Gość: ciekawy IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.08, 14:58 elektronik, automatyk. Mam pare pytan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bmw Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.gprs.plus.pl 20.02.08, 15:40 człowieku daruj sobie z nimi. Rotacja niesamowita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.08, 20:02 wiesz cos wiecej na ten temat, czy tylko gdzies cos slyszales? jesli wiesz cos wiecej, to bym chetnie porozmawial na priwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmw Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.gprs.plus.pl 20.02.08, 20:39 900 zł, po 12-16 h. Było kiedyś o tym na forum SSE. Co tydzień w ostrowieckiej są ogłoszenia o pracy w RR Donnelly. Na początek(3 miesiące) umowa zlecenie. Rekrutowany byłem w Kielcach, a poten odbywała się rozmowa w Starachowicach, ale niestety warunki zaproponowane były nie do zaakceptowania. Nie interesowała mnie umowa zlecenie i nie za 900 netto za 12-16 h. Tak było, a jak jest teraz nie wiem. Ogłoszenia są co tydzień w ostrowieckiej Poniżej tekst z Echa... Amerykańska firma poligraficzna inwestuje Firma drukarska RR Donnelly w Starachowicach działa od dwóch lat i jest jednym z największych pracodawców w powiecie. Dotychczas firma Dotychczas firma zakupiła sześć nowych maszyn, a niebawem ma tu stanąć kolejna, będzie to najnowocześniejsza maszyna poligraficznych na świecie. (Archiwum firmy) Podczas spotkania z dziennikarzami zaprezentowano plany rozwoju firmy. Poruszono także problemy okolicznych mieszkańców związane z emisją zanieczyszczeń przez zakład. Firma amerykańska RR Donnelly powstała w 1864 roku. W Europie swą działalność rozpoczęła w 1978 roku. Pierwszy swój zakład w Polsce koncern uruchomił w Krakowie w 1994 roku. Obecnie amerykański koncern poligraficzny ma pięć zakładów w naszym kraju, w tym w Kielcach i Starachowicach. We wszystkich swoich zakładach koncern zatrudnia około 2 tysięcy pracowników. Firma drukuje czasopisma, katalogi, ulotki, książki telefoniczne oraz instrukcje obsługi. Większość z tych produktów trafia do odbiorców na rynku europejskim. PROBLEMY Z EMISJĄ ZANIECZYSZCZEŃ W roku 2005 RR Donnelly odkupił od Poligrafi Bis starachowicką drukarnię. Funkcjonowanie tego zakładu wiązało się z ostrymi protestami ze strony mieszkańców pobliskiego osiedla Orłowo. Ich zdaniem drukarnia w Starachowicach emitując zanieczyszczenia do atmosfery przyczynia się do degradacji nie tylko środowiska, ale także ich zdrowia. - Zakład permanentnie przekracza dopuszczalne normy emisji substancji szkodliwych dla zdrowia do środowiska - żalili się mieszkańcy podczas kolejnych obrad Rady Miejskiej minionej kadencji. Inną uciążliwością, na jaką uskarżali się mieszkańcy, był nieprzyjemny zapach jaki unosił się nad domami położonymi w pobliżu firmy drukarskiej. reklama - W Starachowicach był z tym problem, miało to związek z przestarzałym i awaryjnym sprzętem, on też był przyczyną emisji zanieczyszczeń i nieprzyjemnych zapachów, na co uskarżali się okoliczni mieszkańcy - mówił Jan Przepióra, prezes RR Donnelly do spraw produkcji. - Zainwestowaliśmy w nowy katalizator i problem w tej chwili już nie istnieje. Nie otrzymujemy także od mieszkańców ani gminy żadnych skarg. Aby zwiększyć ochronę powietrza oraz zminimalizować natężenia hałasu, jak informują władze firmy, zainwestowano w szereg nowoczesnych urządzeń. PRACOWNICY Od momentu zakupu starachowickiej drukarni przez amerykański koncern, jak informuje Magdalena Królikowska, przedstawiciel działu kadr, zatrudnienie w firmie wzrosło o 90 procent. Obecnie w RR Donnelly pracuje 400 osób na umowy o pracę. Większość to starachowiczanie, ale także pracują tu mieszkańcy Ostrowca. - Nabór do pracy prowadzimy w dwojaki sposób: ogłaszamy rekrutację zewnętrzną oraz konkursy wewnętrzne - mówi Magdalena Królikowska. - Większość naszych kierowników produkcji to osoby, które zaczynały na niższych stanowiskach. Na zewnątrz poszukujemy kandydatów, którzy chcą się rozwijać. Nie wymagamy szczególnych kwalifikacji, bo system szkoleń oferowanych w firmie pozwala na ich uzupełnienie. A ponadto na rynku nadal brakuje osób z wykształceniem poligraficznym. Raz w tygodniu, we wtorek firma organizuje Dni Otwarte. Wtedy to osoby poszukujące pracy mogą się zgłosić do zakładu, poznać sposób funkcjonowania oraz zasady zatrudnienia. - Co tydzień podczas Otwartych Drzwi zgłasza się do nas kilkanaście osób zainteresowanych pracą - mówi Magdalena Pająk, specjalista do spraw komunikacji marketingowej. Firma także od ubiegłego roku realizuje własny program stypendialny dla szkół z terenu Starachowic. W ubiegłym roku we współpracy ze Stowarzyszeniem Rozwoju Lokalnego i Filantropii RR Donnelly ufundowało dla 11 starachowickich uczniów stypendia w wysokości 200 złotych miesięczne. W tym roku, jak informuje Magdalena Pająk, do kolejnej edycji programu "Nauka mnie cieszy” przystąpiło siedem starachowickich placówek oświatowych. PLAC BUDOWY RR Donnelly w Starachowicach to - jak informują prezes Jan Przepióra oraz dyrektor do spraw produkcji Marcin Czarnecki - zakład z dużym potencjałem rozwoju. - Trwają inwestycje w zakładzie. Obecnie przypomina on jeden, wielki plac budowy. Kiedy zakończymy przewidziane prace, będzie to albo największy lub jeden z dwóch największych zakładów drukarskich w kraju - mówią przedstawiciele zarządu firmy. - Dotychczas zakupiliśmy sześć nowych maszyn, a niebawem ma tu stanąć kolejna, będzie to najnowocześniejsza maszyna poligraficznych na świecie. Inwestujemy w nową technologię i automatykę. Inwestycje w maszyny i automatykę, jak mówią przedstawiciele zakładu, nie spowoduje redukcji zatrudnienia w firmie. - Nastąpią przesunięcia na bardziej wykwalifikowane stanowiska pracy. Redukcji zatrudnienia nie będzie - informują władze drukarni. Ps. Spróbować Ci nie zaszkodzi, jednak licz na to, że do Starachowic jest kiepski dojazd z Ostrowca na poszczególne godziny, no chyba, że własnym samochodem, ale wtedy koszt miesięczny paliwa też jest nie mały. Ja też szukam pracy w Ostrowcu i już nawet w dalszych okolicach. Myślalem o Sandomierzu i firmie Pilkington- tam automatyk ma nieżle:) www.pilkington.com/europe/poland/polish/employment+opportunities/job+opportunities/default.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.08, 21:44 tylko ze ja jestem "pod sciana" i nie mam wyjscia. chcialbym zarobic na wyjazd do UK i zdobyc doswiadczenie jako automatyk, niestety w Ostrowcu na to mam zerowe szanse. Mam pytanie, czy wiesz jakich tam sterownikow PLC uzywaja, bo chcialbym sie jakos do rozmowy przygotowac. Mozna wiedziec, o co pytali Cie na tych rozmowach. Z gory dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 14:37 Przygotuj się z wiedzy technicznej o PLC nie pytają, sam to przeżyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halo Takich strefa ściągas badziewiarzy IP: 194.181.129.* 20.02.08, 21:49 Specjalna Strefa Ekonomiczna w Starachowicach takich oto sciaga badziewiarzy, nie liczy sie pracownik, sciagnac byle co, zeby był i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1926 Re: Takich strefa ściągas badziewiarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 22:40 Tylko wielu mieszkańców Ostrowca i okolicznych gmin dojeżdza do tych badziewiarzy do pracy.BmW narzekasz na 900 zł podałes stawke sprzed roku przeprwoadzili rozmowe widocznie zaproponowali ci stawke bez kwalifikacji.To ja cię gasze Nowy Zakład Ostrowiec mechanik kontroler 800 zł do ręki i co?.W Starachowicach ludzie z pod bramy bez zadnych kwalifikacji dostaja tak 1500 zł brutto pokazcie mi firme w waszym mieście gdzie tyle płacą.mam wymieniać ostrowieckie oazy dobrobytu może Tesco,Wólczanka pomyslcie zanmi coś napiszecie.nie znacie realii klepiecie jedno i to samo w kólko.Pozdrowienia dla miasta czerwonych Khmerów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokoloko Re: Takich strefa ściągas badziewiarzy IP: 194.181.129.* 20.02.08, 23:58 Wyluzuj trochę człowieku, wiem że jesteście oazą dobrobytu i w ogóle, nie kazde maista ma w końcu siedzibę strefy i największy jej udział. Wiesz wiem, jak działają inne strefy. a niedaeko Was jest taka strefa łódzka oooo to takie miasto trochę więsze jak Starachowice. Wiesz, dzis liczy się sektor wysokiej szansy. Ważne jest , jaki inwestor przyjedzie, mało tego nie ile tworzy miejsc pracy, ale jaką daje technologię. O to biega dziś. Cóz u nas skansen, to dawj inwestora z przestarzaą technologią i cóz zatrudni 400 osób, monterów, a za dwa lata zmieni kra i zostawi pracwoników w monokulturze. Nie chcę oceniac kadr strefy, za to wiem ,ajk działają kadry w łodzkiej Strefie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmw Re: Takich strefa ściągas badziewiarzy IP: *.opera-mini.net 21.02.08, 07:08 napisalem ze tak bylo a jak jest teraz nie wiem. Skoro to taka oaza dobrobytu to czemu ciagle poszukuja pracownikow?.Czyzby po 3 miesiacach umowy zlecenia mowili pa pa.Czemu nie szukaja w Starachowicach ludzi tylko puszczaja ogloszenia np. w Ostrowcu co tydzien w gazecie?.Te 1500 brutto to 900 netto?za 12 godzin:) minus dojazdy i wychodzi 500?.Spoko.Dobrobyt po ch...Oglaszajac sie w Ostrowcu pewnie zdaja sobie sprawe ze ludzie musza wtedy dojezdzac wiec albo zapewnia transport(skoro do oazy dobrobytu tyle osob z Ostrowca dojezdza),albo koszta dojazdu na wlasna reke zaklad bierze na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1926 Re: Takich strefa ściągas badziewiarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 08:41 dlaczego dają gołoszenia? bo w Starachowicach nie ma kto robić w zakłdach typu Poligrafia czy MAN to sa zakłady ze tak powiem przejsciowe popracuje sobie kilka miesięcy i w miedzyczasie szukam sobie lepszej lepiej płatnej pracy.Porównanie 750 tysięcznego miasta do 60 tys jest nie na miejscu.Spytaj ziomków od siebie czy dojezdzaja do Starachowic za 900 zł brutto..wątpie.Zanzaczam Ostrowiec siedzi w poligrafii na maszynach... Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Takich strefa ściągas badziewiarzy 21.02.08, 08:52 no to się mogło coś poprawić. Tylko szkoda, że z dojazdem jest kiepsko. A nie wiesz dokładnie jak wygląda teraz tam praca? tzn. godziny pracy, na ile zmian..itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
e_dyta71 BMW 21.02.08, 10:43 Ogłoszenia z Sandomierza są aktualne? Wysyłałeś tam swoje cv? Odpowiadają? Dopytuję się dlatego, że mój mąż też szuka w tej branży, a jak ogłoszenie jest nieaktualne to nie ma co wysyłać. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: BMW 21.02.08, 10:55 jeszcze nie wysyłałem tu masz etapy rekrutacji www.pilkington.com/europe/poland/polish/employment+opportunities/recruitment+and+selection+process/etapy+rekrutacji.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e_dyta Re: BMW IP: *.msk.net.pl 21.02.08, 14:04 najbardziej podoba mi się drugi etap. dadzą np. kawał tektury i trzeba budować wiatrak i obserwują ludzi jak myszki w laboratorium. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: BMW IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.08, 19:40 Widze, ze Pilkington to dno. Znajomy powiedzial, ze nie wraca do Polski, bo nie bedzie sie plaszczyl i blagal o prace. Widze, ze mial racje. Czy ktos wie jak wyglada proces rekrutacji w RRD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1926 Oferty pracy dla mechanika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 22:02 www.st-ce.pl/forum/viewtopic.php?t=773 www.st-ce.pl/forum/viewtopic.php?t=772 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmw Re: Oferty pracy dla mechanika IP: *.gprs.plus.pl 21.02.08, 22:17 ciut stare te ogłoszenia... z lipca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1926 Re: Oferty pracy dla mechanika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 22:57 dziwne dzisiaj dodane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bmw Re: Oferty pracy dla mechanika IP: *.opera-mini.net 21.02.08, 23:09 ok,gra.Zle spojrzalem.Dzis dodane a uzytkownik dolaczyl w lipcu:).Efekt 2 zmiany w pracy 8 godzin przed kompem - SLEPOTA;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1926 Re: Oferty pracy dla mechanika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 08:17 możliwe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 27.05.08, 10:48 Do Pilkington też nie jest tak łatwo się dostać. Co do dojazdu do Sandomierza z Ostrowca to też nie jest łatwo dojechać, chyba że własnym autem.Z Sandomingo jest więcej połączeń w stronę Tarnobrzega, kiedyś było tu inne województwo i tak zostało.Znajoma pracuje w Pilkington w systemie trzyzmianowym jako zwykły pracownik. Zarabia około 1000zł. Odpowiedz Link Zgłoś
lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 14:33 Obecnie pracuje na stanowisku elektronik automatyk w tej firmie tyle że w innym zakładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 15:35 Czym zajmuje się automatyk w takiej firmie? Odpowiedz Link Zgłoś
lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 18:23 Usuwanie awarii, usuwanie usterek, prewencje(zapobieganie awarii) oczywiście elektronicznych. Szczerze mówiąc praca przyjemna. Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 18:29 Hmm, czyli programowanie PLC tudzież HMI/SCADA nie wchodzi tam w grę? Odpowiedz Link Zgłoś
lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 19:52 Raczej nie choć wysyłają na kursy sterownika SIEMENS S7-200 LUB 300 osobiście brałem w nich udział. Większość maszyn ma sterowniki indywidualne do konkretnej maszyny. Ale zdarzają się typowe sterowniki PLC różnych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: control Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.08, 22:54 a jak zarobki? czyli przy rekrutacji co jest wymagane? Odpowiedz Link Zgłoś
lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 26.02.08, 08:42 Jaką się stawkę wywalczy taką się ma, a po okresie próbnym podwyżka, oczywiście najpierw trzeba przejść rekrutację. Rekrutacja to prawdopodobnie test z wiedzy elektronicznej i automatyki oczywiście na poziomie technikum i podejrzewam, że w innym zakładzie niż są przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: control Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.08, 09:52 ale w jakich granicach mozna walczyc? jak ten test wyglada, teoria czy praktyka? moze jakies przykladowe pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 26.02.08, 10:04 Jakie znasz czujniki elektryczne Podaj wzór na moc Narysuj schemat zasilania silnika gwiazda trójkąt itp w moim wypadku teoria a co teraz wymyślą to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 26.02.08, 10:10 CZUJNIKI ELEKTRYCZNE, TO BAAARDZO SZEROKIE POJĘCIE:) Odpowiedz Link Zgłoś
lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 26.02.08, 10:33 Szerokie i można pisać i pisać im więcej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: control Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.08, 14:35 a na rozmowie jaka kwote podales, ze chcesz zarabiac? czy miales doswiadczenie na podobnym stanowisku? z twojego opisu widze, ze to bardziej wyglada na prace elektryka:silowniki, silniki itp. czy naprawia sie tam jakies moduly elektroniczne, czy tylko sie wszystko wymienia? jesli nie programuje sie zadnych PLC to po co to wymagaja? mozesz napisac cos konkretnego co np. robisz w ciagu jednego dnia, bo taki opis "usuwanie awarii i usterek" to nic nie mowi o tej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 26.02.08, 15:50 Jeżeli chodzi o pieniądze to zależy to od zakładu (Kraków Kielce Starachowice) ale myślę że ok 2tys na rękę na początek, doświadczenie miałem na podobnym stanowisku. Jeżeli chodzi o pracę to całe spektrum elektryki i elektroniki od wymiany bezpieczników poprzez wymianę elementów elektronicznych na kartach sterowników do wymiany silników i obsługi stacji wysokiego napięcia. Moduły czasami się naprawia ale częściej się wymienia na nowe. Najważniejsze jest trafne zdjagnozowanie usterki. A elektronika bardzo zaawansowana. Co do programowania sterowników PLC w maszynach zajmuje się tym serwis konkretnej maszyny. Ale są otwarci na wszelkie modernizacje w tym na sterownikach PLC. Chętnie też wysyłają na kursy z programowania lecz wiąże się to z podpisywaniem umów lojalnościowych. Najważniejsze jest usunięcie awarii i przywrócenie produkcji to jest w każdym zakładzie a wszystkie pozostałe prace zależą od kierownika Lokalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Projektant PLC Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.08, 08:09 Do programowania PLC i SCADA to proponuje SIEMENS VAI w Krakowie. Nigdzie lepiej sie nie nauczysz programowac PLC. Jesli myslisz o wyjezdzie do UK to zapomnij o utrzymaniu ruchu, tam sie nic nie wymysla tylok utrzymuje. w UK dobrze zarabiaja projektanci - programisci PLC nie automatyk utrzymania ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś