blueyedboy 18.02.04, 14:42 W czasach podstawówki na równi z Panem Samochodzikiem rozczytywałem się w Tomku Wilimowskim A. Szklarskiego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rubeus Re: Przygody TomkaWilimowskiego-równie wspaniała 18.02.04, 18:38 tia... wilmowski był też niezły... Odpowiedz Link Zgłoś
lukas1492 Re: Przygody TomkaWilimowskiego-równie wspaniała 18.02.04, 22:07 Tomek był super. Też się zaczytywałem. Ale za wcześnie zaczął palić papierosy... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
turek123 Re: Przygody TomkaWilimowskiego-równie wspaniała 27.02.04, 15:38 lukas1492 napisał: > Tomek był super. Też się zaczytywałem. > Ale za wcześnie zaczął palić papierosy... ;) He he he - pamiętam, jak nie mogłem się przyzwyczaić, kiedy do Nowickiego zaczął mówić Tadku;-) A najbardziej podobała mi się chyba "Wojenna ścieżka" i może "Tajemnicza Wyprawa", chociaż reszta też była super pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jagaciarz Re: Przygody TomkaWilimowskiego-równie wspaniała 03.04.04, 12:43 I oczywiście-"U żródeł Amazonki"-też super ichyba 1 z najbardziej "dojrzałych" Tomków Odpowiedz Link Zgłoś
luzer Wilimowski... 26.04.04, 11:34 blueyedboy napisał: > W czasach podstawówki na równi z Panem Samochodzikiem rozczytywałem się w > Tomku Wilimowskim A. Szklarskiego. Wilimowski to był piłkarz. Miał na imię Ernest i był naprawdę dobry - strzelił Brazylijczykom kilka bramek na MŚ w 1938. ;)) LV23R :)) -- Dobrze wiedzieć, że gdzieś tam jest Koleś, wyluzowany za wszystkich nas, grzeszników. Odpowiedz Link Zgłoś
lamancza Re: Przygody TomkaWilimowskiego-równie wspaniała 19.05.04, 11:40 Przygody Tomka to obok Vernego były podstawą mojej lektury w dzieciństwie i to z nich właśnie czerpałem wiedzę o świecie. A jako ciekawostka: ostatnio przeczytałem, że Szklarski po wojnie odsiedział jakiś czas w więzieniu za pisywanie podczas wojny do gadzinówki, zawierającej krótkie opowiadanka przygodowo-sensacyjne z podtekstem erotycznym, szarady, horoskopy, kobiece akty, itp. Nazywało sie toto "Fala" i wychodziło w latach 1940-43. Odpowiedz Link Zgłoś
lukas1492 Re: Przygody TomkaWilimowskiego-równie wspaniała 19.05.04, 21:14 Nienacki też pisywał erotyki... Czyżby autorzy powieści przygodowych charakteryzowali się erotyzmem...? Co na to psycholog lub seksuolog, czyli wracamy do tematu: "GDZIE SIĘ PODZIAŁ DOKTOR DEPKO ?!" :))))) Odpowiedz Link Zgłoś