Dodaj do ulubionych

Rozbieramy!

IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 24.09.08, 19:48
Obecna władzunia nie wybudowała ani jednego budynku a bierze się za rozbiórkę!!!
Budynek ostrowieckiego kina „Zorza” zostanie zburzony. Wybrano już firmę, która za 46 tysięcy złotych sporządzi dokumentację i dokona rozbiórki gmachu, który od kilkunastu lat stoi nieużytkowany i popada w ruinę.
Grupa mieszkańców osiedla chciała ocalić budynek stojący w miejscu, w którym w czasach, gdy Denków był miastem znajdował się ratusz. Później funkcjonowały tam m.in. fabryka kafli ceramicznych, remiza strażacka, kino, wytwórnia parasoli i rozlewnia napojów gazowanych.
Nie pomogło jednak zbieranie podpisów pod petycją w sprawie rezygnacji z rozbiórki gmachu, ponieważ władze miasta nie uznały racji jego obrońców uważających, że jest on zabytkiem i powinien być odrestaurowany.
Na tym tle doszło nawet do rozłamu w Samorządowej Radzie Osiedla Denków, którą opuścili zwolennicy zachowania budynku po kinie „Zorza”. Wojewódzki konserwator uznał jednak, że obiekt utracił walory zabytkowe i zaakceptował jego rozbiórkę. Po zburzeniu kina denkowski Rynek zostanie przekształcony w park z miejscami do odpoczynku i zabawy. Być może powstanie tam także kameralny amfiteatr.
Z całą pewnością , a korzystać z niego będą pijaczki okupujący sklep.
Będą mieli co olać ciepłym moczem.
Obserwuj wątek
    • w.kielanowska Re: Rozbieramy! 24.09.08, 19:51
      jak będzie ze dwie toj-tojki ,to może nie będą olewać...
      • w.kielanowska Re: Rozbieramy! 24.09.08, 20:00
        co do pijaczków,oni nie sikają byle gdzie, a co olewają to ich sprawa..
        • rotarepo Re: Rozbieramy! 25.09.08, 09:41
          w tym kinie tylko na jednym sensie filmowym byłam .... ale za to codziennie się
          przy nim czekało na słynne 43 by wrócic po szkole do domu :) i codzienie sie
          rano go widziało wysiadajac do szkoły .
    • pathos_phobos Re: Rozbieramy! 24.09.08, 20:23
      Cuś tam przeczytasz i od razu się emocjonujesz.Budynek jest w takim samym
      stopniu zabytkiem,jak rzeźnia na Siennieńskiej czy piekarnia na Iłżeckiej.
      A na jego miejscu ma powstać nowy budynek.
      • Gość: Oszołomstwo Re: Rozbieramy! IP: 194.181.129.* 24.09.08, 20:29
        człowieku tobie to nic nie pasuje. Najlepiej mowic to co tłum łyka i to jest to widzę. Budynwk ma fata;ny stan, trzeba go rozebrac a Denków bedzie rewitalizowany.
        • pathos_phobos Re: Rozbieramy! 24.09.08, 20:32
          Rozumiem,że to miało byś do jana z gazami,nie do mnie
          • temponick Re: Rozbieramy! 24.09.08, 22:02
            Masz Janie zupełną racje. Jeżeli budynek jest w złym stanie,
            nadającym sie do wyburzenia (niedługo albo już, browar bedzie sie
            nadawał do rozbiórki również), to wina gospodarza który z niego przez
            lata korzystał. Przykład rzeźni na Siennieńskiej czy piekarni na
            Iłżeckiej, też jest nie na miejscu, a jeszcze bardziej potwierdza
            tezę, ze te rozbiórki są bez sensu. Piekarnia na Iłżeckiej była
            jednym z bardziej solidnych budynków jakie za całej komuny wybudowano
            w Ostrowcu. Ale przeważył krótkowzroczny interes, żeby zburzyć i
            sprzedać działkę pod supermarket. Mury były wyjątkowo solidne, a całe
            poszycie dachu, w tradycyjnej drewnianej konstrukcji, było też w
            wyjątkowo dobrym stanie. Kubatura budynku była ogromna. Rzeźnia
            niszczała latami, więc w rezultacie trzeba ją było zburzyć! Można
            było odrestaurować w stylu jakim została zbudowana w okresie
            międzywojennym i oddać pod restaurację (Art Deco?) albo klub środowisk twórczych.
            • pathos_phobos Re: Rozbieramy! 25.09.08, 12:22
              Co do piekarni mam zupełnie inne dane i to z pierwszej ręki,a co do
              rzeźni-ciekawe,co byś mówił,jakbyś mieszkał w okolicznych blokach,słyszał kwik
              zarzynanych zwierząt i czuł wyziewy.
              Wszyscy się litują nad pudełkiem na rynku w Denkowie,a jakoś nikt nie chce
              ocalić kamienicy przy Głogowskiego,która jest o wiele ładniejsza i
              starsza.Przykład z Młyńskiej pokazuje,że z takiej kamienicy da się zrobić coś
              ładnego,a nie wyburzać pod parking.
              • temponick Re: Rozbieramy! 25.09.08, 12:45
                Ostatnią świnię zabito w rzeźni bodajże w połowie lat '70 i wtedy rzeźnia z wyjątkiem moze mieszkanców ulicy Krzywej, na oplotkach której jest dziś wielki budynek TPSA, oraz spacerujących Siennienską, nikomu nie przeszkadzała. Kamienica przy Głogowskiego mogłaby również dziś być perełką przy ulicy a tak to nadaje się do wyburzenia, bo nikt o to nie dbał przez więcej niż 60 lat, a poniewaz cały układ przestrzenny został zniszczony tak czy inaczej, więc nawet jakby ją dziś uratowano, to wyglądała by jak zjawa z przeszłości
                • temponick Re: Rozbieramy! 25.09.08, 13:13
                  Co mówić o pojedynczych budynkach, skoro nawet reprezentacyjny dla
                  miasta ciąg Alei 3 Maja na krótkim odcinku od Kościelnej (wybudowano
                  schody, wcześniej uliczka miała wyjątkowy charakter) do mostu został
                  zniszczony bezpowrotnie po decyzji wybudowania wysokościowca dla
                  Gromady (śmiech na sali) oraz knota, dobudówki do Sądu dla Milicji,
                  zburzenia kamienicy pod Feniks, wcześniejszego wyburzenia starej
                  remizy strażackiej (dziś ten budynek mógłby być perłą). Nie wspomnę o
                  kamienicach od Kilinskiego do mostu, które nieremontowane popadały w
                  planową ruinę...czy też unikalnego charakteru ulicy Młynskiej
                  • pathos_phobos Re: Rozbieramy! 25.09.08, 13:43
                    Nie zapominaj o XVIII-wiecznej drewnianej synagodze,spalonej przez
                    Niemców.Ostrowiec stracił wiele ciekawych budynków,więc te ciekawe,które
                    zostały,należny ocalić.Ale pudełka na rynku w Denkowie ciekawym nazwać nie można.
                • dizzy81 Re: Rozbieramy! 25.09.08, 13:29
                  Czy ja wiem? Ja coś kojarze jak chodziłem tam zaglądac do tej rzeźni na początku lat '90 i jakaś swinia mi sie przypomina
                  • pathos_phobos Re: Rozbieramy! 25.09.08, 13:38
                    Oczywiście.Mam znajomych w bloku przy Siennieńskiej.Rzeźna działała cały czas do
                    samego końca.Kolega powinien już zacząć łykać lecytynę na pamięć,bo dawne czasy
                    pamięta dobrze,ale współczesność zniekształcona troszeczkę.
                    • temponick Re: Rozbieramy! 25.09.08, 14:26
                      Zburzono ją ostatecznie bodajże pod koniec '90 i dobre kilka lat
                      straszyła jako pusta ruina...
                      • pathos_phobos Re: Rozbieramy! 25.09.08, 14:43
                        Stała pusta może z rok.zburzono ja po moim wyjeździe z Ostrowca,ja wyjechałem w
                        1997.
                • pathos_phobos Re: Rozbieramy! 25.09.08, 13:35
                  Bzdury.Rzeźnia funkcjonowała do lat 90tych.Czemu pleciesz takie głupoty????
                  A co do kamienicy na Głogowskiego-nie takie rzeczy się remontuje.Przeczytaj
                  sobie o Bramie Grodzkiej w Lublinie,która nie byłą wcale odnawiana po
                  bombardowaniu Lublina i trzymała się na samym tynku.I jakoś ja uratowano.
                  miasta.gazeta.pl/lublin/1,48724,5712844,Stare_Miasto__Brama_Grodzka_wreszcie_otwarta_.html
                  • temponick Re: Rozbieramy! 25.09.08, 14:18
                    Jeżeli nawet rzeźnia funkcjonowała do lat 90tych, to nie było powodu żeby ją burzyć. Czepiasz się pathos nieistotnych detali, zamiast
                    zająć się istotą rzeczy. Jestem jak najbardziej przeciwko
                    wyburzeniom, ale ponieważ widzę mentalność władzy przyjąłem to jako
                    ostrowiecki standard. Staram sie jednak w swoich postach dojść do
                    jakichś konkluzji, podobnie jak Jasiu autor wątku...Nikomu nie chodzi
                    o jakąś tam budę w Dynkowie, naganny jest godzien pożałowania
                    proceder ostrowieckiej władzy!
                    • pathos_phobos Re: Rozbieramy! 25.09.08, 14:48
                      Przeszkadzała wielu osobom,tak,jak masarnia na Waryńskiego.Była nieestetyczna i
                      uciążliwa.Nie miała swojego miejsca w środku osiedli mieszkaniowych.Należy
                      chronić spuściznę przodków,ale dlaczego płakać nad każdą ruderą,dlatego tylko,że
                      została wybudowana 50 czy 60 lat temu?
                      • temponick Re: Rozbieramy! 25.09.08, 15:08
                        Wiesz pathos, zacznij pisać o czymś innym. Może o MPK? Nikt nie
                        płacze nad każdą ruderą, dlatego tylko, że została wybudowana 50 czy
                        60 lat temu! Nikomu nie chodzi o jakąś tam budę w Dynkowie. Naganny
                        jest godzien pożałowania proceder ostrowieckiej władzy! Winę za
                        fatalny stan budynków ponoszą władze miasta. Gdyby remontowano a nie
                        traktowano po macoszemu substancji mieszkalnej i komunalnej, gdyby
                        rewitalizowano mądrze (świetny przykład browar), nigdy budynki te nie
                        stałyby się nieestetycznym czy uciążliwym, czy zagrożeniem dla
                        otoczenia. Byłyby nadal jego bezcenną wartością.

• pathos_phobos Re: Rozbieramy! 25.09.08, 15:20
                          Wiesz temponick?Nie rozkazuj ludziom o czym maja pisać i nie zakazuj,o czym nie
                          mają.To forum i każdy ma prawo do dyskusji.A jeśli ci się nie podoba,to nie czytaj.
    • ania7718 Re: Rozbieramy! 25.09.08, 15:36
      Ja pamiętam (jak jeszcze mieszkałam na osiedlu Słonecznym) pod
      koniec lat 80-tych i na początku 90-tych jeszcze ta rzeznia
      funkcjonowała. Smród był straszny gdy się koło niej przechodziło
      szczególnie latem. No i bardzo było to uciążliwe dla mieszkańców
      pobliskich bloków. Wszyscy byli zadowoleni jak to wyburzyli.
      • dizzy81 Re: Rozbieramy! 25.09.08, 15:37
        Zgadza się , też coś ze smrodu pamiętam
        • temponick Re: Rozbieramy! 25.09.08, 15:59
          A co ma smród do wyburzenia? Budynek był dość oryginalny z dużymi
          półgokragłymi oknami oraz częściowo szklanym dachem po jednej
          stronie. Gdyby zachowawo i odrestaurowano ceglane (budynek w
          przedwojennej manierze industrialnej z czerwonej cegły, otynkowany
          koniec '60) gzymsy i inne ciekawe detale, dzisiaj Juśka mogłaby mieć
          lokal pod stuprocentowe 300-400m2 Art Deco z zapleczem w najlepszym
          miejscu można sobie wymarzyć...Ale potrzebny był teren pod
          supermarket
          • ania7718 Re: Rozbieramy! 25.09.08, 16:11
            No nie wiem czy z takiego przybytku można było coś zrobić. Ściany
            przesiąkły zapachemm, rudera i tyle.
            • temponick Re: Rozbieramy! 25.09.08, 16:50
              No to i gorzelnię wyburzyć bo przesiąknięta zapachem... gorzały.
              Ciekawy jestem w jakim stanie jest ta w Rudzie Kościelnej, wie ktoś?
              A co się dzieje z ostrowiecką gorzelnią?

• Gość: janpierdzacy Re: Rozbieramy! IP: *.eranet.pl 25.09.08, 18:01
                Co do budynku na ulicy Głogowskiego.Został on sprzedany w ubiegłym roku przez
                mojego dobrego znajomego.Miał cholerne trudności na uzyskanie stosownych
                pozwoleń na remont. Budynek chciał kupić ostrowiecki magistrat, ale kasa którą
                mu oferowano była dla niego nie do przyjęcia. Sprzedał ten budynek spółce 3
                osób. Ma tam powstać piękny bank. Dalej nie mogę w tym temacie pisać, bo
                obowiązuje mnie tajemnica. Tylko tyle mogłem przekazać.
                • temponick Re: Rozbieramy! 25.09.08, 18:10
                  OK nie wymagam więcej w tym temacie, ale najwazniejsze nie zostanie
                  zburzony, co by się stało gdyby to kupił ostrowiecki magistrat (re:
                  miał cholerne trudności na uzyskanie stosownych pozwoleń na remont)
                  To najwazniejsze. Działka nie zostanie sprzedana spekulantom. Nie
                  powstanie następny parking albo supermarket...
                  • pathos_phobos Re: Rozbieramy! 25.09.08, 19:50
                    Za to kolejny bank w centrum.I znów płacze,że centrum wymarłe.
                    • temponick Re: Rozbieramy! 25.09.08, 21:14
                      Z dwojga złego lepsze to. Najważniejsze, że działka nie została
                      sprzedana spekulantom i że nie powstanie następny parking albo
                      supermarket...Nie będzie wyburzenia i kawałek przedwojennej
                      architektury ocaleje. A Głogowskiego i tak jest wymarła after hours
                      • pathos_phobos Re: Rozbieramy! 25.09.08, 21:28
                        Przynajmniej tyle.Ale wciąż brakuje koncepcji estetycznej miasta,co można
                        zauważyć na przykładzie oświetlenia ulic-inne słupy na Iłżeckiej inne na
                        Siennieńskiej,inne na Piwnej.
                        • temponick Re: Rozbieramy! 25.09.08, 21:49
                          Brakuje jakiejkolwiek sensownych koncepcji czegokolwiek. Plany przestrzenne są aranżowane at-hock pod wybranego z przetargu albo pod stołem oferenta. Brak jakichkolwiek konsultacji społecznych. Urzędy wydają miliony z budżetu i na koniec pozostaje proste pytanie. -Co z tego wszystkiego ma przeciętny Kowalski -Czy rzeczywiście nadal ma sens pozostawanie w mieście, czy lepiej szukać okazji gdzie indziej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka