03.04.06, 14:58
Dziś pierwszy raz miałem okazję przejechać się tym cudem.Cichutko, elegancko,
przyjemnie,wygodnie,po prostu same zalety.jedzie sie,jak niskopodłogowymi
tramwajami w krakowie, co jeżdżą jako 6 i 24.Przydałby sie drugi,żeby
pomykały do sandomierza, a nawet rozwadowa.Tylko te tory-jeszcze bardziej niz
w masywnym pociągu czuć, jakie krzywe.Mają przebudowywać trasę, żeby mogły
jeździć expresy,a może i IC,juz nie pamiętam, ale z tego co wiem mają
zaczynać od Rzeszowa,więc zanim dojda do nas...
Obserwuj wątek
    • dizzy81 Re: Szynobus 03.04.06, 15:00
      Małe sprostowanie:

W Krakowie nie jeżdżą już 6 i 24 !
      • pathos_phobos Re: Szynobus 03.04.06, 15:07
        Ostatni raz byłem w maju 2005
        • dizzy81 Re: Szynobus 03.04.06, 15:11
          Nie mialem okazji jechać szynobusem, ale chętnie bym to zrobił! Najlepszy pociąg jakim jechałem jest do tej pory kibel, czyli EN57, choć teraz PKP modernizuje stare jednostki! Koszt remontu takiego pociągu wynosi około 1 mln zł, zakup nowego to wydatek rzęcu 12 mln! Nie wiem ile kosztuje szynobus!

Jesli kogos interesuje jak wygląda odnowiony EN57 to zapraszam do obejrzenia zdjęc:

infobus.com.pl/text.php?id=6046
          • pathos_phobos Re: Szynobus 03.04.06, 15:24
            tez takim jechałem,ale komfortu jazdy nie da sie porównać.No i
            bezpieczeństwa.To zamknięta powierzchnia,nie można czegos ukraść i zwiać,poza
            tym jest monitoring-na prawdę-widziałem monitor w kabinie maszynisty.Na necie
            znalazłem cene za 1 szynobus 1,2 do 4,5 mln, a i utrzymanie jest tańsze,oprócz
            tego pobiera mniej energii z trakcji niz standardowy pociąg.
            • dizzy81 Re: Szynobus 03.04.06, 15:30
              No ale z tego co wiem nie wszędzie może jeżdzić ze względu na niezgodności techniczne w sieci trakcyjnej - ale nie chce wnikać w szczególy -0 był u nas taki przypadek! Poza tym taka anegdota własnie odnosnie szynobusów!

Do Krakowa mial przyjechać taki wlasnie nowy szynobus już po testach no i jakoś przed wjazdem na Dworzec Głwony, gdzie miala być wielka feta, spalił mu sie gdzieś jakiś bezpiecznik a nikt nie wziął zapasu z Bydgoszczy! No i nie dał rady sam jechać! Musiała go pociągnąć spalinówka! Było troche wstydu!

Poza tym troche mnie śmieszą te wielkie uroczystości związane z oddawaniem nie tylko szynobusów do eksploatacji! Władze lokalne, prasa itd! Vzasami to wygląda tak jakby metro oddawali do użytku a kaliber wydarzenia nieporównywalny! no ale żyjemy w Polsce gdzie takie wydarzenia są na miarę...ech, brakło słowa
              • pathos_phobos Re: Szynobus 03.04.06, 15:31
                Ale nasz szynobus zasilany jest właśnie z trakcji,tak samo,jak ten skarżysko-TK
                • dizzy81 Re: Szynobus 03.04.06, 15:34
                  A tu wątek o problemach z trakcją:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=421&w=32148490
                  • pathos_phobos Re: Szynobus 03.04.06, 15:36
                    czytałem.Przez pewien czas ich nie było,widocznie teraz poprawili i jest juz ok.
    • pathos_phobos Re: Szynobus 03.04.06, 15:37
      zajrzałem na stronę krakowskiego mpk.Czyli zmiany dotyczyły tylko Kurdwanowa?Bo
      ja już się bałem,że całkiem pozmieniali i bedę miał problem w maju
      • dizzy81 Re: Szynobus 03.04.06, 15:43
        Po prostu Qrdwanów dostał nowe linie czy jakoś tak!A Kraków podpisał umowe o dostawę nowych 24 Bombardierów!
        • pathos_phobos Re: Szynobus 03.04.06, 15:45
          Widzę,ze spotkałem drugiego fascynata komunikacji :-D
          Bardzo lubię ten model.
          • dizzy81 Re: Szynobus 03.04.06, 15:50
            Bardzo dobra stronka! Polecam galerie PKS Ostrowiec:)

transport.wroc.biz/
            • pathos_phobos Re: Szynobus 03.04.06, 15:55
              Chyba wszystkimi z tych zdjęć jechałem.8 lat do Lublina i z powrotem prawie co
              tydzień ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka