j1972 12.06.07, 09:06 Cześć! Znacie może jakieś miejsce w Ostrowcu lub w okolicy,które zajmuje się hipoterapią? Znalazłam szkółki jeździeckie w Bałtowie i Sudole ale o hipoterapii tam ani słowa :-(( Z góry dzięki za pomoc. Julka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pathos_phobos Re: Hipoterapia w Ostrowcu lub w okolicach? 12.06.07, 15:20 Zdaje sie,że takowego nie ma.Na marginesie hippoterapia-terapia koniem,nie hipopotamem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
j1972 Eeeeeee, chyba nie :-)) 12.06.07, 23:07 sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2560564 Ale dzięki za info! Julka Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Eeeeeee, chyba nie :-)) 13.06.07, 08:59 Biję się w biust-są używane obie nazwy.Ja jednak wolę ta bliższą grece. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d81 Re: Hipoterapia w Ostrowcu lub w okolicach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:21 Konioterapia (ust o ochronie j. polskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Hipoterapia w Ostrowcu lub w okolicach? 13.06.07, 11:29 Powołująć się na ustawę o ochronie jezyka polskiego moiże to być jedynie terapia końmi.W jężyku polskim,jeżeli tworzymy słowo z 2 lub więcej części,muszą one pochodzić z jednego języka.Tak więc dodając cokolwiek do greckiego słowa terapia,nalezy urzyć równiez greckiego słowa, np hydor- woda,hippus-koń,kyne-pies Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: Hipoterapia w Ostrowcu lub w okolicach? 13.06.07, 11:33 prekursorami "terapi końmi" byli kozacy oraz indianie, którzy na dosć długiej lince targali po gruncie nieszcześnika, niektórzy przeżywali.... Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Hipoterapia w Ostrowcu lub w okolicach? 13.06.07, 11:36 to była geoterapia i petroterapia Odpowiedz Link Zgłoś
pijar.pijar Re: Hipoterapia w Ostrowcu lub w okolicach? 12.06.07, 23:24 Cześć!! Korzystamy z hipoterapii dla dziecka autystycznego w ośrodku "Radość życia" w Sandomierzu. Ośrodek prowadzi Caritas. Mimo wielu poszukiwań nie udało sie znaleźć nic bliżej. Mają sporo koni, ale raczej niewielkich (nie znam sie na tym - to jest nastawione na pracę z dziećmi). Konie są przyjazne, osoby prowadzące zajęcia także oceniam bardzo pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
j1972 pijar.pijar 13.06.07, 20:26 Możesz dać jakiś namiar na ten Sandomierz? Ślicznie proszę :-) Julka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia996 Re: pijar.pijar IP: *.telkonet.pl 13.06.07, 20:32 Wpisz w Google - jest. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek7307 do Julki 13.06.07, 20:34 Co prawda pytanie skierowałaś do pijara, ale ja również troszkę postaram Ci się pomóc. Tutaj jest link z mapką dojazdu i namiarami na Ośrodek "Radość życia". Mam nadzieję, że okażą się pomocne - pozdrawiam - misiek mapa.pf.pl/O%C5%9Brodek+Rehabilitacyjno+Edukacyjny+Rado%C5%9B%C4%87+%C5%BBycia+dla+Dzieci+i+M%C5%82odzie%C5%BCy+Niepe%C5%82nosprawnej- C5862489B10036_MAP.html Odpowiedz Link Zgłoś
misiek7307 Re: do Julki 13.06.07, 20:36 sorki, nie wszystko się skopiowało jak należy - oto link: mapa.pf.pl/O%C5%9Brodek+Rehabilitacyjno+Edukacyjny+Rado%C5%9B%C4%87+%C5%BBycia+dla+Dzieci+i+M%C5%82odzie%C5%BCy+Niepe%C5%82nosprawnej- C5862489B10036_MAP.html Odpowiedz Link Zgłoś
pijar.pijar Re: pijar.pijar 13.06.07, 22:28 To co namierzył Misiek na ul Opatowskiej w Sandomierzu to tam są niejako "biura", tam trzeba by zacząć. Hipoterapia odbywa sie na ul Trześniowskiej 9, za budynkiem schroniska dla bezdomnych mężczyzn. Jest to ulica wylotowa z Sandomierza na Stalową Wolę (za stację PKP Sandomierz w lewo i pod koniec długiej prostej po lewej stronie. Tel mam tylko do terapeutów którzy się końmi nie zajmują, będę we wtorek to oczywiście zapytam. Strony caritasu są wciąż w przebudowie i nie za wiele można się dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
pijar.pijar Re: pijar.pijar 13.06.07, 22:45 Jako "dusza techniczna" bardzo sceptycznie podchodziłem do hipoterapii. Z perspektywy kilku zajęć przyznaję - myliłem się. Nie mam pojęcia jak to działa, ale wyraźnie działa, i to w przypadku dziecka autystycznego, gdzie nie chodzi przecież o "rozruszanie" mięśni czy stawów. Nie wiem czy tam Cię przyjmą, na pewno warto spróbować. Mają tam doskonałego fachowca. Będę śledził z zainteresowaniem ten wątek, może już jest coś bliżej Ostrowca? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk Re: pijar.pijar 14.06.07, 08:21 czy potrzebne jest odpowiednie przygotowanie? sam kontakt dziecka z koniem chyba też powinien pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: pijar.pijar 14.06.07, 08:23 Trzeba wyszkolonego terapeuty i koni o odpowiednim charakterze.Same dobre checi nie wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś