natuska86 19.07.05, 21:11 Znacie bohaterki literackie o tym imieniu? szukam książki na prezent dla ich imienniczki i pomyślałam, ze wybór z takiego klucza to moze byc niezły pomysł. pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawa_malinowa Re: Karolina! 19.07.05, 21:15 1. "Karolcia" - a ile lat ma obdarowywana? :) 2. "Karolina" Krzysztof Varga - czyli postmodernizm po polsku , na prezent dla Karoliny świetne :)) 3. "Aniołek" Beata Pawlak 4. "JUlita i Huśtawki" Hanna Kowalewska - jedna z bohaterek ma tak na imię 5. "Karolinka z Diamentowych Gór" - dziecięce i tylko słyszałam 6. "Dziwna jesteś, Karolino" - młodzieżowe Tak na pierwszy rzut oka, tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Karolina! 19.07.05, 21:15 Karolcia taka, co miała koralik, który spełniał życzenia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Karolina! 19.07.05, 21:16 Kawo droga z wielkimi oczyma, mój rzut oka objął tylko jedną Karolcię w tym czasie, co twój sześć. :) Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Karolina! 19.07.05, 21:35 Kurczę, no i teraz muszę wymyślić szybko sześć książek ze swoim imieniem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Karolina! 19.07.05, 22:41 dla wyjątkowych Karolin KORALINA Gaimana :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Karolina! IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.07.05, 23:27 Pamiętam, że w Przedwiośniu Żeromskiego jest takowa bohaterka, sam narrator twierdzi o imieniu, że jest nieszczęsne (widac w latach, gdzie królowały jakieś Bronie czy inne Aniele, Karolina była imieniem obciachowym:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Karolina! 20.07.05, 10:08 No to teraz Żeromskiego nie lubię jeszcze bardziej :) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Karolina! 20.07.05, 11:56 Mam córeczkę Karolinę i ostatnio zastanawiałam sie nad literatura: Cathy Ryan w powiesciach T.Clancy'ego to Caroline (W "Czasie patriotów" jest jej chyba najwiecej) Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Charlotta, Carlotta, Lotta - 20.07.05, 12:42 to też Karoliny. Więc dochodzi: Lotta w Weimarze Lotta z ulicy Awanturników i jeszcze jedna Karolina, choć tylko w tytule - "Krokodyl z Kraju Karoliny" Kiedyś szukałam bo to moja imienniczka i wtedy znalazłam same pechowe: Karusia z "Przedwiośnia" - otruta Karolina Latter z "Emancypantek" - utopiła się Charlotta z "Upiora w operze" - wstrętne babsko... Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Karolina! 25.07.05, 13:27 To jeszcze "Carol" - Patricia Higsmith. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakładka Re: Karolina! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.05, 15:02 Karolina Bacon z książek Joe Alexa. Bardziej są do dostania w antykwariatach i na wyprzedażach bibliotecznych niż w księgarniach, ale wszystkim Karolinom polecam - Bacon jest niezależna, mądra bardzo (rozszyfrowuje starożytne pisma), lubię ją :) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Karolina Bacon 27.07.05, 00:53 A właśnie Joe Alex jest wznbawiany przez jakieś tanie wydawnictwo, po 6,70 czy 6,90 za sztukę. W sprzedaży jest już "Śmierć mówi w moim imieniu" i "Cichym ścigałam go lotem" - czarne okładki z czerwonymi i białymi elementami. Też miałam napisać o pannie Bacon, ale mój córuś akurat zaczał domagać się towarzystwa. Karolina ten córuś :) Odpowiedz Link Zgłoś