Dodaj do ulubionych

Załamałem sie, czytając ,,lotniczy post,,!!!

22.02.06, 00:10
Opinie tam zawarte świadczą o całkowitym braku wiedzy z tematyki rozwoju miast, regionów, samorządzie itp. Momentami to nawet ignorancja. Zacznę może tak(by nie było zbyt długo).
Popatrzcie w filmach amerykańskich i zachodnioeuropejskich, tam w prawie każdej ,,większej miejscowości,, są i tu: LOKALNE lotniska, nie porty ,bo takie myslenie było w Waszych wywodach. Ja w Niemczech widziałem w miejscowości 50 tyś.. potwierdzi to pewnie też Raskarba przykładem z USA;

Jest to forma dynamizacji części wschodniej województwa,prezydenci trójmiasta zgadzają się co tego pomysłu, zgadzają się by takie lotniska, nie port, było w okolicy Ostrowca. W województwie istnieje kielecka, nie świętokrzyska, polityka wewnątrzregionalna. Stąd śmiała postawa władz trójmiast, że my teżsię chcemy liczyć Bardzo dobrze, powiem!!!!!

Celsa, Man, MESKO, wyrażają takie zapotrzebowanie, poza tym transporty medyczne, rekreacyjne itd.;

To bedzie i tu powtórżę prawdopodobnie lokalne lotnisko, anie port lotniczy, czyli raczej skromne, stosownie do miasta i podregionu.

Istnienie lotniska to, według różnych kryteriów atrakcyjności miast, plus. Takie rzeczy wpisuje się do róznych strategii. Poza tym rusza rewitalizacja;

Rośnie liczba małych samolotów (prywatnych), co w związku z rewitalizacją ma olbrzymi atut;

Te posty dowodzą rzeczy złych, mianowicie: całe nastawienie do robienia czegokolwiek jest negatywne, ironiczne itd, jak w takich warunkach przeprowadzać zmiany. Jak budowano basen, to wszyscy nie bo się nie opłaci, dziś basen stoi, stadion nie bo dbędą igrzyska a nie chleb. To pytam co!!!NastAwiajmy schyłkowe huty. Dziś miasta, to nie tylko organizowanie miejsc pracy, ale cała masa innych rzeczy. Miejsca pracy nie powstają szybko zgoda. Ale chociaż otoczenie wokół tego procesu niech powoli rusza.

Najlepiej, to siąść sobie przed komputerem w Krakowie, Warszawie i krytykować, uprzedni nie czytając o tym temacie. Rządzenie jest trudną sztuką. Z chęcią posadziłbym Was na takim poziomie, ciekawe jakby to Wam szło. Wówczas może byłyby opary absurdu, albo litości, bo pęknę ze śmiechu, amoże nawet Kosmodrom by powstał, chociaż i on dziś jest schyłkowy

Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • zurnalista Re: Załamałem sie, czytając ,,lotniczy post,,!!! 22.02.06, 08:03
      Amen. Zgadza sie w całej rozciagłosci. Nie jestem zagorzałym zwolennikiem
      Wszechmogacego, ale jednak ma wiecej sukcesów niz niewypałów. Zobaczcie jeszcze
      ZADEN projekt wsparty kaska z UE nie został cofniety z powodu uchybien w jego
      tworzeniu!!! Obawiam sie ze nowy zapewne bedzie mial problemy i padac bedzie
      stwierdzenie ze nie dostalismy wsparcia. Mielismy lata zastoju w Ost-wcu, a
      smybolem jest I etap obwodnicy-"bajerancki".Prezydent cos robi szuka koncepcji
      i moze nawet lotniska nie bedzie ale jakas wizja rozwoju jest. Dlaetgo uwazam
      ze wieczne negowanie wszystkiego to slepa droga. Trzeba wspierac incjatywy
      lokalne a nie tak jak G.O tworzyc wizje beznadzieji.Ostatni mumer to porazka z
      mojej perspektywy.
      • fiszu Ja nie odmawiam Panu Janowi aktywności. 22.02.06, 09:35
        Ale wystarczy zerknąć na program Telkonetu - dziwnym trafem ilekroć jestem w
        Ostrowcu i chcę nadrobić zaległości z wydarzeń w mieście, widzę Pana Jana
        udzielającego wywiadów. Transmisje z obrad RM, dodatek "ratuszowy" do GO, te
        ciągłe przechwałki i autoreklama Pana Jana... To drażni. Gdyby tyle energii
        poświęcał trosce o interes miasta, to nie potrzebowałby zmasowanej propagandy -
        efekty byłyby widoczne i mieszkańcy w wyborach głosowaliby na niego z
        przekonania, a nie "wybierając mniejsze zło" (bo następca nie będzie "tak
        aktywny").
    • buksy Mieszasz dwie sprawy : 22.02.06, 10:12
      pierwsza - to nowe pomysły i inwestycje w infrastruktruę, co niewątpliwie się dzieje teraz w Ostrowcu i w zasadzie to mało kto tego nie widzi i nie pochwala
      druga - bez względu na dotychczasowe sukcesy inwestycyjne, nie możesz nam odbierać trzeźwej oceny sytuacji i krytyki poczynań władzy. Dla mnie jest rzeczą oczywistą, że gadanie o lotnisku (nie mówimy o aeroklubie !)w Ostrowcu to jeden z tych nierealnych przedsięwzieć które budzą się przed wyborami. Z tej serii pomysłów miałbym jeszcze parę - bo czyż nie byłoby dobrze gdyby w Ostrowcu powstał powiedzmy...lunapark w stylu Disnylandu lub metro łaczące "trójmiasto" z Kielcami ?
      • chuchalscy Re: Mieszasz dwie sprawy : 22.02.06, 11:15
        Pomysł lotniska nie jest z gatunku "tunel do Kielc". Proszę zobaczyć w jakim
        niesamowitym tempie rozwija sie lotnictwo pasażerskie i towarowe w Polsce.
        Trzeba wskoczyć do tego pędzącego samolotu na pasie startowym. Realność pomysłu,
        mimo malkontentów, jest wielka. A i jeszcze jedno, autoreklama prezydenta nie
        jest niczym odosobnionym w Polsce. Dzieje się tak w każdym mieście. Warunek
        tylko jeden, aby faktycznie były sukcesy. Wydaje mi się, choć jestem daleko i
        tylko gościnnie w moim Ostrowcu, że sukcesy są, a więc?
      • sumbuddy kilka słów od "ignoranta" 22.02.06, 12:13
        ignorancja, brak wiedzy...fiu,fiu...pojechałeś z grubej rury. Dobrze mówi
        buksy, stwierdzając, że nie możesz odebrać nikomu prawa trzeźwej oceny sytuacji
        i prawa do krytyki poczynań władzy. Nikt nie powiedział zdecydowanego "nie" dla
        jakichkolwiek inwestycji w mieście (no, może poza kolejnymi "markietami"). A
        pomysł lotniska jest z kategorii kosmicznych. Piszesz o USA. Tam, w
        przeciwieństwie do nas ludzi stać na awionetki, a ich posiadanie uzasadnione
        jest odległościami, jakie trzeba pokonywać. Kto natomiast miałby korzystać z
        lotniska w O-cu ? Wskazujesz konkretnych inwestorów. Jest ich 4-5 ??? To mało,
        biorąc pod uwagę fakt, że lotnisko to nie tylko koszty budowy, ale później
        także wysokie koszty utrzymania. Z DRUGIEJ STRONY: inwestycja w lotnisko może
        się opłacać. Bo może ściągnąć innych inwestorów, może spowodować poprawę
        infrastruktury drogowej. Pamiętać jednak trzeba, że Kielce budują lotnisko.
        Chcą wydać na to jakieś 300 mln zł. Jak na razie podobno z budżetu dostali 3
        miliony. Resztę też pewnie będą chcieli dostać z budżetu UE. I to jest dla nas
        olbrzymia konkurencja. Ale oczywiście nie powód, by rezygnować. Dobrze,
        że "trójmiasto" coś kombinuje, że są wspólne plany.

Na koniec prośba...więcej luzu i dystansu. Trzeba nauczyć się odróżniać
        poczucie humoru od ignorancji i nieuctwa.
        Pozdrawiam !!!
        • brazylion3 Re: kilka słów od "ignoranta" 22.02.06, 13:07
          No, może słowo ignorant było trochę za mocne, za to sorry. A z poczuciem humoru, to, jeśli pisaliście lotniczy post, buło chyba tak, że ktoś zaczął w tonie żartu i dalej posypały się posty. Napisałem moze trochę mocno, ale nauczmy sie patrzeć trochę szerzej. Ico do Ostatniego wydania ,,GO,,.Rzeczywiście!Poza tym ta ankieta , która tam została przeprowadzona, prze kolejne przed wyborcze stowarzyszenie, nic nowego nie odkrywa. Klika oczywistych faktów.

Pozdrawiam
          • jur4 Re: kilka słów od "ignoranta" 22.02.06, 16:33
            pierdoły piszecie kochani,jak wiemy duża liczba mieszkańców o-ca pracuje za
            granicą Kraju.Pewnie , że pracując np. w Hucie nie jest wam potrzebne
            lotnisko/chyba że na Stodolnej -mam na myśli Izbę Wytrzeźień/.Czy nie było by
            lux wsiąść w o-cu i wylądować we Włoszech , Anglii a nie bujać się busem , czy
            autobusem 3-5 dni?
            • sumbuddy Re: kilka słów od "ignoranta" 23.02.06, 11:10
              zdemaskowałeś nas...wszyscy pracujemy w hucie i mówimy stanowcze "nie" dla
              lotniska...;)
    • dinowar BRAWO BRAZYLION3! 23.02.06, 12:49
      Logiczny i sprawiedliwy wywód! Przecież to ma być lokalne lotnisko, a więc w
      jakimś celu i na jakieś możliwości. Szostak, czy się go lubi czy nie, robi -
      podkreslam - robi najwięcej z dotychczasowych włodarzy miasta! Zostawi po
      sobie, władza nie jest wieczna, MUROWANY OSTROWIEC! Choć jest jeszcze kilka
      rzeczy do zrobienia - przecież nie postawi nowej fabryki - jak choćby
      dokończenie Zagłoby z wiaduktem w kier. Opatowa, kolejny blok komunalny
      (prawdopodobnie u zbiegu Kilińskiego i alei 3 Maja), hala widowiskowo-sportowa
      na KSZO czy wymiana taboru MPK. Oprócz już rozpoczętych inwestycji, te i pewnie
      kolejne, jak rewitalizacja Śródmieścia, wyjdą miastu i jego mieszkańcom tylko
      na korzyść. Tym bardziej, że część kasiorki na te kwestir będzie z UE.
      A GO i WŚ nie warto czytać. Tak moga pisać tylko zazdrośni nieudacznicy!
    • zurnalista Re: Załamałem sie, czytając ,,lotniczy post,,!!! 23.02.06, 13:28
      BRAWO!!!
      Oto najbardziej znana firma projektujaca lotniska: polconsult.pl/?pg=06
      • brazylion3 Inny punkt widzenia 23.02.06, 13:55

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=37070022&a=37070022
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka