25.07.07, 10:05
Każda z rodzin ofiar wypadku autobusu we Francji dostanie po ok. (czy ponad,
już nie pamiętam) 100 tysięcy zł od premiera, i 10 tysięcy z kancelarii
prezydenta. I to jest k...a skandal!
Obserwuj wątek
    • ania7718 Re: Skandal 25.07.07, 10:10
      Napewno jest to suma za duża ale należy pamiętać że większość ofiar będzie
      musiała przejść kosztowną rehabilitację a to też kosztuje.Ja tam im tych
      pieniędzy nie zazdroszcze bo można powiedzieć że niektórzy "przeżyli własną
      śmieć"
    • Gość: d81 Re: Skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 10:11
      Duzo myslalem czy zakladac taki watek tutaj, balem sie kontrowersji, no ale mnie wyreczyles! Co z ludzmi, ktozri gina samotnie, codziennie, tez na drodze! Jest ich cala masa - ich rodzinom nikt nie pomaga!:(
      • ania7718 Re: Skandal 25.07.07, 10:28
        Piszesz tak jak większość ludzi na inych forach i portalach że inni też giną i
        nikt się ich losem nie przejmuje. Tak jest ale gdyby państwo każdej z ofiar
        wszystkich wypadków przyznawało pieniądze to by ich w budżecie zabrakło,
        niektórzy mają też pretensje o tą 3 dniową żałobę, że ludzie giną codziennie i
        nikt nie ogłasza z tego powodu żałoby, gdyby była ogłaszana to cały rok by
        trwała. Jak się nie podoba żałoba to nikt nie musi jej przestrzegać.I nie
        należy nikomu tych pieniędzy w obliczu tej tragedii zazdrościć. Ja mam rodzinę
        w Stargardzie i wiem że rodzinom, znajomym, sąsiadom ofiar jest przykro jak się
        tak psioczy na nich o te pieniądze.Oni o nie zabiegali, dla nich najważniejsze
        jet że przeżyli a dla innych ból i cierpienie i żadna kasa tu nie pomoże.Poza
        tym jak jest jest duża katastrofa drogowa to zawsze i wszędzie w każdym
        państwie władza przyznaje poszkodowanym fundusze.Tak samo było w przypadku
        wypadku maturzystów którzy jechali na pięlgrzymkę do Częstochowy. W Brazylii
        ostatnio tez wydarzył się straszny wypadek i też została ogłoszona żałoba i
        pomoc dostali i nikt tego nie kwestionuje. Ale u nas jest inaczej bo Polak taki
        jest że drugiemu zazdrościć musi. I jak mają nas szanować inne narody jak my
        sami siebie nie szanujemy, jest zawiść i egozizm. Jak czytam komentarze w necie
        to mnie serce nieraz boli jak niektórzy mogą takie podłości wypisywać.
        • Gość: d81 Re: Skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 10:30
          A co ja takiego zlego napisalem?
          • ania7718 Re: Skandal 25.07.07, 10:32
            Czy ja napisałam coś o tobie złego? Pisałam ogólnie.
            • michal13w Re: Skandal 25.07.07, 10:43
              Co Ty imputujesz w ogóle, dziewczyno?! Gdzie ja napisałem o tych ludziach, komu
              ja zazdroszczę?! Bardzo Cię proszę nie zmyślaj!

Piszę wprost - to jest skandal, żeby ofiary jakiegokolwiek wypadku dostawały
              pieniądze od państwa! To są Twoje pieniądze, ściągane z Ciebie podatkami,
              składkami itp. Jest to jawna niesprawiedliwość, bo kto tu decyduje komu się
              pieniądze należą, a komu nie? Pytam się kto decyduje? Proszę mi tu przedstawić
              obiektywne sposoby oceniania co jest, a co nie jest tragedią, która ofiara
              zasługuje na Twoją kasę, a która nie?

Co się tyczy żałoby - dla mnie to jest śmieszne i tyle, ale zdążyłem się
              przyzwyczaić i nie zwracać na to uwagi. Faktem jest, że to jest (kolejny) twór
              medialny, a że takowe olewam, z zasady, ciepłym moczem, to też w ogóle nie mam
              zamiaru dyskutować na ten temat.

Tragedia? Tak, to jest tragedia - dla rodzin i znajomych tych ludzi, nie dla
              kraju, nie dla państwa!
              • ania7718 Re: Skandal 25.07.07, 11:16
                Nie bądz taki agresywny, pisałam ogólnie, nie napisałam że to Ty zazdrościsz
                kasy. Pisałam ogólnie o komentarzach w internecie, a co do olewania ciepłym
                moczem to pozostawiam to bez komentarza.Ja mam inny charakter,potrafię wyrazić
                współczucie i mam szacunek dla innych ludzi i tragedii jaka ich spotkała.W
                przeszłośći też rząd przyznawał w takich wypadkach pomoc i też tak
                narzekaliście?Nic nie zmyślam, pisze to co myślę, i nikogo nie atakuje.
                • michal13w Re: Skandal 25.07.07, 11:17
                  Piszesz ogólnie w drugiej osobie, tak? Ok.
    • Gość: . Re: Skandal IP: 195.164.68.* 25.07.07, 10:11
      z tego wynika ,że jak zdarzy sie kolejna podobna katastrofa to znowu i znowu. Państwo ma obowiązek pomagać i wspierać, ale tylko w szczególych sytuacjach, gdzie ludzie stracili , tyle ,ze nie mogą przeżyć. To bardziej podchodzi pod gest i symbolikę i solidaryzm.
    • dizzy81 Pytanie 25.07.07, 10:13
      Jesli ktos kto przezyl ten wypadek i jego rodzina mowi o cudzie i ze Bóg się zatroszczyl o niego, to co ma pwoiedzic rodzina, ktora kogos stracila w tym wypadku?
      • michal13w Re: Pytanie 25.07.07, 10:15
        Tu nawet nie ma co argumentować, to jest po prostu skandal!
        • Gość: neti Re: Pytanie IP: *.telkonet.pl 25.07.07, 10:43
          Aniu, tu nie chodzi o zazdrość.Tu chodzi o sprawiedliwe wydatkowanie takich
          rządowych zapomóg.Według mnie jest to czysto polityczny "chwyt" rządu przed
          ewentualnymi wyborami.Przykro mi o tym pisać,ale popieram Michała.Solidaryzuję
          sie z rodzinami ofiar, ale kwota ta jest zdecydowanie za wysoka,biorąc pod
          uwagę dodatkowe sumy z ubezpieczenia.
          • Gość: d81 Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 10:47
            Nic dodac nic ujac! Michal dzis strasznie emocjonalnie reaguje,ale nie dziwie
            mu sie! Michal, jestem z Toba!Trzymka!
          • Gość: misiek7307 Re: Pytanie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.07.07, 10:54
            Neti - zgadzam się z Tobą w 100%! A co z ludzmi którzy stracili dobytek życia w ostatniej nawałnicy pod Częstochową? Ile dostaną od państwa? 30?50?100 tysięcy?I dlaczego tyle a nie mniej czy więcej? A jakby nawałnica zniszczyła gdzieś 5 domów, to co wtedy? Pewnie dostaliby ludzie parę zł. z gminy i tyle?! Ale to nie byłoby medialne więc rządowi nie opłaciłoby sie pomóc bo i po co!
            • ostrowiak_1982 Re: Pytanie 25.07.07, 14:09
              Pieniądze od rządu przejdą przez fundacje które też z czegoś muszą żyć i tak się
              obraca kasą.
              To jest tragedia ale kasa powinna być rozdzielana po przebadaniu tych ludzi,
              stwierdzeniu kto wymaga rehabilitacji, jakie ma dochody i rozdzielana w
              odpowiedniej kwocie, a nie wszystkim 100tyś.
              Ludzie stracili cały dorobek życia podczas wichury, to jest też tragedia i ci
              ludzie też potrzebują pomocy.
              Po części zgadzam się z miskiem7307 i ania7718. Jesteśmy narodem i powinniśmy
              być solidarni ale z drugiej strony nie bezsensownie szastać pieniędzmi tylko z
              głową je przyznawać.
              Prawdopodobnie jak pisała chyba neti jest to pokazówka przez wyborcza co jest
              naprawdę obrzydliwe. Budować poparcie partii na krzywdzie ludzi.
              Dizzy81 napisał że jedni dziękowali że Bóg ich ocali a co maja powiedzieć ci co
              ich bliscy zginęli. Chyba że Bóg ich potrzebował albo że ich opuścił.
              Nie wierzę w to że Bóg decyduje o tym kto ma zostać, a kto nie. Po prostu
              siedzieli w takiej części autokaru że przeżyli i tytle. Pewnie po jakimś czasie
              stwierdzą że to JPII sprawił cud tak jak było z Kubicą.
              • michal13w Re: Pytanie 25.07.07, 14:15
                ostrowiak_1982 napisał:
                > Po części zgadzam się z miskiem7307 i ania7718. Jesteśmy narodem i powinniśmy
                > być solidarni ale z drugiej strony nie bezsensownie szastać pieniędzmi tylko z
                > głową je przyznawać.

Tak?

W zeszłym roku według danych KG Policji na drogach zginęło 3666 osób. To daje
                70,5 ofiary co tydzień.

Rozumiem, że z tymi wszystkimi ofiarami też, jako naród, jesteście solidarni i
                żądacie dla nich odpowiednich kwot pieniężnych z budżetu. Tak, czy nie?

W tej sytuacji pytanie - po co istnieją ubezpieczalnie? Zgodnie z Waszą logiką
                ich istnienie nie ma sensu. No bo jest naród, naród ma budżet, więc korzystając
                z budżetu naród solidaryzuje się z ofiarami wypadków i daje odpowiednią ilość
                kasy. Po co nam ubezpieczalnie więc?!?!
                • ania7718 Re: Pytanie 25.07.07, 14:36
                  Takie myślenie prowadzi do nikąd.Zawsze było tak że w obliczu dużej katastrofy
                  czy też samochodowej czy innej rząd uruchamiał środki a ludzie z dobrej woli
                  wpłacali pieniądze na konto dla poszkodowanych. Tak było i będzie czy tego
                  chcemy czy nie.
                  • dizzy81 Re: Pytanie 25.07.07, 14:38
                    Tak sie zastanawiam ile Kaczynski dal powodzianom z naszego powiatu
                  • michal13w Re: Pytanie 25.07.07, 14:43
                    Logiczne myślenie prowadzi donikąd, Twoim zdaniem. Sprawiedliwość też prowadzi
                    donikąd? Jeszcze raz pytam. Jak ocenić obiektywnie co jest dużą katastrofą, a co
                    nie jest? Przyjmuje Twój punkt widzenia na potrzeby tej kwestii. Wytłumacz mi
                    dlaczego wypadek autokaru jest wielką katastrofą, a kraksa samolotu (w zeszłą
                    sobotę) w której zginęły dwie rodziny, katastrofą już nie jest? Wyjaśnij mi
                    mechanizmy, którymi należy się kierować, podczas stwierdzania: "tak, to jest
                    tragedia i katastrofa i tu trzeba dać kasę z budżetu; a to jest tylko zwykły
                    wypadek, ZWYKŁA ŚMIERĆ, kasa się nie należy".
                    • michal13w Re: Pytanie 25.07.07, 14:44
                      pytanie do Anki
                    • ania7718 Re: Pytanie 25.07.07, 14:58
                      Każda śmierć jest nieszczęściem i tragedią dla bliskich, owszem rząd przekazał
                      bardzo dużą sumę, za dużą, tego się nie zmieni, i na to nie mamy wpływu, jestem
                      pewna że inny rząd (inna opcja polityczna)postąpiłby tak samo. Prawdą jest że
                      przez całą kadencję politycy zbierają punkty do wyborów i takie gesty są im
                      potrzebne, wszystko co robią służy poprawie wizerunku. Wypadek w Grenoble to
                      była katastrofa bo nie można tego inaczej nazwać i tak strasznego w
                      konsekwencjach wypadku polskiego autokaru nie było od dawna. Wypadek awionetki
                      to też tragedia, ja tego nie kwestionuje ale pomyśl jak miał postąpić
                      Prezydent? Przecież Po wypadku w Halembie przekazał pomoc, i wypadku na targach
                      też, tym bardziej tu też tak musiał postąpić.Ja uważam że to bez sensu
                      rozpatrywać czy ta śmierć czy tamta w sensie która lepsza. Świata się nie
                      naprawi.Dla tych ludzi pieniądze nie mają znaczenia.
                    • ania7718 Re: Pytanie 25.07.07, 15:06
                      Sprawiedliwość to jest szerokie pojęcie.Więc Twoim zdaniem dobrze byłoby gdyby
                      rząd poprostu "olał" pielgrzymów i nie dał im nic po nie dał rodzinie ofiar z
                      awionetki? Co do poszkodowanych przez trąbę pod Częstochową to oni również
                      otrzymali pomoc od rządu.
                      • michal13w Re: Pytanie 25.07.07, 15:12
                        Mam dosyć tej dyskusji, to jest żałosne. "sprawiedliwość to szerokie pojęcie",
                        brawo.
                        • ania7718 Re: Pytanie 25.07.07, 15:15
                          Mam prawo pisać to co uważam.Nikogo tu nie obrażam i nikomu nigdy nie napisałam
                          że to co myśli jest żałosne. Każdy jest inny i "ile ludzi tyleż opini"
                          • michal13w Re: Pytanie 25.07.07, 15:21
                            A czy ja Ci takiego prawa odmawiam? Do czego to było teraz?

Piszesz kilka razy to samo: "to jest TAKI wypadek trzeba dać kasę", zapytałem
                            Cię raz, dlaczego akurat ten wypadek jest TAKI, że kasa z budżetu się należy?
                            Nie odpowiedziałaś, a zamiast tego znowu się powtarzasz, nie mam o czym dyskutować.
                            • ania7718 Re: Pytanie 25.07.07, 15:26
                              Odpowiedziałam dlaczego należy dać pomoc, może nie taką dużą sumę bo tu napewno
                              Prezydent i Premier przesadzili ale pomoc się należy.To jest właściwe i moralne
                              by wspomóc rodaków w nieszczęściu.
                              • michal13w Re: Pytanie 25.07.07, 15:29
                                W takim razie nie rozumiesz pytanie, na to samo wychodzi.
                • Gość: misiek7307 Re: Pytanie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.07.07, 14:40
                  Coś mi się wydaje, że albo nie wyraziłem się zbyt jasno, albo nie zrozumieliście mojej wypowiedzi. Jestem przeciwko szastaniu publicznymi pieniędzmi i na pokaz i nie na pokaz! A o 5 domach napisałem żeby unaocznić interes władzy w nagłaśnianiu swoich zagrań pod wybory i wyborców. Nie napisałem że powinni dostać tyle czy tyle.To był tylko przykład.
                  • dizzy81 Re: Pytanie 25.07.07, 14:41
                    Misiu, spokojnie!!!! Nie denerwuj sie!
                    • ostrowiak_1982 Re: Pytanie 25.07.07, 14:52
                      Niema się co kłócić bo i tak na to nie mamy wpływu gdzie ile i komu dadzą.
                      • ania7718 Re: Pytanie 25.07.07, 14:59
                        Właśnie dobrze powiedziane.
                        • michal13w Re: Pytanie 25.07.07, 15:04
                          Nie napisałaś nic nowego, nie odpowiedziałaś też na pytanie, bo po prostu nie
                          potrafisz, ale nie tylko Ty, nikt na to pytanie nie odpowie, bo poprawna
                          odpowiedź nie istnieje, takich rzeczy nie da się ocenić.

Dlatego właśnie skandalem i niesprawiedliwością jest dawanie kasy z budżetu
                          ofiarom jakiegokolwiek wypadku. A dodatkowo to jest niemoralne.
                          • ania7718 Re: Pytanie 25.07.07, 15:08
                            Nie jest nienormalne, bo gdyby tak było to w innych państwach te nie istniał by
                            taki proceder,a tak się postępuje we wszystkich cywilizowanych krajach.
                            Niemoralne byłoby nie okazanie pomocy w takim wypadku.
                            • fake_plastic_goch Re: Pytanie 25.07.07, 19:03
                              Niestety prawda jest taka, że takie działanie jest nieracjonalne. Pomoc dla
                              ofiar, jasne, należy się, ale po pierwsze: jest ubezpieczenie NNW i to do
                              organizatora wycieczki lub osób wyjeżdżających należy zapewnienie go sobie, a po
                              drugie dawanie pieniędzy ot tak po prostu nie powinno mieć miejsca w państwie.
                              Znaczyłoby to, że państwo powinno dawać odszkodowania (może włączmy to do
                              podatków, he?). Zadaniem państwa w takiej sytuacji jest utworzenie sztabu
                              kryzysowego, wysłanie samolotu, a przede wszystkim natychmiastowe kroki w celu
                              poprawienia sytuacji na drogach w kraju i stanu polskich autokarów, a także
                              sprawne przeprowadzenie śledztwa. Tymczasem mam wrażenie, że cała sprawa utonie
                              w polskim piekiełku, wyjdą na jaw "kolejne nadużycia" "układ niepozwalający na
                              sprawny nadzór nad biurami podróży", "nieprawidłowości w prokuraturze".
                              Typowe działanie obronne : niewydolne państwo łapie się populistycznych chwytów,
                              aby utrzymać jaką taką pozycję. Państwo powinno pomagać wszystkim, a obecna
                              sytuacja wyraźnie pokazuje, że nie jest w stanie tego robić.
                              • chuchalscy nie do wiary.... a jednak prawdziwe 25.07.07, 23:52
                                Pan premier powiedział jeszcze, że rodzinom ofiar z Halemby żyje się teraz
                                lepiej niż przed śmiercią bliskich. Chciał podkreślić, jaka ta władza jest
                                kochana!!!! IDIOTA. Jak można coś takiego publicznie powiedzieć? Przeliczyć
                                życie górnika na pieniądze, to się filozofom nie śniło. No ale co tam
                                filozofowie mają do kaczorów, nic, po prostu nic.
    • dizzy81 do m13cm (opcjonalnie m13w) 25.07.07, 11:25
      You have a mail
      • Gość: . m13cm (opcjonalnie m13w) 16 cm; 20 cm; .... IP: 195.164.68.* 25.07.07, 11:32
        • Gość: d16cm Re: m13cm (opcjonalnie m13w) 16 cm; 20 cm; .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 11:33
          kto da wiecej
    • pathos_phobos Re: Skandal 25.07.07, 15:06
      Mnie się scyzoryk otworzył w kieszeni,jak usłyszałem wczoraj,jak jedna z
      poszkodowanych przez trabę powietrzną mówiła,że się ubezpieczac nie bedzie,bo
      po co?No bo w sumie po co,skoro czy ubezpieczeni,czy
      nieubezpieczeni,odszkodowania dostaną?To jest utrwalanie w ludziach komuny-mnie
      się należy,bo przeciez zyję!A gdzie odpowiedzialność za swoje czyny?Cały 38
      milionowy naród ma byc po wsze czasy niańczony przez państwo i karmiony z
      budżetu?
    • co_za_bzdura Re: Skandal 28.07.07, 09:32
      ale po co sie tak bulwersowac, i dlaczego od razu uzywac nieparlamentarnych slow, gdybys pomyslal za wczasu i wyslal nielubiana ciocie czy stryjenke mowil bys pewnie co innego
    • aisablri Re: Skandal 31.07.07, 10:23
      państwo placi ofiarom za zwyklą glupotę- nie wiem, kierowcy, przecież wiadomo, że jeśli gdzieś jest ZAKAZ jazdy, to to nie jest przepis do lamania. tylko że to lamanie to jest taka polska mentalność.
      • ania7718 Re: Skandal 31.07.07, 10:44
        Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Dopóki nas samych albo naszych
        bliskich nie dotknie nieszczęście to możemy sobie różne rzeczy mówić. Gdy nas
        to dotknie to się najczęściej zdanie zmienia.
    • dizzy81 Wczoraj w GO 31.07.07, 10:24
      Rucinska w swoim felietonie pojechała po władzy za te 100 tys
    • ostrowiak_1982 Inaczej 31.07.07, 15:55
      Złoszczą się co niektórzy o tą pomoc ale pomyślcie ile mln rocznie zjadają
      więźniowie którzy całe życie (25lat, dożywocie) są na naszym garnuszku i to jest
      dopiero niesprawiedliwe.
      Więc ta pomoc to byłaby znikoma część wydawanej bezmyślnie kasy, choć całkowicie
      jej też nie popieram.
    • dizzy81 Gosiewski: 06.08.07, 10:24
      3 mln złotych dla rodzin ofiar wypadku pod Grenoble
      • dizzy81 Re: Gosiewski: 06.08.07, 10:31
        Na renty te 3 mln
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka