Dodaj do ulubionych

Wątek kulinarny

19.01.07, 10:32
Jako maniak stania przy kuchni proponuję umieszczać tutaj jakieś swoje tajemne
przepisy na różnorakie jady. Niech mój będzie pierwszy:

Jest to przepis na karmel/toffi domowej roboty. Rewelacja.
Tsza jeno kupić puszkę mleka skondensowanego słodzonego i wrzucić do
dosłowinie leciuteńko pypkającego wrzątku na 2 godziny. Potem schłodzić i żreć
mordą:)
Smacznego.
Obserwuj wątek
    • lachien Re: Wątek kulinarny 19.01.07, 10:37
      W sumie można rozpisać konkurs, wyłonić głosowaniem komisję i ustalic nagrody
      dla najfajniejszego przepisu.

      P.S. I proszę nie pytać, za pomocą jakiego głosowania wybrać metodę głosowania.
      • aisablri Re: Wątek kulinarny 19.01.07, 12:06
        proponuję system liczenia d'Hondta. Albo Saint+Lague. Ale szczególów obu nie pamiętam już.
        • Gość: d81 Re: W?tek kulinarny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 12:09
          A powinnaś pamiętać, nie przykładasz się!
      • Gość: wojtek_68 może lepiej zrobić imprezę plenerową ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 12:38
        i na niej każdy zaprezentuje swoje danie do oceny degustatorów.
        Jak tylko się ociepli, to byłoby możliwe coś takiego.

        A jak nie, to szybki gonkurs na danie z grila.
        Można coś przygotowac i po namaszczeniu wonnościami w domu zabrać na grila.
        • lachien Re: może lepiej zrobić imprezę plenerową ... 22.01.07, 09:03
          Byle nie kadzidłem i mirrą.
      • ewam_1977 Re: Wątek kulinarny 23.01.07, 11:54
        No i po raz kolejny pokuszę się
        o stwierdzenie mężczyźni maja talent do gotowania co nie znaczy ze my kobiety
        tego nie potrafimy :)
        nie ma to jak na głodzie wejść na wątek kulinarny :/
        • skladak1968 Re: Wątek kulinarny 23.01.07, 11:58
          Z Ziemiańskiej jeszcze nie byli? ;)
    • skladak1968 Smalcowa pasta mięsno-kiełbasiana w 13 punktach :) 19.01.07, 10:38
      Składniki:

      1kg błonki vel sadła
      1kg słoniny
      0,5 kg boczku (najlepiej gotowany)
      0,75 dkg kiełbasy (najlepiej jakaś aromatyczna średnio ususzona)
      4 średnie cebule
      1 główka czosnku
      1 duże jabłko
      sól, pieprz, zioła (jakie kto lubi - ja daję majeranek, oregano, prowansalskie)
      piwo - ilość dowolna

      Przygotowanie

      1. Błonkę i słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa (jak najmniejsze dziurki
      ;)) i wrzucić do gara niech się topi,
      2. Wypić piwa (ile kto chce)
      3. Kiełbasę toże w maszynkę, ale na grubych dziurach,
      3. Cebula w kostkę drobną i zezłocić na patelni (np. na kawałku słoninki),
      4. Do zezłoconej cebulki dodać pokrojony w kosteczkę boczuś i smażyć na patelni
      przez 4 zdrowaśki (ale krótkie),
      5. wypić piwa (ile kto chce),
      6. Gdy słonina i błonka mają konsystencję prawie płynną dodać: zawartość patelni
      i kiełbaskę zmieloną,
      7. Potem zetrzeć jabłko na tarce (ja preferuje najdrobniejsze oczka) uważając po
      piwie na paluszki ;),
      8. Dodać przyprawy,
      9. Kończymy prawie więc można troszkę piwka ;)
      10. Dodajemy czosnek i jabłuszko,
      11.Mieszamy, mieszamy, mieszamy,
      12. Przelewamy w słoiki, zakręcamy mocno i .... odwracamy "kołami do góry"
      13. Wypijamy resztę piwa i .... idziemy spać :D

      Rano wstajemy i .... gotowe!
      Smacznego
      • lachien Re: Smalcowa pasta mięsno-kiełbasiana w 13 punkta 19.01.07, 10:39
        Mówisz o takim smarowidle ala smalczyk?
        • skladak1968 Re: Smalcowa pasta mięsno-kiełbasiana w 13 punkta 19.01.07, 10:40
          Tak jest :)
        • lachien Re: Smalcowa pasta mięsno-kiełbasiana w 13 punkta 19.01.07, 10:40
          Punk 2 mi się najbardzie podoba:)
      • wojtek_68 Re: Smalcowa pasta mięsno-kiełbasiana w 13 punkta 19.01.07, 10:43
        widzę, że podobnie sobie dogadzamy.
        ja jednak wytapiam słoninę zamiast błonki.

        reszta bardzo podobnie.
        I najważniejsze! Traktować jak smakołyk - suplement diety - a nie jako podstawową formę wyżywienia.
        W przeciwnym razie serducho nie wytrzyma takiego obtłuszczenia ;)
        • lachien Re: Smalcowa pasta mięsno-kiełbasiana w 13 punkta 19.01.07, 10:46
          Dokładnie. Mi całe szczęście otyłość nie grozi, więc napewno spreparuję ów
          delikates.:)
          • lachien Re: Smalcowa pasta mięsno-kiełbasiana w 13 punkta 19.01.07, 10:47
            I cos mi się widzi, że ilość wpisów niedługo pobije moją muzykę. A NA TO SIE NIE
            ZGADZAM:)
      • Gość: d81 Re: Smalcowa pasta mi?sno-kie?basiana w 13 punkta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:47
        Podobno zamiłowanie do tłustego jedzenia przychodzi z wiekiem, albo po pobycie w Szwecji, prawda to?

        No i co skladak, tak w pokoju swoim to jedzonko robisz?
        • skladak1968 Re: Smalcowa pasta mi?sno-kie?basiana w 13 punkta 19.01.07, 10:50
          Tak! Mam laptoka z wbudowaną maszynką do mięsa i kuchenką dwupalnikową :P
        • lachien Re: Smalcowa pasta mi?sno-kie?basiana w 13 punkta 19.01.07, 10:51
          Byłem tamoj i po powrocie żarłem ser jak opętany. Więc chyba pic.
    • wojtek_68 sałatka z jaj przepiórczych... 19.01.07, 10:49
      od lat moim ulubionym dodatkiem do wędlin jest sałatka wg przepisu jak poniżej:
      1. paletka lub dwie jaj przepórczych (kilkanaście sztuk)
      2. 2 sztuki średniodojrzałego mango (nie może być twarde)
      3. majonez kielecki (żaden inny) zmieszany z jogurtem naturalnym.
      4. zależnie od upodobań drobno posiekana cebulka dymka lub szczypiorek w sezonie

      mango kroimy w niewielkie kostki, spryskujemy sokiem z cytryny,
      jajeczka kroimy na połówki, dodajemy cebulkę lub szczypiorek i ubieramy majonezem z jogurtem.
      odstawiamy do lodówki na pół godzinki (aby wystygły jajeczka)
      i do dzieła...

      W innym wariancie stosuję zamiast mango avocado, wówczas jest mniej słodka i bardziej wykwintna. Polecam obie wersje.
      • skladak1968 Re: sałatka z jaj przepiórczych... 19.01.07, 10:51
        OOO!!! To mi się podoba :)

        btw. w tym wątku coś Pań nie widzę ;)
    • monika.dk Re: Wątek kulinarny 19.01.07, 10:52
      brawo Lachien!
      wątek kulinarny jest jak najbardziej na miejscu, też będe dorzucać :)
      • skladak1968 Re: Wątek kulinarny 19.01.07, 10:53
        Proponuję ważenie. Dziś po powstaniu wątku i następne po np. 500 re ;) :D
      • w.kielanowska Re: Wątek kulinarny 19.01.07, 10:54
        Może zacznę wreszcie gotować....
        • Gość: wojtek_68 W moim domu Ja jestem Szefem Kuchni ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:59
          Szefowa ma z tym spokój.
          Gotowanie mnie odpręża. Marzy mi się kiedyś własna knajpka, gdzie mógłbym raz na jakiś czas zaprosić znajomych i coś im ugotować.
          Mogłaby być na hiszpańskim wybrzeżu.
          • monika.dk Re: W moim domu Ja jestem Szefem Kuchni ... 19.01.07, 11:07
            oooooo! Hiszpania :)
            to ja się połączę na próbowanie potraw :) no i może coś pomogę w kuchni :)
            • Gość: wojtek_68 knajpka w Hiszpanii ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 12:34
              taaaak. byłoby miło...

              Oglądam często na Discovery Travel $ Living serię Wielkie projekty za granicą
              i często brytyjczycy budują domy w Hiszpanii ze względu na super relację wartości nabywczej funta do cen gruntów w Hiszpanii.
              Często budując dom uwzględniają pokoje dla turystów lub małe lokale gastronomiczne.
              też bym tak chciał...
        • monika.dk Chleb 19.01.07, 11:04
          5 dkg drożdży
          2 szkl mąki pszennej
          1/2 otrębów żytnio-pszennych (kupuję zboże i mielę przez maszynkę)
          2 łyżki oleju
          1 łyżeczka soli
          ciepła woda

          zrobić zaczyn z drożdży zostawić do wyrośnięcia, po podwojeniu ilości dodać
          mąkę olej, sól i wyrabiać ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki i od
          miski :)
          włożyć do długiej foremki i zostawić do wyrośnięcia
          piec ok. 30-45 min. w 150 st. z termoobiegiem, jesli nie ma to 180 st.
          kiedyś Was częstowałam wirtualnie tym chlebkiem :)))
          smacznego!
          • skladak1968 Re: Chleb 19.01.07, 12:51
            Właśnie mam dziś TAKI. Upieczony przez moją Pierwszą Żonę :) Pycha :) Znaczy
            chlebek! ;)
    • buksy pizza domowa 19.01.07, 11:09
      mistrzostwo mojej żony :

      Ciasto:
      Mąka pszenna 0,5 kg
      Drożdże 0,5 paczki (świeże : sprawdź datę)
      Mleko ¼ szklanki
      Woda„pod ręką”
      Sól ½ łyżeczki
      Cukier 1 łyżeczka
      Olej 1/5 szklanki
      Dodatki:
      Mielonka turystyczna lub tyrolska 30 dkg
      Cebula 2 średnie cebule
      Koncentrat pomidorowy 1 najtańszy słoiczek
      Ser żółty tłusty 30 dkg
      Przyprawy – do pizzy lub
      oregano, bazylia pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
      Sposób przyrządzania:
      Zaczyn : do szklanki wlej lekko ciepłe (nie gorące !) mleko, dodaj cukier, zamieszaj. Wrzuć drożdże w drobnych kawałkach, zamieszaj wszystko i odstaw w ciepłe miejsce (w lecie po prostu na stole, w zimie jak masz zimno w kuchni to np. koło grzejnika) najlepiej w misce, w której później będziesz wyrabiał ciasto. Czekaj ok. 10-15 minut aż zaczyn wyrośnie – powinien wylecieć ze szklanki.
      Przygotowanie dodatków : w czasie oczekiwania na zaczyn powinieneś :
      Pokroić mielonkę w plastry (chyba że zrobili to już w sklepie...), pokroić cebulę
      w półokręgi raczej cienko, zetrzeć na najgrubszym „oczku” tarki ser żółty oraz przygotować :
      Sos pomidorowy : Całą zawartość słoiczka koncentratu wlać do szklanki, dodać przyprawy (jeżeli mieszankę to ok. 2 łyżeczki) , wcisnąć 2 ząbki świeżego czosnku – wszystko zamieszać i odstawić.
      Ciasto : Wsyp do miski mąkę, wlej zaczyn dodaj sól i wyrabiaj ręką (prawą lub lewą) aż ciasto osiągnie konsystencję puszystą, odrywającą się od ręki, co może trwać ok. 10 minut.
      w przypadku zbyt wolnej konsystencji dosyp trochę mąki (duża łyżka) lub dolej wody (1/5 szklanki). Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję w kształcie kulistym, pozostaw w misce do wyrośnięcia (ciepłe miejsce – w lecie nie ma problemu). Ciasto powinno zwiększyć swą objętość 3-5 razy co zajmuje zwykle ok. 20 minut.
      Piekarnik : Po wyrobieniu ciasta nastaw piekarnik na temp. 175oC i przed włożeniem pizzy włącz funkcję termoobiegu (jeżeli masz, jeżeli nie masz, nie włączaj żadnej innej funkcji).
      Przygotowanie pizzy:
      Na standardowej blasze piekarnika (zwykle na wyposażeniu kuchenki) rozlej olej równomiernie na całej powierzchni. Ciasto wyjmij z miski (dobrze mieć wtedy ręce
      w oleju) i rozciągnij je równomiernie na powierzchni blachy piekarnika. Pierwszą warstwę stanowi sos pomidorowy, drugą mielonka (na całej powierzchni), trzecia warstwa to cebula (ilość według uznania) i czwartą warstwę, w tej wersji ostatnią, stanowi rozsypany ser, pokrywający całą powierzchnię pizzy.
      Jeżeli dotarłeś do tego momentu to umyj ręce, włóż pizzę do piekarnika
      (nie oparz się !) i czekaj ok. 15-20 minut ...
      Podawanie pizzy: Gdy wyjmiesz pizzę powinna być z rozpuszczonym serem, niezagrubym cieście oraz mocnym pomidorowym smaku (sos!). W takim wydaniu keczup jako dodatek jest zbędny.
      • lachien Re: pizza domowa 19.01.07, 11:15
        Na pizzy konserwa? Dobra wyłazi? Kocham konserwę, ale w żeliwnym garze pichconą
        nad ogniskiem.
        • lachien Re: pizza domowa 19.01.07, 11:18
          Biwakowy przepis na pstrąga.

          Kupic wiadro piwa i iść. Kiedy się dotrze, puścić muzykę, złowić rybę i
          ukatrupić. Oddać komuś innemu do wypatroszenia. Po sprawdzeniu dokładności
          zleconej pracy rozpalic ogień, wrzucić nań połowę kostki masła, a drugą połowę
          włożyc rybie w otwór chłonny. Smażyć.
          Napisane głupio ale smakuje jak niebo.
          • w.kielanowska Re: pizza domowa 19.01.07, 11:31
            Wiadomo rybe katrupimy przez topienie....
            • lachien Re: pizza domowa 19.01.07, 11:32
              Hehh.
        • buksy Re: pizza domowa 19.01.07, 11:34
          mielonka turystyczna/tyrolska to nie konserwa !
          • lachien Re: pizza domowa 19.01.07, 11:37
            Jakże to:) A co to jest?
            • gedaro1 Re: pizza domowa 19.01.07, 11:54
              Bierzemy garnuszek 0,5l napełniamy wodą z kranu tak do połowy stawiamy na płonącym palniku na około 6-7min., kiedy pokażą się bąbelki oznacza to, że woda ma temperaturę 100 stopni. Teraz już tylko wystarczy wziąśc kubek wrzucić torebkę herbaty napełnić wodą i gotowe. Do smaku można dodać cukier.
            • buksy Re: pizza domowa 19.01.07, 12:01
              mielonka turystyczna wyglada mniej wiecej tak (choć ta w Ostrowcu ma mniej galaretki) :www.bartek.pl/bartek.php?comp=ZM&lang=PL&page=produkt&product=503240
      • korek70 Re: pizza domowa 22.01.07, 12:57
        niedziela była pizzowa ! dawno już szukałem przepisu na dobre ciasto . to jest
        super ! trochę przestraszyłem się dalszej części i zrobiłem tradycyjnie . tzn
        podsmażona wędlinka , cebulka i pieczarki . ale na spodzie posmarownym sosem
        pomidorowym wg. przepisu . palce lizać ! przepis sobie zachowałem na zaś tzn na
        jutro ! miłego dnia !
    • monika.dk Re: do kajmaku 19.01.07, 12:44
      bo to jest dokładnie kajmak :)
      można dodać ubite do białości masło, a włąściwie odwrotnie mleko do masła i
      posmarować wafle .. pyszności :)
    • Gość: wojtek_68 schab pieczony faszerowany... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 12:47
      Niespełna dwa tygodnie temu robiłem schab pieczony faszerowany jajami przepiórczymi, pieczarkami, serem zółtym i papryczką ostrą.
      Na wierzchu pocięty w krateczkę i polany miksturą z octu balsamicznego, oliwy, cebulki drobno krojonej + paczka zupy cebulowej + rozpuszczony miód.
      Idealna chrupiąca powierzchnia.
      Palce lizać...
      • monika.dk Re: schab pieczony faszerowany... 19.01.07, 13:00
        zupa cebulowa?
        znaczy bezpośrednio z torebki rozumiem, jako wypełniacz sosu?
        a w rękawie pieczony czy bez?
        • Gość: wojtek_68 Re: schab pieczony faszerowany... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 15:37
          oczywiście zupa w proszku rozpuszczona w pozostałych składnikach i faktycznie pieczony w rękawie 20 min 222 st.C i ok 1,5godz w 175 st.C.
    • monika.dk Ja się tak nie bawię ! 19.01.07, 13:00
      przez ten wątek, nie mogę się skupić na pracy ..
    • kszo.pany Re: Wątek kulinarny 19.01.07, 16:09
      Makaron

      Wziąć pół funta mąki pszennej, zagnieść czterema jajami, gdyż tyle jaj przyjmie
      w siebie funt mąki. Tak zagniecione jak najtwardziej ciasto rozwałkować o ile
      się da najcieniej, przy wałkowaniu strzegąc się przesypywania maki.
      Rozwałkowane ciasto zostawić na pół godziny,
      aby przeschło na stolnicy, potem zwinąć w wałeczek i jak najcieniej krajać.
      Pokrajane roztrząsnąć po całej stolnicy, niech przeschnie. Na kwadrans przed
      wydaniem obiadu zagotować wodę, wrzucić makaron, gdy spłynie na wierzch, to
      ugotowany, wtedy należy wylać na durszlak, poczym odcedzony makaron W
      odpowiedzi makaron włożyć w wazę i rozebrać rosołem. Smaczniejszy gotowany na
      rosole, ale rosół nie będzie tak czysty.

      To przepis Lucyny Ćwierciakiewiczówny, owa dama przepisy na potrawy z kapusty
      zaczynał od słów: "wziąć pieć dorodnych dziewuch do ubijania kapusty", a na
      przyjazd niezapowiedzianych gości radziła danie z niczego: " z ochłapów szynki
      (8-10 funtów), uwielbiałem ją czytać. W poniedziałek dodam tu mój przepis na
      śledzie na słodko w rodzynkach, został on na komputerze w pracy, odnalazłem go
      niedawno przy porzadkowaniu dysku.
    • brazilion Pytanie o przepis 19.01.07, 17:14
      Macie moze przepis na kapuste z grochem, tudziez barszczyk wigilijny z kapusty
      z grzybami i kasza gryczana ?
      • w.kielanowska Re: Pytanie o przepis 19.01.07, 17:43
        Barszcz wigilijny wg. mojej mamy....
        Grzyby suszone namoczyć,po namoczeniu odsączyć, pokroić w paski ,zalać nową wodą
        i dodać pokrojoną kapustę kiszoną(trochę) gotować(dosyć długo-co by grzyby były
        miękkie),wlać żurek lub barszcz biały(taki z butelki na zakwasie)i wsypać
        trochę kaszy gryczanej...Gotować aż kasza będzie miękka...Zrobić zasmażkę z mąki
        i oleju, i na koniec zagęścić nią trochę barszcz,doprawić do smaku solą i
        pieprzem.....
        • w.kielanowska Re: Pytanie o przepis 19.01.07, 17:45
          No trochę pomyliłam ...Kaszę wsypać przed wlaniem żurku....
          • skladak1968 Re: Pytanie o przepis 19.01.07, 17:48
            Wiola spoko i tak bardzo smaczne było :)
          • lachien Re: Pytanie o przepis 19.01.07, 17:49
            Będziecie mi ślinę zbierać z podłogi.
      • w.kielanowska Re: Pytanie o przepis 19.01.07, 18:01
        Kapusta z grochem....Też wg mojej mamy...
        Groch opłukać ,moczyć w wodzie(całą noc).Na drugi dzień groch ugotować w tej
        samej wodzie,do miękkości.W drugim garnku ugotować kapustę kiszoną(pokrojoną
        dość drobno),gdy jest zbyt kwaśna należy odlać wodę i zalać nową ...Po
        ugotowaniu kapusty połączyć ją z grochem,doprawić przyprawami...Na patelni
        podsmażyć boczek i cebulkę ,polać kapuchę z grochem i jeść....
        • brazilion Wiola, dzieki 20.01.07, 16:57
          Nie wiem, kiedy bede mogl je wyprobowac (nie zawsze mam czas na bardziej
          wyszukane potrawy wlasnej produkcji), ale moze podczas ferii zimowych (pracuje,
          miedzy innymi, w szkole), kto wie ?

    • monika.dk Gofry 19.01.07, 20:18
      na ok. 10 sztuk
      2 szkl. mąki
      ok. 1,5 szkl. wody (są bardziej chrupiące niż jak się doda mleka)
      5-6 łyżek cukru pudru
      1 cukier waniliowy
      szczypta soli
      10 dkg masła lub margaryny rozpuścić(lepiej masła)
      2 jajka
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      ubić jajka, dodać mąke, cukier, proszek i wystudzone masło, dodawać wodę tak aby
      uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego, smażyć i już...
      z bitą śmietaną, cukrem, dżemem, jak kto woli
      smaczuśnego !
      • Gość: wojtek_68 Re: Gofry chrupiące IP: 87.204.126.* 20.01.07, 15:26
        znacznie lepszym rozwiązaniem na chrupiące, kruche gofry jest robienie ciasta na zsiadłym mleku.
        Niestety aby mleko się zsiadło trzeba własnymi kanałami ze wsi załatwiać świeże, bo wiadomo, że wszelkie UHT są poza użyciem.
        Metoda sprawdzona i polecam.
        • skladak1968 Re: Gofry chrupiące 20.01.07, 18:22
          Mleko zsiadłe można prosto zrobić :) Mleko w torebce + szklanka kefiru.
          Sprawdzone. Działa. :)
    • ania7718 Re: Wątek kulinarny 19.01.07, 20:29
      Przepis na biszkopt z 8 jaj.
      Krem:
      -1 litra mleka
      -2 paczki miętówek
      -6łyzek mąki ziemniaczanej
      - 2 łyzki mąlki pszennej
      -8łyzek cukru pudru
      -1 1\2 kostki masła
      Poncz:
      -1 torebka herbaty mietowej.
      Upiec biszkopt z 8 jaj.
      Mąki rozpuścić w szklance mleka. Reszte mleka zagotować rozpuszczajac w nim
      mietówki. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po wystygnięciu
      budyniu dodawać po łyżce.
      Biszkopt przekroić na 3 części , przełozyć masą . Naponczować środkowy biszkopt
      herbatą miętową.

      Ciasto trochę dziwne ale dobre.
    • aisablri Re: Wątek kulinarny 20.01.07, 21:01
      PRAWDZIWA kawa latte
      najpierw robi się kawę, jaka komu pasuje. Następnie bierzemy zimne mleko (nie wiem czy cieple nie byloby lepsze, nie próbowalam) lejemy najlepiej do wysokiej, przezroczystej szlkanki (kufel do piwa też jest ok:)) i ubijamy mleko- tu pojawia się trudność, ponieważ trzeba mieć specjalny przyrząd ubijający (w IKEI mżna taki nabyć za chyba 6 zl). Po paru chwilach ostrożnie należy wlać kawę do mleka, robią się 3 warstwy- u góry piana, kawa i mleko u dolu. Zawsze mi szkoda wypijać to, bo psuje się efekt wizualny:)
      • buksy Re: Wątek kulinarny 21.01.07, 08:59
        mleko tylko ciepłe
        • lachien Pesto 22.01.07, 09:02
          Jeśli ktoś lubi włoską kuchnię, to powinno podejść smakowo. Oprócz DOBREGO
          makaronu - najlepiej kokardek - pesto robi się tak.
          Proporcje na oko.
          Czarne oliwki mieli się, doliwa sie oliwy z oliwek tyle, ile chce się mieć
          objętościowo pesto, i dodaje bazylii, najlepiej paczkę suszonej. Mixóje się ten
          twór razem przez chwilę i już. Potrawa o specyficznym smaku, za pierwszym
          kąsaniem może wydać się dziwna, lecz naprawdę jest fantastiko. Tsza jeno
          łorganizm przyzwyczajony do biołego barszczu, kiełbasy i sztuki mięsa
          przyzwyczaić do inszego doznania smakowo-wzrokowego.
          • lachien Swojskie jadło 22.01.07, 09:15
            Naocznie zlokalizować dobrze wagową sztukę. Śledzić i zapisać w kajecie adres,
            gdzie mości sobie. Szybkim krokiem, pogwizdując pod nosem i czytając najświeższe
            njusy w GO posuwać się w kierunku Galerii Ostrowiec. Po przedarciu się przez
            bramki do Tesco nabyć dość duży nóż, piłę łańcuchową i niezbędne wonności
            (copyright by Wojtek). Zainstalować się w pobliżu miejsca moszczenia sobie ww.
            obiektu kulinarnego. Gdy opuści ww. miejsce podejść doń i nawiązać kulturalny
            dialog (o pogodzie, muzyce i diecie). Gdy adrenalina opuści krwioobieg potrawy,
            wbić noż w siebie, piłę łańcuchową sprzedać na Allegro i podać się na
            porcelanowym półmisku.
          • Gość: wojtek_68 Re!!! Pesto IP: 87.204.126.* 22.01.07, 13:13
            Skromne to Twoje pesto.
            Ja raczej wolę kalsykę z serem, orzeszkami piniowymi i odrobiną czosnku.
            I raczej lepiej kupić świeżą bazylię (w każdym markecie w doniczce) i używać świeżej. Zupełnie inny aromat bazylii.
            • lachien Re: Re!!! Pesto 23.01.07, 08:33
              Wiem, że skromne. Niekiedy w prostocie tkwi siła. Bazylia niekiedy jest jednak
              lepsza suszona niż świeża, a to dlatego, że posiada silniejszy aromat. Pozdro.
    • Gość: Wojtek_68 hiszpańska zapiekanka ziemniaczana (foto) IP: 87.204.126.* 22.01.07, 21:36
      Składniki bazowe:
      6szt dużych ziemniaków
      6szt jaj
      3-4 cebulki dymki

      Składniki dodatkowe wg. gustu
      np. pieczarki, szynka, mięsko drobiowe, salami lub oliwki itd itp.

      Wykonanie na załączonym obrazku

      Ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na oleju.
      Cebulkę i niekiedy inne dodatki podsmażamy na oleju.
      Jajka miksujemy trzepaczką z przyprawami.

      na pustej patelni układamy warstwami plastry ziemniaków i dodatków zalewając warstwy jajkiem.

      Podgrzewamy pod przykryciem na wolnym ogniu aż zetną się jajka od spodu.
      Przewracamy na drugą stronę i jeszcze kilka minut smażymy.

      Odwracanie na dużej patelni jest krytycznym momentem i wymaga albo dużej wprawy albo drugiej patelni, na którą odwracamy.

      Smacznego (Dzisiejsza kolacyjka)

      Do wglądu na naszym fotoforum
      • w.kielanowska Re: hiszpańska zapiekanka ziemniaczana (foto) 22.01.07, 22:25
        Fajnie to wygląda....nie będe wpadać w kompleksy o nie,nie...:))))))))))))
        • lachien Re: hiszpańska zapiekanka ziemniaczana (foto) 23.01.07, 08:24
          Bardzo dobry pomysł z tą karczmą. Brawo.
    • monika.dk Tosty z mozarellą 23.01.07, 08:25
      chleb tostowy
      mozarella
      mleko
      mąka
      masło
      odkroić skórkę z tostów, mozarellę pokroić w plastry, włożyć do środka tostów,
      ścisnąć brzegi, maczać najpierw w mleku, potem w mące
      smażyć na maśle na rumiano z każdej strony, mozarelka się ślicznie rozpływa w
      środku, na wierzchiu chrupiąca skórka.. i ten smak..
      foto będzie wieczorem :)
      smacznego
      • w.kielanowska Re: hiszpańska zapiekanka.... 24.01.07, 21:51
        Zrobiłam i fajnie to wyszło....Przewracanie na drugą stronę było z użyciem
        talerza płaskiego, a nie drugiej patelni-bałam się,że zniszczę to cudo. Udało
        się idealnie.Dzięki za przepis....
        • lachien Re: hiszpańska zapiekanka.... 01.02.07, 16:10
          Z racii pochodzenia mojego nicku, muszę dać tutaj przepis na potrawę czysto
          andaluzyjską:
          Są to cycuszki (piersi) kurczaczka w sherry:

          skład:
          0,5 kg piersi z kurczaka pokrojony w kostkę ok. 2 cm zamarynowane na kilka godz.
          w brandy
          2 - 3 ząbki czosnku
          1 szklanka wytrawnej sherry
          bulion z kurczaka
          250 g oliwek
          pęczek tymianku
          2 - 3 łyżki mąki
          oliwa
          sól, pieprz

          Przygotowanie:
          na patelni rozgrzewamy oliwę,
          następnie zlewamy z kurczaka marynatę, kurczaka obsypujemy mąką z wszystkich
          stron, solimy i otrzepując z nadmiaru mąki kładziemy na rozgrzaną oliwę i
          smażymy z obu stron na kolor lekko rumiany.
          po obsmażeniu przekładamy do miski łyżką cedzakową.
          pozostawiamy olej na patelni, do którego dodajemy kieliszek półwytrawnej sherry
          i szklankę bulionu, doprowadzamy do zredukowania płynów o połowę.
          mięso obsypujemy tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
          po odparowaniu sosu dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku i po kilku min.
          dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem ok. 8-10 min.
          na ok. 1 min przed końcem gotowania dodajemy oliwki przecięte na pół i po
          wymieszaniu dusimy chwilę.

          Rąbiemy w przedpokoju w samotności fucząc na wszystkich, którzy się zbliżają do
          naszej michy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Wojtek_68 Re: hiszpańska zapiekanka.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:19
          Cieszy mnie Twoja opinia. Ja również lubię to danie choć nie wymaga zbyt wyszukanych składników.
          • tycja78 Re: hiszpańska zapiekanka.... 28.08.07, 23:23
            Wojtku, a wiesz ze ta twoja hiszpańska zapiekanka to nic innego jak ' hiszpańska tortilla" jak malowanie????
    • monika.dk Re: zakupiłam .. 01.02.07, 22:33
      nową pozycje książkową o kulinariach, będę się realizować i podrzucać co lepsze
      przepisy :)
    • aisablri Re: Wątek kulinarny 02.02.07, 11:36
      Czy ktoś mi wyjaśni co to jest panna cotta???
      Właśnie jem jogurt z takową/wym (panem cotem?:))
      w składzie jest tylko jogurt, mleko, wsad owocowy i koncentrat z buraków... może to buraki??
      • buksy Re: Wątek kulinarny 02.02.07, 11:40
        gotowana śmietanka-deser :
        pl.wikipedia.org/wiki/Panna_cotta
    • monika.dk Re: Bogracz 03.02.07, 22:11
      1 kg wołowiny, 1 papryka, 1,5 kg pieczarek, 2 cebule, zacierki, włoszczyzna,
      zielona pietruszka, przyprawy
      mięso pokroić w drobną kostkę usmażyć na maśle, zalać wodą, dodać liść laurowy,
      kilka ziarenek pieprzu, 2 ziarka ziela angielskiego i gotować na wolnym ogniu
      ok. 2 godz., potem dodać startą na tarce włoszczyzne
      w tym czasie poddusić na maśle cebulę pokrojoną w kostkę, paprykę w paseczki i
      pieczarki w półplastry, dodać do wywaru
      na końcu wrzucić ok.3-4 łyżek zacierki
      można podprawić mąką smażoną na maśle, mocno doprawić pieprzem i chili
      i jeść :)
      po porządnym talerzu można nie zjeść nic przed następne kilka(naście) godzin :)
      • skladak1968 Re: Bogracz 04.02.07, 05:22
        :) :spoko :)
        • ewam_1977 Omlet 05.02.07, 11:22
          No to ja tez coś polecam.Szybki omlet
          Składniki : 5-6 jajek, 4-5 średnich pieczarek, 1 średnia cebula < 1/2 puszki
          kukurydzy lub zielonego groszku, 1/2 czerwonej i zielonej papryki, troszkę
          wędliny takiej jakiej mamy w lodówce ( świeżej ) , przyprawy ogregano, bazylia i
          sól do smaku,i z 5 plastrów żółtego sera.
          Wykonanie : Pieczarki kroimy w plasterki, cebule w drobną kostkę , paprykę w
          drobne paski i wędlinę. Bierzemy patelnie roztapiamy na niej 2 łyżeczki masła i
          wrzucamy na nią wszystkie składniki.Dusimy aż będą miękkie ( około 5 - 8 minut
          )>Dodajemy teraz kukurydzę lub zielony groszek oraz szczypte soli , ogregano i
          bazylię mieszamy, w miedzy czasie rozbijamy jajka na talerzu . Teraz wylewamy
          ubite jajka. Na wolnym ogniu czekamy aż się jajko zetnie kładziemy na wierzch
          plastry sera żółtego przykrywamy pokrywkąi czekamy aż się ser roztopi. I gotowe
          Nie dość ze szybko to jeszcze pychaaaaaaaaa
          Czas wykonanie nie więcej niż 20 minut :)
    • ewam_1977 Re: Omlet 05.02.07, 11:30
      :)hehe
      • lachien Moniś DK 06.02.07, 16:40
        Twój bogracz jest rewelacyjny
        • lachien Re: Moniś DK 06.02.07, 16:47
          Wracam do postu Wojtka odnośnie imprezy plenerowej. I postu Raskarby dotyczącego
          jego przyjazdu w wakacje. Jedno z drugim można połączyć. Ze swojej strony
          zapewniam sprzęt grający i muzykę. A może.....? Zamówimy sobie zespolik Maćka na
          imprezę? Są chętni?
          • skladak1968 Re: Moniś DK 06.02.07, 16:52
            A stać nas? ;)
            • lachien Re: Moniś DK 06.02.07, 16:53
              Zagrają za darmo. Jak się sprawdzą to może i w dil się wejdzie?
              • skladak1968 Re: Moniś DK 06.02.07, 16:54
                No to ja, jeżeli Pan pozwoli, chętnie ...w to wchodzę :)
                • lachien Re: Moniś DK 06.02.07, 16:56
                  To jest nas para. Narazie. Nie z nas, tylko NAS.
                  • lachien Re: Moniś DK 06.02.07, 16:58
                    Brazillion, teraz pora na Ciebie. Jako gość honorowy masz możliwośc wyboru menu.
                • brazilion Re: Moniś DK 06.02.07, 17:00
                  Wszedlbym i ja, ale na razie nie wiem do konca, co z mojej strony z tego
                  wyjdzie. "Nu, nada staratsja" - czy jakos tak mowia, zdaje sie "na saksach" w
                  Moskwie, nasi rodacy.
                  • lachien Re: Moniś DK 06.02.07, 17:02
                    Da radę. Wierzę, że przyjedziesz.
                  • brazilion Re: Moniś DK 06.02.07, 17:03
                    Przez mozliwosc wybory menu czuje sie nieco oniesmielony...

                    Najchetniej wybralbym cos z piersi i udek, ale nasze Panie zaraz podniosa
                    rwetes, zem nieobyczajny, albo moze i seksista jakis ?
                    • lachien Re: Moniś DK 06.02.07, 17:04
                      Hehhe. Sprawdź pocztę gazetową za 5 minut.
                      • lachien Re: Moniś DK 06.02.07, 17:06
                        Ciekawe czy poznasz:)
                        • lachien Re: Moniś DK 06.02.07, 17:08
                          Możesz węszyć na poczcie już:)
                          • monika.dk Re:żadna Moniś DK :) 06.02.07, 21:32
                            Kochani, Wy się tu moim dobrym imieniem posłużyliście :)
                            Brazylion, ja specjalnie dla Cię skonstruuję te piersi i udka tak, żeby z niczym
                            nikomu się nie kojarzyły.. a warunek jest jeden- bądź :)
                            • brazilion Re:Udka, etc. 06.02.07, 23:15
                              O,kurze udko !

                              I jak tu niewiescie odmowic ? ;)
    • aisablri Re: Wątek kulinarny 06.02.07, 17:10
      mam kawę. Dobra kawa. Na szczęście nie ja robiłam.
      • lachien Re: Wątek kulinarny 06.02.07, 17:12
        No co Ty:)
        • aisablri Re: Wątek kulinarny 06.02.07, 17:13
          ja słodziłam.
          • lachien Re: Wątek kulinarny 06.02.07, 17:14
            Jak tam?
            • aisablri Re: Wątek kulinarny 06.02.07, 17:17
              i po kawie....
    • monika.dk Re: Orzechowe coś 06.02.07, 21:42
      1 szkl. zmielonych orzechów włoskich,5 łyżek cukru,5 łyżek mąki,5 jajek,1/2
      łyżeczki proszku do pieczenia
      krem: budyń śmietankowy, kostka masła

      ubić białka ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, potem po jednym żółtku
      cały czas ubijając, na końcu wymieszać z orzechami i mąką z proszkiem
      piec ok. 25 min. w 175 st.
      ugotować budyń w 1 szkl. mleka, ubić masło do białości, dodawac przestudzony budyń
      przełożyć biszkopt kremem
      szybki, prosty, smaczny :)
    • monika.dk Moje Kluchy Bałtuchy 08.02.07, 08:26
      1 kg ziemniaków ugotować, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól
      ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, utworzyć kopczyk - podzielić na
      4 części, jedną ćwiartkę wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę, aby stanowiła tą
      brakującą część, zagnieść ciasto z jajkiem
      nadzienie: ja zrobiłam z polędwiczki, boczek podsmażyć, dodać posiekaną cebulę,
      czosnek i pokrojoną polędwiczkę, smażyć, doprawić, potem przepuścić przez
      maszynkę, wystudzić
      formować płaskie placki wkładać nadzienie i nadać kształt cepelina
      gotować we wrzącej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia, podać ze skwarkami lub
      masłem
      foto wieczorem :)
      • ewam_1977 Re: Moje Kluchy Bałtuchy 08.02.07, 14:19
        no to już wiem jak się je robi :)prawie jak knedle po mojemu
        • lachien Re: Moje Kluchy Bałtuchy 08.02.07, 16:55
          Wszystkim antagonistom niniejszego forum proponuję testowac te potrawy na
          znajomych. Może zatrute?
          • ewam_1977 Re: Moje Kluchy Bałtuchy 08.02.07, 18:35
            ja moge testowac na sobie wszystkie :) jak coś nie tak szybko "zwracam"tzn robie
            cos takiego jak bleee
            :P
            • lachien Wielkanoc 29.03.07, 18:29
    • monika.dk Chleb swojski .. 10.02.07, 16:32
      na zakwasie, właśnie idę go wstawić do pieca, czasochłonny..
      jeśli będzie dobry, podam przepis :)
      • ewam_1977 Pączki , oponki ,faworki itd 14.02.07, 11:57
        jutro tłusty czwartek mam zamiar zrobić faworki lub oponki bo pączków będzie
        jutro full A tu zamieszczam przepis:
        Faworki ( tzw.chrust )
        Składniki na ciasto : 300 g mąki, 6 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki
        śmietany, 2 łyżki masła, 1 łyżka spirytusu, szczypta soli
        ok. 1 kg smalcu do smażenia (ja używam oleju )
        cukier puder do posypania faworków
        Mąkę wsypać do miski, dodać śmietanę, masło, żółtka, szczyptę soli, cukier puder
        i spirytus. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i Odstawić na 1
        godzinę do lodówki.Następnie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na
        grubość 2 mm, pokroić w paski szerokości 3 cm i długości 10-15 cm ( ja tam kroje
        bez linijki na oko ). Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż na długość 5-6 cm i
        przez to nacięcie przewinąć koniec paska.W miedzy czasie w garnku rozgrzać
        smalec lub tez olej( wrzucając na jeden faworek sprawdzamy czy szybko wypłynie
        na wierzch i zrumieni się na jasnozłoty kolor) jeśli tak smażymy pozostałe z
        oby stron na złoty kolor. Wyjmujemy osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym
        posypujemy cukrem pudrem.
        I finito:)
    • monika.dk Tort Pawłowej 18.02.07, 17:32
      wg Nigelli Lawson
      6 białek, 1 i 1/4 szkl. cukru, 1 łyżka octu
      ubić białka na sztywno dodać cukier i ocet, można dodać pokruszoną czekoladę 50g
      rozsmarować na papierze do pieczenia okrągły placek, piec 1 i 15 min. najpierw w
      180 st. po ok. 15-20 minutach zmniejszyć do 150 st.

      1/2 litra śmietany kremówki ubić z 2-3 łyżkami cukru pudru
      rozsmarować na przestudzonej bezie, na wierzchu owoce: maliny lub poza sezonem
      wyfiletowane pomarańcze i kiwi, posypać czekoladą
      znika w mig :)


Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka