Dodaj do ulubionych

muzyka, która nie przemija

• brazilion Simply Red "Picture Book" 13.09.07, 05:11
      Pierwsza i, co tu duzo mowic, chyba najlepsza plyta grupy kierowanej
      przez "Rudego".
      Bez slabych punktow. Glowne atuty: "Sad Old
      Red", "Jericho", "Money`s Too Tight to Mention" i tytulowy "Picture
      Book". Fantastyczna ksiazeczka z obrazkami, ktora nigdy sie nie
      zestarzeje...
      • lachien Re: Simply Red "Picture Book" 14.09.07, 15:16
        Jazz elektroniczno-hipnotyczny!!!

The Cinematic Orchestra i ich Channel 1 Suite. Dżizas, ta kapela potrafi wprawić
        człowieka w stan podobny do zbaranienia......Bosko.
    • aisablri Re: muzyka, która nie przemija 24.09.07, 10:41
      Grand Avenue. "She". Strraszliwie wciąga. A ten pan co śpiewa ma glos, jak ten
      pan z Pearl Jam trochę. myślę, że warto bardzo.
      • brazilion Na ryby... 24.09.07, 22:27
        ... a wlasciwie na Rybę mnie coś ostatnio zebrało.

Jakos mi przypadla do gustu po latach plytka "Internal Exile"
        Fisha... Tak spiewalby wspolczesnie pewnie Peter Gabriel, gdyby mu
        sie ambitniej spiewac chcialo...
        • brazilion Dyskretnie, intymnie i barokowo... 26.09.07, 06:17
          "Discreet Music" w wykonaniu Briana Eno. Barokowy minimalizm
          instrumentalny w najlepszym wydaniu elektronicznym.
    • brazilion Lenny White, Billy Cobham i Phil Collins 26.09.07, 16:14
      Uwielbiam perkusistow szalejacych na pograniczu rocka i jazzu i
      dlatego ostatnio zachwycam sie tworczoscia tych trzech panow.

Wiecej szczegolow wkrotce...
      • lachien Klaus Schulze!! 04.10.07, 11:31
        Pomijając jego Tangerine Dream, którym się przesyciłem ostatnio, uwielbiam jego
        solowe dokonania. Dzisiaj czas na płytkę Ballett 3. Jest to w sumie jedna 75-cio
        minutowa kompozycja My Thy She. Muzyka magnetycznie wciągająca.
        • lachien Re: Klaus Schulze!! 12.10.07, 12:58
          Heh odezwał się we mnie lokalny patriotyzm. I funflostwo ogólnie nazwane.
          Dzisiaj płyta Farel Gott. W tej kapeli mam bliskich kumpli. W sumie grają
          muzykę, która jest totalnie wtórna, ale ogólnie mówiąc jest to kawałek rocka,
          który nie zbiera na spawy. Rock made in Ostrowiec/Warszawa.
          • lachien Re: Klaus Schulze!! 17.10.07, 11:30
            Dzisiaj wracam do starych czasów, kiedy nosiłem jeszcze długie włosy i ramonsa:)
            Metallica - Master of Puppets.......wspaniały kawałek metalu!!
            • lachien Re: Klaus Schulze!! 20.10.07, 08:42
              The Young Gods - Music for Artificial Clouds. Muzyka dość specyficzna, zalatuje
              szwajcarskim serem:)
              • lachien Re: Klaus Schulze!! 22.10.07, 09:10
                Klasyka nad klasykami

The Clash - The Clash
                • lachien Re: Klaus Schulze!! 23.10.07, 11:51
                  New Order - Movement. Lubię tej kapeli od czasu do czasu posłuchać:)
    • ewam_1977 Re: muzyka, która nie przemija 23.10.07, 22:02
      muzyka duszy i cisza myśli
      • brazilion Steve Hackett 24.10.07, 03:28
        Jeden z najlepszych gitarzystow wszech czasow nagral swietny album
        solowy z czlonkami grupy Genesis (do ktorej wtedy jeszcze nalezal).
        "The Voyage of the Acolyte" - to najlepsza z plyt brzmiacych jak
        Genesis, ktorej Genesis nie nagral... Piekno, nostalgia, niebanalne
        teksty i aranzacje. Brak slow, dlatego po prostu lepiej posluchac...
    • ewam_1977 Re: muzyka, która nie przemija 24.10.07, 12:24
      Leonard Cohen The Essential.......
    • brazilion UK "Danger Money" 26.10.07, 04:52
      Zarabisty kawalek rocka progresywnego, a przy "Carrying No Cross"
      wprost przechodza mnie ciarki... Bill Brufford, John Wetton i Eddie
      Jobson. Muzyka do trzeciej potegi !
    • ewam_1977 US3 27.10.07, 23:07
      i płyta Hand On The Torch....takie lekkie kołysanie genialne połączenie jazzu ,
      soul , reagge ( stare z nowym )...
      • brazilion Sting 28.10.07, 23:20
        Przepiekna ballada "Moonlight" dostepna wylacznie na CD5. Jedno z
        jego najlepszych nagran, IMHO.
        Ostatnio, co przykre, to on jest raczej Stink...
    • ewam_1977 Re: muzyka, która nie przemija 29.10.07, 15:53
      wygrzebana ze staroci Dido "No Angel" -coś lekkiego nastrojowe ballady,
      prostota i subtelność , coś odprężającego po ciężkim dniu
      • aisablri Re: muzyka, która nie przemija 01.11.07, 11:51
        ścieżka dźwękowa do "Garden State". stale i niezmiennie na czasie. jestem w
        stanie słuchać raz za razem i nie nudzi mi się, przeciwnie- podkreśla dobry
        nastrój, a gdy trzeba, winduje go w górę...
        • lachien Re: muzyka, która nie przemija 02.11.07, 11:11
          Słucham jednego z moich ulubionych wykonawców muzyki ogólnie mówiąc
          "rozrywkowej". Jest nim Tricky, kiedyś członek kapeli Massive Attack. Jego
          solowe płyty to zupełnie inny klimat. W sumie pierwsze były jeszcze ogólnie
          mówiąc nawiązujące do twórczości Massive, ale potem artysta ów zaczął gotować
          taki misz-masz muzyczny wspomagany przyprawami heroinowymi, że jego dokonania
          rozumiał tylko on sam:) Dzisiaj płyta Blowback. Łączy te poszczególne okresy -
          czyli jest dość rozrywkowa, a jednocześnie baaaaardzo zaskakująca. Śmiało mogę
          powiedzieć, że dla mnie tak powinna wyglądać muzyka elektroniczna.
    • aisablri Re: muzyka, która nie przemija 02.11.07, 13:05
      muzyka na dziś i wczoraj: Simon & Garfunkel. niebiańsko:)
    • ewam_1977 Re: muzyka, która nie przemija 02.11.07, 13:30
      Bajm i Republika zawsze warto do nich wrócić....
      • lachien Re: muzyka, która nie przemija 03.11.07, 14:58
        I stary Maanam:)
        • ewam_1977 Re: muzyka, która nie przemija 03.11.07, 15:25
          dokładnie :) a dziś kasia Kowalska i album Pełna Obaw
          • lachien Re: muzyka, która nie przemija 03.11.07, 16:53
            Bardzo lekkostrawna mieszanka jazzu, hip hopu i reggowego grania, czyli kapela
            US3. Idealna pod drinka:)
            • lachien Re: muzyka, która nie przemija 03.11.07, 17:10
              A teraz po US3 czas na......tzw. easy listening......czyli Air i ich dziejową
              płytę pt Moon Safari:) Spoko Lot:)
    • aisablri Re: muzyka, która nie przemija 03.11.07, 17:51
      800 wpis.
      na zadumanie mam Archive You all look the same to me. Płyta, która mnie boli i
      której się boję, straaasznie dawno nie słuchana.
      • lachien Re: muzyka, która nie przemija 06.11.07, 17:18
        Strasznie dawno nie słuchana Hallway of the gods:) Legendarne różowe kropki:)
        • brazilion Blood Sweat and Tears 07.11.07, 15:26
          Slucham wlasnie ich "trojeczki", a konkretnie kawalka "Lucretia Mac
          Evil" - dzisiaj juz tak, panie, nikt nie gra...
          A wielka szkoda.
          • lachien Re: Blood Sweat and Tears 07.11.07, 17:04
            A ja wróciłem do Yello:) Spoko granie, kicha na maxa tylko, że mają coś w sobie.
            Płyta Zebra.
            • brazilion Yello 07.11.07, 18:50
              Trawie chyba najlatwiej ich plyte "Solid Pleasure", gdzie jest
              pieknosci kawalek instrumentalny "Blue Green"...
              • lachien Re: Yello 13.11.07, 09:01
                A ja Pocket Universe.
                • lachien Re: Yello 17.11.07, 09:37
                  Dzisiaj też kapelka na Y czyli Yes - wszystko po kolei.
                  • lachien Re: Yello 19.11.07, 18:13
                    Miles Davis - Moon Dreams. Jeśli jazz to z reguły ostatnio mistrz.
                    • lachien Re: Yello 20.11.07, 16:36
                      Najnowsza płyta Underworld - Oblivion With Bells. Słucham pierwszy raz. Jak
                      narazie nie wiem, delikatnie popem zalatuje, ale.......to jest pop ala Under:)
                      • lachien Re: Yello 21.11.07, 11:10
                        No i miałem rację. Płytka do posłuchania przy piwie i ewentualnie na lekką
                        imprezkę. Fajna ale tylko tyle. Jedna perełka: numer Crocodile.
                        • rotarepo Tori Amos 23.11.07, 18:43
                          jakoś tak na dziś
                          • rotarepo Re: Tori Amos 23.11.07, 22:00
                            Bo jest w niej kobieta o wieleu twarzach ,kruchością a zarazem siłą głosu
                            genialnie przekazuje uczucia i emocje
                            • rotarepo The Corrs 24.11.07, 13:05
                              dziś folkowo -popowo i płyta "Forgiven Not Forgotten "
                              • lachien Re: The Corrs 26.11.07, 12:04
                                Hehehe - John Coltrane i The Heavyweight Champion Disk. All that
                                JAZZZZZZZZZZZZZ!!!!!
                                • lachien Re: The Corrs 29.11.07, 09:16
                                  Beastie Boys - The In Sound From Way Out. Faaajne
                                  • lachien :) 01.12.07, 09:23
                                    Powtórka z poprzedniego wątku. Ale jeszcze punkowe wcielenie Bestjaków, czyli
                                    Same Old Bullshit.
                                    • lachien Re: :) 04.12.07, 13:11
                                      Daft Punk - Alive.
                                      • brazilion Viator 04.12.07, 15:21
                                        Wlasnie slucham po kolei plyt z boxu Jozefa Skrzeka "Viator" i musze
                                        powiedziec, ze facet jest muzycznym geniuszem na skale
                                        ogolnoswiatowa.
                                        Rozlozyla mnie sciezka dzwiekowa do filmu Szulkina "Wojna Swiatow" i
                                        od razu skojarzyl mi sie stan wojenny ;(
                                        Ale muzyka sama w sobie (plus bonusy) - rewelacja !
                                        • lachien Re: Viator 17.12.07, 10:11
                                          Jeśli jesteśmy przy soundtrackach to słucham właśnie muzyki z filmu A.I.: Artificial Intelligence autorstwa Johna Williamsa. Rewela.
                                          • lachien Re: Viator 18.12.07, 19:29
                                            Pozostając przy muzyce filmowej: po prostu fantastyczna ścieżka do filmu Obcy:
                                            Decydujące Starcie. JAMES HORNER!!!!!!!!!
        • lachien Re: muzyka, która nie przemija 21.12.07, 10:44
          Nadal muzyka filmowa, na której punkcie ostatnio mam fioła

Ścieżka z filmu Microcosmos, której autorem jest Bruno Coulais.

Aura dźwiękowa, poprzez sprzężenie różnych technik orkiestracyjnych naśladuje
          przede wszystkim odgłosy przyrody. Muzyka podchodzi pod ilustracyjny
          mickey-mousing, co niekiedy może przypominać chaos, ale ogólnie warto posłuchać:)
          • brazilion Re: muzyka, która nie przemija 26.12.07, 20:18
            Uwielbiam koledy, zwlaszcza polskie urzekaja mnie swoim urokiem,
            bogactwem i pieknem melodii.
            • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 03.01.08, 12:54
              US3 i "Say What" ..
              • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 04.01.08, 08:33
                Alicia Keys i "As i Am " da się odczuć jej siłę głosu ,taki lekkie brzmienia
                solu , spokojnie i lekko .
                • lachien Re: muzyka, która nie przemija 08.01.08, 12:06
                  KAT - oddech wymarłych światów:)
                  • brazilion Re: muzyka, która nie przemija 20.01.08, 02:53
                    Ciagnie mnie ostatnio do muzyki Bryana Ferry (Roxy Music) i jego
                    kapitalnych solowychn plyt "Boys and Girls", "Bride Stripped Bare" i
                    "Let`s Stick Together". Eccccchhhhhh, "to se ne vrati"...
                    • lachien Re: muzyka, która nie przemija 27.01.08, 06:23
                      Siedzac sobie w pracy slucham Massive Attack i płytki Protection na
                      ukojenie po wietrznej nocy:)
                      • Gość: rotarepo Re: muzyka, która nie przemija IP: 195.116.34.* 27.01.08, 19:44
                        Wszystko mogę wytłumaczyć lepiej poprzez muzykę. Hipnotyzuję ludzi, aż dochodzą
                        oni do podstawowego stanu, a gdy osiągnę moment największej słabości, mogę
                        przemówić do ich podświadomości i wmówić im, co chcę to tak z przemyśleń a słowa
                        wypowiedział Jimi Hendrix
                        • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 30.01.08, 18:20
                          Dire Stratis i płyta Brothres In Armas , oraz The Police "Gohst in The
                          machine " czy trzeba pisać czemu ? ......czasami warto odkurzyć
                          • lachien Re: muzyka, która nie przemija 22.02.08, 11:56
                            Ostatnio naszło mnie na undergroundowy ambient, chillout i ogólnie downtempo. Co
                            najfajniejsze, większość bardzo znanych wykonawców takiego nurtu gra mówiąc
                            prostymi słowami g...no. Ale mając dostęp do bazy artystów z tzw. podziemia
                            można spokojnie zanurzyć się w otchłań dźwięku. Więc na tą chwilę kapelka Juno6
                            i płyta Queue. Polecam.
                            • brazilion Re: muzyka, która nie przemija 24.02.08, 23:56
                              Andy Summers (tak, tak gitara z The Police) z plyty solowej "Peggy`s
                              Blue Skylight" - hold dla muzyki Charlesa Mingusa. Polecam na
                              chlodne wieczory przy swiecach i "grzancu".
                              • lachien Re: muzyka, która nie przemija 26.02.08, 13:08
                                Z przyjemnością posłucham szczególnie że lubię te zagrywki gitarowe z The Police.
                                • lachien Re: muzyka, która nie przemija 26.02.08, 17:23
                                  Twist Turn Slide których można posłuchać tutaj:

www.archive.org/details/tou207
                                  • lachien Re: muzyka, która nie przemija 27.02.08, 12:14
                                    Benfay - Albedo Feature. Dość ciekawy przedstawiciel ambientu.
                                    • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 27.02.08, 15:59
                                      Rosin Murphy i płyta Overpowerd. Da się wyczuć odniesienie do Moloko, taki
                                      elektroniczny new pop z elemntami funky .Na dziś dzień miło się słucha
                                      • lachien Re: muzyka, która nie przemija 27.02.08, 18:57
                                        Z przyjemnością posłucham jeśli przypomina Moloko. Bo uwielbiam Moloko:)
                                        • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 04.03.08, 12:49
                                          Hooverphonic posłuchasz poczujesz...i tyle
                                          • lachien Re: muzyka, która nie przemija 05.03.08, 11:50
                                            Niom:) Skąd się zna Hoovera? Się przyzna:)
                                            • lachien Re: muzyka, która nie przemija 07.03.08, 10:58
                                              Wokalista Stone Temple Pilots nagrywa solowo. W sumie płytka 12 bar blues jest
                                              niezła. Takie chybotliwe granie gitarowe. Scott Weiland. Warto.
                                              • lachien Re: muzyka, która nie przemija 11.03.08, 11:52
                                                A dzisiaj cos z kompletnego undergroundu: kapela o nazwie 8m2stereo i płyta
                                                Tacet. Polecam poszukac i posłuchać.
                                                • brazilion Focus 11.03.08, 18:10
                                                  Plyta "Hamburger Concerto", czyli perfekcyjny rock progresywny "z
                                                  jajem". A kawalek "La Cathedrale de Salsbourg" powoduje, ze
                                                  przechodza mi po grzbiecie ciarki...
                                                  • lachien Re: Focus 12.03.08, 18:02
                                                    No no Focus jest dośc eklektyczny. A ja dzisiaj znów mało znane granie i gapelka
                                                    GrA (tak się dokładnie pisze) i płytka Academic Piss Stuff. Jakby ktoś chciał te
                                                    nagrania to tylko słowo, bo w sieci trudno znaleźć:)
                                                  • lachien Re: Focus 17.03.08, 10:15
                                                    Najnowszy Hooverophonic o tytule The President Of The LSD Golf Club. Fajny tytuł
                                                    a muzyka? Napewno warto posłuchać.
                                                  • lachien Re: Focus 19.03.08, 11:27
                                                    Blur - 13. Mała retrospekcja.
                                                  • lachien Re: Focus 27.03.08, 18:31
                                                    Quest.Room.Project - Room Number
                                                  • lachien Re: Focus 02.04.08, 11:46
                                                    Co tak mało słuchacie?:)
                                                    Databoy78 - Click Cluck.
                                                  • brazilion SBB 02.04.08, 21:19
                                                    Sluchalem ostatnio plyty "Welcome" naszych tuzow z SBB. Plyta
                                                    swietna, a kawalek pod tytulem "Walking Around the Stormy Bay"
                                                    zmiata czapki z glow... Superliga swiatowa, bez jakichkolwiek
                                                    watpliwosci, na rowni z najslynniejszymi supergrupami wszech czasow !
                                                    Teraz rzucam sie w wir sluchania "Ze slowem biegne do Ciebie"
                                                    i "Memento z banalnym tryptykiem" :D
                                                  • lachien Re: SBB 04.04.08, 12:11
                                                    Mnie kiedyś ruszało SBB, ale teraz jakoś osłuchane mam. Dalej wałkuję
                                                    underground, a konkretnie Audiokonstrukte i płytka Smart Echoes For Sensitive Ears
                                                  • brazilion Re: SBB 08.04.08, 03:47
                                                    A mnie SBB dalej rusza.
                                                    Dzisiaj uwzialem sie jednak na "Walls and Bridges" Johna
                                                    Lennona. "Bless You", "Going Down on Love", "#9 Dream", "Steel and
                                                    Glass" i "Nobody Loves You When You're Down and Out" to cos
                                                    niesamowicie pieknego, tak pod wzgledem muzycznym, jak i
                                                    tekstowym. Temu albumowi Lennona dorownuje z jego solowych dokonan
                                                    tylko "Plastic Ono Band" z takimi oczyszczajacymi duchowo kawalkami,
                                                    jak "Mother", I Found Out", "Working Class Hero", "Love" i "Well,
                                                    Well, Well". IMHO.
                                                  • lachien Re: SBB 08.04.08, 17:25
                                                    A ja oszalałem na punkcie Klausa Schulze:P Pewnie znasz......
                                                  • brazilion Klaus Schulze 08.04.08, 19:00
                                                    Ale ktore plyty/kawalki masz na mysli ?
                                                    Mnie sie, na przyklad, bardzo podobaja plyty "Mirage" i "Time Wind".
                                                    Reszte znam tylko pobieznie...

• lachien Re: Klaus Schulze 09.04.08, 10:36
                                                    Ogólnie wszystkie ze wskazaniem na Ballett, bo teraz wałkuję jej wszystkie 4
                                                    odsłony. No i Tangerine Dream - też wszystkie płytki.
                                                  • rotarepo LAMB 11.04.08, 22:43
                                                    i płyta What Sound
                                                  • brazilion APP 12.04.08, 16:32
                                                    Czyli Alan Parsons Project i zarabista, wlasnie zremasterowana plyta
                                                    "Stereotomy". Pycha !!!
                                                  • ewam_1977 Beth Gibbson &Rustin Man 12.04.08, 23:28
                                                    i płyta "Out of Season" .Warto posłuchać
        • banan9991 Re: muzyka, która nie przemija 12.04.08, 20:14
          pl.youtube.com/watch?v=F2WWn_B2Qdg
          dla mieszakajacych w warszawie

• banan9991 Re: muzyka, która nie przemija 12.04.08, 20:18
            pl.youtube.com/watch?v=zE6mOVE8Ju8&NR=1
            z ;parti ,powstaly ;komety;
          • banan9991 Re: muzyka, która nie przemija 12.04.08, 20:22
            pl.youtube.com/watch?v=5vOKM01w2tc
            cos takiego ciekawostka
    • banan9991 Re: muzyka, która nie przemija 12.04.08, 20:29
      pl.youtube.com/watch?v=kUpTf7tWabU
      Dobrze wspominam IN flames
      • brazilion Antonina Krzyszton 18.04.08, 02:02
        Slucham teraz jej przepieknego i zarazem wstrzasajacego albumu "Czas
        bez skarg", ktorego po raz pierwszy sluchalem w tragicznych,
        ciemnych czasach stanu wojennego. Wstrzasajace sa szczegolnie
        piosenki Karela Kryla. Polecam, choc potem osoby bardziej wrazliwe
        moga miec trudnosci z zasnieciem...
      • brazilion Seweryn Krajewski... 18.04.08, 02:07
        ...i jedna z najlepszych polskich akustycznych plyt wszech czasow
        - "Strofki na gitare" do poezji Agnieszki Osieckiej, przy
        akompaniamencie gitary akustycznej. I nic wiecej nie trzeba :)
        • lachien Re: Seweryn Krajewski... 21.04.08, 12:34
          Turbo - ich pierwsze płyty.
          • brazilion Re: Seweryn Krajewski... 21.04.08, 16:58
            "Dorosle dzieci" !!!
            • brazilion ZZ TOP "Afterburner" 24.04.08, 00:56
              Wlasnie jej slucham po dluzszej przerwie. Zadnego slabszego kawalka,
              chwytliwa teksanska mieszanka bluesa, rocka i boogie z niesamowitym
              kopem i poczuciem humoru. "Sleeping Bag", "Stages", "Woke up with
              Wood", "Rough Boy", "Can`t Stop Rocking", "Planet of Women", "I Got
              the Message", "Delirious" - zarabiste numery, "brudne" gitarowe
              solowki, niezly wokal, super perkusja i bas daja im taki naped, ze
              nawet, gdy sie tylko - slucha brakuje tchu :)
              • lachien Re: ZZ TOP "Afterburner" 24.04.08, 09:20
                Świetna płyta, to prawda. A ja dzisiaj odpalę sobie ich Rio Grande Mud.
                • lachien Re: ZZ TOP "Afterburner" 25.04.08, 09:51
                  Primus i płyta Pork Soda. O tej muzyce ciężko coś napisać, bo to dziwna muza:)
    • banan9991 Re: muzyka, która nie przemija 26.04.08, 20:18
      pl.youtube.com/watch?v=IAKtApCJ_eM
      pl.youtube.com/watch?v=R55Qxwwr9pw
      Ostatnia dobra plyta
      dwie wersje teledysku
      • brazilion Stephen Bishop 27.04.08, 02:12
        Jeden z ostatnich romantykow wspolczesnej muzyki i jego superasna
        plyta wyrazajaca fascynacje muzyka brazylijska "Saudade" (smutek,
        tesknota). Samba i bossanova to jest to !
        • brazilion Simple Minds 30.04.08, 04:54
          "Real Life" - znakomita plyta z roku 1991, przy ktorej wiekszosc
          nagran U2 z tego okresu powinno schowac sie ze wstydu. Kompozycje -
          pierwsza klasa, swietny wokal Jima Kerra, gustowne aranzacje i
          dobrzy instrumentalisci, bo ani jednej nuty za duzo :)
          • lachien Re: Simple Minds 04.05.08, 18:32
            Peter Tosh - Bush Doctor
      • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 04.05.08, 18:51
        Edyta Bartosiewicz -"Sen " ,"Dziecko"
        • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 05.05.08, 19:52
          Nightwish i płyta Dark Passion Play , można się w tym zakochac
    • banan9991 Re: muzyka, która nie przemija 06.05.08, 20:31
      pl.youtube.com/watch?v=xjQtMioX6z4
      • brazilion "Breakfast in America" 06.05.08, 21:34
        Po wielu latach z prawdziwa przyjemnoscia wrocilem do klasycznej juz
        dzis plyty grupy Supertramp pt. "Breakfast in America". Bardzo mi
        sie nadal podobaja takie niebanalne piosenki, jak tytulowa,"The
        Logical Song", "Take the Long Way Home","Lord, is It
        Mine ?", "Casual Conversations" i "Child of Vision", czyli prawie
        wszystkie z tego krazka. Super. Super. Supertramp !
        • brazilion Magda Umer 07.05.08, 05:42
          Byla sobie kiedys taka piosenkarka z nurtu poezji spiewanej i
          wlasnie intensywnie przypominam sobie jej tworczosc. Juz same
          piosenki "Koncert jesienny","Juz szumia kasztany" i "O niebieskim
          pachnacym groszku" to prawdziwe przezycie artystyczne na glos i
          muzyke :D Goraco polecam wszystkim lubiacym znakomita muzyke i
          jeszcze lepsze teksty.
          • lachien Re: Magda Umer 07.05.08, 08:42
            Nick Cave:) Murder ballads:)
            • lachien Re: Magda Umer 08.05.08, 08:46
              Zbliżamy się do tysiąca:)
              • lachien Re: Magda Umer 08.05.08, 17:04
                Nowa płyta Nine Inch Nails: The Slip. Tej kapeli zawsze warto posłuchac. Polecam
                • lachien Re: Magda Umer 12.05.08, 08:35
                  Meshuggah i ich Nothing.
                  • rotarepo Symphony" 'Mind Reflections" 14.05.08, 22:52
                    Pierwsza płyta naszego ostrowieckiego progresywnego metal-rock bandu .
                    Warto posłuchać.mnie już zaskoczyli pozytywnie
                    • lachien Re: Symphony" 'Mind Reflections" 19.05.08, 08:41
                      Z przyjemnością posłucham.
                      • brazilion Potrojny "Blade Runner" Vangelisa 20.05.08, 04:03
                        Wlasnie jestem w trakcie przesluchiwania 3-plytowego wydania
                        jubileuszowego muzyki do "Lowcy androidow". Slucham plyty # 2 i,
                        choc monotonna, wcale mnie nie nuzy, a wrecz zdaje sie znakomicie
                        oddawac nastroj samego filmu. Muzyczny minimalizm estetyczny w
                        najczystszej i najpiekniejszej formie :D
                        • lachien Re: Potrojny "Blade Runner" Vangelisa 21.05.08, 08:58
                          Sergei Rachmaninoff - Koncert 21.
                          • brazilion Re: Potrojny "Blade Runner" Vangelisa 21.05.08, 15:32
                            O, kolega sie uszlachetnia, sluchajac klasyki. Tez lubie
                            Rachmanonowa, ale tytulow cos nie pomne...
                            • lachien Re: Potrojny "Blade Runner" Vangelisa 22.05.08, 06:39
                              Jam na klasyce wychowany, więc od czasu do czasu lubię posłuchać.
                              • brazilion Klasyka 22.05.08, 14:55
                                U mnie tez od klasyki sie zaczelo. Oto moje zestawienie wszech
                                czasow: Debussy, Ravel, Satie, Mussorgski, Strawinski, Prokofiew,
                                Rachmaninow, Szopen, Lutoslawski, Holst, Grieg, Martinu, Bach,
                                Beethoven (wiadomo), Sibelius, Borodin i paru jeszcze innych.

• brazilion Re: Klasyka 22.05.08, 17:23
                                  Zapomnialem jeszcze o Szostakowiczu, Grofe, Czajkowskim i Nino Rocie
                                  (bo Rota, poza muzyka do filmow Felliniego, pisal tez muzyke
                                  klasyczna). Na razie wystarczy. Aha, jakos dziwnie niezbyt lubie
                                  Mozarta...
                                  • rotarepo Stare 22.05.08, 21:14
                                    Turbo, TSA, Golden Life czy trzeba coś pisać .
                                    • lachien Re: Stare 23.05.08, 07:57
                                      Wyjechałeś z zestawem:) Ja niezbyt lubię Chopina bo mnie nim katowano w szkole
                                      muzycznej. Pamiętam jak płakałem jak miałem zagrać te jego utwory na
                                      fortepianie. No ale dało radę po pewnym czasie:)
                                      • lachien Re: Stare 24.05.08, 08:57
                                        No a dzisiaj coś z przeciwnej półki. Napalm Death i Scum. Kopie jak dobra kawa.
                                        • lachien Re: Stare 26.05.08, 06:58
                                          Grant Lee Buffalo - Copperopolis.
                                          • lachien Re: Stare 27.05.08, 07:29
                                            Roger Waters & Ron Geesin - Music From The Body
                                            • lachien Re: Stare 29.05.08, 18:40
                                              Life Of Agony - River Runs Red. To naprawdę piękna muza:)
                                              • lachien Re: Stare 02.06.08, 16:49
                                                No i zbliża się nieuchronnie liczba 900:) Z tej okazji Atom Heart Mother w 4
                                                odsłonach:

www.youtube.com/watch?v=N89gb2KcdSc
                                                www.youtube.com/watch?v=S-uxicHV6SI&feature=related
                                                www.youtube.com/watch?v=OS7kZUs_u5c&feature=related
                                                www.youtube.com/watch?v=3zz-luq3JE8&feature=related
                                                • rotarepo Nowe 02.06.08, 19:56
                                                  Portishead i płyta "Third " hmmmmmmmm okresle tak róznorodność dzwięków
                                                  zaskakująca,jednak jest coś co nie pozwala jej odłożyć .
                                                  • lachien Re: Nowe 03.06.08, 08:49
                                                    Właśnie miałem się pytać czy już słyszałaś:) Dobra jest, nawet bardzo dobra.
                                                  • lachien Re: Nowe 05.06.08, 10:03
                                                    The Stooges - The Stooges
                                                  • rotarepo Re: Nowe 05.06.08, 10:20
                                                    Pati Yang Silent Treatment. Trip hop jak zwykle ostatnio , jednak bo mrocznym
                                                    Portis , tu czuje się delikatność , lekkość , a dźwięki elektroniki poruszają "
                                                    struny duszy ' :)
                                                  • rotarepo Re: Nowe 05.06.08, 10:30
                                                    Dodam że to nasza polska wokalistka :)
                                                  • rotarepo Re: Nowe 05.06.08, 10:14
                                                    Jest troszkę mroczna ale misz masz dzwięków i jakieś wewntęrzne zbuntowane ja
                                                    chce jej słuchać
                                                  • lachien Re: Nowe 05.06.08, 11:03
                                                    Pati kiedyś z Trickim troszkę miała wspólnego. Jeśli nie znasz Trickiego radzę
                                                    posłuchać 2 płyt: Pre Millenium Tension i Maxinquaie. Potem zaczął za bardzo
                                                    jechać i mało słuchalne są te zapędy.
                                                  • rotarepo Shimmering, Warm & Bright 14.06.08, 01:02
                                                    Bel Canto , klimatyczne , zmysłowe a poza tym warto posłuchać , a potem będzie
                                                    wiadamo dlaczego .....magia dźwięków
                                                  • brazilion Re: Shimmering, Warm & Bright 15.06.08, 05:57
                                                    Znam bardzo dobrze te plyte Bel Canto. Chyba ich najlepsza. Troche w
                                                    duchu Dead Can Dance, ale robia to naprawde znakomicie. Gratuluje
                                                    dobrego gustu :)

• brazilion Simple Minds "CRY" 16.06.08, 00:23
                                                    Pierwsze dwa-trzy razy mnie troche draznila, bo jednak znacznie
                                                    rozni sie od wczesniejszych dokonan zespolu. Niezauwazalnie, po paru
                                                    dniach okazalo sie jednak, ze kazdy dzien bez tej muzyki - to dzien
                                                    stracony. Cos niesamowitego, szczegolnie takie kawalki,
                                                    jak "Spaceface", "New Sunshine Morning", "One Step Closer", "Lazy
                                                    Lately", "Sugar", "Sleeping Girl", "Cry Again" i "The Floating
                                                    World", czyli jakies 80 procent calosci :)
                                                    Goraco polecam, nawet kontrowersyjny utwor "Disconnected" !!!
                                                  • rotarepo Re: Shimmering, Warm & Bright 16.06.08, 14:54
                                                    Wpadła przypadkiem i to właśnie dzięki poszukiwaniom czegoś podobnego do DCD.
                                                    Eteryczna :) I popieram Cie jest rewelacyjna .
                                                  • rotarepo Air 16.06.08, 22:04
                                                    "Talkie Walkie " taka romantycznie elektronicznie i dziwnie. Są kawałki które
                                                    ruszają I to by było na tyle
                                                  • rotarepo Re: Air 21.06.08, 20:07
                                                    Morcheeba płytą Dive Deep z nową wokalistką, nie zachwyca aż tak mocno ,choć
                                                    posłuchać przy kawie można , taka nie zbyt męcząca .
                                                  • brazilion Michael Franks 23.06.08, 05:37
                                                    Od 30 lat nie ma w muzyce popularnej bardziej blyskotliwych i
                                                    zmyslowych tekstow do fenomenalnie zaaranzowanej muzyki, czyli
                                                    jazzowo/bossanowych kawalkow "leniwie", acz subtelnie zaspiewanych
                                                    przez meski odpowiednik Sade - Michaela Franksa.
                                                    Mistrzostwo swiata absolutne.
                                                    Dzis polecam jego opus magnum - "Tiger in the Rain" z roku 1979...
                                                    Juz sama lista grajacych na tym krazku muzykow sesyjnych moze
                                                    zawrocic w glowie :)
                                                  • brazilion Re: Michael Franks 23.06.08, 18:07
                                                    Mialo byc "jazzowo-bossanovowych" :)
                                                  • rotarepo Re: Michael Franks 23.06.08, 19:15
                                                    to od tego gorąca :)
                                                    Dziś druga płyta Bel Canto Brids of Passage , piękny głos , ciepło dźwięków
                                                    ,morze też trochę jak burza emocji >właśnie przydała by się mała burza :)
                                                  • brazilion Re: Michael Franks 23.06.08, 19:26
                                                    Na przyklad burza zmyslow ;D
                                                  • rotarepo Re: Michael Franks 23.06.08, 22:46
                                                    Na przykład zmysłów :) z dźwiękami :)
                                                    I tak mi się skojarzyło zespół Boards of Canada i ich płyta "Music Has the Right
                                                    to Children: połączenie elektroniki z melodią , starymi dźwiękami analogowymi ,
                                                    funduję nam podróż w 18 różnych miejsc poza ziemskich:) jest genialna można
                                                    odlecieć w inny wymiar
                                                  • rotarepo Re: Michael Franks 25.06.08, 12:18
                                                    Jeśli to możliwe to jestem gdzieś gdzie nie ma dzięki płycie Manadaly " Solace
                                                    " nie wiem czy to już trip hop czy może chil ... nie istotne.
                                                  • rotarepo Re: Michael Franks 25.06.08, 22:30
                                                    Kolejna wędrówka to Stateless i płyta o tym samym tytule.Co mam napisać
                                                    pierwsze wrażenia lirycznie epicko elekroniczne , d'n'basowwo i glos wokalisty
                                                    ma coś co sprawia ,ze czujemy jak w podróży do czegoś co było .
                                                    Wogole to czy ktoś czegoś slucha ? Bo jak widze to brazilion , lachien i ja .
                                                  • rotarepo Anathema 27.06.08, 19:19
                                                    i jej trzy płyty Alternative 4 ,Judgement ,A Fine Day to Exit . Genialne >
                                                  • banan9991 KSU 27.06.08, 20:18
                                                    www.youtube.com/watch?v=SBzGJW9k2ho&feature=related
                                                  • banan9991 Re: KSU 27.06.08, 20:25
                                                    www.youtube.com/watch?v=n6X-95QmkTc
                                                    www.youtube.com/watch?v=9yDA_uO5RVk
                                                    www.youtube.com/watch?v=aJjebr3uJ9U
                                                  • brazilion Isao Tomita "The Bermuda Triangle" 28.06.08, 00:48
                                                    Bezdyskusyjnie najlepsza plyta z muzyka elektroniczna wszech czasow.
                                                    Koniec. Kropka.
                                                  • brazilion Baden Powell "Solitude on Guitar" 02.07.08, 08:36
                                                    Ciekawe, czy ktos inny tez potrafilby dzwiekami wylacznie gitary
                                                    akustycznej wyczarowac tak piekny utwor, jak ten
                                                    zatytulowany "Preludium do poematu o oczach mojej ukochanej" ?
                                                    Pytanie raczej retoryczne...
                                                  • rotarepo Elis 04.07.08, 22:48
                                                    i płyta Dark Clouds in a Perfect Sky, znów symphonic metal ale te kobiece głosy
                                                    sa niczym anielskie dźwięki duszy .
                                                  • rotarepo After Forever 04.07.08, 22:54
                                                    i płyta o tym samym tytule znów anielski głos wśród mistrzowsko dobrych dźwięków
                                                    . I naprawdę ta muza ma duszę .
                                                  • rotarepo Boards Of Canada 04.07.08, 23:03
                                                    i płyta Music Has the Right to Children, to dla odmiany troszke elektroniki
                                                    połącznej z trip hopem , i nie tylko .Nie będę sie tu rozpisywać .Myśle ze warto
                                                    jej posłuchać i nie tylko raz .
                                                    No na tyle choć muzycznie nadrabiam zaległości .
                                                  • brazilion KANSAS 05.07.08, 05:36
                                                    Amerykanska grupa Kansas wlasnie wydala poszerzona, dwuplytowa
                                                    wersje swego koncertowego krazka "Two for the Show" z roku 1978.
                                                    Powiem tylko tyle, ze to jedna z najlepszych plyt koncertowych z
                                                    kregu rocka progresywnego i nie tylko. Perelka :)
                                                  • rotarepo Enya The Celts 06.07.08, 22:29
                                                    Lubie perełki :)

bardzo nastrojowa i tajmenicza płyta , mozna miec ciaki na plecach :) polecam .
                                                  • lachien Re: Enya The Celts 21.07.08, 12:15
                                                    Posłuchaj jej Shepherd Moons. Jeszcze lepsza.
                                                  • lachien Re: Enya The Celts 22.07.08, 08:45
                                                    Dzisiaj Gong i 2 płytki: Breakthrough i Shapeshifter.
                                                  • lachien Re: Enya The Celts 23.07.08, 10:23
                                                    Morcheeba - Dive Deep.
                                                  • rotarepo Re: Enya The Celts 23.07.08, 14:29
                                                    Oki .
                                                    Edenbirge i ich dwie płyty The Grand Design oraz Arcana , mocno trafia w struny
                                                    dyszy a moze mi się tylko zdaje
                                                  • lachien Re: Enya The Celts 24.07.08, 14:25
                                                    Nie słyszałem ale posłucham
                                                  • lachien Re: Enya The Celts 25.07.08, 09:26
                                                    Dzisiaj z rana Cult of Luna i album Eternal Kingdom
                                                  • rotarepo Sinéad O'Connor 25.07.08, 10:39
                                                    i jej drugi a zarazem chyba najlepszy album I Do Not Want What I Haven't Got .
                                                  • lachien Re: Sinéad O'Connor 30.07.08, 17:33
                                                    Underworld i Second Toughest In The Infants. Słucham tego od czasu do czasu bo
                                                    to jeden z najlepszych albumów w muzyce elektronicznej wszechczasów.
                                                  • lachien Re: Sinéad O'Connor 01.08.08, 08:59
                                                    Primal Scream - Beautiful Future.
                                                  • lachien Re: Sinéad O'Connor 12.08.08, 08:45
                                                    Beck - Modern Guilt.
                                                  • lachien Re: Sinéad O'Connor 18.08.08, 09:39
                                                    Już niedługo 1000:)
                                                  • brazilion U2 "October" 18.08.08, 19:34
                                                    Dobra plyta, jedno z moich ulubionych dziel U2, zwlaszcza
                                                    kawalki "Fire", "Tomorrow" i tytulowy "October". Bardzo klimatyczna
                                                    i pelna typowej dla U2 zarliwosci...
                                                  • lachien Re: U2 "October" 26.08.08, 17:06
                                                    Jeśli U2 to Joshua Tree i klasycznie Zooropa.
                                                  • lachien Re: U2 "October" 28.08.08, 07:25
                                                    Odnawiam romans z Jarrem. Dyskografia - jak leci po kolei.
                                                  • rotarepo Bang Gang 28.08.08, 08:50
                                                    "Something Wrong" .
                                                  • brazilion Jean Michel Jarre 29.08.08, 05:59
                                                    "Oxygen", "Equinoixe", "Oxygen 7-13", "Magnetic Fields", "Zoolook",
                                                    "Rendez-vous" oraz "Waiting for Cousteau" (fragmenty, glownie
                                                    tytulowa suita) :)

• brazilion Rush - "Signals" 02.09.08, 16:48
                                                    Jedna z lepszych plyt tria Kanadyjczykow z jedna ze zdecydowanie
                                                    najlepszych ich piosenek - "Losing It". Piekny tekst o przemijaniu i
                                                    zyciowych porazkach w parze z perfekcyjnie zagrana muzyka (nietypowa
                                                    aranzacja z solem na elektrycznych skrzypcach - CUDO !!!).

• rotarepo Re: Rush - "Signals" 02.09.08, 21:26
                                                    Evanescence i album Fallen
                                                  • rotarepo Re: Rush - "Signals" 02.09.08, 21:31
                                                    Leaves` Eyes - Vinland Saga. warto posłuchać . Urzekła ot i tyle .
                                                  • rotarepo Re: Rush - "Signals" 02.09.08, 21:36
                                                    No i idąc dalej - Nemesa i ich album In control .
                                                  • rotarepo Re: Rush - "Signals" 02.09.08, 21:43
                                                    No to jeszcze Lacuna Coil- Karmacode. Nie pisze czemu bo po co ....muzkę trzeba
                                                    czuć .
                                                  • rotarepo Re: Rush - "Signals" 03.09.08, 18:51
                                                    Morcheeba - " Who Can You Trust?"ich pierwsza płyta , "Charango" i najnowsza "
                                                    Dive Deep "
                                                  • rotarepo Re: Rush - "Signals" 03.09.08, 18:59
                                                    Björk lata młodości .. "Post ","Homogenic" i Volta .
                                                  • rotarepo Re: Rush - "Signals" 03.09.08, 21:19
                                                    Front 242 i ich płyty "front by Front " i "Geography "
                                                  • rotarepo Re: Rush - "Signals" 03.09.08, 21:25
                                                    Field of the Nephilim - " Elizium" piękne solówki i emocje .
                                                  • brazilion Sergiej Rachmaninow "Wokaliza" 04.09.08, 00:25
                                                    Jedna ze zdecydowanie najpiekniejszych kompozycji muzycznych
                                                    (nieistotne, w jakim stylu) od zarania dziejow.

Wlasnie slucham plyty, na ktorej zgromadzono 13 jej roznych wersji :)

Rotarepo, zwolnij troche, bo trace oddech !
                                                  • lachien Re: Sergiej Rachmaninow "Wokaliza" 04.09.08, 09:31
                                                    Jeśli lubisz Fields Of The Nephilim to koniecznie posłuchaj Nephilim:)
                                                  • rotarepo Re: Sergiej Rachmaninow "Wokaliza" 04.09.08, 11:30
                                                    Z ciekawością przesłucham :) jak tylko się dorobię :)
                                                  • rotarepo Re: Sergiej Rachmaninow "Wokaliza" 04.09.08, 11:29
                                                    Brazilion nie stopuj mnie czuję rytm ;)
                                                    Dziś dorzucam Goldfrapp i dziwęki z płyt "Black Cherry” oraz "Seventh Tree"
                                                    wyszuakane połącznie gatunków , jednak dla kogoś kto czuje trafia .Wraca się .
                                                  • rotarepo Re: Sergiej Rachmaninow "Wokaliza" 04.09.08, 13:20
                                                    Dorzucam jeszcze Kossen "Resist" i "Damage" kolejne połączenie ciekawych
                                                    brzmnień muzyki elektronicznej a takze i dosyć lekkiej .
                                                  • lachien Re: Sergiej Rachmaninow "Wokaliza" 05.09.08, 09:30
                                                    Kult - Spokojnie. Bezsprzecznie najlepsza płyta tego zespołu.
                                                  • rotarepo Re: Sergiej Rachmaninow "Wokaliza" 05.09.08, 12:40
                                                    Gabriel & Dresden i płyta o tym samym tytule . do pobujania
                                                  • juska_2005 Debussy 05.09.08, 22:25
                                                    Claude Debussy, Popołudnie Fauna (Prélude à l'après-midi d'un
                                                    faune), 1894
                                                    ojej... co ja mam z tymi Faunami? ups.
                                                  • brazilion Re: Debussy 06.09.08, 16:37
                                                    W ogole caly Debussy jest nie z tego swiata :)
                                                  • brazilion Juska ? 06.09.08, 19:01
                                                    A moze Ty, po prostu, lubisz takie stworki z rogami o ogonami ?
                                                    To nic zlego, przeciez.
                                                  • juska_2005 Re: Juska ? 06.09.08, 22:39
                                                    Może ;-) Ale na pewno kocham impresjonizm w muzyce i w górę.
                                                    Straviński? Mniam - mniam ;-)
                                                  • brazilion Re: Juska ? 08.09.08, 06:07
                                                    Strawinski - zwlaszcza "Ognisty ptak", a poza tym Ravel (prawie
                                                    wszystko) i na dokladke Satie (jeszcze "wszysciej")... O calym
                                                    dorobku Debusssy`ego od A do Z nawet nie wspomne :)

• juska_2005 Re: muzyka, która nie przemija 05.09.08, 22:22
      Claude Debussy, Popołudnie Fauna (Prélude à l'après-midi d'un
      faune), 1894
      ojej... co ja mam z tymi Faunami? ups.
      • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 06.09.08, 19:26
        Sneaker Pimps "Becoming X" znów trip hopowo .
        • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 06.09.08, 19:34
          i jeszcze Gus Gus mistycznie i miganicznie ,a może to tylko mi sie zdaje
          "Polydistortion"
          • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 10.09.08, 08:43
            Lovage i ich jedyna płyta "Music to Make Love to Your Old Lady By " .jakie
            skojarzenia sexi :)
            • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 10.09.08, 08:50
              Goldfrapp "Black Cherry" spokojnie ale i nie tylko dokladnie smak czarnej wiśni
              • juska_2005 orff 10.09.08, 22:49
                www.youtube.com/watch?v=xuERh0jBjh8&feature=related
                • brazilion Gordon Haskell 15.09.08, 05:17
                  W czasach prehistorycznych spiewal nieco w King Crimson (pieknie
                  zaspiewal bodaj w "Cadence and Cascade" z plyty "In the Wake of
                  Poseidon"). Echa tej progresywnej przeszlosci pobrzmiewaja na jego
                  solowej plycie "It is, and It isn`t" z roku 1974. Spokojne,
                  wyciszone granie wsluchane w sens kazdej nuty... :)
                  • brazilion Richard Wright "Wet Dream" 16.09.08, 00:07
                    Przepiekna, pastelowa, rozmarzona plyta solowa czarodzieja od
                    instrumentow klawiszowych z Pink Floyd z roku 1978.
                    "Mediterranean C", "Cat Cruise", "Summer Elegy", "Waves" i wiele
                    innych dzwiekowych perel, ktore nurkujac tam smialo mozna znalezc na
                    dnie tego szafirowo-cieplego oceanu wyobrazni...

(`)

• rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 17.09.08, 13:17
              LUnatica i ich dwa albumy - The Edge Of Infinity oraz Fables & Dreams.
              • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija 17.09.08, 13:23
                Stratovarius - płyta Episode .
                • lachien Re: muzyka, która nie przemija 18.09.08, 10:26
                  Entombed - Morning Star
                  • brazilion Marcin Wasilewski Trio "January" 23.09.08, 05:54
                    Mlodzi polscy muzycy wspomagajacy w ostatnich latach Tomasza Stanke
                    nagrali piekna plyte dla stajni ECM.
                    W czym, jak w czym, ale w jazzie jednak jestesmy nadal potega :)
                    • rotarepo Bjork 23.09.08, 15:33
                      Homogenic z każdym razem mimo prostoty dźwięków wracam .
                      • rotarepo Re: Bjork 23.09.08, 15:41
                        The Knife Silent Shout tzw indie pop . Sluchając moze nie non stop ale mam
                        jakiejs mrocznej drogi z pięknym głosem....
                        • rotarepo Re: Bjork 23.09.08, 16:11
                          Royksopp i płyta "Melody A.M." tak chillautowo i lekko .
                          • lachien Re: Bjork 23.09.08, 19:36
                            Dobra płyta to fakt.
                            • rotarepo Re: Bjork 29.09.08, 11:07
                              Wczoraj było Beatlesowo , ledd zeplinowo i rollingsowo dzwięki wpadły w ucho
                              małej istocie ..... non stop było jeszcze jeszcze :)
                              Dziś odkurzone beda płyty Gregorian .
                              • rotarepo Re: Bjork 29.09.08, 21:53
                                The Future Sound of London„Accelerator”.
                                • rotarepo Re: Bjork 29.09.08, 21:56
                                  Cocteau Twins Treasure.
                                  • brazilion Cocteau Twins, wszystko od... 30.09.08, 03:19
                                    "Garlands" po (i wlacznie z) "Blue Bell Knoll".
                                    Lubie, a nawet bardzo, choc chyba jednak wole THIS MORTAL COIL !
                                    • rotarepo Re: Cocteau Twins, wszystko od... 30.09.08, 08:10
                                      This Mortal Coil jeszcze mi nie wpadło w ręce . Ale domyślam się ,że warto :)
                                      • brazilion Re: Cocteau Twins, wszystko od... 30.09.08, 14:18
                                        Warto i to przepieknie warto :)
                                        • brazilion Re: Cocteau Twins, wszystko od... 30.09.08, 18:24
                                          A, swoja droga, jak na "wpadniecie sobie na temacik" - to ten temacik okazal sie
                                          wyjatkowo nosny (czyli nadajacy sie do wpadania nań) :)

• rotarepo Re: Cocteau Twins, wszystko od... 30.09.08, 19:55
                                            Chyba bardzo nośny :) byc moze juz niedlugo bede miec Filigree & Shadow
                                            ;) potem zobaczymy :)
                                            • brazilion This Mortal Coil ... 30.09.08, 20:13
                                              "Filigree..." jest chyba najlepsza, ale "It`ll End in Tears" tez jest swietna
                                              plyta... "Blood" moze byc, ale nie mam gesiej skorki, gdy jej slucham.
                                              • rotarepo Re: This Mortal Coil ... 30.09.08, 20:25
                                                czyli miałam niucha "blood" miał isc na samym końcu :)
                                                • lachien Re: This Mortal Coil ... 01.10.08, 11:17
                                                  David Bowie - Reality.
                                                  • lachien Re: This Mortal Coil ... 01.10.08, 11:55
                                                    A po Davidzie następuje Clan of Xymox i Medusa.
                                                  • brazilion Medusa 01.10.08, 14:38
                                                    Pamietam ten kawalek tytulowy, wieki go nie slyszalem, bardzo klimatyczny, zdaje
                                                    sie instrumentalny. Reszty plyty zwyczajnie nie znam.
                                                  • lachien Re: Medusa 01.10.08, 15:13
                                                    Nie powstrzymam się i dobiję do 1000:)
                                                  • lachien Re: Medusa 01.10.08, 15:13
                                                    993
                                                  • lachien Re: Medusa 01.10.08, 15:14
                                                    994
                                                  • lachien Re: Medusa 01.10.08, 15:16
                                                    iuegfuedf
                                                    btbbt
                                                    ggrty777777
                                                  • lachien Re: Medusa 01.10.08, 15:17
                                                    Już?? Już??
                                                    :P
                                                  • brazilion Re: Medusa 01.10.08, 15:42
                                                    Troche wiecej samokontroli, przyjacielu moj ;)
                                                  • lachien Re: Medusa 01.10.08, 17:34
                                                    Hehe NEVER:)
                                                • rotarepo Re: This Mortal Coil ... 03.10.08, 11:35
                                                  gdy powiem ze czułam wszystkie uczucia ,wszystkie dżwięki , grały na strunach
                                                  mego wnętrza , ze czułam się mała, ze widziłam obrazy malowane tym co było co
                                                  jest co będzie ......ze była to ekstaza , maleńkość , siła niemoc.... szczescie
                                                  wibracje .....
                                                  Robert płyta genialna :) dziękuję za polecenie jej :)
                                                  • rotarepo Re: This Mortal Coil ... 05.10.08, 21:19
                                                    poszłam za ciosem ...."It’ll End In Tears” tak piękna ze czasami az boli ,
                                                    podróż duszy .... w sama raz na jesienne wieczory .
                                                  • brazilion Re: This Mortal Coil ... 10.10.08, 14:14
                                                    Ciesze sie, ze Ci sie podobalo This Mortal Coil.
                                                    Od paru dni slucham plyty "Avalon" Roxy Music i nie moge sie nadziwic, jak wspaniale laczy w sobie niebanalna komercje z odrobina magii typowej dla tego zespolu. Elegancja, namietnosc, egzotyka i odrobina angielskiej mgielki w jednym !!!
                                                  • Gość: dor Re: This Mortal Coil ... IP: *.autocom.pl 20.10.08, 23:22
                                                    A ja tam wole jak takie coś grają:
                                                    www.onelifefestival.com.pl/
    • juska_2005 Re: muzyka, która nie przemija... a moźe z czarnej 28.10.08, 08:21
      ... plyty.
      Od pierwszego czwartku w listopadzie bedzie dostepny dla milosnikow
      muzyki z winylu gramofon i wzmacniacz. Na poczatek udostepnimy czesc
      naszej plytoteki ale naturalnie czekamy na Wasza inwencje!
      jestesmy ciekawi czy ten projekt sie przyjmie; justyna&rafal
      artdecoclub.wordpress.com/
      • lachien Re: muzyka, która nie przemija... a moźe z czarne 28.10.08, 08:44
        Ewcia jeśli spodobał Ci się TMC to posłuchaj na dokładkę: Throwing Muses i The
        Birthday Party.
        • lachien Re: muzyka, która nie przemija... a moźe z czarne 29.10.08, 07:14
          Wszystko łącznie z This Mortal Coil (nazwa zaczerpnięta z Szekspira) z wytwórni 4AD.
        • rotarepo Re: muzyka, która nie przemija... a moźe z czarne 29.10.08, 07:50
          Spodobał się dziękuję za tą dokładkę ;) z chęcią ją skonsumuję :)
          • brazilion Budgie "Parents" 30.10.08, 18:41
            pl.youtube.com/watch?v=nHPCtgmtS68&feature=related

Znajdzcie tez "Napoleon Bona Part 1 & 2" lub "Black Velvet Stallion", albo i "Who do you want for your love ?", ze juz nie wspomne o "Breadfan". Przy oryginalnej wersji tego ostatniego nagrania wersja Metalliki wydaje sie jak zabawa dziecka klockami...
            • juska_2005 Peter Gabriel: BIRDY 30.10.08, 22:12
              Skoro dzisiaj zmarł Wharton proponuję PG.
              artdecoclub.wordpress.com/
              • brazilion Re: Peter Gabriel: BIRDY 31.10.08, 12:56
                Akurat o tym samym pomyslalem :)
                • lachien Re: Peter Gabriel: BIRDY 14.11.08, 17:29
                  Morphine - Like Swimming. Rozbija mnie ta muza.
                  • rotarepo Leaves’ Eyes 15.11.08, 22:05
                    znów gotycko albumem "Lovelorn"
                    • rotarepo Delain 15.11.08, 22:08
                      Album Amenity te same klimaty, muzycznie nie będę się opisywać , bo to trzeba czuć .
                      • rotarepo A New Stereophonic Sound Spectacular 15.11.08, 22:24
                        i No More Sweet Music -Hooverphonic, tak przed snem idealnie ........
                        • rotarepo Mandalay 15.11.08, 22:52
                          Empathy i Instinct spokjnie ....... i sam raz by oddać się melancholii nocną
                          porą ......
                          • brazilion Re: Mandalay 17.11.08, 05:25
                            EEEEEEEEEEEEEEE tam, od razu oddawac sie jakiejs... melancholii.
                            Trzeba wrzucic do odtwarzacza cos optymistycznego, na przyklad "The Colour of Spring" grupy Talk Talk :)

• rotarepo Re: Mandalay 17.11.08, 11:17
                              Brazilion ale melancholia z muzyką nie jest zła ;) Mówisz Talk Talk więc
                              zagłębię się ...... a potem powiem czy było optymistycznie :)
                              • rotarepo Re: Mandalay 20.11.08, 14:13
                                Przesłuchł am ..... i powiem , optymistcznie było , a nawet , gdzieś zrobiłam
                                wędrówkę w przeszłość .Niektóre kawałki gdzieś , ukryte były w mej pamięci ,
                                skojarzone z tym co było . Choć by napisać coś więcej , muszę się osłuchać :)
                            • rotarepo Kid Loco 17.11.08, 11:21
                              poezja i romantyzm, jak dla mnie cudo na płycie "A Grand Love Story " . Warto
                              przesłuchać ......i się tak zauroczyć jak ja :)
                              • rotarepo Emilie Simon 18.11.08, 12:15
                                The Flower Book , płyta do posłuchania dla duszy i ciała , piękny głos choć dla
                                nie których , może wydać zbyt słodki . To tak jak piszą taka francuska Bjork
                                .......
                                • lachien Re: Emilie Simon 20.11.08, 09:09
                                  Los Autenticos Decadentes - Obras Cumbres. Takie wesołe ska z elementami muzyki
                                  latino. Fajne.
                                  • brazilion Mozecie sie smiac... 20.11.08, 13:58
                                    ...ale slucham ostatnio wszystkiego, co wyprodukowala w swojej karierze Barbra Streisand. I, co gorsza (a moze jednak i lepsza - kto to wie ?!), sporo rzeczy mi sie podoba. A przede wszystkim - ten krystalicznie czysty, jasny glos :)

• rotarepo Re: Mozecie sie smiac... 20.11.08, 14:05
                                      Może najzwyklej w świecie "dorosłeś " do innego odbioru Barbary a może wpływ
                                      zbliżającej się "barbórki " :)
                                    • rotarepo Z ciekawości 20.11.08, 14:09
                                      przesłuchana nasza Novika na a płycie Tricks Of Life. Miło przyjmnie w sam raz
                                      na taki dzień jak dziś . Choć czuję jakiś ..... dystans mały . Nie da się przy
                                      niej odlecieć , zatracić ...
                                  • rotarepo Re: Emilie Simon 20.11.08, 14:06
                                    No to może to skonsumuję :)
                                    • brazilion Re: Emilie Simon 20.11.08, 14:30
                                      A co z tym "The Colour of Spring" grupy Talk Talk ? Mialas okazje posluchac ?

świeżo, wiosenie nawet polecam :)
                                      • rotarepo Re: Emilie Simon 20.11.08, 14:47
                                        Robercie ciut wyżej Ci odpisałam :) skonsumowałam
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15066&w=17740813&a=87472340
                                        • brazilion Re: Emilie Simon 20.11.08, 15:13
                                          Im wiecej bedziesz tej muzyki sluchac, tym bardziej ja polubisz. Gwarantowane.

:)

• lachien Re: Emilie Simon 28.11.08, 11:50
                                            Co tu dużo mówić: Porcupine Tree i Fear Of A Blank Planet
                                            • brazilion Re: Emilie Simon 28.11.08, 18:34
                                              Jak juz wczesniej wspominalem, nieco bardziej komercyjna, niz zwykle
                                              (momentami to krzyzowka PT z Blackfield), ale BARDZO ja lubie! :)
                                              • rotarepo Sneaker Pimps 28.11.08, 23:37
                                                i Bloodsport przyjemnie i lekko .
                                                • lachien Re: Sneaker Pimps 03.12.08, 09:04
                                                  Zespół IF i płyta IF. Brazylion - powinno Ci się spodobać jeśli oczywiście nie
                                                  znasz. Wstawię Ci linka gdzie możesz poczytać o zespole

orpio.webpark.pl/if.htm
                                                  • brazilion Re: Sneaker Pimps 03.12.08, 17:10
                                                    Dobra, Lachien, to dawaj :)
                                                  • lachien Re: Sneaker Pimps 03.12.08, 17:35
                                                    No jest wyżej link.
                                                  • brazilion Re: Sneaker Pimps 03.12.08, 17:48
                                                    Faktycznie. Musze sobie sprawic okulary. Nie zartuje, bynajmniej.
                                                  • brazilion Tony Levin "Pieces of the Sun" 10.12.08, 04:45
                                                    Kawal solidnego, niekiedy nawet nieco melodyjnego (nawet z powiwem gitary akutycznej) progresywnego grania takich tuzow, jak Tony Levin - gitara basowa (ex-King Crimson, ex-Peter Gabriel band), Jerry Marotta - instrumenty perkusyjne (ex-Peter Gabriel band) i Larry Fast - klawisze (ex-Peter Gabriel band)...
                                                    Polecam dla lubiacych inteligentna, nietuzinkowa muzyke w wirtuozowskim wykonaniu.
                                                  • brazilion Eberhard Weber "Endless Days" 11.12.08, 20:40
                                                    Przestrzenny, stonowany, kameralny jazz symfoniczny na dlugie jesienno-zimowe popoludnio-wieczory...
                                                  • rotarepo Zero 7 "Simple Things " 12.12.08, 13:31
                                                    jak na wieczory długie ......to ta płyta w raz ,kojąco , urzekająco ,
                                                    romantycznie ........ nie się jej wyłączać ...
                                                  • lachien Re: Zero 7 "Simple Things " 15.12.08, 17:58
                                                    Sting - All This Time. Szczególnie song Englishman in NY. Rooozpłyyywam się.
                                                  • brazilion Khan Jamal "Thinking of You" 16.12.08, 04:38
                                                    Wibrafon, wibrafon, wibrafon :)
                                                    Nie mylic z wibratorem ;)

Cudny, zwiewny jazz w mistrzowskim wydaniu.
                                                  • rotarepo Thievery Corporation 16.12.08, 11:41
                                                    dalej w tym klimacie z płytą The Richest Man In Babylion .
                                                  • rotarepo Telepopmusik 16.12.08, 11:44
                                                    Gentic World . Nic dodać nic ująć . O każdej porze dnia , warta odsłuchania .
                                                  • Gość: zdzislaw50 Re: Telepopmusik IP: 193.59.255.* 23.12.08, 10:40
                                                    Witam Was cieplutko.Jestem starszym panem , lubiącym muzykę.Dzięki Wam i mojej 16 letniej córce słucham dzisiejszej muzyki. Odkryłem,dzięki córce takie zespoły jak "Koniec świata" i "Całe góry Barwinków".Ciesze się ze jesteście. Pozdrawiam i życzę spokojnych i wesołych świąt. Zdzisław.....Ps.piszcie dalej , będę słuchał tego co polecacie.
                                                  • rotarepo Re: Telepopmusik 23.12.08, 11:10
                                                    No to witamy :)Też pozdrawiamy :)Oraz zapraszamy do pisania ;) dzielenie się tym
                                                    co Nam w duszach gra :)
                                                  • rotarepo Coldplay 29.12.08, 21:26
                                                    Coldplay "Parachutes" piękne , nastrojowe ......posłuchasz poczujesz .
                                                  • rotarepo Stare 29.12.08, 21:47
                                                    ale warte wrócić znów , Depeche Mode i ich dwie jak dla mnie najlepsze płyty
                                                    Vilator i Black Celebration.
                                                    "Życie musi mieć własną geografię. Barwy, góry, różnorodność... Jeżeli nie ma
                                                    tego, to znaczy, że mieszkasz na księżycu lub pośrodku pustyni; i kiedy
                                                    przyjrzysz się temu miejscu, przekonasz się, iż tylko najbardziej niesamowite,
                                                    najbardziej zawzięte jaszczurki oraz owady mogą przetrwać tam, gdzie poza
                                                    chłodem lub gorącem nie ma nic więcej."
                                                  • brazilion Nazareth "The Newz" 29.12.08, 23:29
                                                    Znakomity powrot Szkotow do wysokiej formy na jubileusz 40-lecia powstania grupy.
                                                    Inteligentny, klasyczny hard rock zyje i ma sie dobrze :)
                                                  • rotarepo Ultravox 30.12.08, 15:59
                                                    „Vienna” i album „The Collection”. Przypadkiem new romantic trafił ...... muzyka
                                                    , tworzona gdy mnie jeszcze nie było .....trafiła kilkoma utworami w głąb
                                                    dorosłej duszy .
                                                  • rotarepo Kosheen 30.12.08, 16:09
                                                    drum n’bassowe brzmienia inne ale naprawdę przyjmnie się słucha dwóch płyt
                                                    "Resist i „Kokopelli" .
                                                  • brazilion Re: Ultravox 30.12.08, 17:10
                                                    "Vienna" jest bardzo dobra, ale album "Rage in Eden" to dzielo geniuszu. Jedna z moich ulubionych plyt lat 80. I chyba w pierwszej setce ulubionych albumow wszech czasow. Gdy slysze "Your Name Has Slipped My Mind Again" - niezawodnie przechodza mnie ciarki. Niezapomniane bylo zestawienie wiersza "Pukam do drzwi kamienia" W. Szymborskiej z podkladem muzycznym z tego kawalka w wykonaniu Piotra Kaczkowskiego. Nirwana slowno-muzyczna ! Absolut !
                                                    I wcale nie mam tu na mysli ani amerykanskiej grupy Curta Cobaina, ani wodki Absolut :)
                                                  • rotarepo Re: Ultravox 31.12.08, 12:44
                                                    No to muszę i z nią się zapoznać :) Przyznam się,że mogła bym ich słuchac nons
                                                    top :)
                                                  • rotarepo Erasure 02.01.09, 20:12
                                                    Idąc dalej jakimś wspomnieniami jak goryl przez mgłę, dopadłam płyty The Circus
                                                    i The Innocents. Wspomnienia się rozsniły dzięki V.Clarkowi ( pracował z
                                                    depeszami ) Będzie to chyba długa i ciekawa podróż :)
                                                  • good_man Re: Erasure 03.01.09, 12:05
                                                    Santogold - jak na nowość to dla mnie rewelacja !
                                                    pl.youtube.com/watch?v=fIY-qd8todk&feature=related
                                                    pl.youtube.com/watch?v=NeM2Xw7ZP5Y&feature=related
                                                  • rotarepo Beverley Craven 03.01.09, 12:29
                                                    i płyta o tym samym tytule . Piękno nie tylko głosu ale samej wokalistki i
                                                    kompozytorki . Słuchając i czując można dostać dreszczy i pomarzyć .Znów
                                                    przypomnienie czegoś co w duszy grało ........teraz ożyło innym życiem . Cudo!!!
                                                  • lachien Re: Beverley Craven 08.01.09, 12:54
                                                    Nowy The Cure. Bajka naprawde polecam.
                                                  • lachien Re: Beverley Craven 20.01.09, 08:33
                                                    Tesla - Forever More. Grają już tyle lat i ciągle to samo.
                                                  • lachien Re: Beverley Craven 28.01.09, 10:13
                                                    Rainbow - Long Live Rock'N'Roll:)
                                                  • brazilion Rainbow "Rising" 28.01.09, 18:52
                                                    To zdecydowanie najlepsza plyta w dorobku Rainbow. "Stargazer" i "Light in the Black" (tego tytulu nie jestem w 100 % pewien) to niewiarygodnie dobry, solidny kawal klasycznego rocka :)
                                                  • lachien Re: Rainbow "Rising" 04.02.09, 09:54
                                                    Słucham i słucham Rainbow i nie mogę się odkleić:) Jak za starych czasów.
                                                  • lachien Re: Rainbow "Rising" 14.02.09, 06:46
                                                    Christ Agony - Condemnation. Uwielbiam deathmetalowe nazwy kapel:)
                                                  • lachien Re: Rainbow "Rising" 23.02.09, 11:55
                                                    Ziemniaki myte 2.5 kilo tylko po 2 zł.
                                                  • brazilion Flash and the Pan "Lights in the Night" 24.02.09, 19:08
                                                    Bezapelacyjnie, jedna z najbardziej oryginalnych i najlepszych plyt lat 80.
                                                    Cos w rodzaju "concept album", choc slowa nie stanowia jego najsilniejszej strony. Jednak muzycznie - jest wspaniale: "Atlantis Calling", "Welcome to the Universe", "Lights in the Night", "Headhunter", "Make Your Own Cross"...

Dali tylko do wiwatu w jednej kwestii, a mianowicie, w wersji oryginalnej "Make Your Own Cross" cudownie przeplywa w tytulowy "Lights in the Night", a w tej edycji brutalnie rozdzielili te dwa utwory parosekundowa przerwa i... "the magic is gone".
                                                    -Coz za dupki !!!
                                                  • lachien Re: Flash and the Pan "Lights in the Night" 04.03.09, 16:03
                                                    LTJ Bukem - Progression. Niesamowita muza.
                                                  • lachien Re: Flash and the Pan "Lights in the Night" 20.03.09, 06:28
                                                    Lamb Of God - Wrath. Kandydat na metalową płytę roku 2009.
                                                  • lachien Re: Flash and the Pan "Lights in the Night" 07.04.09, 16:57
                                                    Death - Leprosy:) Ktoś, kto kocha death metal wie o czym mówię. Ta płyta
                                                    przełamała stereotypy grania grind cora dla dobra melodyjności. Bomba.
                                                  • brazilion Grupa Bez Jacka "Zatancz ze mna na polanie" 07.04.09, 19:51
                                                    Wspaniala poezja spiewana, ozywiajaca poezje Lesmiana (i nie tylko)
                                                    w magiczny wrecz sposob...
                                                    Polecam utwor tytulowy, "Za spokoj mego snu", "Wiewiorka", "Sni sie lasom las", "Czas zmartwychwstania" i "Madonna"...
                                                    W sam raz na okres Wielkiego Postu. Powaznie.
                                                  • lachien Re: Grupa Bez Jacka "Zatancz ze mna na polanie" 09.04.09, 11:43
                                                    Ja klasycznie jako, że rybki rządzą w tym wielkanocnym czasie słucham Fish-a:)
                                                  • lachien Re: Grupa Bez Jacka "Zatancz ze mna na polanie" 22.04.09, 06:14
                                                    Przed pracą Royksopp - Junior.
                                                  • lachien Re: Grupa Bez Jacka "Zatancz ze mna na polanie" 04.05.09, 19:42
                                                    Fleet Foxes - Fleet Foxes. Ambient na odreagowanie dnia.
                                                  • lachien Re: Grupa Bez Jacka "Zatancz ze mna na polanie" 06.05.09, 17:27
                                                    Jest to największy i jednocześnie najbardziej odosobniony wątek w historii forum.
                                                  • brazilion Slucham ostatnio tyle, co zawsze, ale... 07.05.09, 19:13
                                                    ...jakos nie chce mi sie o tym pisac.
                                                    Wiosna buchnela, wiec wsluchuje sie w szum sokow buzujacych w szalejacej wokolo zieleni...
                                                  • lachien Re: Slucham ostatnio tyle, co zawsze, ale... 15.05.09, 07:46
                                                    A ja w dźwięki nowej płyty Depeche Mode. I jestem pod wrażeniem.
                                                  • lachien Re: Slucham ostatnio tyle, co zawsze, ale... 04.06.09, 15:21
                                                    Blur - 13. Dla podbicia umierającego wątku.
                                                  • brazilion "Ody do radosci " raczej z okazji 4 czerwca nie... 04.06.09, 15:35
                                                    ...poslucham, ale za to znakomitej najnowszej plyty SBB "Iron Curtain" - jak najbardziej. CUUUUUDOOOO !!!
                                                  • rotarepo Gotan Project 11.06.09, 21:01

La Revancha del Tango........tango .....ale jakie .....ciepło ....zimno
                                                    .....emocje ....elektronika ....egzotyka ....
                                                    .....życie to tango .....z muzyką ......i nie tylko ....
                                                  • rotarepo St.Germian 19.06.09, 23:52
                                                    i "Tourist” piękny album .....łączy jazz , soul ,latynoskie rytmy .....Jazzowy
                                                    bit i taneczny jeśli tak mogę to ująć :) Miło się słucha i da się poczuć magię,
                                                    energetyczna . Naprawdę cudo ....
    • Gość: muzyk Re: muzyka, która nie przemija IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 15:01
      Disco polo.To jest to!!! Ta muzyka nigdy nie przeminie.Biały miś, Czerwone i
      bure..ach rozmarzyłem się, muszę to przeżyć jeszcze raz...
      • lachien Re: muzyka, która nie przemija 30.06.09, 11:08
        No cóż:)
    • redgunner Re: muzyka, która nie przemija 09.07.09, 07:50
      A mnie ostatnio porywa nowy Riverside, Steven Wilson, a więc progresywne
      przyjemne granie i Devil Doll - dark independent połączone z awangardą w
      progresywnym sosie :) Czyli ambitne połączenie Lacrimosy ze Sleepytime Gorilla
      Museum (takim naszym współczesnym King Crimson...)
      Oprócz tego oczywiście gotyk metal i White Lies :)
    • Gość: tutejszy Re: muzyka, która nie przemija IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.09, 19:50
      Matthew Bellamy - MUSE. Podobno objawienie gitarowe XXI w.
      www.youtube.com/watch?v=-i4Me_Lz94k
      • lachien Re: muzyka, która nie przemija 30.07.09, 07:29
        Rootwater - Visionism. Polska muza ale jakże energetyczna. Spoko kapela - z
        pomysłami na granie.
        • lachien Re: muzyka, która nie przemija 04.08.09, 09:09
          Tori Amos. Ta kobieta ma coś w swoim głosie. Coś, co nie pozwala się oderwać od
          jej cycków. Och przepraszam. Nie to miałem na myśli.
          • brazilion Laurie Anderson "Big Science" 04.08.09, 19:32
            Muzyka XXI wieku sprzed 27 lat. Fantastyczny klimat i niezle teksty. Polecam.
            • brazilion J.J. Cale - mistrz wyciszonego nastroju 07.08.09, 17:50
              Ostatnio posluchalem jego dwoch nowszych plyt - "To Tulsa and Back" i "Roll on". To powrot do wielkiej formy, a gosc ma juz ponad 70-ke na karku :)
              Posluchajcie, a dowiecie sie, skad swoj styl gry na gitarze i spiewania "zerżneli" swego czasu Dire Straits i Eric Clapton...
              • lachien Re: J.J. Cale - mistrz wyciszonego nastroju 14.08.09, 17:43
                The Lemonheads - Varshons. No no no - zajeżdża klasycznym mainstreamem. A ja to
                lubię. Warto.
                • lachien Re: J.J. Cale - mistrz wyciszonego nastroju 10.09.09, 07:03
                  Po koncercie Orange Warsaw włączam sobie dla odświeżenia The Crystal Method i
                  Groove Armada.
                  • lachien Re: J.J. Cale - mistrz wyciszonego nastroju 30.09.09, 16:50
                    Hunter - Hunter.
                    • brazilion "The Incident" - Porcupine Tree 30.09.09, 17:15
                      Sluchalem juz 3-4 razy i jestem troche rozczarowany. Niby duzo pomyslow, duzo sie dzieje. Jest nawet 55-minutowa suita, ale...
                      Czegos tu wyraznie brak. Niestety, nie jest to godny nastepca "Fear of a Blank Planet". No wlasnie, moze po prostu brakuje Roberta Frippa (King Crimson) i Alexa Lifesona (Rush)...
                      • brazilion The Flaming Lips - "Embryonic" 14.10.09, 20:25
                        Biorę się właśnie za słuchanie najnowszego podwójnego albumu moich alternatywnych faworytów - The Flaming Lips - zatytułowanego "Embryonic".
                        Ciekawość mnie wręcz rozpiera...
                        • brazilion Alternatywa / rock progresywny z jajem :) 15.10.09, 20:01
                          ...i się nie zawiodłem.
                          Jak dla mnie - płyta roku 2009 !!! "Embryonic" jest mniej rozrywkowa, niż poprzednia ("At War with the Mystics"), ale za to stylistycznie dużo bardziej spójna. Rewelacja !!!
                          • brazilion Re: Alternatywa / rock progresywny z jajem :) 16.10.09, 06:37
                            "Embryonic" zyskuje z każdym przesłuchaniem. W pigule definicja byłaby następująca: kosmiczni muzyczni szaleńcy zapatrzeni w Pink Floyd z odcieniem The Doors (niektóre wokale) i ciągnący w stronę "grunge`u"... Wystarczy, by u miłośników Britney i Miley wywołać niestrawność, a miłośników nieszablonowej muzy - zachwycić :)
                            • brazilion "Embryonic" 18.10.09, 05:54
                              Po dziesiatym moze przesluchaniu wreszcie "dosluchalem sie" czegos, co do tej pory umykalo mojej uwadze: powiew muzyki Joy Division (dolujace fragmentami teksty, maniera wokalna i sekcja rytmiczna). Ale w koncu nic w tym dziwnego, bo przeciez ci z kolei garsciami czerpali z Ther Doors.
                              Tak, czy owak z tego wszystkiego wylania sie niepowtarzalnie szalona muzyka The Flaming Lips. Nie znacie ? To KONIECZNIE posluchajcie. Znacie ? - Tez posluchajcie...

Ja od ponad tygodnia gram ja na okraglo i nie mam jeszcze dosyc.
                              • lachien Re: "Embryonic" 03.11.09, 07:59
                                Kult - Hurra. Nowa płyta Kultu mnie jak to się mówi - powaliła. Już bez Banana w
                                składzie zespół złapał drugi oddech i nagrał na prawdę świetny materiał.
                      • redgunner Re: "The Incident" - Porcupine Tree 11.11.09, 00:29
                        brazilion rozczarowany Porkami, a mnie się podobają. Podobnie jak nowe Alice in
                        Chains oraz Creed. Miło się słucha, relaksująca muzyczka.
                        • brazilion Re: "The Incident" - Porcupine Tree 12.11.09, 06:27
                          No wlasnie - relaksujaca, a ja ich (tzn. Jeżozwierzy) kiedys uwazalem za muzykow progresywnych :(

• lachien Re: "The Incident" - Porcupine Tree 21.11.09, 18:00
                            Tomasz Stańko Quintet - Dark Eyes. Stańko plus muzycy skandynawscy. Porcja muzy,
                            którą lubię.
                            • lachien Re: "The Incident" - Porcupine Tree 30.11.09, 19:57
                              Brian Eno - Before And After Science. Co tu więcej pisać.
                              • brazilion Re: "The Incident" - Porcupine Tree 30.11.09, 20:56
                                Wiecej (i lepiej) to moze byc Brian Eno "Another Green World"... :)
                                • brazilion Babcia tez potrafi ! Plyta ponad podzialami ! 01.12.09, 15:42
                                  Wlasnie posluchalem (kilka razy) plyty pt. "Crayons", ktora po prawie 20 latach przerwy przypomniala o sobie slynna diva disco - Donna Summer. I co ? Rewelacja !!! Nadal wspanialy glos, swietne (nowoczesne, wrecz nawet modne !!!) aranzacje i naprawde dobre melodie, na dodatek skomponowane przez sama w/w 61-letnia babcie...
                                  Do tanca super, a i posluchac przyjemnie. Na dodatek, moj nastoletni syn zapytal mnie, czy moze pozyczyc i przegrac sobie pare piosenek z ptyty, tak bardzo przypadly mu do gustu !!! Muzyka ponad podzialami pokoleniowymi ! Polecam :)
                                  • redgunner Katatonia 01.12.09, 23:49
                                    Płyta Night Is the New Day.
                                    Kiedyś metal...dziś już właściwie rock z elementami progresji.
                                    Ciekawie i nadal - jak to u Katatonii - klimatycznie.
                                    • lachien Re: Katatonia 10.12.09, 18:47
                                      The Herbaliser Band - Session 1 i 2. Chillout z pomocą Easy Access Orchestra.
                                      Pozycja obowiązkowa.
                                      • lachien Re: Katatonia 02.01.10, 12:41
                                        Armia - Freak. Podstawowa pozycja dla fanów tej kapeli. Niezła płytka.
                                        • brazilion John Abercrombie "Animato" 02.01.10, 19:09
                                          Mistrz gitary jazzowej w mgławicy syntezatorowej. I nie tylko. Kosmiczne cudo.
                                          • brazilion Glasvegas 08.01.10, 16:19
                                            Na swieta dostalem CD tego szkockiego zespolu i, poniewaz nic o nim nie wiedzialem, poczatkowo jakos mnie nie ciagnelo do sluchania. A kiedy juz zaczalem sluchac, pierwsze 3-4 kawalki mnie zniechecily (brzmialy jakos byle jak...) i odlozylem plyte na polke. Wczoraj przeskoczylem pierwsza polowe krazka i od 6. kawalka muzyka zaczela mnie wciagac coraz bardziej (jest zdecydowanie spokojniejsza i bardziej nastrojowa). Mysle, ze chyba zaczelem ja lubic, choc szkocki akcent czasem mnie troche drazni :)
                                            • lachien Re: Glasvegas 31.01.10, 16:53
                                              Nie mam jakoś weny do słuchania muzy z wiadomych przyczyn ale dzisiaj po cichu
                                              posłuchałem 1349 - Revelations of the Black Flame. Odczuć nie mam również z
                                              wiadomych przyczyn.
                                              • rotarepo Re: Glasvegas 09.02.10, 18:19
                                                Mnie też tu dawno nie było .......
                                                Na dziś .....od kilku dni .......roplywam się z Joe Satriani ..
                                                nie grałam nigdy na gitarze .....ale słuchając tych dźwięków ...aż się chce
                                                ......spróbować .....
                                                • rotarepo No i dziś na tapete 09.02.10, 18:22
                                                  ma ich nowa Sade......
                                                  jakoś nie mam zbytniego zapału by ją pochłonąć ......
                                                  oby to nie prorocze przeczucie .......W krótce ......o odczuciach tuż pod
                                                  powiekami .........coś napisze.....
                                                  • lachien Re: No i dziś na tapete 20.02.10, 15:59
                                                    Nowa płyta Massive Attack - Heligoland. Piękna, mroczna i zabójcza. Jak
                                                    Mezzanine z nutką Protection. Pozycja OBOWIĄZKOWA!!!
                                                  • rotarepo Re: No i dziś na tapete 24.02.10, 12:55
                                                    No muszę ją dorwać ......
                                                  • brazilion A, niech sie U2 schowa... 01.03.10, 22:30
                                                    Slucham wlasnie znakomitej plyty szkockiej grupy Simple Minds pod tytulem "Black & White 050505" z roku 2005. I choc nie mam pojecia, to znaczaja owe cyfry w tytule, jest to znakomita muzyka, daleko lepsza od wszystkiego, co ostatnio nagrywa zespol U2 (do ktorego czesto Simple Minds sie porownuje).
                                                    Najwyrazniej, chlopcy odzyskuja rewelacyjna forme z czasow "Street Fighting Years" :)

Goraco polecam.
                                                  • rotarepo Re: A, niech sie U2 schowa... 01.03.10, 22:56
                                                    u mnie ostatnimi czasy Simple Minds , nie zmiennie gościł z REO Speedwagon,
                                                    Foreigner "Keep On Loving You ", Toto , Whitesnake i jak znajde wenę.....to
                                                    doznanie opisze.....
                                                    Wprost nie ziemskie.....
                                                    a muza ......moze ja sie urodziłam nie w tych czasach .......
                                                  • lachien Re: A, niech sie U2 schowa... 29.03.10, 11:47
                                                    Hess is More:)

www.youtube.com/watch?v=9u_YY5MOzA4
                                                  • brazilion Malcolm McLaren 21.04.10, 03:02
                                                    Dwie cudownie świeże płyty: "Waltz Darling" (polecam szczególnie kawałek "I like you in velvet") oraz "Paris" (na towarzyszącym temu albumowi singlu jedną z najbardziej erotycznych piosenek w historii śpiewa sama Catherine Denevue...). Gorąco plecam !!!
                                                  • brazilion Jon Hassell "Power Spot" (1986) 27.04.10, 20:56
                                                    Wszystkim milosnikom eksperymentalnego, ale stonowanego jazzu polecam te plyte mistrza, w tworczosci i wirtuozerii ktorego (miedzy innymi) inspracji i pomyslow do sciezki dzwiekowej do filmu "Ostatnie kuszenie Chrystusa" szukal sam Peter Gabriel.

Kto wie, czy nie lepszy nawet jest zeszloroczny krazek pt.: "Last Night the Moon Came Dropping Its Clothes in the Street" tego samego wykonawcy.

Klasa sama w sobie :)
                                                  • lachien Re: Jon Hassell "Power Spot" (1986) 07.05.10, 16:59
                                                    A wszystkim miłośnikom eksperymentalnego ale nie stonowanego jazzu polecam całą
                                                    twórczość Johna Zorna - we wszelakich konfiguracjach, nie tylko solo.
                                                  • brazilion Arcadia "So Red the Rose" (1985) 07.05.10, 18:44
                                                    Trzech muzykow z grupy Duran Duran plus goscinnie David Gilmour, Herbie Hancock, Sting oray Grace Jones nagralo swietna plyte, ktora smialo mozna by nazwac jednym z arcydziel muzyki lat 80.
                                                  • brazilion "The Dark Side of the Moon" - ...The Flaming Lips 25.05.10, 16:45
                                                    Jeśli ktoś porywa się na nagranie nowej wersji arcydzieła takiego, jak "Ciemna strona księżyca", to albo musi być szalony, albo prawie tak genialny, jak oryginalni wykonawcy. Obie etykietki pasują jak ulał do amerykańskiej formacji The Flaming Lips, która już na swoich wcześniejszych produkcjach flirtowała z dźwiękami i stylem muzycznym porównywalnym do wczesnych dokonań Pink Floyd. Z rewelacyjnym skutkiem, zwłaszcza na płytach "Embryonic" i "At War with the Mystics".
                                                    Jeśli chodzi o ich wersję "TDSOTM", warto jej posłuchać, choć najlepiej zdecydowanie brzmią spokojniejsze, bardziej nastrojowe kawałki - "The Great Gig in the Sky" i "Us and Them". Całość wypada korzystnie i choć nadal wolę oryginał, ta wariacja (dosłownie i w przenośni) na jego temat jest na tyle od niego inna i oryginalna, że sama w sobie zapewnia słuchaczowi świetne doznania z pogranicza słowno-muzycznej metafizyki :)
                                                  • lachien Re: "The Dark Side of the Moon" - ...The Flaming 18.06.10, 06:55
                                                    Ja czekam z niecierpliwością na płytkę formacji Record Club czyli: Beck,
                                                    Tortoise i Sonic Youth. Taki skład wróży dość dobrze...by nie
                                                    powiedzieć....genialnie.
                                                  • lachien Re: "The Dark Side of the Moon" - ...The Flaming 30.06.10, 06:45
                                                    Danzig i Deth Red Sabaoth:)
                                                  • bmwariat Re: "The Dark Side of the Moon" - ...The Flaming 05.07.10, 20:39
                                                    www.youtube.com/watch?v=Ez3srM5onwY&feature=related
                                                    no i wspomniana już przeze mnie muzyka z Donnie Darko
                                                    www.youtube.com/watch?v=KL0rHIBYlY0
                                                    oraz soundtrack The Shield i Supernatural
                                                  • lachien Re: "The Dark Side of the Moon" - ...The Flaming 29.07.10, 17:55
                                                    19 Wiosen - Suweniry.
    • temponick Magiczny Rok 1969 06.08.10, 17:16
      Tańcząc to cudo na prywatce w Ćmielowie, na Barbary, chyba nie
      przypuszczałaś Kochanie, że Someday We'll Be Together, i to ...forever

www.youtube.com/watch?v=HXGz8i0I2L0
      • temponick Re: Szalony Rok 1970 26.08.10, 15:26
        Właśnie przed chwilą RadioNova przypomniało tego mega popularnego
        singla, mało komu dziś znanej kapeli Badfinger

No matter what you are I will always be with you
        Doesn't matter what you do girl, ooh girl with you
        Ooh girl, you girl, want you Ooh girl, you girl, want you

www.youtube.com/watch?v=Kz4uWgdRJ6I
        Pamiętasz Kochanie? If you would give me all, as I would give it to
        you
      • temponick Re: Magiczny Rok 1969 28.08.10, 17:25
        Magiczny Donovan i nie mniej magiczne Dziecko Afrodyty jakoś się spotkały w czasie i przestrzeni (?)

-Może mają cóś wspólnego ze sobą, może nie a może to tylko memories wywołują ciarki na skórze nieodmiennie od tylu lat...

-Dopięłaś w końcu swego i zabrałaś mnie na...koniec świata
        • temponick Re: Magiczny Rok 1969 08.09.10, 17:37
          Byłaś we wszystkich kolorach tęczy jak motyl...jak kwiaty na łące

www.youtube.com/watch?v=PcYNUX0g4e8
          • lachien Re: Magiczny Rok 1969 21.09.10, 17:03
            Ścianka - Dni Wiatru.
            • brazilion "Brasil Confidential" 22.09.10, 15:11
              Jak sugeruje to moj nick, uwielbiam muzykę brazylijską, choc nie tylko.
              Wlasnie rozkoszuje sie najnowsza oferta pianisty jazzowego Jona Golda pod tytułem "Brasil Confidential". Utwory od czwartego do konca plyty rozkładają mnie na łopatki. "Carioca da Clara", "Confissao", "Singela", "Vitamin B", "Parafuso A Menos", "Janacek Suite No.4" i "Rapadura" to nadzwyczajna mieszanka słonecznego jazzu, bossanovy i muzyki klasycznej (momentami). Gdy slysze wokalize niejakiej Leah Siegel w kawałkach "Paraty" i "Parazen" - wydaje mi sie, ze zycie wcale nie jest takie zle...

Niestety, na youtube zadnego z tych utworow nie ma, ale oto probka, jak Leah potrafi spiewac:

www.youtube.com/watch?v=pRW-eziwAno&feature=related
              • brazilion Abacaxi - "Damacine" 23.09.10, 07:05
                Mieszanka subtelnego jazzu, muzyki klasycznej i syntazatorowych pejzaży... Idealna do jesiennych refleksji nad zyciem w sloncu "babiego lata"... Nigdy się nie znudzi :)
          • temponick Re: Magiczny Rok 1969 22.09.10, 17:23
            > ...motyle...i kwiaty na łące

... najbardziej lubiłaś wianki z czerwonej koniczyny

Crimson&Clover
            • temponick Re: Szalony Rok 1970 07.10.10, 17:23
              Pomaluj mój świat nadzieją, że mogę Cię ciągle kochać...

ColourMyWorld
              • lachien Re: Szalony Rok 1970 22.10.10, 07:48
                Igor Boxx - Breslau.
                Projekt muzyków zespołu Skalpel. Zamysłem było stworzenie fantazyjnej, muzycznej ścieżki dźwiękowej na temat oblężenia Festung Breslau przez Armię Czerwoną w 1945 roku. Inspiracje Kraftwerk, Gainsbourg, Lou Reed czy Steve Reich słychać od razu.
    • bmwariat Marek Biliński 27.10.10, 12:32
      Marek Biliński - Dom w Dolinie Mgieł
      Piękna muzyka.. czar lat 80-tych, podobne

www.youtube.com/watch?v=OUU0f3FWGhs
      • brazilion Re: Marek Biliński 27.10.10, 19:33
        Marek Bilinski bardzo udanie udawal polskiego Jean-Michel Jarre`a. Dwie znakomite plyty: "W ogrodzie krola switu" i "e=mc2" :)
      • buksy Re: Marek Biliński 07.11.10, 19:46
        jak już klimaty lat 80 tych to przypomnijcie sobie duet Mark i Wacek i utwór "Melodia dla Zuzi" www.youtube.com/watch?v=gbWNQvhQe8E&feature=related

Obecnie niejaki Tede wykorzystał motyw do swojego rapowania i jego "kawalek" ma 10 x wiekszą oglądalność na youtube, ciekawe ile ludzi ogladających ten teledysk wie ze to ściągnięta piękna melodia, wykorzystana dla obleśnej rymowanki najeb.... rapera ")
        www.youtube.com/watch?v=VqHUgECuvqs
        • bmwariat Re: Marek Biliński 10.11.10, 21:12
          Szanowny Pan TEDE wleciał na mnie w Reducie i szepnął magiczne słowo "sorry". Od tamtej pory moje życie nigdy nie było takie jak przedtem.
          Uśmiech to już rzadki gest na mojej twarzy...
    • temponick Magiczny Rok 1969 12.11.10, 17:25
      ...the love we had was just beyond compare...
      • lachien Re: Magiczny Rok 1969 02.12.10, 12:02
        Nowa płyta Jamiroquai - Rock Dust Light Star. Rewelacja!!
        • brazilion Stara plyta Billa Withersa "Just as I am" (1971) 02.12.10, 14:12
          A na niej takie niesmiertelne kawalki, jak "Grandma`s Hands", "Harlem" i, przede wszystkim, "Ain`t no Sunshine"... Posluchaajcie tej ostatniej w oryginale, a bedziecie wiedziec, skad Budka Suflera zapozyczyla swoj pierwszy przeboj - "Sen o dolinie" :)
          • brazilion Naoki Kenji "Tozai" 14.12.10, 20:21
            Zeby nie bylo, ze jestem starym wapniakiem i slucham tylko przedpotopowych staroci, wlasnie zapoznalem sie z trescia plyty mistrza japonskiego 'breakbeatu' - Naoki Kanji - i musze przyznac, ze mi sie podoba. Szczegolnie "Spaceship Earth", "Voil du Coeur", "Tozai", "Brisa do Mar" i "Prelude"... Elektronika z fascynujacym rytmem i aranzacjami :)
            • lachien Re: Naoki Kenji "Tozai" 02.01.11, 10:43
              Jak sporo japońskich produkcji elektronicznych:) Warto pozwiedzać ten sektor muzyki tego kraju.
              • brazilion Phil Collins - Happy 60th B-day ! 31.01.11, 15:54
                Najlepiej jego cichz, nienarzucajacy sie geniusz muzyczny mozna zauwazyc w jego mniej znanych utworach, jak te ponizej:

www.youtube.com/watch?v=Ku9_A7iulAA
                www.youtube.com/watch?v=3W-uOQ41n8U
                www.youtube.com/watch?v=01CnBGWvBpE&feature=related
                www.youtube.com/watch?v=9rmPQWXVF4Y&feature=related
                www.youtube.com/watch?v=4Aq6opIQeDg
                www.youtube.com/watch?v=NrkV2bcYFMM&feature=related
                www.youtube.com/watch?v=BwlID7ZlhUU&feature=related
                www.youtube.com/watch?v=EYRH2-dC3jg
    • Gość: Jarek Re: muzyka, która nie przemija IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.02.11, 20:10
      KLIKNIJ TU
      • brazilion Gazpacho 05.04.11, 18:35
        Właśnie "przesłuchuję" dwie ostatnie płyty norweskiej grupy Gazpacho. Jeśli ktos lubi progresywne brzmienia w stylu No Man, Porcupine Tree, Nosound (genialna grupa z Włoch) lub (późny) Marillion, może się muzyką Gazpacho zachwycić...

"Tick Tock" jest albumem poświęconym francuskiemu pisarzowi, autorowi nieśmiertelnego "Małego księcia" - Antoine'owi de Saint-Exupéry'emu, a konkretnie jego powieści "Ziemia, planeta ludzi". W książce tej autor opowiada o katastrofie swego samolotu na Saharze, o swych przeżyciach i przemyśleniach w oczekiwaniu na ratunek...

W słowa "Missa Atropos" jeszcze się zbyt dobrze nie wsłuchałem, ale muzyka czaruje i zmusza do pełnego szacunku, uważnego wysłuchania CAŁOSCI :)

Serdecznie polecam tym, którzy chcieliby oderwać się od rozczarowującej rzeczywistości i przenieść się w zupełnie inny wymiar...
        • lachien Re: Gazpacho 07.04.11, 08:30
          Znam. Spoko muza. Też polecam
          • lachien Re: Gazpacho 05.05.11, 09:46
            Flotsam and Jetsam - The Cold. Kapela legenda thrashowego świata. A sama płyta? Osobiście mi się bardzo podoba
            • brazilion SBB "Memento z banalnym tryptykiem" 11.05.11, 23:37
              Strasznie dawno tej muzyki nie sluchalem i zdazylem juz troche zapomniec, dlaczego ja tak lubilem. I lubie nadal. Zdecydowanie najlepsza polskojezyczna plyta Skrzeka & Co. (najlepsza angielskojezyczna - to z kolei "Welcome"). Toz to pod kazdym wzgledem liga swiatowa muzyki fusion, ambitna i po slowiansku melodyjna jednoczesnie. Majstersztyk !
              • lachien Re: SBB "Memento z banalnym tryptykiem" 24.05.11, 17:40
                Radiohead i ich nowa płyta The King Of Limbs. Zebrała straszne cięgi a mnie cały czas coś pociąga w tych dźwiękach. Dobra płyta
    • temponick Szalony Rok 1970 18.06.11, 14:25
      Piękny i nieodmiennie od ponad 40lat, wzruszający, tak bardzo w sumie niedoceniony 'protest song', Melanie Safka...
      • lachien Re: Szalony Rok 1970 04.07.11, 07:28
        Nowa płyta mistrza Eno oczywiście Briana:) Drums Between The Bells - nadal mistrzostwo.
        • lachien Re: Szalony Rok 1970 06.07.11, 07:01
          Miłość! Uwaga! Ratunku! Pomocy! grupy Hey:) Kapela poleciała w inne rejony niż dotychczas. Jestem na TAK.
          • lachien Re: Szalony Rok 1970 22.07.11, 08:17
            "Objawienie" tego lata i grupa Foster The People - płyta Torches.
            • lachien Re: Szalony Rok 1970 31.07.11, 15:49
              Muzyczka lekka i łatwa w odbierze ale na pewno warta przynajmniej jednego przesłuchania. Adele - 21
              • lachien Re: Szalony Rok 1970 19.08.11, 11:22
                Merzbow & Genesis P-Orridge - A Perfect Pain.

Masami Akita plus jeden z twórców tzw. "kultury industrialnej". Utrzymana w stylu noise płyta odbiega od najbardziej ekstremalnych dokonań Merzbow, ale i tak dla przeciętnego słuchacza jest trudna:)
                • lachien Re: Szalony Rok 1970 11.09.11, 16:39
                  No i nadszedł czas na nową odsłonę Red Hot Chili Peppers. Jeśli ktoś jeszcze słucha tak starej kapeli:) to płytka I'm with You jest już w sprzedaży.
                  • lachien Re: Szalony Rok 1970 30.09.11, 10:37
                    Powrót do czasów z długimi włosami, ramonsami i winkami marki WINO.

Morbid Angel: Illud Divinum Insanus
                    • lachien Re: Szalony Rok 1970 16.10.11, 14:56
                      My Dying Bride - Evinta.

Metalowy ambient
                      • lachien Re: Szalony Rok 1970 21.10.11, 14:48
                        Jako, że wczoraj zaliczyłem koncert Gus Gus polecam ich nową płytkę Arabian Horse. A tutaj utworek z tej płytki:

www.youtube.com/watch?v=M03RS2ABH90
                        • lachien Re: Szalony Rok 1970 12.11.11, 18:33
                          Jest full nowych, fajnych kapel do posłuchania. Ale, że piszę sam do siebie to pie... to:) Może wątek kiedyś odżyje. Si ja.
                          • brazilion Re: Szalony Rok 1970 07.12.11, 17:44
                            Najnowsza plyta Kate Bush "50 Words for Snow" to cos nieopisanie pieknego. Nikt inny w calym wszechswiecie nie bylby w stanie stworzyc takiej muzyki. Nie do opisania, ale do zatopienia sie w sluchaniu...
                            • lachien Re: Szalony Rok 1970 15.12.11, 10:00
                              Potwierdzam. Również Tom Waits i nowy Vladislav Delay.
                              • lachien Re: Szalony Rok 1970 18.05.12, 07:51
                                Ostatnio wbiłem się w rosyjski death i black metal....jest czego posłuchac tylko niekiedy język razi:)
                                • brazilion "Ancient Heart" 29.05.12, 03:54
                                  Przypomnialem sobie znakomita plyte Tanity Tikaram z roku 1988. Jest cos niesamowitego w piosence "Twist in My Sobriety", chociaz "Cathedral Song" to tez klasa sama w sobie...
                                  • brazilion "The Cappuccino Songs" 29.05.12, 03:56
                                    Z roku 1998. Nie tak dobra, jak jej pierwsza plyta, ale posluchalem z prawdziwa przyjemnoscia. Wyroznia sie na tle wspolczesnej sieczki popowo-rapowej...
                                    • brazilion "Lovers in the City" Tanita Tikaram (1995) 29.05.12, 23:09
                                      Znakomita rozrywka na wysokim poziomie. Niski, prawie męski głos, męskie ubranie i...bardzo kobieca, dziewczęca wręcz Tanita :)
    • Gość: Też z Dublina Van Morrison IP: *.ntlworld.ie 18.03.13, 02:14
      Out on the highways and the by-ways all alone
      I'm still searching for, searching for my home
      Up in the morning, up in the morning out on the road
      And my head is aching and my hands are cold

And I'm looking for the silver lining
      Silver lining in the clouds and I'm searching for
      And I'm searching for the philosophers stone
      ................................................................

Z okazji Dnia Św Patryka, kiedy cały świat wariuje na zielono, nie od rzeczy będzie przypomnieć sobie Van Morrisona i posłuchać jego wspaniałej muzyki. Ten gość , który urodził się prawie 70 lat temu w Belfaście, gra, śpiewa i komponuje lepiej z latami jakie mu przybywają. Jestem pod wrażeniem. 50 lat na scenie. Na YouTube znalazłem niezwykłą wersję koncertową Philosopher's stone. Osobiście wolę słuchać studyjnych nagrań. Jednak w tym przypadku, wersja koncertowa przyćmiła oryginał. Zresztą oceńcie sami.
      • Gość: Też z Dublina Re: Van Morrison IP: *.ntlworld.ie 24.03.13, 01:29
        Zwariowałem na punkcie Van the Man'a -Po latach odkrywam gościa na nowo. Do tej pory słuchałem oryginalnych nagrań studyjnych (prawie codziennie w irlandzkim radio i na angielskich stacjach) ale YouTube odsłoniło przede mną kopalnię tych samych nagrań, tyle że z koncertów. Wydłużone wersje ze wspaniałymi solówkami fortepianowo - gitarowo - saksofonowymi, które dodają dramatycznej dynamiki i budują napięcie, niczym na jazzowym jam session. Słuchając "Into The Mystic" ciarki przechodzą po plecach na te mieszankę jazzu, bluesa i 'moondance' jak ja przezywam rodzaj rocka grany przez Vana.

Zresztą porównajcie sami 'grzeczną' wersję oryginalną ze studia z nagraniem koncertowym.

• Gość: Też z Dublina Re: Van Morrison IP: *.ntlworld.ie 03.09.13, 01:44
          >Listen to the Lion< nagrany w 1969 a zamieszczony na LP "Saint Dominic's Preview" (1972) to prawdopodobnie najlepszy kawałek w całej twórczości Van Morrisona.
          • brazilion Deep Purple "Now What ?!" 12.09.13, 14:11
            Znakomity album hardrockowych weteranow i jednoczesnie hold zlozony zmarlemu niedawno koledze - Jonowi Lordowi. Polecam kazdemu, kto lubi znakomicie zagrana i nagrana muzyke, przy ktorej da sie, a nawet trzeba myslec ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka