Gość: angel IP: 212.160.72.* 12.11.01, 13:32 Czytaliście Johna I.? jeśli tak - to co wam się najbardziej podoba w jego twórczości, co jest w jego książkach takiego magicznego, co nie pozwala się oderwać od nich - pomimo, że są niekiedy tragiczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anka Re: Świat wg. Irvinga IP: 62.148.86.* 15.11.01, 14:12 Czytamy, czytamy.Na poczatku bardzo podabal mi sie Swiat wg.Garpa, pozniej Regulamin tloczni win, a jeszcze pozniej kazda z jego ksiazek to byla perelka. Mysle, ze to co najbardziej mnie pociaga w jego ksiazkach, to absurd,groteska zmieszana z brzydka rzeczywistoscia.Podobaja mi sie ludzie,kazdy jest brzydki,ma wady, ale sa chwile, ze staje sie piekny, prawie anielski.I niegdy nie ma jednoznacznosci w tresci, w postaciach bohaterow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kos Re: Świat wg. Irvinga IP: *.pl 19.11.01, 19:11 Ja u Irvinga najbardziej lubię to, że jego powieści przepełnione są "afirmacją życia", nie przepadam za tym określeniem, ale chyba dobrze tu pasuje. Widać, że John lubi ludzi. Bohaterowie jego powieści nie żałują że żyją - życie jest piękne, choć trudne, a o swoje marzenia trzeba walczyć, czasem się nie udaje. Po "Pod wulkanem" Lowrego najlepszym wyjściem wydawał się skok z mostu, a po przeczytaniu czegokolwiek Irvinga chce mi się żyć i starać się bardzo. Jeżeli się nie uda to trudno, ale starać się zawsze warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magan Re: Świat wg. Irvinga IP: 195.116.253.* 20.11.01, 15:55 jestem zauroczona Irvingiem od "pierwszego wejrzenia", czyli od "hotelu", cenię absuralny humor, mistrzowską narrację i,pomimo dramatycznych czasem wątków, myśl nadrzędną ,że świat jest dobry. Zawsze działa to jak plaster. Mało mam "Irvingowców" wokół siebie, więc ucieszyła mnie ta strona. Teraz jestem przy uwalnianiu niedźwiedzi, myślę,że może trochę z racji mojego wieku, a może dlatego, że to Jego pierwsza powieść, ta książka porywa mnie najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kos Re: Świat wg. Irvinga IP: *.pl 20.11.01, 23:44 Magan, zgadzam się, że uwalnianie niedźwiedzi nie do końca Irvingowi wyszło. Ja zacząłem od Garpa, a potem było zupełnie niezwykłe przeżycie, czyli Hotel... taka chyba była kolejność wydawania jego powieści u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
aatam Re: Świat wg. Irvinga 21.11.01, 08:15 khm..to ja - angel:) cieszę się że nie jestem osamotniona w fascynacji Johnem I., zaowocowała ona głębszym zainteresowaniem samym Irvinigiem - jego biografią, oraz usystematyzowaniem jego książek - w kolejności w jakiej powstawały..no więc, to - dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą ale się domyślają;o), było to tak: Uwolnic niedźwiedzie, Metoda wodna, Małżeństwo wagi półśredniej Świat wg. Garpa Hotel New Hapshire Regulamin tłoczni win Modlitwa za Owena Uwolnić prośka Syn cyrku Jednoroczna wdowa Moje filmowe perypetie Czwarta ręka (w tym roku ukazała się w USA) Irving pracuje obecnie nad kolejną książką pt. "Until I Find you" Poza ostatnimi dwoma - wszystkie przeczytałam:) Lubię każdą z nich, a w każdej lubię co innego. Np. w metodzie wodnej - rewelacyjna historyjka Merrila:)a wy - macie jakieś ulubione fragmenty? nie koniecznie humorystyczne, może takie - które po prostu was poruszyły?:) pozdrawiam:) Mijajcie zdrowo otwarte okna.. Odpowiedz Link Zgłoś