hrabalek 21.09.04, 20:51 Na okładce książki "Wilt",której autorem jest własnie Tom Sharpe- jest napisane: "Laureat Grand Prix de L'Humour Noir Xavier Forneret".Cóż to za Grand Prix ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nobullshit Re: Tom Sharpe IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 22.09.04, 01:32 Xavier Forneret był XIX w. humorystą francuskim, uważanym za prekursora surrealistów. Masz tu link, ale po francusku :( www.jose-corti.fr/auteursromantiques/forneret.html Kto konkretnie przyznaje nagrodę jego imienia, nie wiem, a ten tekst na okładce "Wilta" uważam za szczyt idiotyzmu - chyba że wydawnictwo liczyło na snobizm Polaków i dlatego reklamowało książkę hasłem, z którego przeciętny czytelnik zrozumie może dwa słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Tom Sharpe IP: 81.219.184.* 22.09.04, 06:59 Witam! Fakt, taka notka na okładce o nagrodzie, o której w Polsce nikt nie ma pojęcia jest bez sensu, bo raczej nikt się na to nie nabierze i nie skusi do zakupu, ale ja trylogię o Wilcie dawno temu czytałam z przyjemnością i mogę tu tylko napisać że warto - właśnie dla humoru który Autor dawkuje w sam raz. Choc jak ktos nie przepada za absurdami to leiej niech się za Wilta nie zabiera bo zdarzenia w jakie się wplątuje są naprawdę dziwaczne... Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: Tom Sharpe 22.09.04, 14:20 Zwracam się więc do Szanownych Czytelników,a może by tak dało sie zrobić spis nagród w kategorii literatury wszelkiego "rodzaju i maści" ,z malutkim chociażby komentarzem od siebie -co o owych nagrodach myślicie,kto je przyznaje i za co ?.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś