dizzy81 18.07.09, 23:13 Jakie są plany odnośnie browaru na najbliższą przyszłość? Czy możemy liczyć na to , że plany stworzenia OBK doczekają się realizacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 19.07.09, 20:49 "Dom schadzek" tam będzie:P Ja już zakupiłem wejściówkę i abonament na pół roku... Ja bym tam widział w miarę profesjonalne studio nagrań, żeby lokalni wykonawcy mogli coś działać. Może jakąś mini scenę teatralną z całym zapleczem. Kawiarnię (herbaciarnię) i antykwariat książkowy lub czytelnię, żeby przy aromacie kawy można było poczytać gazety lub stare książki. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 19.07.09, 20:53 Myślę, że nie powinniśmy zaśmiecać miejsca przepełnionego kulturą żarciem. Z całym szacunkiem, ale dla Sphinxa mogłaby się znaleźć inna lokalizacja i...tak na serio to czy ten Sphinx miałby u nas na tylu klientów, aby się utrzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 19.07.09, 20:54 "Żarcie" można byłoby zlokalizować ma placu koło UM tzn między Wydziałem Geodezji SP a targowicą. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 19.07.09, 20:56 A jeśli już żarcie to...może coś innego niż Sphinx i inne "sieciówki". Ja chętnie bym widział meksykańską restauracje. Coś a'la Aztec w Kielcach ( koło Sphinxa) na Plantach. Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: Pomysł na Browar 19.07.09, 21:00 Ok, Coś a'la Aztec (koło Sphinxa) :P Odpowiedz Link Zgłoś
toro.pl Re: Pomysł na Browar 20.07.09, 13:35 Ale w Sphinxie przynajmniej po konsumpcji można zapalić:) Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 23:12 "Żarcie" można byłoby zlokalizować... Wielkie żarcie będzie w McDonaldzie -Natomiast gdyby ode mnie zależało to powinien magistrat wykupić troche gruntów i stworzyć pasaż mały na zapleczu posiadłości pomiędzy Wardyńskiego a Siennieńską aż do uliczki Piwnej. Tam się w tej chwili nic nie dzieje na tych posesjach a po takim ruchu akces do dziedzińca Browaru by się otworzył oraz całe te nieużywane w tej chwili podwórka nabrałyby komercyjnego charakteru... Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 20.07.09, 10:54 I widzisz Dizzy..okazuje się, że tylko my we dwóch jesteśmy nad wyraz "uduchowieni i cooltoorowi" i tylko nas obchodzi co będzie na terenie byłego browaru :P Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Pomysł na Browar 20.07.09, 11:55 Nie tak bardzo unholly, jestem fanem tego obiektu, od prawie 50 lat kiedy to po raz pierwszy z wycieczką szkolną, miałem okazję zwiedzić wnętrze tego przybytku, a później podpijać po kryjomu dziadkowi piwo, z małej pękatej buteleczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FURIA Re: Pomysł na Browar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 13:29 Słyszałam plotki o MULIKINIE czy podobnym dziwolągu od ludzi z MCK. Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: Pomysł na Browar 22.07.09, 14:57 W "Browarze" powinien być browar....:) proste ! Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Pomysł na Browar 22.07.09, 20:39 Obawiam się, że po zamknięciu browaru (kiedy to było? połowa 70tych? może ciut później) rozszabrowano całe wyposażenie i miedziana rureczka nie pozostała na swoim miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Ciekawostka 22.07.09, 21:01 W Dusseldorfie (Niemcy)jest kilka lokalnych browarów. Niektórych z tych marek piwa ludzie nie znają poza Dusseldorfem. Piwa te mają lokalnych sympatyków,a wspomniane browary sprzedają towar jak ciepłe bułeczki. Może u nas by się postarać o coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:10 Ehh, głosów wiele ale jakby mało konstruktywnych, prawda? Kilka wpisów na temat spinxa i bezsensowne dywagacje na temat gastronomii. Po pierwsze taka firma tu nawet nie zajrzy, nie interesują ją takie ośrodki, wiem to z pierwszej ręki. Po drugie zakładając taki watek mniemam, że ten ktoś chciałby sie czegoś konkretnego dowiedzieć lub zaproponować w tej kwestii. Jeśli nie to jeno burzę sieje. Wtajemniczeni lub Ci, którzy spędzili tu ostatnich lat kilka wiedzieć winni jakie były losy tego miejsca, ba o planach nie wspomnę- wystarczy sięgnąć po kilka roczników "Walczymy o stal" i "GO". Ilu się zawiodło, ilu sie nie doczekało, kto to wie. Myślę, że teraz jest odpowiedni moment na dyskusję na temat tego miejsca i szans jakie ono niesie dla lokalnej społeczności- nas samych. Czekam zatem na konstruktywne, oryginalne i nietuzinkowe propozycje, może władza je dostrzeże? Piszcie i proponujcie jaki miałby być OSTROWIECKI BROWAR KULTURY Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:15 Ja mam: forum.gazeta.pl/forum/w,15066,98004895,98028188,Re_Pomysl_na_Browar.html Odpowiedz Link Zgłoś
gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:18 Nie pogadamy kolego, po baraniemu nie potrafię... Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:19 Masz T tępaku kreatywni "Ja bym tam widział w miarę profesjonalne studio nagrań, żeby lokalni wykonawcy mogli coś działać. Może jakąś mini scenę teatralną z całym zapleczem. Kawiarnię (herbaciarnię) i antykwariat książkowy lub czytelnię, żeby przy aromacie kawy można było poczytać gazety lub stare książki. " Za mało? Odpowiedz Link Zgłoś
gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:32 skąd jadu tyle B aranie...?! Nie chcesz to nie odpowiadaj na takie wpisy, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:34 Misiu kochany sam mnie od baranów zacząłeś wyzywać...więc prosto mówiąc ssij. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:35 Zadałeś pytanie, ja odpowiedziałem, a Ty napisałeś, ze "po baraniemu nie umiesz". Tak więc, skoro przeszkadzało Ci co napisałem to po co czytałeś i odpowiadałeś? - wg twojej rady. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Pomysł na Browar 26.07.09, 23:42 Wg wcześniejszych opracowań w browarze miała znaleźć się sala teatralna z zapleczem , dwie sale kinowe , kawiarenka i bodajże biblioteka. Ba sporo z prac adaptacyjnych zostało już wykonane i myślę że zmiana sposobu zagospodarowania nie wchodzi w rachubę. Skrzydło od strony ul. Siennieńskiej w zasadzie nie było przebudowywane i tam można kombinować i projektować do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 26.07.09, 23:50 Czyli jednak wstrzeliłem się z tą kawiarenką i czytelnią:) Ja naprawdę chciałbym tam jeszcze zobaczyć studio nagrań:) Odpowiedz Link Zgłoś
gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 11:24 Pomysł ze studiem nagrań, ba nawet z siedzibą radia jest jak najbardziej trafiony. Kawiarnia, biblioteka, a może raczej mediateka, to ciekawe rozwiązania. Sale kinowe i teatralne zaproponowane początkiem lat 90- tych też powinny się znaleźć. Jednak zmieniły się od tego czasu przepisy PPOŻ i ustalenia podjęte wtedy wymagają nowego opracowania. Dziedziniec browaru byłby idealnym miejscem na wydarzenia kulturalne w plenerze, może kino plenerowe? Zadbany trawnik i ławki by knigę na powietrzu poczytać. Kombinujcie dalej, co jeszcze??? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 11:31 No widzisz...a ostatnio mnie zjechałeś, że po baraniemu piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 11:37 Oj tam zaraz zjechałem... bo odpisałeś niefajnie. Najważniejsze by pojawiły się propozycje na miarę tego miasta, środowiska, społeczności i samego obiektu. By wyjść nareszcie z jakiejś niemocy i impasu. By działać, tworzyć i budować pozytywne relacje z otoczeniem. By UM zrozumiał, że flaga,hejnał, baner na wierzy czy ciągłe myślenie o terenach inwestycyjnych to nie wszystko by miasto odżyło, a mieszkańcy odczuli, że robi się też coś z myślą nich. Kreowanie życia kulturalnego miasta to niekiedy podstawa w myśleniu o odpowiedzialnym, świadomym społeczeństwie obywatelskim. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 11:40 Jak nie fajnie? Przecież ten dom schadzek to był żart. Poważne propozycje zawarłem niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
temponick Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 12:01 UM ciągle rozumuje dobrze i po staremu, bo flaga, hejnał, baner na wieży, co miesiąc posiedzenie w sprawie nowego honorowego czy pomysł na jakąś świeżą demolkę, to są najłatwiejsze sposoby na pozbycie się troszku gotówki z kasy a i przy okazji pokazanie, że radni i urzędnicy są w robocie utopieni po uszy Odpowiedz Link Zgłoś
gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 28.07.09, 08:46 Do temponick. Pomysł zacny z tym pasażem. Zaiste otwiera to wiele możliwości dla samego układu ulic jak i dla lokalnych inwestorów, kupców etc. Tylko czy miasto ma możliwości by ten teren wykupić, powiedzmy jeszcze przed rozpoczęciem prac na terenie browaru?! Gdyby połączyć te miejsca ciekawą myślą architektoniczną mielibyśmy naprawdę przyjazne miejsce w Ostrowcu Św. Odpowiedz Link Zgłoś