszyscy się zrzekali
                        diety, bo niektórzy raz, że na nią zasługują, dwa są im potrzebne te pieniądze,
                        aby normalnie żyć, bo ich pensja wynosi tyle, że ta dieta jest od niej wyższa.
                        Niepodoba mi się tylko jak komuś płacą za oddychanie i kichanie na sesji, albo
                        jak dla kogoś jest ona głównym powodem, dla którego chce być radnym. Dieta
                        powinna wg. mnie na początku być o wiele niższa, a na podwyżkę diety to radny
                        powienien sobie zasłużyć, tak jak człowiek zasługuje na podwyżkę w pracy.
    • johndoe_bis Re: wybory 12.10.06, 11:32
      Widzę wiele racji w tym co piszecie, ale czy każda rada musi zaczynać nową
      kadencję od podwyższenia swoich wynagrodzeń, a chyba tak było do tej pory?
      Jest to kwestia pewnej przyzwoitości, szczególnie w czasach gdy ludzie muszą
      ciężko pracować aby zarobić kilkaset złotych, które co miesiąc dostaje członek
      rady.
      Na początku dieta w zasadzie rekompensowała tylko dojazd, potem było to
      kilkadziesią złotych, a teraz nikt właściwie nie wie ile dokładnie wynosi
      wynagrodzenie radnych z gminy czy powiatu. I może z tej niewiedzy biorą się
      nasze wątpliwości i podejrzenia.
      • thor66 Re: wybory 12.10.06, 11:57
        johndoe_bis dotrzeć do tego ile wynosi dieta radnych to żadna sztuka, wystarczy
        przeczytać oświadczenia majątkowe - tam muszą wyszczególnić ile zarobili z
        tytułu pełnienia obowiązku radnego. Rzuć sobie okiem, podziel tę kwotę na 12 i
        masz już ile wynosi miesięczna dieta. Tu nie wchodzi w grę niewiedza tylko bunt
        przeciwko za wysokiej stawce.
        • help542 Re: wybory 12.10.06, 16:10
          Jeżeli ktos pracuje to też uważam, że powinien otrzymać zapłatę za wykonaną
          pracę. A co on zrobi z otzrymanymi pieniędzmi, to już inna sprawa... Niestety
          nie mamy na to wpływu. Ważne, żebysmy my wyborcy nie wstydzili sie za niego i
          nie psioczyli, że znowu daliśmy się nabrać na szczytne hasła. Dlatego uważam,
          że tym radnym, którzy już byli należy podziękować. Bilans zysków ich kadecji
          jest widoczny gołym okiem. Byli maszynką do głosowania. Dopiero pod koniec
          kadencji pomyśleli o zbliżających sie wyborach i uaktywanili się. Takim osobom
          trudno po raz drugi zaufać, pracowali na to cztery długie lata!
          • fikol90 Re: wybory 12.10.06, 16:57
            Masz rację, to jest zadziwiające, że ludzie którzy kształtowali politykę i
            władzę na naszym podwórku znowu pretendują do stanowisk. Obecny burmistrz chce
            być starostą, a starosta wicestarostą lub kimś innym ważnym. Przewodniczący
            rady miejskiej też chce odpowiednie stanowisko dla siebie jako fachowca.
            Wicestarosta bedzie pracował na innym nie mniej ważnym stanowisku. A szef
            Stowarzyszenia Rozwoju Ziemi Włoszczowskiej - burmistrzem (był wiceburmistrzem.
            Czyżby znowu karuzela na stanowiskach?
            • vec.pl Re: wybory 13.10.06, 08:41
              Twoje spostrzeżenie fikol 90 jest bardzo trafne.Zgadzam się z Tobą.Czy co 8 lub
              4 lata muszą być zawsze te same osoby na stołkach samorządowych? Poprzedni
              burmistrz ( potem v-ce burmistrz) niewiele zdziałał-myślę o mieście
              Włoszczowa.Sądzę, że jest on zwykłym karyjerowiczem.Kiedyś przecież pracował w
              Pekaesie,MPGIK- rekomendacje z tych zakładow miał kiepskie (delikatnie
              mówiąc).Czy można mu teraz zaufać?Trochę mu się znudzilo jeżdzić już do Kielc-
              tu widzi wladzę i ciepły stołek i swoich kolesi, którym dużo naobiecywał.Kto
              będzie burmistrzem we Włoszczowie będzie zależało wyłącznie od głosujących,
              czyli od nas.
    • aaaa85 Re: wybory 14.10.06, 16:51
      wybory wyborami, ale wy KANDYDACI zróbcie coś dla młodych ludzi;-)a nie tylko
      dla siebie, i do siebie!!!!
      • kiti21 Re: wybory 16.10.06, 07:17
        aaaa85, napisz prosze, co ewentualnie chciała byś zmienić w naszym mieście,
        gminie, co Ci się nie podoba i co w pierwszej kolejności jest potrzebne?
        • mlynarczyk68 Re: wybory 16.10.06, 11:36
          Chciałbym i ja się wypowiedzieć co bym chciał: napewno basen sportowy,potem zalew
          i te drogi dojazdowe do miasta nie mówiac juz o ulicach zrobić z prawdziwego
          zdarzenia.
          • kiti21 Re: wybory 16.10.06, 11:58
            mlynarczyk68, zgadzma się z Panem. Basen jest potrzebny, jednak musi on
            spełniać wszystkie normy, nie może być to wykonane tak jak w przypadku hali
            sportowej,Zalew to kosztowna inwestycja, ale uważam, że zrealizowanie tego
            przedsięwzięcia w przyszłości zwiększy dochody naszej gminy.Powiniśmy stawiać
            na rozwuj turystyki,przybyło by przy tym również kilka miejsc pracy.Z czasem
            ludzie mogli by zainwestować w infrastrukture wokół takiego zalewu: domki,
            kempingi, bary,stadniny koni, ścieżki rowerowe itp. Długo można by tak pisać.
            Drogi tez są potrzebne, w pierwszej kolejności nalerzy doprowadzic do porzadku
            te ulice i drogi na których ciągle dochodzi do wypadków i giną ludzie.
            • johndoe_bis Re: wybory 16.10.06, 14:20
              Jak się pisze "rozwój", no jak? "Należy" też wypadałoby poprawnie napisać!
              Sabotaż to, czy prowokacja? A może tylko taka sobie ekastrawagancja?
              Wątpię, żeby jakieś śmierdzące bajoro, a w takie pewnie przerodzi po kilku
              latach zalew, było w stanie przyciągnąć turystów, którzy wolą ciekawsze miejsca
              (krajobrazy, zabytki itd)
              A miejsca pracy tworzą gównie przedsiębiorcy, a nie urzędnicy.
              • swojak14 Re: wybory 16.10.06, 17:44
                Ma pan racje, jeśli obiekt ten nie będzie odpowiednio utrzymywany to napewno
                zamieni się w kolejne bajoro jak Klekot, czy Budko.A jak bardzo jest to
                dochodowy interes świadczy obecna sytuacja Sielpi, słynnej na całe województwo.
              • kiti21 Re: wybory 16.10.06, 18:59
                johndoe_bis, Ty też czepiasz sie szczegułów? A ja szanownemu panu mogę
                zarzucić, że nie potrafi czytać tekstu ze zrozumieniem i lubi sobie dopowiadać.
                Otórz ( Specjalne sprostowanie dla Pana).Nigdy nie twierdziłem, że urzędnicu
                stworzą miejsca pracy- urzednicy stworzą warunki do inwestowania zwyczainym
                ludziom.Pozatym pisałem o agroturystyce a nie o zakładach produkcyjnych.To czy
                zalew stanie się bajorem zalerzy w dużej mierze od kultury jego użytkowników bo
                warunki do stworzenia zbiornika z czystą wodą są.Proponuje również aby pan
                przestał być takim pesymistą, bo wszystko się da zrobić, trzeba tylko chciać i
                dajć z siebie wszystko.
                • johndoe_bis Re: wybory 17.10.06, 10:28
                  Jestem mniej więcej w Twoim wieku, dlatego mów mi John, a nie tam jakiś
                  Szanowny Panie!
                  Z tymi błędami ortograficznymi to chyba jednak prowokacja, bo w ostatniej
                  wypowiedzi zrobiłeś ich co najmniej trzy (nie licząc literówek). Niech będzie,
                  że dałem się podpuścić.
                  Jeśli już jednak decydujesz się na wejście w politykę, to musisz coś zrobić z
                  tym problemem. Politycy otaczają się przecież doradcami, asystentami,
                  specjalistami od PR itp.
                  Inne moje uwagi nie wynikają z uprzedzeń wobec Ciebie, a raczej z niechęci do
                  całej klasy politycznej. Gdzie indziej pisałem przecież, że bardzo szanuję
                  Twoją odwagę - jej przejawem jest ujawnienie się na forum.Ja tego nie zrobię -
                  nie muszę, bo nie kandyduję!
                  I jeszcze jedno, zmień sobie login, bo Kiti21 brzmi zbyt infantylnie, jak na
                  kogoś, kto zajmuje się polityką i chce by traktować go poważnie.
                  • kiti21 Re: wybory 17.10.06, 10:37
                    johndoe_bis ,Chciałem okazać Ci należny szacunek. Chcesz się wkręcić na mojego
                    doradcę ? ja mam już ludzi , ale zapraszam do naszego stowarzyszenia. Też mnie
                    denerwuje polityka w wydaniu tych z Warszawej , między innymi kandyduje
                    dlatego by pokazać inne jej oblicze. Ja już zaprotestowałem w związku z obrazą
                    naszego miasta a Ty ? ”Kiti „ natomiast to ksywka jeszcze z czasów podstawówki
                    to prawda, wole Piotrek, ale są ludzie którzy mnie znają jako Kitiego.
                • k_cichy1 Re: wybory 17.10.06, 21:27
                  Bez urazy, ale nie sądzę abyś cokolwiek zrobił. Osoby na forum zwracają ci
                  uwagę na rażące błędy ortograficzne, a ty nawet nie zadajesz sobie trudu, aby
                  przed wysłaniem postu sprawdzić jego pisownię. Skoro już teraz lekceważysz
                  potencjalnych wyborców to co bedzie po wyborach? Już jednego takiego pana mamy
                  na najwyższym stanowisku w gminie, jakie są tego efekty chyba widać.
                  • miliarder1 Re: wybory 17.10.06, 21:51
                    co jak co ale powinienes zmienić nick bo nie glosowalbym na kogos, kto prywatnie
                    jest kiti21...załatw sobie jakiegos studenta socjologi do pomocy i projektanta
                    stron www
                    • kiti21 Re: wybory 18.10.06, 00:26
                      miliarder1, prywatnie to ja się nazywam Piotr Kotulski i tyle Cię powinno
                      interesować – swoją droga miliarder1 też nie wygląda najlepiej, kojarzy się z
                      materializmem. Wiec skończ swoje mrzonki bo śmieszne to się zrobiło. Na liście
                      wyborczej będzie maje nazwisko a nie nik z internetu. Masz do mnie jakąś
                      konkretną sprawę i pytania to pisz ,bo potem będziesz narzekał, że nie znasz
                      moich zapatrywań i poglądów . Co do stronki to robiłem ją we FrontPage i HTML,
                      i mimo, że nie kształcę się w tym kierunku to nie sprawiło mi to problemu. Poza
                      tym jak już ją oceniasz, to ja chętnie ocenię twoją stronę www. ( jeśli wogule
                      ją posiadasz i zrobiłeś samodzielnie). Zajmuje się budowaniem stron od niedawna
                      i nie potrzebuję pomocy, problemy z tym związane rozwiązuję sam. Studentów
                      socjologii też znam i ufam im, czasem mi pomagają , i nie potrzebuje innych
                      doradców wyborczych.
                      • miliarder1 Re: wybory 18.10.06, 00:59
                        niech sie kojarzy z czym chce. materializmem? jakim?
                        pozatym jesli ufasz swoim znajomym socjologom i sa twoimi doradcami , nie
                        powinni ci napewno pozwolic na promowanie swojego nazwiska w wyborach taka
                        ksywka. Przypuszczam, że kazdy wyobraża sobie kobiete, jak ja, tudzież facet
                        przedstawiajacy sie jako kity brzmi dość intrygujaco...Chyba, że ci socjologowie
                        sa marni...a to juz inna sprawa. WWW czepilem sie niepotrzebnie to fakt, nic mi
                        do tego.
                        Odniose sie jeszcze do strony ktora reprezentujesz, to zupelnie nie moja opcja.
                        I chwała Bogu, ze wczas to zrozumiałem.
                        pozdrawiam.
                        • kiti21 Re: wybory 18.10.06, 01:09
                          Rozumiem, że nie posiadasz swojej strony, nie wiem też o jakiej opcji mówisz?
                          Widzę też, że bardzo się przejąłeś tą moją ksywą , trudno, ona już istniała
                          zanim zacząłem kandydować. Wyluzuj człowieku, jeśli cię to uspokoi to zmienię
                          ją. Inna mi również nie będzie przeszkadzała, tylko pozostaje pytanie czego się
                          wtedy uczepisz?.
                        • kiti21 Re: wybory 18.10.06, 01:13
                          miliarder1 napisał:

> niech sie kojarzy z czym chce. materializmem? jakim?
                          > pozatym jesli ufasz swoim znajomym socjologom i sa twoimi doradcami , nie
                          > powinni ci napewno pozwolic na promowanie swojego nazwiska w wyborach taka
                          > ksywka. Przypuszczam, że kazdy wyobraża sobie kobiete, jak ja, tudzież facet
                          > przedstawiajacy sie jako kity brzmi dość intrygujaco...Chyba, że ci
                          socjologowi
                          > e
                          > sa marni...a to juz inna sprawa. WWW czepilem sie niepotrzebnie to fakt, nic
                          mi
                          > do tego.
                          > Odniose sie jeszcze do strony ktora reprezentujesz, to zupelnie nie moja
                          opcja.
                          > I chwała Bogu, ze wczas to zrozumiałem.
                          > pozdrawiam.

PS , rób kropki nad "ż" , bo od polonistów zbierzesz cięgi tak jak ja:)
                  • kiti21 Re: wybory 18.10.06, 00:14
                    k_cichy1 Przerosiłem już za moje błędy. A to, że Polsat ma nas tam gdzie słońce
                    nie dochodzi, bo nie przeprosili i nie odpowiedzieli na mój list, to nie jest
                    moja wina, nie powinieneś mnie też porównywać do tych na szczycie władzy, mam
                    inne podejście do niektórych spraw i panie kolego nie mam sobie nic do
                    zarzucenia. Wysłałem list w imieniu mieszkańców- bo też nie lubię kłamstw, a
                    Polsat tak wczoraj postąpił . „Bez urazy, ale nie sądzę abyś cokolwiek
                    zrobił ” , -a to zdanie nie jest podparte żadnymi argumentami, jestem uczciwy
                    i jak mówię, że wysłałem list to na pewno tak się stało, cenie sobie porządek i
                    nie rzucam słów na wiatr. Szkoda ,że nie zadajesz sobie trudu, aby wymyślić i
                    zapytać mnie o coś konkretnego, tylko krytykujesz, tyle pewnie potrafisz i tak
                    ci już zostanie , pozdrawiam.
                    • charlotta74 Re: wybory 18.10.06, 12:46
                      kiti21 prawdę mówiąc już nie mogę czytać Twoich wypowiedzi. Czytaj to co do
                      Ciebie piszą ze zrozumieniem. Podkreślam ze zrozumieniem. Twoja ortografia
                      pozostawia wiele do życznia, ale chyba jeszcze więcej zrozumienie czytanego
                      tekstu. Pozdrawiam i życzę powodzenia, nie tylko w wyborach samorządowych, ale
                      również w dalszym zdobywaniu wiedzy.
                      • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 13:11
                        charlotta74, dobra kobieto nie wiem o co Pani chodzi ? Jeśli nie potrafi Pani
                        mnie zrozumieć to proszę iść sobie dalej do szkoły, lub tłumacza wynająć, aby
                        przetłumaczył moje wypowidzi „z polskiego na nasze”- jak to się mówi. Ja ze
                        zdobywaniem wiedzy nie mam problemów, lubię się uczyć i wszystkie prace
                        zaliczeniowe, referaty, eseje jakie napisałem na studiach, zaliczyłem na ocenę
                        bardzo dobrą. Sprawdzane były przez pracowników naukowych i oni nie mieli
                        zastrzeżeń do mojego stylu, to Pani ma jakieś problemy.Dodatkowo dostałem
                        pochwałę za to w jaki sposób potrafię ująć materiał i go przekazać w formie
                        pisanej. Więc proszę więcej czytać jeśli chce pani mnie zrozumieć.
                        • fakemol Re: wybory 18.10.06, 14:43
                          Taa... A te prace zaliczeniowe, referaty i eseje też pisałeś z taką koszmarną
                          ortografią?
                          Radzę kupić słownik ortograficzny, a jak go już posiadasz to czasem używaj, bo
                          wstyd będzie jak już - nie daj Boże - będziesz pisał oświadczenie majątkowe.
                          • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 14:53
                            fakemol, potrafisz wymyślić jakieś sensowne pytanie? Ortografie też sprawdzali
                            i było wszystko w porządku. I nie używaj imienia Pana Boga twego na daremnie,
                            bo to grzech.
                            • fakemol Re: wybory 18.10.06, 15:29
                              Sensowne pytanie? Proszę bardzo.
                              Jako radny zamierzasz "poprawić jakość dróg i połączeń komunikacyjnych z naszym
                              miastem". Czyli zamierzasz za pieniądze Gminy modernizować drogi wojewódzkie i
                              powiatowe? Ale nie - Ty chcesz zdobywać pieniądze unijne. A kto miałby
                              sporządzić wnioski?
                              Dlaczego nie rozliczać komuchów? Czyżby dlatego, że kilku z SDPL-u wreszcie
                              przestałoby pokazywać się w tv?
                              A ile wg Ciebie zarabiają urzędnicy samorządowi, a jeśli za dużo to ile powinni?
                              Znalazłbym kilka innych, ale na razie wystarczy.
                              A nadaremnie pisze się w taki sposób.
                              • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 19:32
                                fakemol To prawda pomoc unijna to wielka szansa do województwa tym bardziej, że
                                dostaniemy dodatkowe pieniądze ( mówię o województwie) na rozwój
                                najbiedniejszych regionów UE. Polska dostanie do podziału między województwa
                                świętokrzyskie, warmińsko-mazurskie, lubelskie, podlaskie i podkarpackie kwotę
                                rzędu 2,2 mld euro extra. Co do tego kto ma się zajmować naprawą i budową dróg
                                gminnych , powiatowych i wojewódzkich , mówią ustawy o tych samorządach i
                                przepisy wewnętrzne. Jednak przedsięwzięcia takie mogą być również
                                przeprowadzane w porozumieniu samorządów. Wnioski tworzy się na gotowych
                                formularzach, a nie sporządza się ich na papierze toaletowym, pracują przy tym
                                zespoły ludzi czyli komisje samorządowe, to bardzo skomplikowany proces gdzie
                                musi być wyliczone wszystko co do grosza. Co do lustracji to jestem przeciw,
                                ponieważ proceder jakim zajmuje się teraz IPN- Ustawa Lustracyjna, wprowadzi
                                tylko niepokoje i konflikty społeczne, a tego nam nie potrzeba. A zarobki
                                urzędników są na odpowiednim poziomie, osobiście polecam Ci przeczytać książkę
                                pt.: Porządki Biurokratyczne- Krzysztof Szczerski i Socjologia Pracy- Januszka
                                i Sikory. Wielkość płacy ma motywować pracownika do pracy. Wiadomo mi, że są
                                urzędy gdzie się efektywnie wykorzystuje czas pracy i są takie gdzie się go
                                marnotrawi. Podwyżki dla pracowników urzędów są uzasadnione tylko wtedy gdy
                                wykonują oni bardzo odpowiedzialne zajęcia, brzmi to nie logicznie, ale
                                zarabiając więcej lepiej wykonają swe zadania.Nie uważam, że ich zarobki są
                                małe, ale jeśli się je obniży to na pewno nie będą przez to lepiej pracować,
                                problem tkwi w czym innym wyjaśnią Ci go te 2 książki.
                        • charlotta74 Re: wybory 18.10.06, 16:59
                          Szanowny Panie, ja czytam wszystkie Pańskie posty, stąd mój komentarz.

"Jeśli nie potrafi Pani mnie zrozumieć to proszę iść sobie dalej do szkoły, lub
                          tłumacza wynająć"

Wie Pan ja nie mam potrzeby rozumieć Pana i obawiam się, ze żadna szkoła nie
                          otworzy kierunku "Tłumacz wypowiedzi Piotra Kotulskiego". Głosowała na Pana nie
                          będę, bo nie mam takiej możliwości, a nawet gdybym miała to bym nie zagłosowała.
                          I myślę, że na ty stwierdzeniu powinna się zakończyć nasza wymiana zdań na tym
                          forum. Pozdrawiam jeszcze raz i życzę powodzenia.
                          • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 18:29
                            charlotta74 ma Pani racje, specjalnie dla Pani nikt nie będzie otwierał w
                            szkole kierunku "Tłumacz wypowiedzi Piotra Kotulskiego". Dlatego osobiście mogę
                            pani przetłumaczyć, a jeśli to się Pani nie podoba to nie mój problem.
                      • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 13:36
                        charlotta74, mogę jeszcze dodać, że rozumiem to co piszą ludzie, inaczej nie
                        angażował bym się w żadne przedsięwzięcie. Za ortografie przeprosiłem, czytaj
                        wszystkie moje posty , a będzie Pani lepiej o wszystkim poinformowana. Poza
                        tym moje wypowiedzi nie zawsze łączą się z komentowaniem postów innych
                        uczestników forum, ponieważ często dodaje też inne rzeczy i może się to wydawać
                        nielogiczne.
                    • k_cichy1 Re: wybory 18.10.06, 17:37
                      Konkretne pytanie:
                      Czy zamierzasz zrzec się diet lub przekazać je na cele charytatywne gdy
                      zostaniesz radnym?
                      • johndoe_bis Re: wybory 18.10.06, 17:41
                        A czy znasz K_Cichy1 przypadek, żeby jakiś dotychczasowy "biorca" diety
                        dobrowolnie się jej zrzekł?
                        • k_cichy1 Re: wybory 18.10.06, 20:20
                          Nie znam. Między innymi dlatego nie warto głosować.
                      • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 18:14
                        k_cichy1 oczywiście jeśli byś uważnie wszystko czytał to pisałem już o tym.
                        Jeżeli spotykam na swej drodze ludzi którzy znajdują się w krytycznej sytuacji
                        materialnej to nie żałuje im zawartości portfela i pomagam w potrzebie.
                        Wyjątkiem kiedy nie pomagam jest choroba alkoholowa tego, który prosi o kasę
                        na alkohol, nikomu jeszcze nie dopomogłem się samemu wyniszczyć i nie
                        zamierzam. Jak mniemam twoje pytanie o dietę jest wynikiem zwykłej zazdrości i
                        zawiści, podobnie jak pytania innych osób, którymi z miernym skutkiem próbują
                        mnie wyprowadzić z równowagi. Zastanawiam się w tym przypadku nad twoją postawą
                        gdybyś znalazł się w podobnej sytuacji., ale sam sobie odpowiedz na to pytanie.
                        • k_cichy1 Re: wybory 18.10.06, 20:16
                          Zamiast wymijającej odpowiedzi spodziewałem się TAK lub NIE. To nie ja
                          kandyduję tylko ty, więc moja postawa nie ma tu nic do rzeczy.
                          • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 20:24
                            k_cichy1 jeśli chcesz uzyskiwać odpowiedzi TAK, lub NIE to zadawaj pytania w
                            formie zamkniętej, bo te do tej pory, oczywiście na temat, były pytaniami
                            otwartymi.
                            • k_cichy1 Re: wybory 18.10.06, 20:43
                              Czy zrzekniesz się pobierania diet, gdy zostaniesz radnym?
                              • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 20:46
                                k_cichy1, TAK, na twoją korzyść jeśli jesteś w trudnej sytuacji życiowej.
    • trax1 Re: wybory 18.10.06, 17:15
      Nasz młody kandydat na radnego jest chyba strasznie pobudzony. Boje się zadać
      mu pytanie, ponieważ chłopak może to odebrać jako kolejny atak na jego
      krystalicznie sprawiedliwą i praworządną osobe. Może zamiast domagać się pytań
      od użytkowników forum sam przedstaw to co masz do zaoferowania społeczeństwu
      naszego uroczego miasteczka.

Polecam skorzystać:
      so.pwn.pl/
      • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 18:22
        trax1 widzę, że korzystanie z so.pwn.pl/ Tobie służy:) skoro znasz
        stronę to pewnie też masz problemy. Dzięki zajrzę sobie. Co do tej
        krystalicznie sprawiedliwej i praworządnej osoby to nie pomyliłeś się , chyba
        najmądrzejsze co napisałeś do tej pory. Pozdrawiam
        • trax1 Re: wybory 18.10.06, 18:46
          A ja tam nie chce mieć pyskatego radnego :)
          • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 18:52
            trax1, proszę Pana, bez obrazy nie chce tu nikogo obrazić, i te uwagi do
            fryzury, nie ja zaczynam ja odpowiadam zawsze kulturą na chamstwo, ale to nie
            znaczy że daje się oczerniać, najważniejsze jest to, że nie dam się już
            sprowokować, a pański problem tkwi w tym że nie chce pan radnego w młodym
            wieku, może takim samym jak pan, i zazdrości pan.
            • trax1 Re: wybory 18.10.06, 19:14
              Ciekawi mnie to, w jaki sposób po przeczytaniu dwóch moich postów w tym wątku
              przeprowadziłeś tak dogłębną analizę mojej osoby. Czy sugerujesz, że jestem
              chamem?
              • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 19:40
                trax1 nie znam Pana i wcale tak nie sugeruje, tylko niektóre pytania są
                śmieszne, mam na myśli to o fryzurę:):) Jeszcze raz przepraszam jeśli Pan źle
                to odebrał. Nie nazywam nikogo chamem. To nie w moim stylu.
                • miliarder1 Re: wybory 18.10.06, 20:00
                  nie czepiałem sie. Tylko dawałem wyraźne sugestie momentami, a Ty odebrałes to
                  jako atak i próbe dyskredytacji Twojej osoby.
                  Pozdrawiam
                  • piotrkotulski Re: wybory 18.10.06, 20:05
                    miliarder1 umówmy się, że nie ma sprawy:):) Również pozdrawiam
    • sykata Re: wybory 20.10.06, 09:23
      No to do boju! Mamy pięciu oficjalnych kandydatów na Burmistrza/alfabetycznie/:
      1. Dorywalski Bartłomiej - PiS
      2. Grabalski Józef - SLD
      3. Maciejczyk Ryszard- PSL
      4. Sienkiewicz Jacek - stowarzyszenie, bezpartyjny
      5. Solecki Krzysztof - stowarzyszenie, bezpartyjny
      Który z tych kandydatów Waszym zdaniem powinien zasiąść w fotelu w ratuszu?
      • mako9000 Re: wybory 20.10.06, 10:57
        czytam wypowiedzi naszego przyszlego radnego i jestem zbulwersowany, przeciez Ty
        czlowieku nie wiesz sam co piszesz, nie masz wykształcenia a to co mowisz to
        wyswiechtane frazesy, jedno wielkie bla bla bla. Lepiej skoncz szkole i popracuj
        nad ortografia bo chyba przespales kilka lekcji w podstawowce.
        • piotrkotulski Re: wybory 20.10.06, 11:30
          mako9000 , to co piszę to jest moje zdanie, być może niektóre osoby się ze mną
          zgodzą. To co Ty o tym myślisz to już twoja sprawa. Ja szkołę skończyłem i
          studiuje na ostatnim roku. Jeśli tak dobrze umiesz ortografie to się nie chwal.
          Nauczyłeś się paru górnolotnych słówek i myślisz, że błyszczysz, jakbyś się
          zainteresował i poczytał trochę to i miał byś przeciw mnie konkretne argumenty a
          nie marne wypociny na miarę dziecka z przedszkola.
          • mako9000 Re: wybory 20.10.06, 12:22
            piotrkotulski, jeśli dla Ciebie sformułowanie : :"wyswiechtane frazesy" jest
            górnolotnym słowkiem to przepraszam, nie bede używal trudnych słów. Tym bardziej
            pisząc tak nie myśle że błyszcze. Nie rozumiem również dlaczego piszesz ęe się
            chwalę znajomością ortografii skoro niczego takiego nie napisałem w moim poscie.
            Jesli byłbyś na tyle uprzejmy to prosze powiedz mi czym mam sie zainteresowac i
            co mam poczytać by miec konkretne argumenty. Wybacz za moje wypociny ktore sa na
            miare dziecka z przedszkola, z pewnoscia nie jestem aż tak kompetentny jak ty
            ani tez wyedukowany i oczytany.

P.S. Jesli nie rozumiesz co ozanacza slowo kompetentny to tutaj masz
            wyjasnienie, bys pozniej znow nie zarzucal mi znajomosci paru górnolotnych
            słówek, nie pisze tego również żeby błyszczeć, absolutnie!

kompetentny - - -uprawniony do działania, decydowania; mający kwalifikacje do
            wydawania sądów, ocen; autorytatywny, miarodajny.
            • piotrkotulski Re: wybory 20.10.06, 12:38
              mako9000,nie będę się już wypowiadał na ten temat. Nasza aktualna konwersacja
              nie prowadzi do niczego dobrego. Ja chcę rozmawiać, a nie spierać się o
              pojedyncze słowa. Napisałeś, że nie zgadzasz się ze mną. Wiec powiedz dokładnie
              co Ci się nie podoba w moich poglądach. Ja jestem tu po, aby odpowiadać na
              pytania, a nie spierać się o bzdury. Poza tym wiem co znaczy "kompetentny", tak
              więc nie musiałeś się trudzić szukając tego w słowniku. Pozdrawiam
          • lucek12345 Re: wybory 20.10.06, 12:40
            czytam , czytam i oczom nie wierzę , myśle proszę Pana że plan działania dla
            Pana pwoinien być taki :
            1. najpierw ukończyć studia (trochę się do tego przyłożyć)
            2. iść do pracy i spróbować zarobić pierwsze pieniązki i może zdobyć jakieś
            doświadczenie
            3. a dopiero później próbować może "kariery" politycznej w naszym małym mieście
            na którą ma Pan jeszcze czas , a ewentualne profity z diet itd. wtedy może
            przyjdą
            • piotrkotulski Re: wybory 20.10.06, 12:43
              lucek12345 dziękuję za radę, - zazdrości i zawiści ciąg dalszy.
              • mako9000 Re: wybory 20.10.06, 12:57
                no to jest jakas kpina chyba, jakiej zazdrosci czlowieku? nikt Ci nie zazdrosci
                ze startujesz na radnego, zejdz na ziemie.
        • miliarder1 do mako900 20.10.06, 13:40
          wyksztalcenie P.Kotulskiego, jest napewno na wyzszym poziomie niż aktualnych
          radnych, którzy z polityka mieli do czynienia tyle ile wyczytali w Trybunie Ludu.
          • mako9000 do miliardera1 20.10.06, 13:52
            ciezko mi cos powiedziec na temat wyksztalcenia aktualnych radnych, ale skoro
            jest jeszcze gorsze niz pana Kotulskiego to naprawde nie ma powodow do radosci.
            • piotrkotulski Re: do miliardera1 20.10.06, 15:30
              mako9000 o moim wykształceniu to pewnie tyle wiesz ile udało Ci się przeczytać
              na mojej stronie.
              • mako9000 Re: do miliardera1 20.10.06, 16:44
                no a niby skad mam miec wiecej informacji o Twoim wyksztalceniu? czyzbys mial
                ukonczone jakies tajne kursy o ktorych nie piszesz na swojej stronie?
                • piotrkotulski Re: do mako9000 20.10.06, 16:59
                  mako9000
                  Żadnych tajnych kursów nie mamJ. Ale skoro się uczę na uczelni wyższej to się
                  nie mów, że wykształcenia nie mam, bo to nie w porządku.
                  • mako9000 Re: do mako9000 20.10.06, 17:34
                    ej dobra, pass. Nie mam wiecej pytan do kandydata na radnego. Rozbroiles mnie,
                    powodzenia. nara.
                    • grzegorz_ks Re: do mako9000 20.10.06, 23:01
                      Mam zapytanie do kandydata na radnego.
                      Czego oczekujesz od swojej pracy jako radny?
                      • piotrkotulski Re: do grzegorz_ks 20.10.06, 23:43
                        grzegorz_ks, jeśli uzyskam mandat radnego, mam nadzieję, że uda mi się wspólnie
                        ze wszystkimi radnymi naszej gminy osiągnąć cele związane z jej rozwojem. Mimo
                        widocznych podziałów , które obserwujemy w parlamencie, liczę na dobre chęci i
                        współpracę między wszystkimi niezależnie od ugrupowania, które reprezentują.
                        Powinniśmy zapomnieć o różnicach i skupić się na działaniu. Dlatego dołożę
                        wszelkich starań by wszystko przebiegało sprawnie. Jeśli w pewnych sprawach
                        zaistnieją jakieś spory, powinny być one łagodzone i dla dobra naszej wspólnoty,
                        działalność jej organu przedstawicielskiego powinna opierać się na zgodzie i
                        wzajemnych kompromisach. Tego oczekuję od swojej pracy.
                        • grzegorz_ks Re: do grzegorz_ks 20.10.06, 23:57
                          Dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam. ;))
      • johndoe_bis Rozbicie i dezorientacja na prawicy!!! 21.10.06, 15:36
        Miał być jeden silny kandydat prawicy, ale jest trzech!
        Najpierw w prawyborach PiS poparł "Czwórkę", potem dużo mówiło się o
        porozumieniu z "Piątką", nareszcie jednak znalazł się swój kandydat, którego
        nazwę "wielką nadzieją młodych".
        Czas pokaże jakie ma on szanse, a myślę, że jeśli zostanie poparty przez
        wszystkich nas, czyli młodych, to w drugiej turze właśnie "Jedynka" zmierzy się
        jednak z "Piątką".
        Czy "Wielkim przegranym" tych roszad na prawicy będzie "czwórka"?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka