Dodaj do ulubionych

"Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 12:14
Kogo to jeszcze interesuje?
Obserwuj wątek
    • klymenystra Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza 07.11.04, 13:08
      pewnie kiedys do niego wroce= bo w liceum- o dziwo- odkrylam ze jest to
      majstersztyk jesli chodzi o forme...
      • Gość: as Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 07.11.04, 13:23
        Słucham z kaset i zachwycam się.
    • yanga Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza 07.11.04, 13:33
      Mnie. Zawsze.
      • Gość: debil Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 14:21
        Ja kupiłem całkiem niedawno wersję audio na płycie CD. Ponad 7 godzin
        słuchania. Są ciekawe fragmenty, ale do fanów Mickiewicza proszę mnie nie
        zaliczać.
        • ada08 Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza 08.11.04, 19:19
          Gość portalu: debil napisał(a):

> Ja kupiłem całkiem niedawno wersję audio na płycie CD. Ponad 7 godzin
          > słuchania. Są ciekawe fragmenty, ale do fanów Mickiewicza proszę mnie nie
          > zaliczać.

Oczywiście, że nie, debilu :-) Któż by śmiał zaliczać Cię :-)
          Mimo tego, że taki fajny watek założyłeś, ale to pewno przez nieuwagę
          go tylko założyłeś :-)

A ja bardzo jestem fanką 'Pana Tadeusza' :-)

W szkole bardzo szybko uczyłam się na pamięć dużych fragmentów
          i do dziś je pamiętam.

Kiedyś przyszłam do szkoły za dziesięć ósma, pierwszą lekcją miał być
          język polski i dowiedziałam się, że mieliśmy się nauczyć na
          pamięć ''Grzybobrania''. A ja zapomniałam się nauczyć ! Tak się zdenerwowałam,
          bo lubiłam Panią od polskiego, a ona mnie, i nie chciałam sprawić jej zawodu,
          że aż w ciągu tych dziesięciu minut nauczyłam się ''Grzybobrania'' i do dziś je
          pamiętam. Samej mi nie chce sie w to wierzyć, że w tak krótkim czasie
          się nauczyłam , ale tak było, tak się wtedy skoncentrowałam.

I do dziś mogę spokojnie recytować '' Grzybów było w bród, chłopcy biorą
          krasnolice, tyle w pieśniach litewskich sławione lisice, co sa godłem
          panieństwa , bo czerw ich nie zjada ...'' itd... :-)

Potem jeszcze te inne, najbardziej popularne fragmenty, które łatwo
          zapamiętywałam: ''Goście weszli w porządku i stanęli kołem, Podkomorzy
          najwyższe brał miejsce za stołem, z wieku mu i z urzędu ten zaszczyt należy.
          Idąc kłaniał się damom, starcom i młodzieży ...'' itd... :-)

Albo to: ''Nie masz teraz prawdziwej przyjaźni na świecie, ostatni znam jej
          przykład w oszmiańskim powiecie, tam żył Mieszek, kum Leszka, i kum Mieszka
          Leszek....''

Tego się nauczyłam, bo mój Dziadek urodził się w oszmiańskim powiecie :-)

Widzę, że tutaj toczy się ciekawa dyskusja o różnych walorach i znaczeniach
          'Pana Tadeusza', nawet ktoś i 'Czarodziejską górę' w sukurs przywołał :-)
          Jednak ja nigdy 'Pana Tadeusza' nie analizowałam. Po prostu czytałam.
          Pamiętam wypowiedź Tadeusza Różewicza, który napisał, że w 'Panu Tadeuszu'
          są smaki, zapachy.... I ja tak go czytam :-)
          a.
    • pax_tibi Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza 07.11.04, 15:52
      a ja uwielbiam "Pana Tadeusza", mogłabym go czytać średnio raz w miesiącu i
      chyba by mi się nie znudził, niektóre fragmenty znam na pamięć, i nie myślcie
      sobie, że jestem jakimś dinozaurem! wręcz przeciwnie - jestem młoda!
      • Gość: Myszor Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 07.11.04, 18:45
        "Pan Tadeusz" jest naprawdę świetny!! Zawsze mi się podobał i podoba sie dalej.
    • Gość: Sambady Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.echostar.pl 07.11.04, 19:08
      Jestem na tak!
      W szkole nie dalem rady - chyba za wczesnie chcą to serwować malolatom, za to
      pozniej "łyknąłem jak mlody pelikan".
      To jeden z tych tytułów które w pelni zasłuzyły na swoj status. Klimat epoki,
      natura, postaci, język i polskość... Miodzio
    • Gość: o2l Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 19:14
      Jest znakomity, wielowymiarowy i bardzo zabawny. A jeśli weźmiemy pod uwagę, że
      to utwór o końcu (pewnego) świata - to się okaże,że w tym względzie nie ma on w
      literaturze światowej konkurencji...
      • Gość: itek Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.pomorzany.v.pl 07.11.04, 20:44
        O koncu pewnego swiata traktuje wiele utworow, zatem ma b. silna
        konkurencje.Znasz np.Lamparta di Lampedusy?? A Czrodziejska Gora to nie jest
        powiesc o koncu pewnego swiata?? Mozna mnozyc.
        • Gość: o2l Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:27
          Można mnożyć, ale można też dzielić teksty o końcu świata,jak mi się zdaje, na
          te które mówią o końcu pewnego świata wartości i na te, które mówią o końcu
          świata w sensie unicestwienia (apokoliptycznym). W "Panu Tadeuszu" świat się
          kończy, ale w jego miejsce nie pojawia się żaden inny, w każdym razie dla
          narratora nie ma znaczenia, czy się pojawia. Bo on bardziej cieszy się, że
          świat, którego część stanowił również on, mógł zaistnieć, niż smuci - że ten
          świat skończył się. I wyraża to w sposób nie do podrobienia.
          • Gość: itek Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.pomorzany.v.pl 07.11.04, 21:48
            W Panu Tadeuszu nie pojawia sie inny swiat w miejsce upadajacego???? Ciekawe,
            wrecz b. ciekwawe. Ja mam inne odczucia. I tez zupelnie jestem zaskoczony Twoim
            stwierdzeniem, ze nie zal mu tego odchodzacego swiata.Znowu moje odczucia sa
            inne.
            • Gość: o2l Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 14:36
              Pan Tadeusz to w gruncie rzeczy tekst będący pochwałą bytu. Tyle, że ten byt
              akurat podlega unicestwieniu (zwróć uwagę, ile razy pojawia się określenie
              "ostatni"), ale to nie jest przyczyną jakiejś specjalnej nostalgii (chociaż
              mogłoby się wydawać, że koniec czegoś niepowtarzalnego powinien wycisnąć
              czytelnikowi łzkę przynajmniej) - jest to jeden z zabawniejszych utworów, jakie
              znam.
              • Gość: itek Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.wi.tuniv.szczecin.pl 08.11.04, 14:51
                A dla mnie jest to text pelen goryczy i w glebszej wymowie nie ma w nim nic
                zabawnego (ale oczywiscie sa w nim zabawne fragmenty & postacie). Odnosnie
                nostalgii, to chyba nie czytales Epilogu.
                • Gość: o2l Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 15:55
                  Mówiąc: zabawny - miałem na myśli nie komiczny, ale radosny. Bo dla mnie jest to
                  tekst o tym, że istnienie (choć przemijalne) może być źródłem radości, nie
                  jakiegoś szczególnego bólu. Oczywiście nie zawsze i wszędzie (bo na pewno nie na
                  "paryskim bruku").
                  • Gość: itek Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.pomorzany.v.pl 08.11.04, 18:20
                    Nie zgadzam sie rowniez z tym, ze swiat przedstawiony w PT jest radosny. PT to
                    przeciez galeria nieszczesnikkow (z wyjatkiem Tadeusza i Zosi). Pozdr.
                    • Gość: lara Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: 80.51.246.* 08.11.04, 18:37
                      Gość portalu: itek napisał(a): PT to > przeciez galeria nieszczesnikkow

A jednak mam wrażenie, że ci nieszczęśnicy nie zamieniliby swojego życia na
                      inne, że mają poczucie wypełniania swojego powołania. Może tylko ksiądz Robak
                      mógł miec lepsze życie ze Stolnikówną, ale czas się nie odstanie.
                      • Gość: itek Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.pomorzany.v.pl 08.11.04, 19:20
                        Maja poczucie wypelnienia swego powolania???Niesamowite, ze tak widzisz. Zatem
                        np. Telimena to kobieta spelniona, albo Hrabia.Dla mnie nie.
                        • Gość: lara Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: 80.51.246.* 08.11.04, 21:16
                          Faktycznie, jakoś tak myślałam o Gerwazym, Wojskim, Sędzi. Na temat Telimeny i
                          Hrabiego przyszła mi teraz refleksja, że odrzucenie polskości, tradycji itd.
                          owocuje w PT niespełnieniem i tym, że sie jest żałosnym. Bo w polskim dworku
                          wszystko jest poukładane, a w obcym świecie zmieniasz się w chimerę, w
                          niewiadomoco.
                          • Gość: itek Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.pomorzany.v.pl 08.11.04, 21:35
                            Naprawde mi b.przykro, ale nie moge sie znow zgodzic.Wszystkie postacie
                            wymienione przez Ciebie to prawdziwi nieszczesnicy.Wyjatkiem jest tylko Tadeusz
                            i Zosia.W polskim dworku tez nie wszystko gra- np.skoncentruj sie na postaci
                            Sedziego (jest wrecz ukazana szyderczo) i jego roli wsrod swoich. Pozdr.
                            • Gość: lara Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: 80.51.246.* 08.11.04, 21:45
                              A ja mam wrażenie, że ty ich mierzysz miarą współczesnego szczęścia.
                              • Gość: itek Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.pomorzany.v.pl 08.11.04, 21:49
                                Nie wiem co to znaczy wspolczesne szczescie.
                            • Gość: lara Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: 80.51.246.* 08.11.04, 21:50
                              Poza tym każde szczęście jest tam ujęte w cudzysłów, bo przeciez głównym
                              odniesieniem do PT jest rok 1834. Tadeusz i Zosia są szczęśliwi tylko dlatego,
                              że umawiamy się nie pamiętać o tym, co było z Napoleonem i nadziejami
                              niepodległościowymi. Ale to jest na dnie.
                              • Gość: itek Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.pomorzany.v.pl 08.11.04, 22:00
                                Szczescie Tadeusz i Zosi nie jest w cudzyslowie, jest prawdziwe.
    • Gość: evana Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.11.04, 20:15
      Nie lubie niczego co napisal Mickiewicz ale p. Tadeusz juz chyba lepszy niz
      Dziady.
    • Gość: Tony Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza IP: *.centertel.pl 09.02.21, 11:54
      A co powiecie o takiej książce "Panicz Jacek" autorstwa Miriam to dodatkowe pięć ksiąg ciąg dalszy "Pana Tadeusza"
    • tony_29 Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza 27.07.25, 22:01
      Na pewno interesuje tego co napisał książkę 'Panicz Jacek" dalsze piec ksiąg poematu. Czy ktoś czytał?
    • charyzmatyk Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza 06.08.25, 11:38
      Witaj. Moim skromnym zdaniem Pan Tadeusz Adama Mickiewicza jest książką o końcu epoki. Jak dla mnie to klasyk literatury polskiej.
      • scand Re: "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza 02.02.26, 11:50
        Tak, I przedstawił inny świat. Kogoś kogo interesuje tylko to co wokół niego raczej nie zainteresuje. Ale są ludzie lubiący podróżować po różnych światach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka