Dodaj do ulubionych

browar ostrowiecki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 23:14
na stronie galeria ostrowiec dostrzeglem post odnośnie browaru made in ostrowiec. z tego co sam sie zdolalem zorientowac (pomocą służyli ludzie starej daty) produkty z tegoż właśnie browaru były wątpliwej jakości.
z racji tego iż odpowiedz ta koliduje z mym lokalnym patriotyzmem oraz często z natury jestem nieufny, pragnę zadać pytanie szerszemu audytorium - czy to piwo od saskich bylo smakowite???
Obserwuj wątek
    • temp_nick Re: browar ostrowiecki 06.01.07, 23:46
      Przed wojna piwa od saskich nie piłem, wiec nie odpowiem-

Ale pamietam smak jasnego, z beczki, z poczatkow powiedzmy lat 60'tych

Nie byłem pełnoletni, ale dziadek, ktory był w dobrym humorze, pewnego pieknego
      letniego dzionka, 'poczestował' mnie kuflem piwa made in ostrowiec. Było to
      gdzies miedzy Rynkiem a browarem na Siennienskiej ulicy, gdzie dokładnie juz
      nie pamietam. Trudno mi na to pytanie jednoznacznie odpowiedziec, bo to było
      duzo wczesniej, zanim zaczałem w ogole pic piwo. Zona mi własnie podpowiada, ze
      była to wyjatkowa lura, ale skad ona moze wiedziec, skoro jest jeszcze młodsza
      i chyba nigdy go nie probowała

-Ale masz racje, taka była ogolnie opinia o naszym ostrowieckim jasnym (?)
      • Gość: eol why IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 23:54
        gdybym był uparty mógłbym napisać -nie przyjmuje do wiadomości, w myśl sentencji "nie pozwól aby prawda dotarła do Ciebie". ale z racji tego iż jestem człek oświecony może nie do tego stopnia jak W.W. napisze jedynie - A TO CI SZKODA
        • chuchalscy Re: why 07.01.07, 00:17
          Jeszcze w latach 50-tych i 60-tych ubiegłego wieku było dobre. W 70-tych już nie
          nadawało się do picia.
          • brazilion Re: why 07.01.07, 06:05
            Powiem tyle, ze do nazbyt dobrych, odkad ja pamietam, nie nalezalo, ale po
            pierwsze - na bezrybiu i rak ryba, a po wtore - bylo, jakie bylo, ale swojskie,
            wlasne.
        • temp_nick Re: why 07.01.07, 08:37
          A no szkoda, bo gdyby dzis browar istniał, moznaby 'reaktywowac' przedwojenne
          standardy warzenia piwa- Ale konsekwencja z jaka komuchy niszczyli
          albo 'poprawiali' wszystko wokół była porazająca

Wcale sie nie dziwie spadkobiercom Saskich, ze domagają sie zwrotu majatku,
          ktory uległ kompletnej dewastacji w ciagu ostatnich 30 lat

-Chcą uratowac po prostu co tylko sie da- bo było to od zarania miejsce pracy
          dla lokalnej społecznosci

A przy okazji 'dokopac' bezmózgowym spadkobiercom tych którzy bezposrednio do
          tego doprowadzili

...żadnego sentymentu dla tych ostatnich
    • buksy Re: browar ostrowiecki 07.01.07, 09:07
      z tą jakością to jak w Krakowie z piwem Barbakan wiele lat temu : jak "rzucili" do sklepów to nazywali to "Barbol" z racji swej jakości, jak nie bylo go tygodniami w sklepach to zaczynano tęsknić za "Barbusiem"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka