blondynka_wieczorowa_pora 12.06.06, 13:25 Dzis przeczytalam o tym ,ze ruszy produkcja do Misia 2... Jakie oczekiwania?przemyslenia? Jak mowia...nigdy druga czesc nie przebije 1wszej ale...ale...dajmy szanse Tymowi:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
freerock Re: Mis 2 ??? 12.06.06, 21:47 Hmmm... ja mam mieszane odczucia, co do tego pomysłu, ale faktycznie... sznase trzeba dać :) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary jeśli reżyserem będzie Stanisław Tym 13.06.06, 09:51 to może się udać:-) FILM Stanisław Tym reżyserem i scenarzystą drugiej części kultowego "Misia" Komedia na miarę naszych możliwości Już niebawem okaże się, czy prawda czasu jest zgodna z prawdą ekranu. W sierpniu mają ruszyć zdjęcia do kontynuacji znakomitej komedii "Miś". Scenariusz napisał Stanisław Tym, znany satyryk, aktor i felietonista "Rzeczpospolitej" Cytaty z "Misia", filmu wyreżyserowanego przez Stanisława Bareję, weszły do potocznej polszczyzny. Wystarczy wspomnieć takiesentencje jak "parówkowym skrytożercom mówimy nie", "to jest miś na miarę naszych możliwości" czy "wszystkie Ryśki to równe chłopy". Wiadomość podana w najnowszym numerze tygodnika "Newsweek" zaskoczyła najbardziej zainteresowanych. - Staszek zadzwonił do mnie w tej sprawie kilka dni temu, ale nie zdradził szczegółów - powiedział "Rzeczpospolitej" Jerzy Turek. - Słyszałem, że jest dla mnie rola i tyle. Czy rozmawiał pan ze Stanisławem Tymem na temat scenariusza? - spytaliśmy Krzysztofa Kowalewskiego, który w pierwszym "Misiu" grał Jana Hochwandera. - Owszem. Przez ostatnie piętnaście lat. Niewiele jednak mogę powiedzieć o efekcie końcowym. Sytuacja w kraju zmieniła się diametralnie i z pewnością znalazło to odzwierciedlenie w tekście - powiedział nam aktor, ujawniając równocześnie swoje obawy. - Mam wrażenie, że i producent, i autor będą do ostatniej chwili trzymali scenariusz w tajemnicy ze względu na bandytyzm panujący wśród producentów prywatnych. Podkradanie pomysłów i szwindle są na porządku dziennym. Dochodzi do tego, że aktorowi daje się tylko kartki z jego rolą, nie całość. Chodzi o to, aby agent nie udostępnił scenariusza komuś niepowołanemu. W przygotowywanej kontynuacji "Misia" Stanisław Tym wystąpi w potrójnej roli: jako reżyser, scenarzysta i aktor. Grany przez niego bohater, Ryszard Ochódzki (znany również z "Rozmów kontrolowanych" Sylwestra Chęcińskiego), nie najgorzej radzi sobie po zmianie systemu. Dawny kombinator i cwaniak, jest teraz prezesem klubu sportowego i dobrze prosperującym biznesmenem. Intryga pozwala na pokazanie Polski, z której absurdów scenarzysta kpi niemiłosiernie. Na internetowych forach już wrze: "Nareszcie będziemy mieli dobrą komedię" - piszą kinomani. - "Trzymam kciuki i nie mogę się doczekać". BARTOSZ MARZEC www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060613/kultura/kultura_a_2.html Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: jeśli reżyserem będzie Stanisław Tym 13.06.06, 09:53 BTW: swoją drogą nie wiem czemu "Oczko się odlepiło temu misiu" ma być najsłynniejszym tekstem z "Misia", jak to twierdzi podpis pod zdjęciem w artykule Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Mis 2 ??? 13.06.06, 11:36 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3412017.html Będzie "Miś 2"! pi, mat. dystr. 12-06-2006, ostatnia aktualizacja 12-06-2006 15:24 Fani polskich komedii czekali na to od lat. W końcu ich marzenie się spełni! Jeszcze tego lata ruszą zdjęcia do kontynuacji kultowego filmu Stanisława Barei "Miś". Tak, prezes Ryszard Ochódzki powraca, tak jak poprzednio, w skórze Stanisława Tyma, który nie tylko gra w filmie, ale jest jego scenarzystą i reżyserem. Historia toczy się współcześnie. Ochódzki nie najgorzej poradził sobie ze zmianą systemu. Jest nieźle prosperującym działaczem sportowym i biznesmenem. Wokół niego widzimy Polskę, którą znamy, ale przefiltrowaną przez prześmiewczy zmysł Stanisława Tyma. "Miś" jest najbardziej oczekiwanym polskim filmem. Tym, pytany przez dziennikarza tygodnika o scenariusz, mówi: "Niby on jest, ale ja sam się do niego nie przywiązuję. Wszystko i tak rozstrzygać się będzie na planie". Czyli i tym razem „prawda ekranu” może być tak nieprzewidywalna jak „prawda czasu”. To przecież na planie klasycznego „Misia” twórcy bezustannie musieli dostosowywać swoje pomysły do zastanej rzeczywistości. Klasycznymi już stały się opowieści o zdobywaniu rekwizytów, znikających paróweczkach, urządzaniu Londynu w socjalistycznej Warszawie. Nowy „Miś” ma wydobywać absurdy, które powstały w Polsce po 89-tym roku. A z pewnością jest w czym wybierać. Reżyser dodaje: "Świat raczej kretynieje niż idzie do przodu. A jeśli chodzi o naszą rzeczywistość, to jest ona właściwie nieprzewidywalna. Na tym zresztą polega jej urok właśnie. Pisząc zupełnie się tym nie przejmuję, bo wiem, że wszystko to, co jest wbrew logice, u nas zdarzy się na pewno". W filmie wystąpią także m.in. Krzysztof Kowalewski i Zofia Merle. Kontynuacja „Misia” ma wejść na ekrany na początku przyszłego roku (dystrybutorem filmu będzie Forum Film Poland). Producentka Roma Hulewicz z firmy Jawa zdradziła: "Takiego projektu nie można było przegapić. Większość producentów filmowych czeka na postać formatu Stanisława Tyma przez lata, nam się udało!". Reszta faktów dotyczących produkcji to na razie tajemnica Stanisław Tym Aktor, reżyser, komediopisarz, scenarzysta, felietonista, autor skeczy. Studia rozpoczął na Wydziale Chemii Politechniki Warszawskiej (1953-55). Został stamtąd relegowany i przez jakiś czas pracował jako robotnik w zakładach "22 Lipca" (d. E. Wedla). W latach 1956-57 podejmował studia: na Wydziale Przetwórstwa SGGW, na wydziale rysunku i prac ręcznych studium nauczycielskiego w Warszawie i ponownie na Wydziale Chemii PW. Od 1956 roku dorywczo dorabiał jako szatniarz i bramkarz w klubie studenckim "Stodoła". Niedługo później (1958 r.) rozpoczęła się jego działalność kabaretowa w "Stodole" oraz współpraca z telewizją. Dostał się na Wydział Aktorski warszawskiej PWST, lecz przerwał studia w 1960 roku, by związać się ze Studenckim Teatrem Satyryków (STS) jako aktor, autor i reżyser skeczy. W sezonie 1963/64 pełnił funkcję dyrektora STS-u. Lata 70. to czas ścisłej współpracy ze Stanisławem Bareją. Tym był współautorem scenariuszy i odtwórcą głównych ról w najsłynniejszych komediach tego reżysera ("Brunet wieczorową porą", "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz?", "Miś"). W latach 1984-86 pełnił funkcję dyrektora naczelnego i artystycznego Teatru Dramatycznego w Elblągu. Był stałym felietonistą tygodnika "Wprost" (1991-99) i "Rzeczpospolitej" (2001-2006). Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Mis 2 ??? 18.06.06, 16:09 Martwię się, żeby nie było to coś w stylu "40-latek 20 lat później". A co z "Rozmowami kontrolowanymi" ? Czy ten film będzie kontynuacją "Rozmów...", a więc niejako "Misiem 3", czy też wątki z "Rozmów..." bedą pominięte (jedynie jako wariacja na temat losów Ochódzkiego), zaś właściwym ciągiem dalszym będzie "Miś 2" ? A czy ktos się orientuje, kiedy wchodzi "Dylematów 4" ? Ciekawe, która kontynuacja barejowskich komedii będzie lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
emtyl Re: Mis 2 ??? 18.06.06, 21:18 Dajmy szanse, podpisuje sie pod tym :) Nikt inny nie współpracował tak długo i tak blisko z Śp.S. Bareją jak Nasz ochódzki rysio :) Miejmy nadzieje że będzie on gwarantem zachowania "ducha Pana Stasia" w trakcie tworzenia, realizacji filmu jak i na etapie montażu którego efekt będziemy podziwiac na duzym ekranie. Na premiere Misia 2 proponuje ul. Alternatywy 4 na której mieszkam od 8 tygodni :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: Mis 2 ??? 20.06.06, 14:59 podchodzę z rezerwą ale na pewno obejrzę;-) Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Mis 2 ??? 15.07.06, 20:05 to dla mnie jakies chore . czterdziestolatek dwa byl kicha kompletna i chyba podobnie bedzie teraz no chyba ze tworcy rownie fajnie jak bareja prl objada prl bis czyli kacze panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilium Może być nieźle 18.07.06, 12:17 Tym jest w świetnej formie literackiej (vide felietony w Rzepie, ostatnio zarzucone z powodu aktywności na innych polach). Oryginału nie przebije, ale może wyróżni się wśród masy robionych na amerykańskie, bezsensownych komedyjek spod znaku Olafa L. __ Politologicznym okiem Odpowiedz Link Zgłoś
mnietka.kokietka będzie 25.07.06, 15:32 a ja wam mówie ze już się rozpoczęły przygotowania! Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Mis 2 = Ryś - Panorama 29.08.06, 08:59 wczoraj w panoramie byl reportaż z planu. obaczymy co bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
pan.koracz Re: Mis 2 = Ryś - Panorama 29.08.06, 12:50 Obiecujący wydaje się Globisz w roli księdza. No i Rewiński też będzie - czyżby więc jednak była szansa na coś dobrego??? Tylko dlaczego Kowalewski będzie występował jako Molibden a nie Hochwander? W końcu to jest kontynuacja Misia a nie Rozmów... Odpowiedz Link Zgłoś
jagaciarz Re: Mis 2 = Ryś - Panorama 06.09.06, 14:55 Jeżeli ma być Rewiński w roli w stylu Zmienników(Mroczkowski-świetne postać)to będzie dobrze.Jeżeli w stylu Killerów to się obawiam tego. Odpowiedz Link Zgłoś
annah11 Re: Mis 2 ??? 12.09.06, 09:57 www.rmf.fm/fakty/?id=105493 Na planie "Rysia" czyli "Mis 2" Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: Mis 2 ??? 12.09.06, 21:03 W piątek były zdjęcia w Warszawie. img141.imageshack.us/img141/6176/060908rys013xt1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
lylika Re: Mis 2 ??? 13.09.06, 16:17 Próbka dowcipu z Rysia. img178.imageshack.us/img178/8065/060908rysep6.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
marian9913 Re: Mis 2 ??? 13.09.06, 19:08 a gdzie w najbliższych dniach będzie kręcony Ryś? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.koracz Re: Mis 2 ??? Obawy rosną 14.09.06, 09:59 Im więcej szumu wokół tego filmu tym bardziej obawiam się, że zakończy się klapą przynajmniej taką jak "Rozmowy...". Zbyt mocno nadmuchany balon z reguły pęka i zostaje z niego żałosny flak. No i ten wk...wiający Molibden - wszyscy teraz powtarzają, że jest to kontynuacja postaci z "Misia". Poczekamy, zobaczymy - 9 lutego daleko, ale obawy rosną niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
tchito Re: Mis 2 ??? Obawy rosną 15.09.06, 10:51 tu sa nagrania wideo: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3617198.html Po obejrzeniu obawy jakby mniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
jagaciarz Re: Mis 2 ??? Obawy rosną 16.10.06, 19:46 Chociaż sam obawiam się trochę tego filmu to nie wiem jednak czemu twierdzisz,że Rozmowy kontrolowane były klapą.Jak dla mnie był to bardzo udany film,świetnie wyczuwało się własciwy dystans do wydarzeń stanu wojennego. Poza tym świetna obsada i gra aktorska(zwłaszcza rewelacyjna Irena Kwiatkowska!!!),garść świetnych tekstów("Paie,nie ma się czego wstydzić,przy mnie się sam Holoubek rozbierał).Może tylko scenek rodzajowych rzeczywiście brakuje(pozytywnym wyjątkiem tekst pana Wacka z dyzurki-Jakby się moja tak dała zdjąć,to bym k... zabił:):). Jak dla mnie zatem Rozmowy są bardzo dobrym filmem(chociaz faktycznie całościowo innym i chyba trochę słabszym niż Miś). Ktoś wspominał też 40latka 20 lat pózniej-moim zdaniem ten film po latach naprawdę bardzo fajnie się ogląda i jest wcale dobry,jednak jego problemem jest to,że miał premierę trochę za wcześnie.Przeładowanie nachalnąamerykanizacją życia na początku lat 90.+początkujący dopiero kapitalizm nie mogły wtedy śmieszyć ludzi,którzy na co dzień mieli tego dosyć. Moim zdaniem miażdżąca krytyka "Sześćdziesięciolatka"była grubo przesadzona. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Mis 2 ??? Obawy rosną 07.01.07, 10:05 Na forum "Kino" zamieszczono już link do zwiastuna "Rysia": film.wp.pl/cid,466,id,25777,film_zwiastun.html?rfbawp=1168000989.117&ticaid=12ff3 Forumowicze Forum Kino już wieszczą filmowi klapę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15&w=54973962 Odpowiedz Link Zgłoś
jagaciarz Re: Mis 2 ??? Obawy rosną 08.01.07, 18:37 Po obejrzeniu trailera rzeczywiście obawy rosną,choć wstrzymajmy się faktycznie do premiery. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Mis 2 ??? Obawy rosną 08.01.07, 22:45 połowa tego filmiku mi się podoba a połowa jest do bani. Ale nie uprzedzajmy faktów:) Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: Mis 2 ??? 12.01.07, 13:35 Dla mnie to naduzycie i żerowanie na popularności Bareji (Barei ?) Na pewno nie pójdę Howgh Odpowiedz Link Zgłoś
korek124 Re: Mis 2 ??? 03.02.07, 19:53 Zgodnie z obietnicą niemal równo z premierą filmu pojawiły się już w księgarniach dwie książki:"Ryś" i "Miś czyli świat według Barei" (czyli poszerzona wersja książki "Miś, czyli rzecz o Stanisławie Barei"). Ktoś już czytał? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Stanisław Tym: "Ryś to nie "Miś 2" 08.02.07, 10:04 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3902150.html o Rysiu w dziale filmowym Gazety.pl serwisy.gazeta.pl/film/2,23804,,,,80131037,P_FILMY2.html recenzja z Filmwebu rys.filmweb.pl/Ry%c5%9b+2007+recenzje,FilmReview,id=348754 recenzja ze Stopklatki www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=35958 i jeszcze galeria z premiery - czy ci ludzie naprawdę tak wyglądają, czy to fotograf był kiepski? Pardon, ale Krzysztof Kowalewski wygląda prawie jak jakiś menel film.wp.pl/idGallery,1761,galeria.html?rfbawp=1170924564.035 Odpowiedz Link Zgłoś