Dodaj do ulubionych

barometr opinii społecznej...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:07
Czy możemy się pokusić o stworzenie pewnego obiektywnego (choć subiektywnego dla każdego z nas) systemu oceny sytuacji kondycji miasta i działań jego władz w trzech kategoriach:
- kondycja ekonomiczna, (ocena działań gospodarczych, biznesowych itp)
- kondycja polityczna, (ocena działań politycznych)
- kondycja społeczna, (ocena działań prospołecznych i użyteczności publicznej)

Raz w tygodniu np.w piątek lub poniedziałek dodawalibyśmy swoje punkty do stanu wskaźnika. Np. punkt wyjścia 1000 i raz w tygodniu każdy może dołożyć po jednym punkcie na plus lub minus lub ocenić bez zmian.

Proponuję dla zachowania jakiejś powtarzalności ograniczyć się do ocen stałych użytkownikuw forum, by nie było nalotów okazjonalnych.

Temat pod rozwagę. Jesteśmy dość różnorodną grupą ludzi, reprezentującą szerokie spektrum poglądów i środowisk.

Co Wy na to. Proszę o ewentualne dopracowanie tematu np.poprzez uszczegółowienie kategorii, jeśli to konieczne.

Obserwuj wątek
    • temp_nick Re: barometr opinii społecznej... 19.03.07, 20:41
      Proponuję zacząć od zera

- kondycja ekonomiczna: marazm, brak widocznej (jakiejkolwiek) poprawy

- kondycja polityczna: nieciekawa, typowe ruchy i przetasowania

- kondycja społeczna: dno, gorzej być nie moze, więc cokolwiek sie stanie w tej
      dziedzinie bedzie na plus dla rządzących

- Reasumujac: czysta abstrakcja, spotkania, niekonczące się zebrania,
      podziękowania, zdjęcia do albumu, przyjęcia, pasywny i bierny okres rządzenia,
      nic znaczącego, brak znaczącego przełomu na który czeka społeczenstwo---
      • Gość: Wojtek_68 Re: barometr opinii społecznej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 08:11
        taaak, przełomu chyba nie będzie...
    • buksy Re: barometr opinii społecznej... 20.03.07, 08:17
      dzisiaj rano widziałem dwa wielkie autokary "AGAT-u" jedne z tabliczką "Włochy" drugi "Anglia-Walia". Przystanek maja koło kina....i to tyle
      • chuchalscy temp_nick 20.03.07, 08:26
        Temp_nick, czyli Tomek, tak? A skąd ty masz takie wieści z Ostrowca? Mieszkasz
        tam jednak? Tyle pesymizmu na początek, ojojoj.
        • temp_nick Re: temp_nick 20.03.07, 11:24
          Nie przebywam ciągle w Ostrowcu, dużo podróżuje, ale za każdym razem wracam, bo
          moje miejsce jest tu, i widze co sie dzieje, a na pierwsze mam troche inaczej...

Społeczenstwo czeka na przełom nie na pozorowane ruchy -Rozumiem że pierwsze
          miesiace po wyborach trzeba skonsolidowac szeregi, ale przecież to jest teraz
          silna grupa pod wezwaniem, opozycji nie ma, wiec co im przeszkadza działać?

Poza tym co mnie martwi? Brak jakiejkolwiek konsultacji społecznej -a to nie
          wrozy nic dobrego, bo sie okaze ze oto władza z czyms wyskoczy, ale bez
          konsultacji, znowu nie bedzie quorum wsrod zainteresowanych, czyli nas samych i
          rozpocznie sie głupia dyskusja, krytykujaca prezydenta czy staroste...którzy
          chcieli dobrze, a tu społeczenstwo jest niezadowolone?

Ostatni przykład z konkursem na dyrektora Muzeum i Krzemionek. Kazde dziecko w
          miescie widzi, ze układ działa tak czy inaczej. Junior Mrugała musiałby byc ze
          złota, zeby dostac 100% głosow. Skoro nie dostał, to tatus powinien synkowi
          wyperswadowac, że do jest ze szkodą, dla lokalnego wizerunku władzy, jego
          kandydowanie na to stanowisko---I tak dalej i tak dalej
        • temp_nick Sam napisałes jak poniżej 20.03.07, 11:31
          No czekam na wszystkich mądrali, co nas tutaj na początku kadencji pouczali i
          kazali czekać !!! Teraz milczą jak grób. Tak, ktoś przede mną tu napisał....
          Polacy, to jedna rodzina. Żal mi tylko prywatnie, że umoczył mój nauczyciel, oj
          wstyd
        • temp_nick Nowy styl władzy tak oczekiwany 20.03.07, 11:42
          ...przez całą społeczność wymaga stanowczych i odważnych posuniec, a co my mamy
          przez ostatnie miesiące? Wysocy urzednicy do Rad Nadzorczych, tak jakby w
          miescie nie było narybku. Niby nic, ale szczerze pokazuje 'intencje' nowej-
          starej władzy. Demokracja to nie zabawa. Władza to my a nie oni. Oni są tylko
          po to, zeby robic to co my chcemy. Społeczenstwo obywatelskie? Smiech na sali---
          • Gość: Wojtek_68 i własnie "barometr" jest po to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 11:54
            by oddać swój głos na tak/nie/nie mam zadania.
            Wynik mógłby być ciekawy.
        • temp_nick Re: temp_nick 20.03.07, 12:03
          Mam dla Ciebie jedną podstawową informację- ostrowczanskie społeczeństwo jest
          tragicznie spauperyzowane. Ono nie maja juz ani sily ani woli, ani rozumu, zeby
          cokolwiek dla siebie wywalczyc samemu. Władza powinna wiedziec, ze jak bez
          konsultacji w czyms wyskoczy, to moze byc tak, ze wbrew logice, ludzie beda
          przeciwko czemus pozytywnemu i dobremu. Bieda nie ma rozumu. Smiem twierdzic,
          ze polowa bezrobotnych z Ostrowca wyjechala za chlebem. Włochy, Niemcy, Anglia,
          Irlandia---A to stwarza nowe problemy. Dzieci bez matek, meżowie bez żon. Znam
          osobiscie już pare przypadkow, gdzie dzieci zaczynaja sie wykolejac, bo matki
          za granica, a kasa jest, bo przekazy w Euro przychodzą pocztą---Osobiscie z
          jednym kuzynem 26 lat bezrobotny prawie od urodzenia, wycieralismy sciezki po
          Ostrowcu w poszukiwaniu pracy. Miesiacami. Bezskutecznie. A poniewaz nie znal
          slowa po angielsku, nie proponowałem mu wyjazdu. Ale miarka, to znaczy bieda,
          sie przebrała. Sam go odwozilem pod hotel do autobusu z bagazami wypchanymi
          jedzeniem za pozyczone pieniadze. Bez jezyka pojechał i znalazł prace. Jak
          Wrobel -na smietnisku. Tam nie potrzeba Oxfordu ani nawet jezyka. Ostatnio
          słyszałem, ze zaczał przysyłac pieniadze. Spłaca długi. Chuchalscy- o czym my
          mowimy?
    • Gość: d81 Re: barometr opinii społecznej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 11:59
      - kondycja ekonomiczna: cięzko powiedzieć, chyba nie jest źle, ale zawsze mogłoby być lepiej

- kondycja polityczna: bez zmian, jak był układ tak trwa dalej, komisje się zmieniają, a ludzie w nich Ci sami

- kondycja społeczna: słaba, brak więzi emocjonalnej z miastem zwykłego obywatela, mam działań mogących poprawić ten stan rzeczy
      • Gość: Wojtek_68 Re: barometr opinii społecznej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 12:21
        proponuję darować sobie ocenę punktu wyjściowego, bo nie o to chodzi.
        Ta ocena jest nieistotna dla bieżacej oceny aktualnych działań.
        Jeżeli dla uproszczenia przyjmiemy jakiś abstrakcyjny poziom 1000 punktów, to będziemy mogli wskazywać bieżące tendencje i nastroje poprzez wzrost lub spadek tego indeksu.

Zero byłoby niecelowe, bo zbyt szybko moglibyśmy znaleść się pod kreską.
        100 też bardzo szybko można roztrwonić.
        Dlatego 1000 jest dość ostrożnym punktem wyjścia.

Jeżeli miałbym oddać głosy za to co było w ubiegłym tygodniu, to byłoby to:

ekonomiczny - neutralnie
        polityczny - minus
        społeczny - minus

czyli ode mnie dwa razy w dół i raz prosta.
        Bez woalki ;)
        • ewam_1977 Re: barometr opinii społecznej... 20.03.07, 12:25
          ekonomiczny - MINUS
          polityczny - nie ma teraz zdania
          społeczny - MINUS
      • temp_nick Re: barometr opinii społecznej... 20.03.07, 12:29
        Wojtus rozumiem, ze chcesz aby było punktowo, dokładnie, zeby barometr był
        autorytatywny, obiektywny---Ale obawiam, że sie nie da. Bo musiałbys jeszcze
        opracowac cennik, np nepotyzm -minus 100 punktow. W kategorii -kondycja
        polityczna -mamy wiec na dzisiaj 900 punktow
        • Gość: Wojtek_68 Re: barometr opinii społecznej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 12:36
          ja nie chcę spuszczać obecnej władzy...

Ale jeżeli grupa ok.20 osób co tydzień oddawałaby głosy o wadze jednego punktu za/przeciw lub neutral, to i tak co tydzień można zaliczyć spadek o 20 punktów.
          A mam nadzieję, że dzięki temu, że jesteśmy różni, te oceny jakoś się będą równoważyć i tylko przy ewidentnych przegięciach (jak w ubiegłym tygodniu) nastąpi kumulacja w którąś ze stron.

Ja mam nadzieję na pluralizm ocen. To, że akurat za miniony tydzień sypią się minusy mnie nie dziwi.

Więc nie wyceniajmy zjawisk, tylko je piętnujmy lub nagradzajmy, zależnie od oceny.

Do dzieła forumowicze...
          To tylko ocena garstki osób, którym zależy na naszym mieście.

Może przy solidnym podejściu do tematu ten indeks się zakorzeni na dłużej.
        • temp_nick Re: barometr opinii społecznej... 20.03.07, 12:47
          Wojtus, inicjatywa, ze wszech miar godna uwagi, bo jezeli nie bedziemy sie
          przygladac władzy, ta bedzie robiła co chciała. Ale jak wszystko, co moze byc
          naduzyte, lub zle zinterpretowane, nalezaloby by sie nad tym posunieciem
          bardziej zastanowic. Czy nie ma na forum specjalisty od PR, marketingu,
          zbierania czy opracowywania sondazy opinii publicznej? Z profilu b3 widze, ze
          on moze byc blisko. Takie projekty sa b ciekawe. Moga komus kto sie nimi
          zajmuje (nawet na forum mozna to zrobic profesjonalnie) dac wiele zadowolenia,
          albo nawet pomysł na business. Prosze bardzo! Profesjonalny sondaz opinii
          publicznej w Ostrowcu opracowany przez bezrobotnego profesjonaliste. Musi
          włozyc troche pracy, pieniedzy, pomysłu etc. Jezeli bedzie to robił dobrze, to
          moze nawet władza to 'kupi' ??? W kazdym razie powinny gazety, telewizja,
          osrodki opinio-tworcze (!)
          • Gość: Wojtek_68 nędznie ale uczciwie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 13:04
            JAK BĘDZIE TO DZIAŁAĆ FORMALNIE I OFICJALNIE, TO ZARAZ ZACZNĄ SIĘ KOMENTARZE, ŻE NA ZLECENIE JEST TO ROBIONE. (sory za CAPS LOCK'a)
            Ja chciałbym znać opinię wąskiej grupy ludzi o wzajemnym szacunku do siebie abyśmy mogli sami pokazać swój głos na zewnątrz.

im mniej formalnie, tym bardziej prawdziwie.

Po co się zastanawiać, czy głosować kulkami, czy zapałkami i jak wybrać metodę wyboru metody głosowania ["Rejs"]

Po prosu oddajmy swoje głosy w temacie.
    • dizzy81 Re: barometr opinii społecznej... 20.03.07, 13:05
      - kondycja ekonomiczna 900
      - kondycja polityczna 700
      - kondycja społeczna 500
      • Gość: Wojtek_68 Re: barometr opinii społecznej... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 13:13
        czyli na minus w każdej kategorii?

dajemy głosy plus/minus/nie mam zdania - bez wyważania oceny
    • Gość: d81 To jeszcze raz:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 13:40
      - kondycja ekonomiczna - nie mam zdania
      - kondycja polityczna - minus
      - kondycja społeczna - b. duży minus
      • michal13w Re: To jeszcze raz:) 20.03.07, 13:42
        Szlag mnie trafia jak to czytam. Załóżcie wątek z Waszymi pomysłami na poprawę
        sytuacji, gotowymi pomysłami, co zrobić, żeby zmienić to to i to.
        • Gość: Wojtek_68 Re: To jeszcze raz:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 13:49
          wątki z pomysłami istnieją na bieżąco ale od mnożenia wątków z pomysłami nie przybywa pomysłów zrealizowanych.

Zupełnie nie rozumiesz sensu tej inicjatywy.

Czym innym jest ocena sytuacji a czym innym jest marzenie o szybkim skoku cywilizacyjnym.

Wprowadziłeś wątek polityczny od którego też wiele osób szlag trafia ale Ci nie wypominają.

Oddaj głos!

• michal13w Re: To jeszcze raz:) 20.03.07, 13:55
            Po prostu widać taka tendencję do smęcenia, bo to będzie smęcenie, to już widać
            po wpisach. Nikomu nie wypominam, ani nie mówię, że nie ma racji. Przejadło mi
            się czytanie, że nasz władza jest taka, a nasze społeczeństwo to takie. A sam
            przyznasz Wojtek, że jakoś więcej jest chętnych do wystawiania negatywnych ocen
            niż produkowania jakichś rozwiązań, czy sugestii służących poprawie. I teraz o
            ile od samego mnożenia pomysłów nie następuje poprawa, o tyle od stałego pisania
            jak jest źle sytuacja się pogarsza. I wiem to po sobie, bo jeszcze do niedawna
            jakby mnie ktoś zapytał co myślę o tym mieście, to bym powiedział: dno, szambo,
            nic tu nie ma, żule pod sklepem itd. Bez zastanowienia, a dlatego, że wszędzie
            słychac właśnie takie głosy i w takim klimacie się młodziez tutaj wychowuje.
            Dlatego się rzucam.
            • Gość: d81 Postanowiłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 14:21
              Musze odpocząć, znikam na kilka dni
            • Gość: Wojtek_68 Re: To jeszcze raz:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 14:31
              michał, konkluzja jest chyba taka, że Ty oceniasz miniony tydzień na trzy razy plus?

Czy jak inaczej rozumieć Twoją postawę.
              To nie smęcenie i wcale mi nie zależy na dołowaniu kogokolwiek.
              Cieszy mnie różnorodność ocen, bo to tak ma być.

dzień do dnia niepodobny, a co dopiero tydzień.
              • michal13w Re: peace and love 20.03.07, 14:50
                Na ekonomii się nie znam, nie wiem jak finanse miasta.
                W politycznej sytuacji z tego co słyszę zmieniło się niewiele, chociaż jak widzę
                jakieś konkursy są i nawet słyszę, ze jarek z innych miast jakichś "fachowców"
                sprowadza, więc zakładam, że jest lepiej niż było. +
                Sytuacja społeczna jest zła i zła będzie, a pewnie jak stana podświetlone ławki
                to będzie się pogarszała, bo "po diabła na to piniondze wydawać, jak ludzie
                głodne som!?". więc tu też mi wychodzi, jak przy ekonomii, na zero.
          • ewam_1977 panowie !!!! 20.03.07, 13:56
            bo ciśnienie sobie podnosicie .....Spokojnie :)
          • temp_nick Re: barometr opinii społecznej... 20.03.07, 14:51
            Do michała13w: Inicjatywa Wojtka (podobnie jak bodajze wczorajsza Twoja o
            Starej Hucie) wynika z braku odpowiedniej instytucji (w tym przypadku)
            jakiegokolwiek osrodka ipiniotworczego na naszym ostrowczanskim terenie. Nie
            jest ona doskonala moim zdaniem, ale absolutnie konieczna. Wydaje mi sie czas
            na stworzenie takowej -prawdziwie profesjonalnej -to tylko kwestia czasu.
    • aisablri Re: barometr opinii społecznej... 20.03.07, 20:56
      ja się proponuję zastanowić, co robić, aby społeczeństwo nie było tak prymitywnie głupie...
      • ania7718 Re: barometr opinii społecznej... 20.03.07, 22:11
        Nie można tak uogólniać i obrażać. Społeczność tworzą ludzie, nie wszyscy są
        głupi i prymitywni.
    • temp_nick Re: barometr opinii społecznej... 20.03.07, 23:16
      Zwłaszcza że większość na tym forum uznała, iż barometr (opinii społecznej)
      idzie niestety w dół---
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka