Dodaj do ulubionych

ale numer, czyli nowa zabawa literacka

• Gość: mamarcela "Druga Nina" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 08:53
      Nie mam pojęcia, kto to napisał, ale czytałam w dzieciństwie z płonacymi
      uszami, wyszperane u jakiejś starej ciotki w biobliotece - coś jak
      słynna "Iwonka", tylko gruzińska arystokracja, bale, wielkie milości i pensje
      dla dobrze urodzonych - wyjasnienie dla Hrabalka, który lubi egzaminy.
    • Gość: mamarcela "Druga płeć" Simone de Beauvoir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 08:56
      Nie mam na półce, droga H., do czynienia miałam a jakże. Ty mi z tego teczkę
      założysz, czy cuś?
    • Gość: mamarcela "Drugie życie pułkownika Bigua" J. Supervielle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:01
      Mam i to nawet po francusku. Do teczki.
    • Gość: mamarcela "Trzy kobiety" Robert Musil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:04
      Nie mam. Mam "Człowieka" i "Niepokoje"
    • Gość: mamarcela "Sześć kobiet" Robert Musil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:05
    • Gość: mamarcela "Trzeci bliźniak" K.Follet. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:08
      Never, never, jamais i dwóch to dla mnie o dwóch za dużo.
    • Gość: Gaja Re: ale numer, czyli nowa zabawa literacka IP: *.r1.do.r2.rojcanet.pl 09.07.05, 10:11
      "12 fałszywych tropów" J.Archera
    • Gość: mamarcela "Pięć butelek sherry i bukiet róż". - dla Hrabalka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 10:42
      Z pamiętnika przeszukiwacza półek. Dla Hrabalka też poszukiwacza. Jonathan
      Trench - dziwna książka. Znaleziona na półce pod łóżkiem mojej córki. Kryminał.
      Wydanie KAW 1989. Dedykacja od Magdy.W. Z życzeniami zdrowia. Ciekawostka
      przyrodnicza. Znam pewnie jakieś Magdy w., ale żadna z moich znajomych Magd W.
      takiej książki nie zadedykowałaby mi nigdy przenigdy. Dziecko w owym czasie
      było niemowlęciem więc też odpada. Drugiego nie było. Dziecka. Mąż - wówczas
      świeży i aktualny? Też raczej odpada - w końcu nie przynosiłby kiepskich
      (przynajmniej z założenia) ksiązek z dedykacjami od wielbicielek swojej
      ukochanej (wówczas!) żoneczce. I dlaczego u dziecka? Co ma wspólnego dziecko z
      sherry i to z pięcioma butelkami. Może od kogos pożyczyło? Czy ono (dziecko
      starsze) naprawdę nie ma juz jakich książek czytać tylko jakieś
      kryminałopodobne bzdety z okresu późnego Jaruzela? Horror. Muszę sobie z
      dzieckiem porozmawiać jak wróci. Do lekcji! Do książek! Matura za pasem, a ono
      co? pięć butelek sherry pod łóżkiem trzyma.Zresztą jakie to sherry skoro na
      okładce jak wół fotografia butelki cherry brandy. Ja raczej nie pijąca jestem,
      ale to wiem, że sherry to sherry (jerez, xerez), a cherry brandy to cherry
      brandy (kirsz). Na wszelki wypadek sprawdzam w mądrej książce, bo lubię
      sprawdzać, a co nie wolno mi? No i tak - rację miałam. Zresztą to sherry i
      cherry od lat mnie prześladuje. Ile ja się muszę naużerać z paniami
      sprzedawczyniami w sklepach, kiedy proszę o cherry coke. Co? Jak? Z kim? Po co
      i dlaczego? A SZERY KOLA, trzeba było od razu mówić. Teraz to już na wszelki
      wypadek sama z lodówki wyjmuję, albo palcem pokazuję jak jakis przypał. No, ale
      revenons a nos moutons czyli do Trencha Jonathana. Jaki tam on Trench skoro
      tłumacza brak? A więc taki z autora Trench jak ze Słomczyńskiego Alex? Ale Alex
      był wcale niezły i zaczytywałam się nim będąc w wieku dziecka, a więc byc może
      dziecko jęte jakąś przedziwną intuicją niezłą książkę skądys przywlokło? Ale
      skąd? Może od babci? Babcia ma dużo Alexów więc może i Trencha jakowegoś miała?
      Ale skąd u babci Magda W. i życzenia zdrowia? Trzeba matkę moją jedyną
      przepytać na okoliczność Magdy W. i Trencha Jonathana. A samego Trencha wrzucic
      w przeglądarkę. Koniecznie. A może ja kompletnie głupia jestem i wszyscy
      wiedzą, kto to jest Trench Jonathan, tylko ja jedna nie. Kompromitacja. Blamaż
      okrutny. Jejku, jak ja ludziom w oczy spojrzę. Jak ja się na salonach pokażę? A
      na forum to juz jestem spalona forever. Muszę wysłać sms-a do dziecka. Nic
      nie wie. Dziecko znaczy się. "Zwariowałaś, matka. Jakie sherry, jakie róże,
      jaki trencz?"
      No, zwariowałam, a co nie wolno mi?
      A tak nawiasem mówiąc, drogi Hrabalku, czy Ty znasz jakiegoś Trencha?
    • marcelina_prust "7 szaleńców" Roberto Arlt 09.07.05, 11:05

• marcelina_prust "3 siostry" Czechowa były? 09.07.05, 11:06

• marcelina_prust "15 letni kapitan" J. Verne 09.07.05, 11:18

• mikk "Druga odmiana" - Philip K. Dick 09.07.05, 12:43
    • saiss Baśnie z tysiąca i jednej nocy 09.07.05, 18:55

• marcelina_prust "Pierwszy łyk piwa" P. Delerm 09.07.05, 21:17

• weatherwax ":Milionerzy" Fleszarowa Muskat 09.07.05, 22:16
        • weatherwax "4 mężczyzn na brzegu lasu" Fleszarowa Muskat 09.07.05, 22:17
          • weatherwax "Siódmy syn" Orson Scott Card 09.07.05, 22:19
            • weatherwax "3 stygmaty Palmera Eldritcha" Ph. K. Dick 09.07.05, 22:23
    • autumna JAK TO JEST PO KOLEI, TO JA JESTEM STRUŚ n/t 11.07.05, 09:24

• Gość: hanibal a gdyby tak jaśniej- dla opóźnionych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:27
    • marcelina_prust "Jeżeli t=0" I .Calvino 14.07.05, 23:15

• lunatica "15 minut sławy" Ultra Violet 15.07.05, 13:52
      "15 minut sławy. Moje lata z Andy Warholem"
    • Gość: grzechu warta Re: ale numer, czyli nowa zabawa literacka IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.05, 18:24
      dziewczyna i chłopak czyli heca na 14 fajerek
    • Gość: grzechu warta Re: ale numer, czyli nowa zabawa literacka IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.05, 18:27
      pięć lat kacetu
    • Gość: grzechu warta Re: ale numer, czyli nowa zabawa literacka IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.05, 18:29
      100 dni, które wstrząsnęły światem
      • ja-to-ja16 o 2 takich co ukradli ksiezyc 29.08.05, 10:26
        • ja-to-ja16 basnie 1001 nocy 29.08.05, 10:27
          czy cos takiego
    • Gość: ben-oni 4447 - Anna Jokai IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 10:41
      oraz "5 tygodni w balonie" i "5 milionów hinduskiej władczyni" - J.Verne
    • Gość: libi "Świnki trzy" :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 10:52
      • Gość: libi "Królewna Śnieżka i 7 krasnoludków" :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 10:53
    • Gość: k. dwa lata wakacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:16
      :)
    • Gość: k. paragraf 23 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:18
      nie wiem, czy to już było ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka