Dodaj do ulubionych

Jutro likwidujemy OFE

28.11.10, 14:19
Na hipokryzję Rządu zakrawa fakt, że reforma, która w bólach się rodziła od początków transformacji i ostatecznie po 10 latach, w obrzezanej formie ujrzała światło dzienne, teraz jest krytykowana przez tych samych, którzy ją tworzyli. Absurdalnym wykrętem, w momencie jak w OFE jest ileś tam miliardów złotych a kasa w ZUS jest pusta i to z długami, jest twierdzenie, że OFE są źle zarządzane i przyszły emeryt traci swe oszczędności.

Bo to przecież ta sama próżniaczo pasożytnicza klasa tworzyła reguły gry, ustanawiała prowizje oraz kominowe apanaże manadżerów oraz tych co tworzyli OFE, a nie przyszli emeryci.

Jeżeli jakiekolwiek nieprawidłowości stwierdzono w międzyczasie, dlaczego 'opiekuńcze' Państwo nie interweniowało wcześniej, dlaczego nie poprawiono ustawy oraz nie zdyscyplinowano urzedników zarządzajacych miliardami, OGRANICZAJĄC prowizję oraz ściśle kontrolując na co idą składki, tylko teraz tak obawia się o przyszłość emerytów z OFE?

Pytanie goni pytanie ale nawet bez głebszej analizy problemu, widać że to następny, bezprecedensowy tym razem, skok skorumpowanego Państwa na kasę jego obywateli!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: lokalny Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.10, 14:46
      tak naprawdę to w kasie OFE tez nie ma nic. OFE to praktyczny przykład piramidy finansowej.
      Proponuję poczytac na: www.blog.gwiazdowski.pl/
      • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 28.11.10, 16:22
        Nie wiem lokalny dokładnie czy są czy nie ma. Jest to system prywatny, więc każdy kto jest pensjonariuszem tego systemu, powinien otrzymywać roczny statement ze stanem swojego konta oraz rozliczeniem szczegółowym kosztów administrowania i zarządzania łącznie z pensjami prezesów. Nie rozumiem dlaczego "w kasie OFE też nie ma nic" skoro WIG20 był w momencie tworzenia OFE 2x niższy niż jest w tej chwili, a na przykładzie chociażby największych prywatyzacji tylko z tego roku, zestawienie zysków dla grających na giełdzie, powinno być wcale nie takie znowu najgorsze:

GPW emisja 49,91 maks notowanie 54 ostatnie 50,60
        PGE emisja 19,40 maks notowanie 25,80 ostatnie 22,40
        PZU emisja 326 maks notowanie 417,50 ostatnie 353
        TPE emisja 4,96 maks notowanie 6,88 ostatnie 6,36

A zatem na kontach OFE przybywa środków, każde dziecko potrafi to policzyć. Przynajmniej w tym roku powinno średnio przybyć 10% na kontach emerytalnych.

Odnośnie zaś piramidy finansowej. skłonny jestem uznać PRLowski system ZUS -KRUS za takowy i mam nadzieję, że jak nie Trybunał Sprawiedliwości w Strasburgu to MFW w którymś momencie zakwestionuje ten przestępczy proceder i pociągnie państwo polskie do odpowiedzialności za defraudację funduszy emerytalnych swoich obywateli...
      • Gość: marlo Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.11, 06:51
        lokalny - z namacanym, chyba obaj tu jedynie wiecie,
        wo da Hund begraben liegt,
        znaczy coś koło, że gdzie tu miód podają a gdzie znój i trud,
        więc że jak tu emaryturę godziwą zabezpiezyć, a za młodu w szczególności,
        -pozdrawiam noworocznie mających oczy naokoło głowy :)
    • leon.komornicki Re: Jutro likwidujemy OFE 28.11.10, 15:45
      To, że w OFE są pieniądze świadczy determinacja z jaką rządzące ciemniaki chcą się do nich dobrać. Przecież pusta kiesa by ich nie interesowała!
      Temp logika złodzieja polega na tym, że chwilo miał inne pole do swojej działalności.Pole mu się zawęża, padło teraz na OFE.
      www.youtube.com/watch?v=pyH9DHt19ZM
      • Gość: lokalny Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.10, 19:39
        w OFE nie ma pieniędzy! a rządowi potrzebne są "pieniądze" z OFE z powodu metodologi liczenia długu publicznego.
        • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 28.11.10, 20:24
          What the hell!!! Lokalny z całym szacunkiem, jak żeś doszedł do takiej konkluzji?

-A na czym miałaby ta metodologia polegać, wytłumacz, bo czegoś tak pokrętnego już dawno nie czytałem
      • Gość: wicek Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.smsiarkowiec.pl 05.10.13, 10:49
        Widzisz - a do tej pory z OFE korzystał Balcerek i inne cwaniaki z niekoniecznie obecnej paczki. Vincenty też chce cosik skubnąć ! Zrozum chłopa !
        • burak.z.onetu 2 miliony idiotów? 07.08.14, 07:40
          Dla przypomnienia: Na POczątku roku rząd zabrał ponad połowę naszych emerytalnych oszczędności zgromadzonych w OFE. W sumie 153 mld zł. Pieniądze z OFE były potrzebne, żeby obniżyć zadłużenie i oddalić ryzyko przekroczenia granicy 55 proc. długu publicznego. Bo to oznaczałoby ostre cięcie wydatków - budżet na kolejny rok musiałby być zaplanowany bez deficytu.

Do końca lipca przyszli emeryci mogli złożyć deklarację i zostać w OFE albo nie robić nic i przejść z całą swoją przyszłą składką do ZUS. To wybór, przed którym postawił nas rząd, któremu brakowało pieniędzy w budżecie. O północy z czwartku na piątek minął termin składania deklaracji ws. OFE. Polacy decydowali, czy chcą, by część ich składki emerytalnej nadal była przekazywana do OFE, czy wyłącznie do ZUS.

Zaraz po zakończeniu terminu składania deklaracji prezes ZUS mówił, że spodziewa się 1,7 mln wniosków o pozostanie w OFE. W piątek ZUS podał, że na pozostanie w funduszach zdecydowało się 1,59 mln osób. Dodatkowo pocztą miało przyjść tylko 100-150 tys. listów. Ta liczba jednak wciąż rosła, bo przybywało osób, które w ostatniej chwili wysłały deklaracje pocztą. W poniedziałek było ich już 1,69 mln. Do wtorku włącznie - już 1,99 mln osób. Ile jeszcze listów może dotrzeć? Ostateczne dane poznamy pod koniec przyszłego tygodnia.

Kto został w OFE? Jak wynika z nieoficjalnych informacji "Wyborczej", deklaracje składają głównie ludzie zamożni, którzy płacą składkę średnio o połowę wyższą od przeciętnej. Na OFE najwięcej osób zdeklarowało się z województwa mazowieckiego (sama Warszawa - ok. 14 proc.) i dolnośląskiego. Przede wszystkim są to osoby w wieku 30-40 lat. Nie zabrakło jednak też osób zbliżających się do emerytury, dla których złożenie deklaracji było przede wszystkim manifestacją przeciwko rządowemu okrajaniu OFE (na początku lutego rząd zabrał z OFE ponad 150 mld zł, czyli połowę zgromadzonych przez nas pieniędzy). Chodzi o to, że pieniądze w OFE ludzi, którym zostało do emerytury mniej niż dziesięć lat, i tak za kilka miesięcy będą przenoszone do ZUS. W ich przypadku wysłanie deklaracji było więc jedynie aktem sprzeciwu wobec rządu.

Kto podjął lepszą decyzję? Z jednej strony w OFE jest ryzyko giełdowe, a z drugiej w ZUS - ryzyko polityczne. Ekonomiści, z którymi rozmawialiśmy, przekonują, że politycy mogą obniżyć hojną waloryzację w ZUS, kiedy znowu w budżecie zabraknie pieniędzy. I może się okazać, że coroczna waloryzacja będzie symboliczna.

Jeśli do końca lipca nie zdążyliśmy złożyć deklaracji, kolejne tzw. okienko transferowe otworzy się w 2016 roku, a potem co cztery lata. Wtedy też będziemy mogli wycofać się z przyszłymi składkami z OFE i przejść do ZUS.

LINK
    • temponick I słowo ciałem się stało... 31.12.10, 11:16
      Dla tych którzy jeszcze się łudzili, że rząd ma uczciwe intencje, podaję krótki cytat:

"Na tych zmianach budżet zaoszczędzi w przyszłym roku ok. 12 mld zł. O tyle mniej będzie musiał dopłacić ZUS na wypłatę bieżących emerytur. Zmniejszą się też potrzeby pożyczkowe państwa. To przełoży się na spadek długu publicznego o 0,8 pkt proc"
    • Gość: lokalny Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.10, 17:41
      te "ileś tam miliardów złotych " w funduszach OFE nie sa takie pewne. Zdaje sie, ze 70% pieniędzy OFE musiały inwestowac w obligacje państwowe, a pozostałe mogły np. w akcje, z tym że nikt nie wie, jaki jest na dzis stan ich finansów. I w zasadzie dla przyszłych emerytów to czy będą czy nie OFE to nie ma większego znaczenia. Tu jest coś więcej na ten temat:
      www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=883
      • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 31.12.10, 19:59
        Witaj lokalny, a już myślałem, że Cię gdzieś wcięło i w jakimś ciepłym kraju grzejesz tyłek za ciężko zarobione pieniądze? A Ty z Ostrowca...

-Otóż zadałem sobie trochę trudu i przeczytałem zadaną lekturę. Okazuje się, że Gwiazdowski podejrzewa że OFErzyści cenzurują J. K. Bieleckiego w artykule tego ostatniego "OFE potrzebują zmian". Nie wiem co to za prywatna jakaś rozgrywka między obydwoma panami, nie rozumiem! Może Ty wiesz o co chodzi, to rzuć światło.

Wracając do krytyków obecnego OFE którym jest również JKB (trudno się dziwić skoro jest czołowym doradcą najgorszego od transformacji premiera) i jego artykułu to podtrzymuje swoje zdanie, że jest to nic innego jak koniunkturalne przygotowanie gruntu do wczorajszej decyzji legalizującej zamach na system emerytalny jaki powstał 10 lat temu.

Ciekawe, że krytycy OFE znaleźli się dzisiaj w obliczu 100mld deficytu budżetowego, który zagraża funkcjonowaniu państwa a nikt nie krytykował pryncypiów jego działania w momencie kiedy OFE powstawało w wielkich bólach. OFE z założenia miało być powtórką sukcesu chiliskiego, całkowicie sprywatyzowanego systemu emerytalnego, który został siłą wprowadzony przez rząd Pinocheta po praktycznie wcześniejszej denacjonalizacji niemalże całej gospodarki.

Okazuje się teraz (a krytykuje kto może) że była to jedyna strukturalna reforma ostatniego 20lecia, która się nie udała całkowicie, bo jej twórcy nie poszli za ciosem i nie zlikwidowali...ZUS opierając cały system na wolnorynkowych zasadach. Gdyby obliczono dług ZUS wobec społeczeństwa (co miało być zrobione do 2000roku) i każdy emeryt otrzymałby spersonifikowane konto ze swoim wkładem emerytalnym, dzisiaj po 10latach prywatyzacji oraz spłat zadłużenia ZUS z wpływów prywatyzacyjnych mielibyśmy czyste OFE albo "nowy"ZUS bez długów oparty na chilijskich wolnorynkowych pryncypiach.

Dzisiaj po 10latach od rozpoczęcia jedynej strukturalnej reformy w państwie, rząd rozpoczął demontaż systemu emerytalnego, który miał szansę być podstawą większego sukcesu gospodarczego w naszym kraju...

Szczęśliwego Nowego Roku!!!
        • Gość: OFE Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.11, 10:19
          to nowa teoria ekonomiczna pt: "Jak się wzbogacić oszczędzając pożyczone pieniądze."
          Twórcy i obrońcy tej absurdalnej teorii próbują za wszelką cenę udowodnić , że mają rację.Skoro OFE to takie perpetum mobile to wszystkim jego obrońcom proponuje wziąć kredyt w banku , a następnie włożyć te pieniądze na lokatę w tym banku.
          • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 10.01.11, 13:09
            O czym Ty bredzisz ekonomisto z Bożej łaski? O jakim perpetum mobile? Może i jest perpetum mobile ale dla mundurowych ciołków i innych uprzywilejowanych, w tym politycznej nomenklatury która rozkrada ten kraj jak chce. NIGDZIE na świecie nie dostaniesz emerytury po 15latach służby tylko w tym biednym kraju rozkradanym przez stulecia przez każdego, któremu przyszła na to ochota. Do historii, dalej niż okupacja z sowiecką prawie półwieczną hegemonią, zaraz po niej, nie będę wracał. Wystarczy, że minęło 20 lat 'suwerennych' rządów demokratycznie wybranej polskiej elity i ów naród mędrców (takich jak Ty) nie dorobił się w miarę nowoczesnego i transparentnego systemu (chociażby przymusowej) opieki emerytalnej...

Spotkamy się jesienią przed urnami wyborczym, zobaczymy wtedy jaką to nową cudowną śpiewkę wymyśli cała ta rządząca (czytaj okradająca społeczeństwo) banda?
            • Gość: OFE Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.11, 14:03
              co się tak podniecasz? My tu nie mówimy o 20 latach styropianowego panowania i ruinie państwa tylko o OFE które w pewnym procencie przyczyniły się do tej ruiny. I zrozum że "oszczędzanie pożyczonych" prowadzić może li tylko do bankructwa.
              • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 10.01.11, 14:53
                Ja się nie podniecam, tylko patrzę na sprawę jasno i trzeźwo. NIE mam w OFE ani złotówki, w ZUS nie wiem i chyba się nigdy nie dowiem, a na swoją emeryturę składałem poza tym dzikim krajem w fundusz inwestycyjny wzorowany na modelu chilijskim (pierwowzorem również dla OFE). Stąd wiem jak to działa. Jeżeli za powstaniem OFE, kryją się przekręty rządzących takie same jak za wszystkim innym przez ostatnie 20lat, to faktycznie, dyskusja nie jest warta funta kłaków. Niech to wszystko jak najszybciej szlag trafi, bo im szybciej to tym lepiej dla Ciebie i pozostałych...

...denerwują mnie stwierdzenia 'znafców' że OFE (który z Chile, najbiedniejszego kraju Ameryki Łacińskiej) zrobił nowoczesny politycznie, demokratyczny i zaawansowany w rozwoju kraj, ...że OFE w Polsce przyczyniło się do (cytuję) "ruiny państwa". Wytłumacz mi metodologię swojego myślenia, skoro obywatele wyłożyli grubo ponad 200mld w gotówce, żadnych pożyczonych pieniędzy, tylko części swoich zarobków, a teraz rząd korzystając z okazji, że nigdzie nie ma forsy a tam jest, próbuje zerwać umowę społeczną, która zawarł ponad 10 lat temu.

NIE twierdzę, że 'polskie' OFE jest idealne, ale chcę pokazać, że jeżeli nawet nie jest idealne, to nie jest gorsze od ZUS'u, która to instytucja jest współczesnym przekleństwem CAŁEGO narodu i wrzodem dla generacji, które się jeszcze w tym kraju nie narodziły!!!
                • Gość: OFE Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 17:40
                  Widzę że mało wiesz na temat chilijskiego systemu emerytalnego (wpisz w google a zobaczysz jaki to rarytas). A to czy OFE było jedną z przyczyn ruiny państwa nie podlega dyskusji.
                  To że w OFE jak piszesz jest zgromadzone 200mld zł , które nie trafiły do budżetu(ZUSu) świadczy o tym że tyle pieniędzy musiał pożyczyć SP płacąc od tego spore odsetki. Jak myślisz skąd państwo ma na te odsetki? Albo nie daje na rozwój albo ściąga z podatników.
                  Suma sumarum tak czy siak zawsze Nowak. Oszczędzanie pożyczonych zawsze prowadzi do bankructwa.
                  • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 10.01.11, 18:31
                    Wyborna dyskusja -Nie ma co? Oszczędzałem na swoją emeryturę, otrzymując przez ileś tam lat, 2x do roku, dokładną sprawozdawczość, co jak i gdzie było inwestowane w moim imieniu, koszty administracji oraz wszystkie sprawy tym związane i co? Nie wiem jak, hehehe, system działa? Dobre sobie!

>...zgromadzone 200mld zł, które nie trafiły do budżetu (ZUSu) świadczy o tym, że tyle pieniędzy musiał pożyczyć SP płacąc od tego spore odsetki. ----Dzięki Bogu, przez (będzie już ponad) 20lat sprywatyzowano nie 2 setki a tysiące miliardów wart majątek narodowy i dziwnym trafem (dzięki kreatywnej księgowości? dzięki kreatywnym mózgom rządzącej bandy złodziei?) niewiele trafiło na oddłużenie ZUS, co?

> Oszczędzanie pożyczonych zawsze prowadzi i do bankructwa. ----Trudno -Jeżeli taka jest Twoja diagnoza, to wypada mi się z tym zgodzić zaś bankrutującemu państwu życzę rychłego bankructwa. Tak będzie najlepiej dla wszystkich...AMEN
                    • Gość: OFE Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 20:31
                      20 lat życia ponad stan po to tylko by udowodnić jak wstrętna była komuna doprowadziło kraj na skraj bankructwa. Taka jest prawda . Nadszedł czas prawdy i należy w końcu narodowi powiedzieć całą prawdę bo póki co naród zachowuje się jak za Gierka . Hulaj dusza piekła nie ma . Od czegoś trzeba zacząć i myślę że likwidacja złodziejskiego systemu emerytalnego (OFE) jest pierwszym krokiem odkłamywania naszej rzeczywistości.
                      • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 10.01.11, 21:35
                        Osobliwy punkt widzenia w samej rzeczy -ZUS zatem ma zostać? Wasza sprawa, chciałoby się powiedzieć, ciemny narodzie...Wiwat komuna, PRL wiecznie żywy!
                    • Gość: lokalny Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.11, 23:00
                      na Twoim miejscu nie byłbym takie pewien tych inwestycji, bo może sie jeszcze okazac, że Twój fundusz zainwestował w akcje banków, które udzielały/udzielają kredytów na nieruchomości dla bezrobotnych ...
                      • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 11.01.11, 00:11
                        Widzisz lokalny, doceniam Twoją troskę o mój fundusz, ale wyobraź sobie w sensownym systemie nadzorowanym przez państwo, które tak czy inaczej jest gwarantem emerytury nawet w prywatnym systemie, fundusze nie mogą sie zabawiać z pieniędzmi jak chcą. Nie mogą pobierać prowizji od wpłacanych pieniędzy, tylko od zarobionych i to na określonym poziomie. Przede wszystkim żadnych akcji bankowych ani zabaw wysokiego ryzyka typu derivatives czy inne. To pierwsza sprawa. Portfiolia giełdowe muszą być zdywersyfikowane odpowiednio, aby obniżyć ryzyko strat. Jest cała gama zabezpieczeń kontrolowanych przez rząd. Poza tym ja nie należę do funduszu inwestycyjnego tylko do emerytalnego w sensie stricte. Powiedzmy, że emerytalny fundusz mojej firmy (obsługujący 100tys pracowników) wpłaca pieniądze do 10 funduszy inwestycyjnych. Może ze 100 osób pracuje na potrzeby takiego, kompletnie skomputeryzowanego funduszu pracowniczego. Podobnie rzecz się ma z ubezpieczeniem medycznym. Moja firma (albo cały koncern czyli Mining House) negocjuje przystąpienie na takich a nie innych zasadach do danej Kasy Chorych. Decyduje tutaj powiedzmy liczba pracowników, koszty obsługi, świadczenia oferowane i wiele różnych rzeczy. Zasady są jeszcze bardziej proste niż w przypadku funduszu emerytalnego. Raz był taki przypadek, że niemalże z dnia na dzień, przeszliśmy z jednej kasy chorych do drugiej, bo zarząd koncernu nie był zadowolony z usług oferowanych przez daną Kasę Chorych. Inny świat, mógłbym opowiadać godzinami. Wszystko proste, łatwe i zrozumiałe. Jak budowa cepów. To co macie w Polsce to śmiech na sali -50 lat do tyłu za ...
                        • Gość: OFE Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 09:18
                          Pękam ze śmiechu. Sam miód tylko lizać. Ileś funduszy , ileś kas chorych . Na pierwszy rzut oka - żyć nie umierać. Jak myślisz , kto utrzymuje rzesze tych biurw pracujących w tych instytucjach?
                          3 czy 5 kas chorych nic nie znaczy przy 1 szpitalu. Jak będzie 3 czy 5 szpitali to rozumiem że będzie konkurencja . Nie czarujmy się że któraś z kas da ci lepszą usługę za mniejsze pieniądze skoro tę usługę masz w tym samym szpitalu.Tak jesteś zauroczony tym zachodem że zatraciłeś już zdrowy rozsądek i jesteś gotów popierać każdą głupotę która jest w krajach zachodnich nie bacząc na konsekwencje.
                          • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 11.01.11, 12:46
                            A pękaj sobie ze śmiechu do woli -Śmiejesz się z czegoś czego NIGDY nie będziesz miał -Taka jest różnica -A ja to znam z autopsji bo żyłem i pracowałem w takim systemie. Średniej wielkości kasa chorych obsługująca powiedzmy milion ubezpieczonych zatrudnia kilkudziesięciu pracowników głównie przy komputerowym rozliczaniu medical claims, które po wizycie u doktora otrzymujesz pocztą i masz na to jakiś czas żeby je podpisać i wysłać. Jest to rodzaj faktury, dla ciebie informacja co robił doktor a dla doktora podstawa do zapłaty przez kasę chorych. U nas znawcy myśleli, myśleli, myśleli i... wymyślili aparaty fiskalne dla doktorów za ileś tam dziesiątków milionów złotych. Powinni sobie za te miliony zaaplikować aparaty do rozumu.

-Czy wyobrażasz sobie, że możesz iść do apteki, wykupić wydrukowaną przez doktora receptę a później paragon wysłać do swojej kasy chorych po należny Ci refund w ramach twojego kontraktu medycznego z kasa chorych? NIE. Więc śmiej się, śmiej! Czy ty wyobrażasz sobie, że każdy doktor zarejestrowany i legalnie praktykujący może pracować bez żadnego kontraktu i pozwolenia dla każdej kasy chorych w danym kraju?

• temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 11.01.11, 13:19
                            Czy ty rozumiesz prosty fakt, że kasa chorych to nie państwo w państwie tylko instytucja (tak jak ubezpieczalnia samochodów, bo umowy można w zasadzie podpisać tylko na rok), która zrzesza iluś tam ubezpieczonych, którzy jej płacą zgodnie z podpisanym kontraktem (zbiorowym, jeżeli to jest 10tys pracowników jakiegoś koncernu lub indywidualnym jeżeli jestem spokojną prywatną osobą z ulicy) składkę na leczenie a jej zadaniem jest sprawna administracja przy minimalnych kosztach, rozliczenie wszystkich claims w jak najszybszym czasie i za każdą usługę przelanie pieniędzy na konto lekarza GP albo specjalisty albo konto szpitala? Jednocześnie uaktualnienie mojego konta po ostatniej wizycie i wysłanie mi up to year statement, żebym wiedział na co wydałem i ile mi jeszcze zostało, jeżeli w grę wchodzą jakieś limitowane usługi?

ŚMIEJ się śmiej i zadawaj głupie pytania (Jak myślisz , kto utrzymuje rzesze tych biurw pracujących w tych instytucjach?) bo nic ci innego nie pozostało! Jeżeli 50 czy nawet 100 pracowników z prezesem i zarządem obsługuje świadczenia medyczne dla powiedzmy 1 miliona ubezpieczonych, to uważasz, że to dużo. Śmiej się śmiej -Rób sobie i innym wodę z mózgu, bo inaczej nie potrafisz. Czy ty możesz zrozumieć, że szpital czy przychodnia czy lekarz ma tyle tylko wspólnego z daną kasa chorych co sprawdzanie co miesiąc czy należność za wystawione faktury się zgadza według ustalanych corocznie i negocjowanych na państwowym szczeblu i przez regulatora zatwierdzanych stawek za leczenie? Kasę chorych i biurwę w niej pracującą przez której ręce i komputer przechodzi dziennie tysiące faktur obchodzi jedynie, czy pozycje z tytułu wystawienia faktury się zgadzają i ...mój podpis na fakturze, który jest w tym przypadku najświętszą rzeczą. Bo doktor, bo przychodnia, bo szpital może sobie cuda wypisywać na fakturze a na koniec dnia to ja jestem dysponentem moich własnych pieniędzy, które pracodawca mi odtrąca co miesiąc z moich zarobków (a co niektóry dokłada w własnej kieszeni w systemie płatniczym, który wygląda jak 13% +0%, 7.5% + 7.5% lub 0% + 13%)

>Nie czarujmy się że któraś z kas da ci lepszą usługę za mniejsze pieniądze skoro tę usługę masz w tym samym szpitalu.

Prosto myślisz i wielu rzeczy nie rozumiesz albo nie chcesz... Jak mam 1000 aut ubezpieczonych w Warcie czy Hestii to będę miał taki serwis ze strony tych firm jaki w ramach wynegocjowanego kontraktu oraz obowiązującego prawa i przepisów ja sam sobie wynegocjuję. A ty za te same pieniądze będziesz miał to co będziesz miał. Czyli mniej. W dużych koncernach pracują ludzie, którzy to robią w imieniu zatrudnionych pracowników...Normalka przy dużych zbiorowych ubezpieczeniach!

Nie jestem zauroczony żadnym zachodem, tylko tym, że w momencie wyjazdu z Polski pewne rzeczy stają się PROSTE i NORMALNE a życie łatwiejsze. Rozumiesz to czy nie? A w Polsce rzeczy PROSTE i NORMALNE sa nierealne zwłaszcza, jeżeli chodzi o rozwiązania prawne, systemowe i wygodę obywatela. Bo tam gdzie jest PROSTO i NORMALNIE to nie można kraść albo żyć czyims kosztem...

Rozumiesz to czy nie? Jeżeli NIE to pozostaje ci rzeczywiście TYLKO pusty śmiech! Więc śmiej się śmiej...

Aha, żeby ci było jeszcze śmieszniej to w systemie chilijskim, wszystkie te świadczenia, powiedzmy do poziomu 15% lub 20% od wynagrodzenia brutto są wolne od podatku. Czyli płacąc statutowa składkę 13% mogę sobie jeszcze na poprawę standardu opieki medycznej czy emerytalnej wydać dodatkowe 7% wolne od podatku jak i gdzie chcę!
                            • Gość: lokalny Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 18:40
                              Czy możesz przełożyc poniższy tekst na zrozumiały język?:
                              Aha, żeby ci było jeszcze śmieszniej to w systemie chilijskim, wszystkie te świadczenia, powiedzmy do poziomu 15% lub 20% od wynagrodzenia brutto są wolne od podatku. Czyli płacąc statutowa składkę 13% mogę sobie jeszcze na poprawę standardu opieki medycznej czy emerytalnej wydać dodatkowe 7% wolne od podatku jak i gdzie chcę!
                              • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 11.01.11, 19:34
                                Ależ z przyjemnością lokalny: Jeżeli całość obciążeń obowiązkowych wynosi przykładowo 13% płacy (emerytura+składka zdrowotna+i co tam jeszcze) potrącone od dochodów, to system umożliwia mi wydanie dodatkowo powiedzmy 5% (już w tej chwili nie pamiętam dokładnie ile?) na dodatkowe 'zakupy' w sferze ubezpieczeniowo zdrowotno emerytalnej. Ponieważ jak wspomniałem wszystko jest w ramach kwoty przed podatkiem wykorzystywałem tę możliwość co roku w całości, bo się po prostu opłacało. Oczywiście nie da się tego wyliczyć na 100%, jeżeli wydasz więcej niż 5% urząd podatkowy zakwalifikuje tylko 5%, jeżeli mniej to tyle ile faktycznie wydałeś, bo musisz sie okazac certyfikatami w corocznym zeznaniu podatkowym.

Więc: część szła na dopłatę do standardowego M+5 (Master czyli ja + 5 dependents) pakietu ubezpieczenia zdrowotnego, który umożliwiał mi 100% refund lekarstw zaaplikowanych w trakcie wizyt pokrywanych przez kasę chorych, część szła na zakwalifikowane przez Tax Commissioner extra ubezpieczenie dla mnie tzw Retirement Annuity a pozostała, za poradą doradcy finansowego na prywatną emeryturę dla żony
                                • Gość: lokalny Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 20:05
                                  czyli pewnego rodzaju ulga zdrowotna ...?
                                  • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 11.01.11, 20:56
                                    ...Dokładnie! zdrowotno-ubezpieczeniowa...W systemie, gdzie jest kilka progów podatkowych, najlepiej wychodzą ci, którzy korzystając z takiej ulgi, przechodzą do niższego progu!
                            • Gość: OFE Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 10:30
                              "a świstak sobie siedzi i owija w sreberka" - Najwieksze zyski mialy te fundusze które posiadały udzialy w ENRONIE , WorldComie itd itp.
                              • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 12.01.11, 12:39
                                To źle czy dobrze? A na czym mają zarabiać fundusze? Na giełdzie! Na nieruchomościach! A jak nie potrafią, to na targowisko handlować pietruszką...

Z czystej ciekawości, grzebiąc w sieci na temat 'cudu w Chile' znalazłem ten artykuł z Archiwum Opozycji Niepodległościowej.
                                • Gość: police Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 19:48
                                  W Polsce niestety nierealne.
                                  Wyobraź sobie te prywatne fundusze które po zebraniu miliardów bankrutują. Co wówczas?
                                  Założyłbym się o cokolwiek że nasze (p)osły napisałyby taką ustawę że po bankructwie zostałoby tylko założyć sobie sznurek na szyję i skoczyć. A na 100% pieniądze które zostaną po śmierci właściciela konta trafiłaby w jedyne słuszne miejsce. Czyli do dziury budżetowej :(

Na koniec.
                                  "(...) pracownicy wymawiają poparcie dla związków wojujących, gdyż przekonują się o ich szkodliwości" jestem ciekaw kiedy nasi pracownicy przekonają się że związki tak naprawdę nie działają w ich imieniu.
                                  • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 12.01.11, 20:24
                                    Teoretycznie i praktycznie każda najlepsza i największa nawet firma może zbankrutować -Cała zabawa polega na tym, żeby się nie dać! Przykład akcje KGHM z dzisiejszej giełdy, prawie +7% w jeden dzień -6 miesięcy: 91,72% wzrostu. Aż wierzyć się nie chce! A ja postawiłem na PZU, które dołują niemiłosiernie. Dziś 344 a było już tak pięknie bo 417,50 (prawie 100zł na jednej akcji w niecały rok!) i wtedy trzeba było sprzedawać. Tak samo jest z funduszami, z tym, ze tam pracują łebscy faceci, którzy dodatkowo mają narzędzia jakich ja nie mam. Przede wszystkim stały dopływ dużej gotówki. I to jest ich praca a nie hobby. Poza tym fundusze mogą i powinny wchodzić w nieruchomości, przetwórstwo żywności, autostrady, obligacje. Rzeczy, które teoretycznie i praktycznie nigdy nie powinny zbankrutować. Przy odpowiedniej dywersyfikacji pakietu inwestycyjnego ryzyko strat można zminimalizować do minimum. Oczywiście pod wieloma warunkami.
                                    ...
                                    Your touch your kiss make's me dizzy That look in your eyes drives me crazy ...
                                • Gość: OFE Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.11, 20:53

A ja taki trochę nowszy tekst

www.twoja-firma.pl › Wiadomości
    • Gość: OFlandia Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.11, 21:14
      czy OFE jest świetliste - otóż nie do końca, jeśli należysz poczytaj na własnym wydruku (OFE ma obowiązek takowy ci przysyłać) jak cię pięknie oskubuje "inwestując" twoją kasę, prowizja, manipulacja kursem to tylko początek góry lodowej, a tak o ile co miesiąc trafia tam podobna kwota to łatwo zobaczysz, że masz mniej, a nie więcej, bo jednosteczka droższa więc twoich udziałów mniej, a jedyny zysk, o ile rodzina nie przegapi terminów (a takowe są), że jak "kopniesz w kalendarz" to popiją w Egipcie za twoje zdrowie
      • temponick Jutro likwidujemy składki zdrowotne 14.01.11, 17:59
        Cały system zaczyna coraz bardziej przypominać piruety niepełnosprawnego akrobaty...

Ale dobra wiadomość jest taka: pakiety medyczne dla pracowników zwolnione z VAT
      • bambooooocha Re: Jutro likwidujemy OFE 02.02.11, 21:58
        no, w Egipcie to bym się nawet nie zmartwiła w związku ze związkiem :P świetliści nie są, daleko im od tego i prowizję powinni pobierać od wypracowanego ZYSKU, nie od składek, to na pewno. Ale mimo wszystko, wolę ich niż ZUS który jest poparty niczym więcej jak obietnicami, które to można anulować jedną ustawą, a póki co łatają dziury moimi pieniędzmi. Tutaj jest link do petycji jeśli ktoś jest zainteresowany: www.obronemeryture.pl/
        • dorota.k2 Re: Jutro likwidujemy OFE 04.02.11, 15:16
          no i z tym się zgodzę... no może poza Egiptem bo tam bym teraz rodziny nie wysyłała ;) Ogólnie to najlepszą opcją byłby wybór, kto chce do OFE niech składki tam odprowadza, a kto woli ZUS niech sobie łata dziury budżetowe z własnej emerytury ;)
          • bambooooocha Re: Jutro likwidujemy OFE 04.02.11, 17:09
            a dla tych co wolą ZUS, polecam obejrzeć Króla Zusa: www.tvp.pl/rozrywka/programy-satyryczne/kabarety-w-tvp/wideo/kabaret-mlodych-panow/kabaret-smile-i-mlodych-panow-krol-zus/2127114

śmieszne, chociaż w tym kraju polityka sama z siebie kabaret robi.
    • arkadiuszbak.pl Re: Jutro likwidujemy OFE 14.01.11, 23:05
      arkadiuszbak.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=303:o-emerytach-i-emeryturach
      • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 17.01.11, 20:48
        W klasycznym systemie chilijskim składki zdrowotna i emerytalna są objęte statutową ulgą podatkową plus kilka procent extra na 'prywatne' wydatki poszerzające komfort obywatela.

W tej sytuacji, ulga wynosząca 2 proc. od podstawy opodatkowania waszej pensji od tego czy przyszłego? roku (a 3 proc. od 2015) zakrawa na jawną kpinę z każdego obywatela w tym dzikim kraju. Nie mam po prostu słów oburzenia dla złodziejskiego bezprawia, niemalże barbarzyńskiej chciwości i pazerności polskiego rządu, dokonywanego na własnych obywatelach. Tego nie spotkałem w żadnym kraju w którym przebywałem- poza Polską. Niebywałe!
        • leon.komornicki Re: Jutro likwidujemy OFE 17.01.11, 21:14
          Spokojnie temp,chociaż o spokój trudno.
          Nie ma takiej niegodziwości, do której nie posunie się rząd, gdy mu zabraknie pieniędzy.

- Acton John Emerich
        • Gość: lokalny Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.11, 21:41
          Troche o podatkach wiem, ale w żaden sposób nie jestem w stanie zrozumieć o czym tu piszesz. Przede wszystkim skladka na ubezpieczenie emerytalne pomniejsza podstawę opodatkowania a skladka zdrowotna (ta w wysokowści 7,75%) jest odliczana od podatku.
          Spróbuj pisac spokojniej, bez niepotrzebnych emocji, bo to może negatywnie wplywać na Twoją aparycję ...:)
      • Gość: OFE Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 14:53
        czy oprócz sloganów typu "rząd kradnie moje pieniądze" możesz coś konkretnego na ten temat napisać?
        • Gość: lokalny Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 17:39
          napewno temponick może napisać konkrety.Nawet ,oczywiście gdyby mu się chciało, mógłby w 5 minut opracować spójny plan na uzdrowienie finansów państwa. To przecież nasze forumowe skrzyżowanie MacGyver'a z TurboDynoMan'em!
          • Gość: i razem Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 21:07
            Arkadiuszem Bąkiem mogliby też pisać bajki.
            • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 25.01.11, 13:13
              Bajkami, i to z gatunku absurdalnych, karmi was rząd i jego postPRLowska agenda niezferormowana od 20 lat, czyli ZUS

Przykład z pierwszej ręki:

Z:
              Dzisiaj dostalam wyliczankę z ZUS na temat mojej emerytury...W tej chwili, gdybym miala 60 lat czyli osiągnęła wiek emerytalny to dostalabym 1449 zl emerytury brutto!
              Ja:
              ???
              Z:
              Czyli tak: 5 lat studiów + 4 lata wychowanie dzieci = lata bezskładkowe wliczane do emerytury + 33 lata pracy = 14449 zl!
              Ja:
              ???
              Z:
              1449 zl! oczywiście...Bo ręce mi drżą jak o tym piszę

Dodam, że Z pracowała na początku na uczelni, zrobiła PhD i w zasadzie zawsze powyżej średniej krajowej. Oczywiście, teraz płaci cenę, że nigdy nie ciągnęło ją w stronę establiszmentu i zawsze uczciwie wykonywała to co do niej należało...
              • Gość: OFE Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.11, 13:38
                kolejna bajeczka. Mogłbym odpowiedzieć taką samą bajką o tej kobiecie co otrzymała 23 zł emerytury z OFE , ale i ty i ja dobrze wiemy że to był chwyt propagandowy przeciw OFE.
                Dlatego wracam do wcześniejszego pytania , czy należy pożyczać i pożyczone wkładać na lokatę?
                I ostatni przebój Balcerowicza - sprzedać akcje KGHM i innych firm dla OFE poprzez pośredników. Zero ekonomiczne albo złodziej i kombinator.
                • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 12.02.11, 14:13
                  Komunistyczny reżim trzymał obywateli na postronku -Jestem w stanie jeszcze to zrozumieć, ale nie mogę zrozumieć, dlaczego od ponad 20 lat państwo nadal robi swego obywatela w 40milionowym kraju w przysłowiowego konia bez chociażby najmniejszej oznaki sprzeciwu ze strony tego ostatniego... O tym, że "środki zgromadzone na rachunku w funduszu emerytalnym podlegają dziedziczeniu w przypadku zgonu głównego ubezpieczonego" dowiedziałem się zaraz po wyjeździe z Polski w 1980 i od tamtej pory to dla mnie normalka. W standardach zachodnich jest to podstawowa zasada od dziesiątków lat. Przy okazji przejęcia funduszy OFE przez ZUS, rząd podkreśla dobrą wolę wprowadzenia tej zasady do post-komunistycznej instytucji ubezpieczeniowej, żeby pokazać jak 'dba' o swego obywatela -Ludzie, czy wy naprawdę nie widzicie w jakim cyrku funkcjonujecie i że was doją w biały dzień bez opamiętania każdego dnia bez zmrużenia oka?
                  • Gość: OFE Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 18:32
                    ja wolę z dwojga złego zeby mnie doił raz dziennie polski rząd , niż dwa razy goście z OFE.
                    Wybieram mniejsze zło.
    • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 11.03.11, 12:03
      Już za chwilę w debacie o zmianach w OFE wezmą udział: Balcerowicz i Rostowski...
      • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 21.03.11, 20:38
        Rozpoczęli właśnie dziękując, hehehe, TV publicznej za umożliwienie debaty...
        • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 21.03.11, 21:32
          Za Balcerowiczem: Rząd nie robi NIC, żeby ograniczyć deficyt finansów publicznych, nie patrzy na o wiele większe wydatki związane z biurokracją, wielkie wydatki związane z przywilejami górniczymi. Dlaczego rząd nie mówi o KRUSie? To jest kilkadziesiąt miliardów oszczędności. Dodatkowy plus -Reforma bazowała w 100% na doświadczeniach chilijskich, gdzie system był dodatkowo finansowany ogromnymi dochodami z miedzi. U nas miał być dofinansowywany ubytek dochodów ZUS'u (o który jest cała awantura) z prywatyzacji...

Bezczelna mina Rostowskiego świadczy o niczym innym jak o świadomości arytmetyki parlamentarnej, która mówi jedno, że koalicja rządowa ma absolutną większość i wszelkie proponowane zmiany do OFE zostaną przegłosowane po pierwszym czytaniu...
          • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 21.03.11, 22:00
            Balcerowicz: Prorozwojowe reformy (w domyśle strukturalna aż do bółu reforma finansów państwa) plus istniejące OFE zagwarantują wzrost gospodarki nawet do 10% rocznie

Rostowski: OFE wprowadzono w 1999 pod warunkiem nie zwiększania długu publicznego i na koniec udowadnia, że to OFE jest przyczyną wzrostu długu (!) Stąd wniosek, że zasady finansowania OFE i same OFE trzeba zmienić. Koniec.

Faceci rozmawiali dwoma różnymi językami. Kropka
            • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 23.03.11, 13:05
              Bardzo ciekawy wywiad z Ewą Lewicką, współautorką ustawy o OFE za rządów Buzka

wyborcza.pl/0,107323.html
              Rząd od dawna wiedział, że należy zmienić limity inwestycyjne dla OFE z 40 do nawet 75%, reszta na obligacje Skarbu Państwa

Ustawodawca i politycy mają dużo możliwości zapisanych w ustawie o OFE, żeby monitorować reformę, która wymaga korekt systematycznych. Wiele ważnych zapisów zostało skreślonych.

Najważniejsze sprawa: środki pochodzące z prywatyzacji majątku państwowego miały ustawowo umożliwić przeprowadzenie reformy -wstrzymana prywatyzacja, rośnie dług OFE względem ZUS. I to jest odpowiedzialność polityczna obecnego rządu, który się nie wywiązuje z zobowiązań systemowych.

W zasadzie żaden rząd poza SLD (w 2004 probowano wprowadzić instytucję aktuariusza publicznego ale skończyło się tylko na projekcie ustawy) nie próbował nic robić w tym zakresie statutowej kontroli reformy emerytalnej. Projekt ustawy dalej leży, na stole, i czeka wśród projektów przyjętych do realizacji (ale przecież żaden, hehehe, prawicowy rząd nie wprowadzi ustawy przygotowanej przez SLD)

Rząd szuka najprostszego sposobu na likwidację 'wyrwy' budżetowej, zamiast (mając najlepszy z najlepszych układ polityczny) do robienia reform, których robić po prostu nie chce (pamięta chyba los AWS i całej prawicy, która po 5 potężnych reformach, straciła władzę na korzyść lewicy i liczy cudem na re-elekcję w nadchodzących wyborach)

- podjęcie reformy KRUSu
              - zlikwidowanie przywilejów górniczych
              - emerytury mundurowe
              - stopniowe zrównanie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn
              • Gość: dziwne Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.11, 13:49
                że nikt z oponentów Balcerowicza nie zapyta go czy stać nas na to by mieć zrównoważony budźet i jeszcze odkładać po 20mld rocznie do OFE. Moze i jest to wykonalne ale wyłącznie przy biurku Balcerowicza bo każdy realnie myślący człowiek w to nie uwierzy.
                • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 23.03.11, 14:33
                  Rzeczywiście bardzo dziwne...Zrównoważ tę sumę zatrudnieniem 100tysięcznej rzeszy bezużytecznej prózniaczej klasy to zbalansuje się bardzo ładnie...Milionem wyłudzanych miesiąc w miesiąc rent 45letnich emerytów -Chcesz więcej przykładów?
                  • Gość: nie Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.11, 14:37
                    baw sie w Kaczynskiego tylko podaj przykłady państw na dorobku , które są zdolne do takiego wysiłku. Bo takie ble ble lepperowskie to my już znamy.
                    • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 23.03.11, 14:55
                      Jakie państwo na dorobku? -Ile lat chcesz się dorabiać? 20 to za mało? Gdyby Gierek nie zbudował gierkówki to do dzisiaj nie mółgbyś dojechać (i to za darmo) ze Śląska do Warszawy. Trasa Łazienkowska -ciągle jedyna trasa w miarę szybkiego ruchu w stolicy, CMK jedyna trasa kolejowa po której maszyniści jadą, nie obawiając się, że lokomotywa nie spadnie im z torów. Kilkaset miliardów wyparowało majątku narodowego tylko przy prywatyzacji banków. Byliśmy jednym z największych producentów cukru w Europie, ale trzeba było sporo wysiłku umysłowego próżniaczych elit, żeby przenieść produkcję do ...Niemiec

W Czechach możesz sobie zamówic każdą ilość węgla z terminową dostawą i wyjdzie taniej niż z polskiej dotowanej przez Ciebie kopalni. Miliardy niezapłaconych świadczeń poszły między innymi z Twojej kieszeni...

Chcesz więcej przykładów?
                      • bernaciak Re: Jutro likwidujemy OFE 23.03.11, 15:05
                        ale o czym ty ze mną rozmawiasz? Ja o gruszce , a ty o pietruszce. Każdy rozsądnie myślący człowiek wie że styropianowe elity płacą elektoratowi za poparcie i stąd te długi i zapóźnienia rozwojowe, ale to nie zmienia faktu że wypracowanie dzisiaj nadwyżki jest nierealne. I nierealne bedzie jeszcze przez wiele lat nawet przy bardzo dobrej gospodarce.
                        • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 23.03.11, 15:28
                          O tym z Tobą rozmawiam, że przez ponad 20lat fundusze ze złodziejskiej prywatyzacji zasilały PKB żeby statystyka się zgadzała i żeby magdalenkowe elity mogły się zabezpieczyć na tyle lat na ile Ty będziesz czekał chociażby na swoją godziwą emeryturę. Jedno napisałes dobrze "nierealne to będzie jeszcze przez wiele lat". A oni już to wszystko mają. Nawet oprawcom poprzedniego systemu włosek z dupy nie spadł.

Teraz, po tym jak w bólach stworzono najważniejszą reformę ostatnich 20lat, rząd ją demoluje, bo mu się finanse nie bilansują. A czy Ty myślisz, że życie próżniaczej klasy to jest za darmo? Czy Ty uważasz, że grupy uprzywilejowane w Polsce oddadzą swój stan posiadania, uzyskany, hehehe, Twoim kosztem, przez ostatnie 20lat, bez walki? -Ot tak za darmo?
                          • Gość: to Re: Jutro likwidujemy OFE IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 14:21
                            wszystko o czym piszesz to prawda , ale jak wiesz kraj tonie w długach. Trzeba jak najszybciej to zahamować bo inaczej zbankrutujemy. Najmniej szkodliwym dla gospodarki i społeczeństwa sposobem na zmniejszenie tempa zadłużania jest likwidacja OFE w tej części która idzie na obligacje.Każdy inny szybki sposób wiąże się z zabieraniem jakiejś grupie kasy co jednocześnie ujemnie odbija sie na rynku i gospodarce.Zdejmij dzisiaj z rynku 20mld zł a gospodarka stanie i koło się zamknie.
                            • temponick Re: Jutro likwidujemy OFE 24.03.11, 17:56
                              Ty też piszesz sporo, jednak smutnej prawdy "...jak wiesz kraj tonie w długach".

PKB wzrósł w IV kwartale 2010 roku o 4,4 proc. wobec 4,2 proc. w poprzednim kwartale - podał GUS. W ujęciu nominalnym PKB wyniósł 396,705 mld zł. Wzrost PKB wyrównany sezonowo wyniósł w IV kwartale 0,8 proc. kwartał do kwartału oraz 3,9 proc. w ujęciu rocznym. Piękna sprawa, w sytuacji gdy inni są pogrążeni w kryzysie...

Ale do rzeczy. OFE stało się znaczącym elementem rynku kapitałowowego w Polsce i zgodnie z modelem chilijskim jego kontrybucja w tworzeniu PKB rośnie z roku na rok. Bardzo jestem ciekaw jakiego rzędu są to liczby i jakiego mogłyby być, gdyby zwiększyć limity inwestycyjne dla OFE z 40 do nawet 75% co postuluje wielu ekonomistów?

Może wtedy okazałoby się, że najmniej szkodliwym dla gospodarki i społeczeństwa sposobem na zmniejszenie tempa zadłużania jest po prostu zarobienie owych 20mld zł, które brakuje.

Jeżeli Tobie brakuje w kasie środków to masz generalnie 3 możliwości: nie kupujesz (ach, obędę się), oszczędzasz zaciskając pasa albo szukasz roboty lub innej możliwości, żeby zarobić i zdobyć potrzebne środki.

Czyli przekładając to na realia w skali makro: zarobimy owe 20mld (PKB się zwiększy o 20mld) zł to wtedy wydamy. Proste nie? Nie zarobimy (albo zarobimy mniej), jeżeli uszczuplimy środki do zainwestowania. Powiem więcej: stracimy podwójnie, bo nie dość, że nie zarobimy, to jeszcze wydamy!

Dajmy więc zarobić OFE a nie likwidujmy czegoś co powinno znosić złote jajka! Jeżeli jednak w systemie są jakiekolwiek nieprawidłowości (bo 7% koszty obsługi były chyba rekordowo za wysokie?) dlaczego więc tak długo czekano na interwencję i pozwolono, żeby opasłe pasibrzuchy bankierskie czerpały z nie swojego? Teraz mamy ponoć 3.5% co i tak według mnie jest za dużo, bo prowizja powinna być liczona od efektów zarabiania a nie wpisana do ustawy jako zafiksowana. Dlaczego zatem rząd nie bierze się za zdyscyplinowanie urzędników OFE zarządzajacych miliardami, OGRANICZAJĄC prowizję oraz ściśle kontrolując na co idą składki, tylko wymyśla pospolite kłamstwa, żeby tylko dobrać się do tej kasy?
    • Gość: Też z Dublina Cięcie OFE nie pomogło. ZUS tonie! IP: *.ntlworld.ie 26.10.11, 10:38
      praca.gazetaprawna.pl/artykuly/560190,ciecie_ofe_nie_pomoglo_zus_tonie.html
      Zakładowi zabraknie 65 mld zł rocznie na wypłatę świadczeń ale ZUS uspokaja. –Wypłata świadczeń jest niezagrożona. Nasze emerytury i renty są gwarantowane przez państwo.

Hahaha
      • burak.z.onetu Re: Cięcie OFE nie pomogło. Państwo tonie! 16.04.13, 11:38
        Hipokryzja rządzących oszustów finansowych sięgnęła dna...

To OFE jest przyczyną upadku kraju oraz bilionowego długu

OFE legło w gruzach. To pułapka, w której znalazła się Polska
        • Gość: Też z Dublina To koniec OFE-Wcale nie chodzilo o nasze emerytury IP: *.ntlworld.ie 23.09.13, 20:08
          burak.z.onetu napisał:

> Hipokryzja rządzących oszustów finansowych sięgnęła dna...

finanse.wp.pl/kat,1033719,title,To-koniec-OFE-Tu-wcale-nie-chodzilo-o-nasze-emerytury,wid,15956747,wiadomosc.html
    • burak.z.onetu Hipokryzja rządzących oszustów finansowych 08.05.14, 16:53
      > burak.z.onetu napisał:
      >
      > Hipokryzja rządzących oszustów finansowych... sięgnęła dna!

Czy to prawda czy wyssane z palca pomówienia brukowca "Fakty" ....??? Człowiek , który Matce-Polce kazał szukać pracy do 67 roku życia ...już uciekł był w wieku 62 lat na wcześniejszą emeryturę??? Czytaj TUTAJ

Odpowiedź jest pewnie taka, że obrzezany Jacek Jan vel Vincent Rostowski odbiera już pieniądze, które zarobił w brytyjskim programie emerytalnym, który jest bardzo podobny do tego, na który razem z rudzielcem zrobili skok czyli do OFE... . I się nam teraz bezczelnie śmieje prosto w oczy, bo przy tych wszystkich pamiętnych debatach telewizyjnych, jeno pluł i plut na OFE jakie to są ZŁE i be!

• Gość: Dubliner Re: Hipokryzja rządzących oszustów finansowych IP: *.ntlworld.ie 24.06.14, 15:06
        I kto by pomyślał, co się w rzeczywistości kryje za ukradzionymi miliardami z OFE? I nie tylko. O samym dealu prawnuczka autora Za chlebem oraz Trylogii z prezesem NBP, który w efekcie zmiótł kreatywnego księgowego z areny nie będę wspominać. W każdym razie ciekawe jest w jaki sposób Vincent wyraża się o swoim niedawnym pryncypale: "Jeden wielki plus tego odwołania będzie, że nie będę musiał tego palanta słuchać"

Czekamy zatem Panie won Rostowsky na więcej szczegółów dotyczących kulisów zniszczenia OFE oraz ograbienia milionów Polaków...
        • Gość: kamila Re: Hipokryzja rządzących oszustów finansowych IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 24.06.14, 15:11
          a skąd Tobie Dubliner nogi wyrosły, że tak o wszystkich wyrażasz się z pogardą i nienawiścią - chrześcijanin typowy, pewnie jeszcze z herbem
          • Gość: Dubliner Re: Hipokryzja rządzących oszustów finansowych IP: *.ntlworld.ie 24.06.14, 16:44
            Pokaż mi droga kamilo (z małej litery, ciekawe, ale motłoch się nigdy samo nie cenił wiele?) w którym miejscu wyrażam się z pogardą i nienawiścią? Plują ci w twarz od 25 lat z lewa i prawa a ty twierdzisz,że deszcz pada, co? Posłuchaj sobie nagrań, to zobaczysz jak bardzo cię cenią twoje elyty, w których obronie tak zażarcie występujesz! Miłego słuchania albo lektury stenogramów...
            • pismen1 Re: Hipokryzja rządzących oszustów finansowych 24.06.14, 16:59
              Moze raczej motloch dowartosciowuje sie duza litera?
            • Gość: kamila Re: Hipokryzja rządzących oszustów finansowych IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 24.06.14, 17:35
              "Plują mi w twarz" od 22 lat, bo tyle już na tym świecie jestem.
              Jakoś tak bardzo opluta żyję, uczę się i mam nadzieję, że za 2 lata będę mieć dobrą pracę.
              Nigdy nie wyrażę się pogardliwie o premierze mojego kraju, czy o prezydencie; tak mnie wychowano. Tak mnie wychowano i za to jestem rodzicom wdzięczna. Złość, nietolerancja, nienawiść to brzydkie cechy Panie Dublinerze.
              • Gość: Dubliner Re: Hipokryzja rządzących oszustów finansowych IP: *.ntlworld.ie 24.06.14, 20:36
                Ucz się dziecko ucz, bo nauka to, hehehe, potęgi klucz. W Ostrowcu musisz mieć jeszcze dobre plecy, żeby dostać jakąkolwiek pracę. Jeżeli nie masz znajomości, to może być ciężko.

> Tak mnie wychowano i za to jestem rodzicom wdzięczna.
                Wielki szacun. dla rodziców. Niech jeszcze podyskutują z tobą na temat najnowszej historii Polski. Wyobraź sobie, że właśnie 22 lata temu, premieł "panowie policzmy głosy" którego darzysz takim szacunkiem, odegrał niechlubną rolę od którego to czasu przestałem go darzyć szacunkiem. Zawsze był zresztą wyjątkowym karierowiczem i oportunistą...Jego własna żona oceniła to właściwie w książce, którą napisała niedawno a nawet licealistka Marysia z Gorzowa ujęła to we właściwych słowach. Jak nie wiesz o co chodzi, to obejrzyj Nocną Zmianę. Wówczas podyskutujemy.

> Złość, nietolerancja, nienawiść to brzydkie cechy Panie Dublinerze.
                Masz rację. Więc nie ustosunkujesz się co, kto i jakim językiem mówili "bohaterowie" kolejnej afery wśród państwowej nomenklatury, uważasz, że nieważne, bardziej ważne jest, że sieję "złość, nietolerancję, nienawiść". Wyobraź sobie, ze w mojej rodzinie nikt nie posługuje się tak kloacznym językiem... Podaj przykład na to, że jestem zły, nietolerancyjny, nienawistny...
                • pismen1 Re: Hipokryzja rządzących oszustów finansowych 25.06.14, 10:42
                  Licealistka Marysia i jeszcze paru innych to tylko wytwor fabryki wolskiego widzenia swiata pod patronatem wysoko chrzescijanskich przykazan ojczulka od ratowania stoczni, wiec nie ma najmniejszego powodu aby takich fachmanow traktowac powaznie. A skoro wpisujesz sie w ten nurt myslenia to sam oceniasz swoj potencjal intelektualny
    • burak.z.onetu 2 miliony idiotów? 07.08.14, 07:43
      Dla przypomnienia: Na POczątku roku rząd zabrał ponad połowę naszych emerytalnych oszczędności zgromadzonych w OFE. W sumie 153 mld zł. Pieniądze z OFE były potrzebne, żeby obniżyć zadłużenie i oddalić ryzyko przekroczenia granicy 55 proc. długu publicznego. Bo to oznaczałoby ostre cięcie wydatków - budżet na kolejny rok musiałby być zaplanowany bez deficytu.

Do końca lipca przyszli emeryci mogli złożyć deklarację i zostać w OFE albo nie robić nic i przejść z całą swoją przyszłą składką do ZUS. To wybór, przed którym postawił nas rząd, któremu brakowało pieniędzy w budżecie. O północy z czwartku na piątek minął termin składania deklaracji ws. OFE. Polacy decydowali, czy chcą, by część ich składki emerytalnej nadal była przekazywana do OFE, czy wyłącznie do ZUS.

Zaraz po zakończeniu terminu składania deklaracji prezes ZUS mówił, że spodziewa się 1,7 mln wniosków o pozostanie w OFE. W piątek ZUS podał, że na pozostanie w funduszach zdecydowało się 1,59 mln osób. Dodatkowo pocztą miało przyjść tylko 100-150 tys. listów. Ta liczba jednak wciąż rosła, bo przybywało osób, które w ostatniej chwili wysłały deklaracje pocztą. W poniedziałek było ich już 1,69 mln. Do wtorku włącznie - już 1,99 mln osób. Ile jeszcze listów może dotrzeć? Ostateczne dane poznamy pod koniec przyszłego tygodnia.

Kto został w OFE? Jak wynika z nieoficjalnych informacji "Wyborczej", deklaracje składają głównie ludzie zamożni, którzy płacą składkę średnio o połowę wyższą od przeciętnej. Na OFE najwięcej osób zdeklarowało się z województwa mazowieckiego (sama Warszawa - ok. 14 proc.) i dolnośląskiego. Przede wszystkim są to osoby w wieku 30-40 lat. Nie zabrakło jednak też osób zbliżających się do emerytury, dla których złożenie deklaracji było przede wszystkim manifestacją przeciwko rządowemu okrajaniu OFE (na początku lutego rząd zabrał z OFE ponad 150 mld zł, czyli połowę zgromadzonych przez nas pieniędzy). Chodzi o to, że pieniądze w OFE ludzi, którym zostało do emerytury mniej niż dziesięć lat, i tak za kilka miesięcy będą przenoszone do ZUS. W ich przypadku wysłanie deklaracji było więc jedynie aktem sprzeciwu wobec rządu.

Kto podjął lepszą decyzję? Z jednej strony w OFE jest ryzyko giełdowe, a z drugiej w ZUS - ryzyko polityczne. Ekonomiści, z którymi rozmawialiśmy, przekonują, że politycy mogą obniżyć hojną waloryzację w ZUS, kiedy znowu w budżecie zabraknie pieniędzy. I może się okazać, że coroczna waloryzacja będzie symboliczna.

czytaj LINK
      • Gość: Dubliner Re: 2 miliony idiotów? IP: *.gn.gov.ie 18.08.14, 15:27
        Dokładnie 2 mln 564 tys. 72 osoby. Kto został w OFE? Przede wszystkim osoby w wieku 30-40 lat. Najbardziej pożądany elektorat pokazał gest Kozakiewicza (fuck you) rządzącej ekipie!
        • Gość: gość Re: 2 miliony idiotów? IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.14, 15:35
          Pokazali jedynie, że dzięki wprowadzonym zmianom w prawie mogą dokonać wyboru, czego nikt wcześniej im nie zagwarantował przypisując na siłę do OFE.
          Brawa dla ekipy Tuska, chcemy móc wynierać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka