Dodaj do ulubionych

szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako

IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.08, 14:58
elektronik, automatyk.
Mam pare pytan
Obserwuj wątek
    • Gość: bmw Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.gprs.plus.pl 20.02.08, 15:40
      człowieku daruj sobie z nimi. Rotacja niesamowita.
      • Gość: ciekawy Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.08, 20:02
        wiesz cos wiecej na ten temat, czy tylko gdzies cos slyszales?
        jesli wiesz cos wiecej, to bym chetnie porozmawial na priwa
        • Gość: bmw Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.gprs.plus.pl 20.02.08, 20:39
          900 zł, po 12-16 h. Było kiedyś o tym na forum SSE. Co tydzień w ostrowieckiej
          są ogłoszenia o pracy w RR Donnelly. Na początek(3 miesiące) umowa zlecenie.
          Rekrutowany byłem w Kielcach, a poten odbywała się rozmowa w Starachowicach, ale
          niestety warunki zaproponowane były nie do zaakceptowania. Nie interesowała mnie
          umowa zlecenie i nie za 900 netto za 12-16 h. Tak było, a jak jest teraz nie
          wiem. Ogłoszenia są co tydzień w ostrowieckiej
          Poniżej tekst z Echa...

Amerykańska firma poligraficzna inwestuje
          Firma drukarska RR Donnelly w Starachowicach działa od dwóch lat i jest jednym z
          największych pracodawców w powiecie.

Dotychczas firma
          Dotychczas firma zakupiła sześć nowych maszyn, a niebawem ma tu stanąć kolejna,
          będzie to najnowocześniejsza maszyna poligraficznych na świecie. (Archiwum firmy)

Podczas spotkania z dziennikarzami zaprezentowano plany rozwoju firmy. Poruszono
          także problemy okolicznych mieszkańców związane z emisją zanieczyszczeń przez
          zakład.

Firma amerykańska RR Donnelly powstała w 1864 roku. W Europie swą działalność
          rozpoczęła w 1978 roku. Pierwszy swój zakład w Polsce koncern uruchomił w
          Krakowie w 1994 roku. Obecnie amerykański koncern poligraficzny ma pięć zakładów
          w naszym kraju, w tym w Kielcach i Starachowicach. We wszystkich swoich
          zakładach koncern zatrudnia około 2 tysięcy pracowników.

Firma drukuje czasopisma, katalogi, ulotki, książki telefoniczne oraz instrukcje
          obsługi. Większość z tych produktów trafia do odbiorców na rynku europejskim.

PROBLEMY Z EMISJĄ ZANIECZYSZCZEŃ

W roku 2005 RR Donnelly odkupił od Poligrafi Bis starachowicką drukarnię.
          Funkcjonowanie tego zakładu wiązało się z ostrymi protestami ze strony
          mieszkańców pobliskiego osiedla Orłowo. Ich zdaniem drukarnia w Starachowicach
          emitując zanieczyszczenia do atmosfery przyczynia się do degradacji nie tylko
          środowiska, ale także ich zdrowia.

- Zakład permanentnie przekracza dopuszczalne normy emisji substancji
          szkodliwych dla zdrowia do środowiska - żalili się mieszkańcy podczas kolejnych
          obrad Rady Miejskiej minionej kadencji. Inną uciążliwością, na jaką uskarżali
          się mieszkańcy, był nieprzyjemny zapach jaki unosił się nad domami położonymi w
          pobliżu firmy drukarskiej.
          reklama

- W Starachowicach był z tym problem, miało to związek z przestarzałym i
          awaryjnym sprzętem, on też był przyczyną emisji zanieczyszczeń i nieprzyjemnych
          zapachów, na co uskarżali się okoliczni mieszkańcy - mówił Jan Przepióra, prezes
          RR Donnelly do spraw produkcji. - Zainwestowaliśmy w nowy katalizator i problem
          w tej chwili już nie istnieje. Nie otrzymujemy także od mieszkańców ani gminy
          żadnych skarg.
          Aby zwiększyć ochronę powietrza oraz zminimalizować natężenia hałasu, jak
          informują władze firmy, zainwestowano w szereg nowoczesnych urządzeń.

PRACOWNICY

Od momentu zakupu starachowickiej drukarni przez amerykański koncern, jak
          informuje Magdalena Królikowska, przedstawiciel działu kadr, zatrudnienie w
          firmie wzrosło o 90 procent. Obecnie w RR Donnelly pracuje 400 osób na umowy o
          pracę. Większość to starachowiczanie, ale także pracują tu mieszkańcy Ostrowca.
          - Nabór do pracy prowadzimy w dwojaki sposób: ogłaszamy rekrutację zewnętrzną
          oraz konkursy wewnętrzne - mówi Magdalena Królikowska.

- Większość naszych kierowników produkcji to osoby, które zaczynały na niższych
          stanowiskach. Na zewnątrz poszukujemy kandydatów, którzy chcą się rozwijać. Nie
          wymagamy szczególnych kwalifikacji, bo system szkoleń oferowanych w firmie
          pozwala na ich uzupełnienie. A ponadto na rynku nadal brakuje osób z
          wykształceniem poligraficznym.

Raz w tygodniu, we wtorek firma organizuje Dni Otwarte. Wtedy to osoby
          poszukujące pracy mogą się zgłosić do zakładu, poznać sposób funkcjonowania oraz
          zasady zatrudnienia.

- Co tydzień podczas Otwartych Drzwi zgłasza się do nas kilkanaście osób
          zainteresowanych pracą - mówi Magdalena Pająk, specjalista do spraw komunikacji
          marketingowej.

Firma także od ubiegłego roku realizuje własny program stypendialny dla szkół z
          terenu Starachowic. W ubiegłym roku we współpracy ze Stowarzyszeniem Rozwoju
          Lokalnego i Filantropii RR Donnelly ufundowało dla 11 starachowickich uczniów
          stypendia w wysokości 200 złotych miesięczne. W tym roku, jak informuje
          Magdalena Pająk, do kolejnej edycji programu "Nauka mnie cieszy” przystąpiło
          siedem starachowickich placówek oświatowych.

PLAC BUDOWY

RR Donnelly w Starachowicach to - jak informują prezes Jan Przepióra oraz
          dyrektor do spraw produkcji Marcin Czarnecki - zakład z dużym potencjałem rozwoju.
          - Trwają inwestycje w zakładzie. Obecnie przypomina on jeden, wielki plac
          budowy. Kiedy zakończymy przewidziane prace, będzie to albo największy lub jeden
          z dwóch największych zakładów drukarskich w kraju - mówią przedstawiciele
          zarządu firmy. - Dotychczas zakupiliśmy sześć nowych maszyn, a niebawem ma tu
          stanąć kolejna, będzie to najnowocześniejsza maszyna poligraficznych na świecie.
          Inwestujemy w nową technologię i automatykę.

Inwestycje w maszyny i automatykę, jak mówią przedstawiciele zakładu, nie
          spowoduje redukcji zatrudnienia w firmie.
          - Nastąpią przesunięcia na bardziej wykwalifikowane stanowiska pracy. Redukcji
          zatrudnienia nie będzie - informują władze drukarni.

Ps. Spróbować Ci nie zaszkodzi, jednak licz na to, że do Starachowic jest
          kiepski dojazd z Ostrowca na poszczególne godziny, no chyba, że własnym
          samochodem, ale wtedy koszt miesięczny paliwa też jest nie mały.
          Ja też szukam pracy w Ostrowcu i już nawet w dalszych okolicach. Myślalem o
          Sandomierzu i firmie Pilkington- tam automatyk ma nieżle:)
          www.pilkington.com/europe/poland/polish/employment+opportunities/job+opportunities/default.htm
          • Gość: ciekawy Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.08, 21:44
            tylko ze ja jestem "pod sciana" i nie mam wyjscia.
            chcialbym zarobic na wyjazd do UK i zdobyc doswiadczenie jako
            automatyk, niestety w Ostrowcu na to mam zerowe szanse.

Mam pytanie, czy wiesz jakich tam sterownikow PLC uzywaja, bo
            chcialbym sie jakos do rozmowy przygotowac.

Mozna wiedziec, o co pytali Cie na tych rozmowach.
            Z gory dziekuje za pomoc.
            • lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 14:37
              Przygotuj się z wiedzy technicznej o PLC nie pytają, sam to przeżyłem.
          • Gość: halo Takich strefa ściągas badziewiarzy IP: 194.181.129.* 20.02.08, 21:49
            Specjalna Strefa Ekonomiczna w Starachowicach takich oto sciaga badziewiarzy, nie liczy sie pracownik, sciagnac byle co, zeby był i tyle!
            • Gość: 1926 Re: Takich strefa ściągas badziewiarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 22:40
              Tylko wielu mieszkańców Ostrowca i okolicznych gmin dojeżdza do tych badziewiarzy do pracy.BmW narzekasz na 900 zł podałes stawke sprzed roku przeprwoadzili rozmowe widocznie zaproponowali ci stawke bez kwalifikacji.To ja cię gasze Nowy Zakład Ostrowiec mechanik kontroler 800 zł do ręki i co?.W Starachowicach ludzie z pod bramy bez zadnych kwalifikacji dostaja tak 1500 zł brutto pokazcie mi firme w waszym mieście gdzie tyle płacą.mam wymieniać ostrowieckie oazy dobrobytu może Tesco,Wólczanka pomyslcie zanmi coś napiszecie.nie znacie realii klepiecie jedno i to samo w kólko.Pozdrowienia dla miasta czerwonych Khmerów
              • Gość: pokoloko Re: Takich strefa ściągas badziewiarzy IP: 194.181.129.* 20.02.08, 23:58
                Wyluzuj trochę człowieku, wiem że jesteście oazą dobrobytu i w ogóle, nie kazde maista ma w końcu siedzibę strefy i największy jej udział. Wiesz wiem, jak działają inne strefy. a niedaeko Was jest taka strefa łódzka oooo to takie miasto trochę więsze jak Starachowice. Wiesz, dzis liczy się sektor wysokiej szansy. Ważne jest , jaki inwestor przyjedzie, mało tego nie ile tworzy miejsc pracy, ale jaką daje technologię. O to biega dziś. Cóz u nas skansen, to dawj inwestora z przestarzaą technologią i cóz zatrudni 400 osób, monterów, a za dwa lata zmieni kra i zostawi pracwoników w monokulturze. Nie chcę oceniac kadr strefy, za to wiem ,ajk działają kadry w łodzkiej Strefie i tyle.
              • Gość: bmw Re: Takich strefa ściągas badziewiarzy IP: *.opera-mini.net 21.02.08, 07:08
                napisalem ze tak bylo a jak jest teraz nie wiem. Skoro to taka oaza dobrobytu to czemu ciagle poszukuja pracownikow?.Czyzby po 3 miesiacach umowy zlecenia mowili pa pa.Czemu nie szukaja w Starachowicach ludzi tylko puszczaja ogloszenia np. w Ostrowcu co tydzien w gazecie?.Te 1500 brutto to 900 netto?za 12 godzin:) minus dojazdy i wychodzi 500?.Spoko.Dobrobyt po ch...Oglaszajac sie w Ostrowcu pewnie zdaja sobie sprawe ze ludzie musza wtedy dojezdzac wiec albo zapewnia transport(skoro do oazy dobrobytu tyle osob z Ostrowca dojezdza),albo koszta dojazdu na wlasna reke zaklad bierze na siebie.
                • Gość: 1926 Re: Takich strefa ściągas badziewiarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 08:41
                  dlaczego dają gołoszenia? bo w Starachowicach nie ma kto robić w zakłdach typu Poligrafia czy MAN to sa zakłady ze tak powiem przejsciowe popracuje sobie kilka miesięcy i w miedzyczasie szukam sobie lepszej lepiej płatnej pracy.Porównanie 750 tysięcznego miasta do 60 tys jest nie na miejscu.Spytaj ziomków od siebie czy dojezdzaja do Starachowic za 900 zł brutto..wątpie.Zanzaczam Ostrowiec siedzi w poligrafii na maszynach...
                  • bmwariat Re: Takich strefa ściągas badziewiarzy 21.02.08, 08:52
                    no to się mogło coś poprawić. Tylko szkoda, że z dojazdem jest kiepsko. A nie
                    wiesz dokładnie jak wygląda teraz tam praca? tzn. godziny pracy, na ile zmian..itp..
                    • e_dyta71 BMW 21.02.08, 10:43
                      Ogłoszenia z Sandomierza są aktualne? Wysyłałeś tam swoje cv? Odpowiadają?
                      Dopytuję się dlatego, że mój mąż też szuka w tej branży, a jak ogłoszenie jest
                      nieaktualne to nie ma co wysyłać.
                      • bmwariat Re: BMW 21.02.08, 10:55
                        jeszcze nie wysyłałem
                        tu masz etapy rekrutacji
                        www.pilkington.com/europe/poland/polish/employment+opportunities/recruitment+and+selection+process/etapy+rekrutacji.htm
                        • Gość: e_dyta71 Re: BMW IP: *.msk.net.pl 21.02.08, 11:33
                          dzięki
                          • Gość: e_dyta Re: BMW IP: *.msk.net.pl 21.02.08, 14:04
                            najbardziej podoba mi się drugi etap. dadzą np. kawał tektury i trzeba budować
                            wiatrak i obserwują ludzi jak myszki w laboratorium. :)
                            • Gość: ciekawy Re: BMW IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.08, 19:40
                              Widze, ze Pilkington to dno.
                              Znajomy powiedzial, ze nie wraca do Polski, bo nie bedzie sie
                              plaszczyl i blagal o prace.
                              Widze, ze mial racje.

Czy ktos wie jak wyglada proces rekrutacji w RRD?
                              • Gość: 1926 Oferty pracy dla mechanika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 22:02
                                www.st-ce.pl/forum/viewtopic.php?t=773
                                www.st-ce.pl/forum/viewtopic.php?t=772
                                • Gość: bmw Re: Oferty pracy dla mechanika IP: *.gprs.plus.pl 21.02.08, 22:17
                                  ciut stare te ogłoszenia... z lipca
                                  • Gość: 1926 Re: Oferty pracy dla mechanika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 22:57
                                    dziwne dzisiaj dodane
                                    • Gość: bmw Re: Oferty pracy dla mechanika IP: *.opera-mini.net 21.02.08, 23:09
                                      ok,gra.Zle spojrzalem.Dzis dodane a uzytkownik dolaczyl w lipcu:).Efekt 2 zmiany w pracy 8 godzin przed kompem - SLEPOTA;)
                                      • Gość: 1926 Re: Oferty pracy dla mechanika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 08:17
                                        możliwe ;)
          • ania7718 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 27.05.08, 10:48
            Do Pilkington też nie jest tak łatwo się dostać. Co do dojazdu do
            Sandomierza z Ostrowca to też nie jest łatwo dojechać, chyba że
            własnym autem.Z Sandomingo jest więcej połączeń w stronę
            Tarnobrzega, kiedyś było tu inne województwo i tak zostało.Znajoma
            pracuje w Pilkington w systemie trzyzmianowym jako zwykły pracownik.
            Zarabia około 1000zł.
    • lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 14:33
      Obecnie pracuje na stanowisku elektronik automatyk w tej firmie tyle że w innym
      zakładzie.
      • dizzy81 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 15:35
        Czym zajmuje się automatyk w takiej firmie?
        • lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 18:23
          Usuwanie awarii, usuwanie usterek, prewencje(zapobieganie awarii) oczywiście
          elektronicznych. Szczerze mówiąc praca przyjemna.
          • dizzy81 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 18:29
            Hmm, czyli programowanie PLC tudzież HMI/SCADA nie wchodzi tam w grę?
            • lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 25.02.08, 19:52
              Raczej nie choć wysyłają na kursy sterownika SIEMENS S7-200 LUB 300 osobiście
              brałem w nich udział. Większość maszyn ma sterowniki indywidualne do konkretnej
              maszyny. Ale zdarzają się typowe sterowniki PLC różnych firm.
              • Gość: control Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.08, 22:54
                a jak zarobki?
                czyli przy rekrutacji co jest wymagane?
                • lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 26.02.08, 08:42
                  Jaką się stawkę wywalczy taką się ma, a po okresie próbnym podwyżka, oczywiście
                  najpierw trzeba przejść rekrutację. Rekrutacja to prawdopodobnie test z wiedzy
                  elektronicznej i automatyki oczywiście na poziomie technikum i podejrzewam, że w
                  innym zakładzie niż są przyjęcia.
                  • Gość: control Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.08, 09:52
                    ale w jakich granicach mozna walczyc?
                    jak ten test wyglada, teoria czy praktyka?
                    moze jakies przykladowe pytanie?
                    • lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 26.02.08, 10:04
                      Jakie znasz czujniki elektryczne
                      Podaj wzór na moc
                      Narysuj schemat zasilania silnika gwiazda trójkąt
                      itp w moim wypadku teoria a co teraz wymyślą to nie wiem
                      • dizzy81 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 26.02.08, 10:10
                        CZUJNIKI ELEKTRYCZNE, TO BAAARDZO SZEROKIE POJĘCIE:)
                        • lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 26.02.08, 10:33
                          Szerokie i można pisać i pisać im więcej tym lepiej.
                          • Gość: control Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.08, 14:35
                            a na rozmowie jaka kwote podales, ze chcesz zarabiac?
                            czy miales doswiadczenie na podobnym stanowisku?
                            z twojego opisu widze, ze to bardziej wyglada na prace
                            elektryka:silowniki, silniki itp.
                            czy naprawia sie tam jakies moduly elektroniczne, czy tylko sie
                            wszystko wymienia?
                            jesli nie programuje sie zadnych PLC to po co to wymagaja?
                            mozesz napisac cos konkretnego co np. robisz w ciagu jednego dnia,
                            bo taki opis "usuwanie awarii i usterek" to nic nie mowi o tej pracy?
                            • lis-12 Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako 26.02.08, 15:50
                              Jeżeli chodzi o pieniądze to zależy to od zakładu (Kraków Kielce Starachowice)
                              ale myślę że ok 2tys na rękę na początek, doświadczenie miałem na podobnym
                              stanowisku. Jeżeli chodzi o pracę to całe spektrum elektryki i elektroniki od
                              wymiany bezpieczników poprzez wymianę elementów elektronicznych na kartach
                              sterowników do wymiany silników i obsługi stacji wysokiego napięcia. Moduły
                              czasami się naprawia ale częściej się wymienia na nowe. Najważniejsze jest
                              trafne zdjagnozowanie usterki. A elektronika bardzo zaawansowana. Co do
                              programowania sterowników PLC w maszynach zajmuje się tym serwis konkretnej
                              maszyny. Ale są otwarci na wszelkie modernizacje w tym na sterownikach PLC.
                              Chętnie też wysyłają na kursy z programowania lecz wiąże się to z podpisywaniem
                              umów lojalnościowych. Najważniejsze jest usunięcie awarii i przywrócenie
                              produkcji to jest w każdym zakładzie a wszystkie pozostałe prace zależą od
                              kierownika Lokalizacji.
                            • Gość: Projektant PLC Re: szukam osoby pracujacej w RR Donnelly jako IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.08, 08:09
                              Do programowania PLC i SCADA to proponuje SIEMENS VAI w Krakowie. Nigdzie lepiej
                              sie nie nauczysz programowac PLC. Jesli myslisz o wyjezdzie do UK to zapomnij o
                              utrzymaniu ruchu, tam sie nic nie wymysla tylok utrzymuje. w UK dobrze zarabiaja
                              projektanci - programisci PLC nie automatyk utrzymania ruchu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka