Dodaj do ulubionych

Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada ..

31.05.07, 08:21
wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=8171&wid=8892083&rfbawp=1180589343.170&ticaid=13d6f
co on jeszcze wymyśli?
Obserwuj wątek
    • Gość: se_nka Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.07, 08:30
      Strach sie bac co on jeszcze wymysli $@%*&@$%.
      • w.kielanowska Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 31.05.07, 08:42
        Takie postępowanie można chyba już zakwalifikować jako szaleństwo - Pathos
        mnóstwo pracy przed Tobą...
    • aisablri Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 31.05.07, 09:02
      no wieie- ogłupić, otępić społeczeństwo. to będzie bardziej podatne na bzdury w stylu- dinozaury nie istniały, smok wawelski był dinozaurem.
      • michal13w Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 31.05.07, 09:24
        Hmm, może to się przyczyni do rozwoju szkolnictwa prywatnego ?
        • michal13w Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 31.05.07, 09:36
          widzi ktoś z Was to rozporządzenie? nie mogę znaleźć jakoś
          www.men.gov.pl/prawo/wszystkie/akty_pr.php#Rozporz%B1dzenia
        • aisablri Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 31.05.07, 09:39
          hehe, tajne komplety?
          • michal13w Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 31.05.07, 09:42
            nie nie, już spoko, to jest dopiero projekt rozporządzenia, dlatego go tam nie ma
            • aisablri Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 31.05.07, 09:44
              wiadomo, że to nius, to się rozpowszechnia.
              • Gość: Zbychu Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . IP: *.85-237-187.tkchopin.pl 31.05.07, 11:39
                A notowania nadal wysokie dla PIS-u. O co temu społeczeństwu chodzi?
                • Gość: neti Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . IP: *.telkonet.pl 31.05.07, 12:35
                  Jeśli to przejdzie,to zamierzam omawiać z uczniami te lektury na "tajnych
                  kompletach".Boże, Ty widzisz i nie grzmisz?????Pan minister wyrzucił
                  ksiązki,których nie rozumiał.Niestety zmuszały go do zbyt dużego wysiłku
                  umysłowego.Chce się podlizać miernotom,czy co?
                  • pathos_phobos Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 31.05.07, 14:11
                    Ale co mu zawadza Goethe i Dostojewski?
                    • Gość: neti Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . IP: *.telkonet.pl 31.05.07, 15:08
                      Dostojewski i Goethe to klasyka w dodatku obca.Przecież niezgodne jest to z
                      Giertychowska ideą wychowania patriotycznego. Poza tym u Goethego Faust
                      zaprzedaje duszę diabłu- to nieetyczne, niemoralne i niezgodne , wiecie z
                      czym...U Dostojewskiego zaś Raskolnikow też nie jest wzorem cnót.A poza tym to
                      przecież pisarze pochodzący z krajów,które są naszymi odwiecznymi
                      wrogami...Taki jest chyba sposób myślenia ministerstwa.O Boże , w jakim kraju
                      przyszło nam żyć?
                      • bydgoszczanin_33 Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 31.05.07, 17:14
                        Obowiązkową pozycją będzie za to "dzieło" Macieja Giertycha o pochodzeniu
                        człowieka ew. żydach.....
                        • Gość: evka16 Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . IP: *.telkonet.pl 31.05.07, 17:21
                          Co sie dziwić Romkowi nie daleko pada jabłko od jabłoni:)))))
                          • bydgoszczanin_33 Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 31.05.07, 17:24
                            To jabłko wbrew prawu Newtona nie upadło, ono wzniosło się ponad wyżyny głupoty
                            i lata niczym ptak....
                • buksy Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 31.05.07, 17:56
                  Zbychu - elektorat PiSu nie czyta Kafki !!! on ją co najwyżej pije :))), a że jest tak liczny...no cóż.
                  • chuchalscy do neti 31.05.07, 18:47
                    Neti, podaj kiedy te tajne komplety, przyjadę, koniecznie!!!!!
                    • sosna28 O co tyle szumu 01.06.07, 06:34
                      Ile osób w Polsce czytało, choć jednego z tych WIELKICH?
                      W większości przypadków to tylko wiemy że istnieli i coś tam pewnie wielkiego napisali.
                      Ja sam przeczytałem w swoim zyciu setki książęk i jakoś żadko mogłem się zmusić żeby któregoś z nich przeczytać :), za wyjątkiem "Cierpień młodego Wertera". Nie liczę Witkacego, bo go też nie mogłem strawić więc pojechałem specjalnie do teatru do Zakopanego.

Wpienia mnie jednak lista lektur podanych w zamian np Jan Dobraczyński - kto to jest?
                      • Gość: neti Re: O co tyle szumu IP: *.telkonet.pl 01.06.07, 07:10
                        Wyobraź sobie,że jest to członek PRONU. Według mnie to skandal.Najbardziej
                        jednak dziwi mnie usunięcie Herlinga-Grudzińskiego. Dopiero co "po odwilży"
                        doczekał się włączenia do listy lektur, a tu po paru latach Go
                        wyrzucają.Usłyszałm wczoraj w TVN 24 trafną wypowiedź na ten temat.Ten ,kto
                        usuwał "Inny świat" z listy lektur, nie czytał książki, a sam tytuł skłonił go
                        do domysłów, iż tekst propagować może np. homoseksualizm.PARANOJA
                    • Gość: neti Re: do neti IP: *.telkonet.pl 01.06.07, 07:47
                      Skorzystaj Zbyszku z okazji podczas Zjazdu.Pozdrawiam.
                  • monika.dk Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 01.06.07, 08:23
                    usłyszałam teorię, że to sprytne posunięcie, bo lektury wycofane będę chętniej
                    czytane, wiadomo - zabronione jest ciekawsze
                    • lachien Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 01.06.07, 09:14
                      Niedługo jedyną słuszną lekturą w szkołach będzie Biblia na jedynej lekcji
                      religii. A może wogóle szkoły przestaną istnieć i lekcje odbywać się będą w
                      kościołach?
    • aisablri Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 01.06.07, 10:00
      no wiecie Gombrowicz- zły był, o pupie pisał, pełna demoralizacja, Witkacy inny dziwak. Znowuż Dostojewski- raz, że Rosjanin, to już ma minusa, dwa że ta Zbrodnia i kara przemoc propaguje i ewentualnie możnaby znaleźć parę innych rzeczy, które propaguje... Że Goethe, to się nie dziwę, znowu, Niemiec, a Niemcy to wiadomo jacy są, dwa- o diabłach pisał, "jam częścią tej siły, co wiecznie zła pragnąc wieczne czyni dobro", no to sprawa jasna. Ale Herling Grudziński?????? Za co?????????
      • lachien Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 01.06.07, 10:02
        Za to, że Herling. Imię tez jakieś takie Germańskie.
        • Gość: d81 Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 10:02
          Upupić Cię?
          • lachien Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 01.06.07, 10:04
            Gej!
            • dizzy81 Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 01.06.07, 10:05
              Hetero!
              • lachien Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 01.06.07, 10:05
                To czemu chcesz mnie pupić?:)
                • dizzy81 Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 01.06.07, 10:06
                  Bo nikt inny się nie da! Tymczasem dizzy wyciągnął kanapki i poszedł jeść!
                  • lachien Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 01.06.07, 10:07
                    Miejmy nadzieję, że są z narodowym smalcem, a nie z jakąś szynką germańską.
    • aisablri Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 01.06.07, 10:03
      hehe, a nasz pan minister poleca za to w kanonie "Ucztę". Ale Arystotelesa. Czyżby nowe dzieło?
      • pathos_phobos Re: Brak Gombrowicza, Witkacego, Kafki, Conrada . 01.06.07, 11:07
        Albo on nie ma pojęcia jak te uczty wyglądały,albo zaczął "promocję" bo sie mu
        odmieniło...
        • chuchalscy do neti 01.06.07, 11:22
          Dobra neti, wpadnę do Ciebie na lekcję pod koniec września. Ciekawe co będziemy
          wtedy, brzydko mówiąc, przerabiać. Tak się kiedyś o lekturach mówiło.
          Przerobione, znaczy z głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka