Dodaj do ulubionych

Pomysł na Browar

18.07.09, 23:13
Jakie są plany odnośnie browaru na najbliższą przyszłość? Czy możemy liczyć na
to , że plany stworzenia OBK doczekają się realizacji?
Obserwuj wątek
    • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 19.07.09, 20:49
      "Dom schadzek" tam będzie:P Ja już zakupiłem wejściówkę i abonament na pół roku...

Ja bym tam widział w miarę profesjonalne studio nagrań, żeby lokalni wykonawcy
      mogli coś działać. Może jakąś mini scenę teatralną z całym zapleczem. Kawiarnię
      (herbaciarnię) i antykwariat książkowy lub czytelnię, żeby przy aromacie kawy
      można było poczytać gazety lub stare książki.
      • dizzy81 Re: Pomysł na Browar 19.07.09, 20:51
        i sphinx
        • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 19.07.09, 20:53
          Myślę, że nie powinniśmy zaśmiecać miejsca przepełnionego kulturą żarciem.
          Z całym szacunkiem, ale dla Sphinxa mogłaby się znaleźć inna lokalizacja i...tak
          na serio to czy ten Sphinx miałby u nas na tylu klientów, aby się utrzymać?
          • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 19.07.09, 20:54
            "Żarcie" można byłoby zlokalizować ma placu koło UM tzn między Wydziałem
            Geodezji SP a targowicą.
            • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 19.07.09, 20:56
              A jeśli już żarcie to...może coś innego niż Sphinx i inne "sieciówki".
              Ja chętnie bym widział meksykańską restauracje. Coś a'la Aztec w Kielcach ( koło
              Sphinxa) na Plantach.
              • dizzy81 Re: Pomysł na Browar 19.07.09, 21:00
                Ok, Coś a'la Aztec (koło Sphinxa) :P
              • toro.pl Re: Pomysł na Browar 20.07.09, 13:35
                Ale w Sphinxie przynajmniej po konsumpcji można zapalić:)
                • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 20.07.09, 14:11
                  Fuj:P
            • temponick Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 23:12
              "Żarcie" można byłoby zlokalizować...

Wielkie żarcie będzie w McDonaldzie -Natomiast gdyby ode mnie zależało
              to powinien magistrat wykupić troche gruntów i stworzyć pasaż mały na
              zapleczu posiadłości pomiędzy Wardyńskiego a Siennieńską aż do uliczki
              Piwnej. Tam się w tej chwili nic nie dzieje na tych posesjach a po
              takim ruchu akces do dziedzińca Browaru by się otworzył oraz całe te
              nieużywane w tej chwili podwórka nabrałyby komercyjnego charakteru...
    • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 20.07.09, 10:54
      I widzisz Dizzy..okazuje się, że tylko my we dwóch jesteśmy nad wyraz
      "uduchowieni i cooltoorowi" i tylko nas obchodzi co będzie na terenie byłego
      browaru :P
      • dizzy81 Re: Pomysł na Browar 20.07.09, 11:03
        Salwerowicz musi odejść
      • temponick Re: Pomysł na Browar 20.07.09, 11:55
        Nie tak bardzo unholly, jestem fanem tego obiektu, od prawie 50 lat
        kiedy to po raz pierwszy z wycieczką szkolną, miałem okazję zwiedzić
        wnętrze tego przybytku, a później podpijać po kryjomu dziadkowi piwo, z
        małej pękatej buteleczki
        • Gość: FURIA Re: Pomysł na Browar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.09, 13:29
          Słyszałam plotki o MULIKINIE czy podobnym dziwolągu od ludzi z MCK.
    • good_man Re: Pomysł na Browar 22.07.09, 14:57
      W "Browarze" powinien być browar....:) proste !
      • temponick Re: Pomysł na Browar 22.07.09, 20:39
        Obawiam się, że po zamknięciu browaru (kiedy to było? połowa 70tych?
        może ciut później) rozszabrowano całe wyposażenie i miedziana rureczka
        nie pozostała na swoim miejscu...
        • unhollyseth Ciekawostka 22.07.09, 21:01
          W Dusseldorfie (Niemcy)jest kilka lokalnych browarów. Niektórych z tych marek
          piwa ludzie nie znają poza Dusseldorfem. Piwa te mają lokalnych sympatyków,a
          wspomniane browary sprzedają towar jak ciepłe bułeczki.
          Może u nas by się postarać o coś takiego?
    • rotarepo Re: Pomysł na Browar 23.07.09, 08:34
      kupić i wypić .
      • gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:10
        Ehh, głosów wiele ale jakby mało konstruktywnych, prawda? Kilka wpisów na temat
        spinxa i bezsensowne dywagacje na temat gastronomii. Po pierwsze taka firma tu
        nawet nie zajrzy, nie interesują ją takie ośrodki, wiem to z pierwszej ręki. Po
        drugie zakładając taki watek mniemam, że ten ktoś chciałby sie czegoś
        konkretnego dowiedzieć lub zaproponować w tej kwestii. Jeśli nie to jeno burzę
        sieje. Wtajemniczeni lub Ci, którzy spędzili tu ostatnich lat kilka wiedzieć
        winni jakie były losy tego miejsca, ba o planach nie wspomnę- wystarczy sięgnąć
        po kilka roczników "Walczymy o stal" i "GO". Ilu się zawiodło, ilu sie nie
        doczekało, kto to wie. Myślę, że teraz jest odpowiedni moment na dyskusję na
        temat tego miejsca i szans jakie ono niesie dla lokalnej społeczności- nas
        samych. Czekam zatem na konstruktywne, oryginalne i nietuzinkowe propozycje,
        może władza je dostrzeże? Piszcie i proponujcie jaki miałby być OSTROWIECKI
        BROWAR KULTURY
        • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:15
          Ja mam:
          forum.gazeta.pl/forum/w,15066,98004895,98028188,Re_Pomysl_na_Browar.html
          • gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:18
            Nie pogadamy kolego, po baraniemu nie potrafię...
            • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:19
              Masz T tępaku kreatywni "Ja bym tam widział w miarę profesjonalne studio nagrań,
              żeby lokalni wykonawcy mogli coś działać. Może jakąś mini scenę teatralną z
              całym zapleczem. Kawiarnię (herbaciarnię) i antykwariat książkowy lub czytelnię,
              żeby przy aromacie kawy
              można było poczytać gazety lub stare książki. "
              Za mało?
            • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:22
              Kreatywista pieprzony
              • gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:32
                skąd jadu tyle B aranie...?! Nie chcesz to nie odpowiadaj na takie wpisy, proste.
                • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:34
                  Misiu kochany sam mnie od baranów zacząłeś wyzywać...więc prosto mówiąc ssij.
                  • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 24.07.09, 17:35
                    Zadałeś pytanie, ja odpowiedziałem, a Ty napisałeś, ze "po baraniemu nie
                    umiesz". Tak więc, skoro przeszkadzało Ci co napisałem to po co czytałeś i
                    odpowiadałeś? - wg twojej rady.
                    • stolat3 Re: Pomysł na Browar 26.07.09, 23:42
                      Wg wcześniejszych opracowań w browarze miała znaleźć się sala
                      teatralna z zapleczem , dwie sale kinowe , kawiarenka i bodajże
                      biblioteka. Ba sporo z prac adaptacyjnych zostało już wykonane i
                      myślę że zmiana sposobu zagospodarowania nie wchodzi w rachubę.
                      Skrzydło od strony ul. Siennieńskiej w zasadzie nie było
                      przebudowywane i tam można kombinować i projektować do woli.
                      • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 26.07.09, 23:50
                        Czyli jednak wstrzeliłem się z tą kawiarenką i czytelnią:)
                        Ja naprawdę chciałbym tam jeszcze zobaczyć studio nagrań:)
                        • gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 11:24
                          Pomysł ze studiem nagrań, ba nawet z siedzibą radia jest jak najbardziej
                          trafiony. Kawiarnia, biblioteka, a może raczej mediateka, to ciekawe
                          rozwiązania. Sale kinowe i teatralne zaproponowane początkiem lat 90- tych też
                          powinny się znaleźć. Jednak zmieniły się od tego czasu przepisy PPOŻ i ustalenia
                          podjęte wtedy wymagają nowego opracowania. Dziedziniec browaru byłby idealnym
                          miejscem na wydarzenia kulturalne w plenerze, może kino plenerowe? Zadbany
                          trawnik i ławki by knigę na powietrzu poczytać. Kombinujcie dalej, co jeszcze???
                          • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 11:31
                            No widzisz...a ostatnio mnie zjechałeś, że po baraniemu piszę.
                            • gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 11:37
                              Oj tam zaraz zjechałem... bo odpisałeś niefajnie. Najważniejsze by pojawiły się
                              propozycje na miarę tego miasta, środowiska, społeczności i samego obiektu. By
                              wyjść nareszcie z jakiejś niemocy i impasu. By działać, tworzyć i budować
                              pozytywne relacje z otoczeniem. By UM zrozumiał, że flaga,hejnał, baner na
                              wierzy czy ciągłe myślenie o terenach inwestycyjnych to nie wszystko by miasto
                              odżyło, a mieszkańcy odczuli, że robi się też coś z myślą nich. Kreowanie życia
                              kulturalnego miasta to niekiedy podstawa w myśleniu o odpowiedzialnym, świadomym
                              społeczeństwie obywatelskim.
                              • unhollyseth Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 11:40
                                Jak nie fajnie?
                                Przecież ten dom schadzek to był żart. Poważne propozycje zawarłem niżej.
                              • temponick Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 12:01
                                UM ciągle rozumuje dobrze i po staremu, bo flaga, hejnał,
                                baner na wieży, co miesiąc posiedzenie w sprawie nowego
                                honorowego czy pomysł na jakąś świeżą demolkę, to są najłatwiejsze
                                sposoby na pozbycie się troszku gotówki z kasy a i przy okazji
                                pokazanie, że radni i urzędnicy są w robocie utopieni po uszy
                                • gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 27.07.09, 12:05
                                  WŁASNIE!!!
                                  • gimmesometruth Re: Pomysł na Browar 28.07.09, 08:46
                                    Do temponick. Pomysł zacny z tym pasażem. Zaiste otwiera to wiele możliwości dla
                                    samego układu ulic jak i dla lokalnych inwestorów, kupców etc. Tylko czy miasto
                                    ma możliwości by ten teren wykupić, powiedzmy jeszcze przed rozpoczęciem prac na
                                    terenie browaru?! Gdyby połączyć te miejsca ciekawą myślą architektoniczną
                                    mielibyśmy naprawdę przyjazne miejsce w Ostrowcu Św.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka