Dodaj do ulubionych

Pomysł na biznes

22.07.09, 21:22
1. Dogaduje się z przedsiębiorcami ze Starego Zakładu
2. Kupuję to: pacholczyk.pl/mediac/400_0/media/fadroma3.jpg
3. Wożę turystów z Ameryki, Japonii, Izraela po SZ, pokazuję im
infrastrukturę, przedwojenną ciągle działającą produkcję w tutejszych halach,
pozwalam opuścić w automacie elektrody na łukowym, itp...

To w bardzo wielkim skrócie, unholly co Ty na to?
Obserwuj wątek
    • unhollyseth Re: Pomysł na biznes 22.07.09, 23:02
      Jak mnie znasz...ja w to wchodzę. Skoro "japońce" to wziąłbym jeszcze za
      fotografowanie po 250 zł od łebka. Biznes jak marzenie. W ramach wycieczki
      mogliby sobie coś wytopić np śrubę od okrętu. Jako dodatkowe atrakcje możemy
      zaoferować:
      - topienie kierownika zmiany w surówce
      - pokaz ucinania łapek przez tokarkę lub bardziej wyrafinowanie przez frezarkę
      - wstęp pod prysznice robotników
      - i inne
      • good_man Re: Pomysł na biznes 23.07.09, 08:09
        ten prysznic to super pomysł, może w wersji "outdoor" :prysznice
        • morfinka_12 Re: Pomysł na biznes 23.07.09, 10:43
          bardzo dobry pomysł, choć nie nowy, kilkukrotnie opisywany przeze
          mnie jako ogromna szansa miasta, gigantyczny niewykorzystany
          potencjał, ale niestety bez skutku, u nas lepszą inwestycją jest
          budowa biedronki czy innego tesko.

Na zachodzie jest to prawie przemysł, a tylko u nas tego typu
          unikatowe możliwości stworzone "przypadkowo" nie sa wykorzystywane w
          najmniejszym stopniu! Prezydent miasta obiecywał wiele nie robi nic,
          a Z bałtowem i Krzemionkami mielinbyśmy już 3 mega oryginalne
          atrakcje które potrafiłyby ściągnac ludzi na kilka dni a nie tylko
          godzin! ech... mówił dziad do obrazu a obraz...
          • temponick Re: Pomysł na biznes 23.07.09, 11:23
            Ożywić Krzemionki i wpuścić setki chętnych z całego świata, a później przyjadą tysiące, żeby zobaczyć neolitycznych górników odkopujących zasypane szyby. Stworzyć tętniacy życiem skansen w którym zasobni w cash entuzjaści będą musieli przeżyć tak jak ich poprzednicy z przed kilku tysięcy lat...Krzemionki jako żywa neolityczna wioska, gdzie cały rok można pobawić się w ludzi z epoki kamienia.
            • banan9991 Re: Pomysł na biznes 23.07.09, 11:32
              przed wyborami sie dowiemy co tam bedzie
            • morfinka_12 Żywe muzeum przemysłu 23.07.09, 11:51
              bo chyba tak się to nazywa jest na zachodzie hitem, możliwośc
              odlania śrubki, zwiedzenia, zonbaczenia surówki itp są dla wielu
              jedyną szansą w życiu dałoby to tysiące turystów i setki wycieczek
              szkolnych, a jak by połączyć to z ciekawostkami w okolicy mozna by
              turystę przyszpilić na 3 dni i wydoić elegancko, niestety nie
              przyjada oni do miasta zobaczyć teskacza, ani castoramy, tym
              bardziej biedronki, ale przyjadą zobaczyć coś bardzoi oryginalnego.
              • temponick Re: Żywe muzeum przemysłu 23.07.09, 12:13
                Coś czego nie ma nigdzie na świecie -Dlatego ściema z dinozaurami pod
                każdą szerokością geograficzną może liczyć na sukces. Nowe parki
                powstają. Należy ubolewać więc nad faktem, że Krzemionki nie
                otwierają się na turystę w sposób równie niekonwencjonalny i
                wychodzący poza tradycyjne zrozumienie tematu. Plastikowy skansen w
                Bałtowie wypalił, stał się zalążkiem, nastepnie bodźcem a teraz
                pretekstem do ciągłego rozszerzania działalności. Obecnie, jestem
                pewien, że za przejęciem pałacu i innych posiadłości Drucko-
                Lubeckich, stoją bracia L, którzy w ten sposób chcą poszerzyć, tym
                razem przy współudziale arystokratycznej rodziny, swoje i tak już
                pokaźne portfolio w całej okolicy
                • Gość: konserwatysta Re: Żywe muzeum przemysłu IP: *.net.telkonet.pl 23.07.09, 13:08
                  Bo u nas plastik lateks róż i inne badziewie wypali.
                  Gorzej z ruszeniem mózgownicą i zastanowieniem się nad tym co nasze polskie. z
                  tym już gorzej.
          • temponick Re: Pomysł na biznes 23.07.09, 13:10
            Bardzo dobry pomysł, choć nie nowy, jest również ożywienie Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni. Nigdy tam nie byłem wcześniej, ale jak przyjechali znajomi z NY, wsadziłem ich w samochód i pojechaliśmy. Było pięknie ale nudno -W gruncie rzeczy nic sie nie dzieje. Najciekawiej było tam, gdzie kobitki w zapaskach coś robiły i przy okazji tłumaczyły co i jak. Ale już o kupnie czegokolwiek nie było mowy. Mieliśmy dużo czasu, przyjechaliśmy z daleka, więc staraliśmy się wyciągnąć trochę informacji. Po zwiedzeniu kilku chałup już wiedziałem czego brakuje. Żywej atmosfery wsi, chociażby takiej, jaką ja jeszcze pamiętam (Tarłów) z drugiej połowy lat 50tych. Skansen w Tokarni mógłby być atrakcją na skalę światową, gdyby ci ludzie na pokaz naprawdę tam mieszkali, hodowali zwiarzęta, sadzili i kosili, handlowali. I żyli z tego. Zamiast byle jakiego żarła przy wejściu, można było zjeść w chałupie zsiadłego mleka z nowymi ziemniakami świeżo ukopanymi i ugotowanymi okraszonymi skwarkami, pajdę chleba wyjętego z pieca posmarowanego masłem prosto z maselnicy... Jedna kobitka paliła pod kuchnią więc jako obeznamy z tematem zaoferowałem się porąbać drewna i zaraz zrobiło się ciekawiej. Ale żadnych możliwości żeby wydoić np krowę i napić się świeżego mleka -Wracaliśmy z poczuciem niedosytu ale dokładnie wydojeni, bo ceny mimo wszystko jak z kosmosu

• Gość: oc Re: Pomysł na biznes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 09:40
              Moim zdaniem można by też zrobić kilka ośrodków wypoczynkowych nad Gutwinem.
              Chodzi o jakieś domki letniskowe z łóżkami, łazienką, by ludzie z calego
              województwa lub nawet z całej Polski mogli przyjeżdżać na kilka dni wypoczywać
              tak jak choćby w Golejowie. Do tego postawić parę knajpek, barów. Na stronie UM
              chwalą się, że Gutwin to najlepsze kąpielisko w świetokrzyskim, ale żeby to
              wykorzystać w jakiś sposób to nie...
              • morfinka_12 no i co dizzy?? 28.07.09, 10:07
                działasz coś w temacie? poparcie masz, ale niestety nie władzy.
                • dizzy81 Re: no i co dizzy?? 28.07.09, 10:10
                  nie, nie działam, myslalem ze ktoś inny podłapie
              • dizzy81 Re: Pomysł na biznes 28.07.09, 10:09
                Tylko prywatny przedsiębiorca, na miasto nie ma co liczyć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka