siostra_pelagia Andrew Nugent-Morderstwo w Four Courts 01.03.08, 13:34 Kryminał ze szmaragdowej wyspy-zamordowany zostaje sędzia Irlandzkiego Sądu Najwyższego. Odpowiedz Link
nzuri "Harjunpaa i kapłan zła" Matti Joensuu 06.03.08, 05:48 Trup nie ściele się gęsto i nie ma krwawych opisów, ale książka jest tak pełna przemocy,, że dreszcz przechodzi. Ale dobra naprawdę. Tylko dlaczego musieli zacząć wydawanie (o ile to poczatek a nie dwa w jednym) do ostatniej z serii? Odpowiedz Link
alka1111 Re: Co teraz czytacie? -Robert Crais 01.03.08, 13:37 w takim razie zapisze sie pierwsza. Zaczelam czytac "L.A. Requiem" Robert Crais, ciekawa jestem czy mnie wciagnie, poczatek jak prawie wszedzie, morderstwo i sledztwo. Zobacze czy prowadzenie sledztwa bedzie na tyle interesujace aby dotrwac do konca. Odpowiedz Link
minkipinki Qentin "Jego dwie żony" 01.03.08, 15:59 Najciekawsze jest to, że prawie nie ma tu pozytywnego bohatera. Odpowiedz Link
nzuri James Rollins Lodowa pułapka 01.03.08, 19:01 Poszłąm za ciosem, ale po Zawiści nieznajomego, chyba zbyt duży kontrast. Odpowiedz Link
zorija Re: James Rollins Lodowa pułapka 02.03.08, 08:28 rrooda napisała: > CSI LV tom I > no nie polecam No, mnie te książki rozczarowały. Serial uwielbiam. Odpowiedz Link
rrooda Re: James Rollins Lodowa pułapka 02.03.08, 11:15 Zorija, mam tak samo serial świetny(chociaż nie wiem czemu na AXN głównie Miami, wolałabym NY czy LV) a książki straszne mam dwie, może pójdą na allegro Odpowiedz Link
minkipinki Re: James Rollins Lodowa pułapka 03.03.08, 15:57 rrooda napisała: > Zorija, mam tak samo > serial świetny(chociaż nie wiem czemu na AXN głównie Miami, wolałabym NY czy LV > ) > a książki straszne > mam dwie, może pójdą na allegro Od czwartku na AXN nowe odcinki Miami i NY. W niedzielę był 3 lub 4 odcinek nowej serii LV. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Orhan Pamuk-Nazywam się czerwień 02.03.08, 14:42 "Tajemniczy manuskrypt, zabójstwo, miłość i filozoficzne zagadki"-tak mam napisane na okładce. A przy okazji Nobel 2006, więc choć raz będę ambitny czytelnik. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Orhan Pamuk-Nazywam się czerwień 02.03.08, 16:20 Czerwień, a nie czerwień ma być. Odpowiedz Link
opty2 Re: Orhan Pamuk-Nazywam się czerwień 02.03.08, 17:45 ee... a to jest kryminał? ciekawam czy ci się spodoba jego styl, czytając jego "Śnieg" ledwo dobrnęłam do końca Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Orhan Pamuk-Nazywam się Czerwień 02.03.08, 18:09 Tak do końca to jednak nie kryminał. Przez Śnieg to ja też ledwie przebrnęłam. I teraz też brnę i cierpię. Już mam dosyć bycia ambitnym czytelnikiem. Odpowiedz Link
negev56 Re: Orhan Pamuk-Nazywam się Czerwień 02.03.08, 18:19 )), odetchnij czytając Lee Childa lub McCarthy'ego... Odpowiedz Link
chiara76 nie straszcie;) 02.03.08, 19:06 ja nabyłam drogą kupna "Nowe życie", po namowach znajomej i trochę mnie postraszyłyście... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Orhan Pamuk-Nazywam się Czerwień 02.03.08, 19:40 Chyba tak zrobię. Co się będę na stare lata wygłupiać i noblistów czytać. Odpowiedz Link
opty2 Re: Sara Paretsky - "Gorące lato w Chicago" 02.03.08, 17:48 Vic sobie radzi, jak zwykle, mimo braku telefonów komórkowych Odpowiedz Link
minkipinki Patterson: "Wielki zły wilk" 03.03.08, 15:52 Powieści Pattersona mają tę zaletę, że łatwo i szybko się je czyta, akcja pędzi, czego chcieć więcej? Odpowiedz Link
negev56 John Burnham Schwartz - Droga do przebaczena 03.03.08, 23:26 To jakiś masochizm z mojej strony, znowu tragedia rodzinna, ginie dziecko... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Berendt John - Północ w ogrodzie dobra i zła 04.03.08, 16:47 Tak to sugestywnie opisane, że już dziś mogłabym jechać do Savannah Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - marzec 05.03.08, 08:37 Orbitowski Horror show. Kończę. A w przygotowaniu Izzo Total Cheops Odpowiedz Link
drfell1 The Master Of Rain - Tom Bradby 05.03.08, 15:04 Po polsku wyszła chyba tylko jedna książka tego autora Bóg Chaosu. Ja jeszcze czytałem The Sleep of the Dead (2001)i The White Russian (2003). Ta ostatnia, dziejąca sie w Petersburgu w 1917 roku chyba najbardziej mi sie podobała. The Master Of Rain dzieje sie w Szanghaju w 1926 roku. Mam nadzieję, że bedzie dobra. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: The Master Of Rain - Tom Bradby 05.03.08, 21:45 W tym Bogu Chaosu to oni się może po Kairze ganiali? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: The Master Of Rain - Tom Bradby 06.03.08, 02:47 Do wydawania Toma Bradby to się Wydawnictwo Dolnośląskie przymierzało, ale znając życie to się znowu na jednej pozycji skończy. Odpowiedz Link
siostra_pelagia A. C. Doyle-Ostatnia zagadka Sherlocka Holmesa 05.03.08, 21:43 Zbiór 9 opowiadań o pewnym detektywie. Odpowiedz Link
zorija Re: Frank Tallis "Śmiertelna intryga" 06.03.08, 07:47 I tom zapisków doktora Liebermanna. Mam nadzieję, że autor nie poprzestanie na trylogii. Odpowiedz Link
chiara76 F. Fallis, "Wiedeńska krew". 06.03.08, 12:48 Dopiero zaczęłam i nie wiem jeszcze, czy mi się podoba... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Georges Simenon-Sprawa Saint-Fiacre 08.03.08, 08:03 Komisarz Maigret ma 42, nadwagę i rozwiązuje tajemnicę morderstwa popełnionego w czasie mszy. Odpowiedz Link
negev56 Cormac McCarthy - Droga 08.03.08, 09:26 świat po apokalipsie, wędrówka ojca i syna przez Stany. Tak właśnie wyobrażam sobie koniec świata, wstrząsające... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Cormac McCarthy - Droga 08.03.08, 11:43 A na filmie To nie jest kraj dla starych ludzi byłaś już? Odpowiedz Link
negev56 Re: Cormac McCarthy - Droga 08.03.08, 12:15 Jeszcze nie byłam, i zastanawiam się czy nie poczekać na DVD. Wprawdzie są filmy, które lepiej ogląda się na dużym ekranie, ale taki kinoman jak ja i płytkę wytrzyma . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Cormac McCarthy - Droga 08.03.08, 12:48 Ja maszeruję dzisiaj. Dam znać, jak było. Odpowiedz Link
es_zet_pe Re: Georges Simenon-Sprawa Saint-Fiacre 12.03.08, 20:21 ha! wczesny Maigret, jeszcze nie taki jak klasyczne z lat powojennych, tzn. "mało policyjny". Akcja trochę jak z Agaty Christie - mały zamknięty krąg i rozstrzygnięcie podczas dramatycznej kulminacyjnej rozmowy. Ale całkiem dobry - już widać zarysy postaci Maigreta, ponadto ciekawe rysy społeczno-obyczajowe. Odpowiedz Link
opty2 Re: PD James - " Nie dla kobiety" 08.03.08, 17:51 z Cordelią Gray jako początkującym detektywem nie o takim zakończeniu myślałam, niestety Odpowiedz Link
siostra_pelagia Kerstin Ekman-Dzwon śmierci 09.03.08, 07:15 Porządna przedstawicielka literatury skandynawskiej. Mroczna i dołująca-to lubię. Odpowiedz Link
alka1111 Re: Kerstin Ekman-Dzwon śmierci 11.03.08, 02:24 napisz jak ci sie podobala, na mnie czeka w kolejce 'czarna woda' Odpowiedz Link
opty2 Re: Kerstin Ekman-Dzwon śmierci 11.03.08, 09:05 alka1111 napisała: > napisz jak ci sie podobala, na mnie czeka w kolejce 'czarna woda' Beatanu napisała,że "Czarna woda" jest najbardziej znaną i uznaną książką tej autorki i warta przeczytania. Dzwon śmierci mnie się podobał choć, jak napisałam w poprzednim miesiącu, nie jest to de facto kryminał Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Kerstin Ekman-Dzwon śmierci 11.03.08, 19:05 Dzwony śmierci bardzo mi się podobały. Czarna woda jest dostępna na allegro za jakąś kosmiczną sumę, ale po angielsku są egzemplarze znacznie tańsze. Odpowiedz Link
minkipinki Akunin "Książka dla dzieci" 09.03.08, 13:03 Trzeci dzień czytam i nie mogę skończyć, wolę o Fandorinie niż o jakichś jego potomkach. Odpowiedz Link
beatanu "Kobieta ze śniegu" Leny Lehtolainen 09.03.08, 14:02 Wolę książki Åsy Larsson, ale panią Lehtoleinen też dobrze się czyta. No i bardzo podobają mi się sugestywne, chociaż rzucane mimochodem komentarze o fińskich policjantach Odpowiedz Link
opty2 Re: Ruth Rendell - "Rzeź niewiniątek" 10.03.08, 08:51 te starsze kryminały jakoś swojsko się czyta Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Ruth Rendell - "Rzeź niewiniątek" 10.03.08, 09:20 Jaki jest oryginalny tytuł? Jakoś nie kojarzę tej książki. Odpowiedz Link
opty2 Re: Ruth Rendell - "Rzeź niewiniątek" 10.03.08, 17:16 siostra_pelagia napisała: > Jaki jest oryginalny tytuł? Jakoś nie kojarzę tej książki. "Wolf to the Slaughter" o zniknięciu Ann Margolis opiekującej się swoim bratem Odpowiedz Link
negev56 Ake Edwardson - Niebo to miejsce na ziemi 10.03.08, 18:31 opasłe tomiszcze, ale podoba mi się. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Ruth Rendell - "Rzeź niewiniątek" 10.03.08, 20:12 To już kojarzę. Dziękuję. Odpowiedz Link
alka1111 Re: Perez-Reverte 11.03.08, 02:23 Dzisiaj zaczelam czytac 'the Nautical Chart'. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Nicholas Mayer-The Seven-Per-Cent Solution 11.03.08, 03:44 Odkryto nieznany rękopis doktora Watsona. Holmes i Freud pracują razem-fajna zabawa. Odpowiedz Link
es_zet_pe Kilka razy Graham oraz Peter Robinson 12.03.08, 20:22 C. Graham, Duch w machinie C. Graham, Bezpieczne miejsce Peter Robinson, W mogile ciemnej Odpowiedz Link
siostra_pelagia M. Connelly-Czarny lód 13.03.08, 03:24 Czytam z przyjemnością i się zastanawiam. Czytałam już czy nie? Odpowiedz Link
opty2 Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 13.03.08, 10:53 no nareszcie ją czytam jak zawsze nie nadążam, niestety komisarz kobieta i to w ciąży, czyżby tam się tyle dzieci rodziło,że to jest na porządku dziennym prowadzenie śledztw przez kobiety brzemienne? (najpierw Lehtolainen teraz Larsson) a może autorki same prze to przeszły? Odpowiedz Link
chiara76 Re: Co teraz czytacie? - marzec 13.03.08, 13:48 ja zaś zmagam się z Noblistą, Pamukiem i jego "Nowym życiem", który jest z tajemniczym dość wątkiem, ale dla mnie jak kryminał, na razie nie bardzo wiem, o co chodzi No, ale zobaczymy, co będzie po lekturze... Odpowiedz Link