Gość: pimpol IP: *.chello.pl 04.01.10, 18:33 pierwszy !!!! i muszę powiedzieć że jak na "klocek" to nawet mi się podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KS Re: Energooszczędna kostka IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 04.01.10, 18:56 zaraz napisze jakiś kołek, że produkcja paneli foto-woltanicznych jest nieekologiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cośtamwiem Re: Energooszczędna kostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 19:44 Należy jednak dodać, że właśnie na Politechnice w Darmstadt narodziła się idea domu pasywnego. Studenci - zwyciężcy mają do pomocy najlepsze akademickie know - how, lata badań i doświadczeń w zakresie tego rodzaju budownictwa. Poza tym, dziesiątki podobnych projektów realizowanych w przeszłości i, z pewnością, niemałe pieniądze na realizację takich właśnie pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Energooszczędna kostka IP: *.ists.pl 04.01.10, 19:53 Prostopadłościanu nic nigdy nie pobije, bo to najlepsze rozwiązanie. Człowiek zawsze wie gdzie są: północ, południe, wschód i zachód !! Natomiast kwestie energetyczne i zastosowanie kolektorów słonecznych jest genialną możliwością, która jest zwalczana przez biznes paliwowo-energetyczny. Bo taki dom praktycznie sam wytwarza potrzebną energię. A tego złodzieje i naciagacze nie mogą spokojnie znieść. Brawo architekci !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgorzatabogusław Re: Energooszczędna kostka IP: *.rybnik.vectranet.pl 04.01.10, 22:13 Produkcja paneli foto- woltaicznych jest nieekologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Re: Energooszczędna kostka IP: *.chello.pl 04.01.10, 22:29 "Produkcja paneli foto- woltaicznych jest nieekologiczna", a dodatkowo koszty produkcji przerosną korzyści. To bez sensu... tyko kasę ktoś zgarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smol Re: Energooszczędna kostka IP: *.chello.pl 04.01.10, 22:45 świetny projekt, prostota formy polaczona z nowoczesnoscia i ciekawym designem daje niesamowity efekt. Dla upewnienia - ten projekt jest zrealizowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smol Re: Energooszczędna kostka IP: *.chello.pl 04.01.10, 22:46 ^ostatnie zdanie jest pytaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chuj Re: Energooszczędna kostka IP: 188.33.70.* 05.01.10, 00:10 co to za sztuka pobudować klocek i obłożyć go ogniwami, mówiąc że prądu produkują tyle, ile ów klocek zużywa. Prawdziwa sztuka to pokonać niekorzystny klimat, z małym nasłonecznieniem w zimę, średnimi niskimi temperaturami; pokonać straty ciepła na drodze wentylacji; ograniczyć mostki term.; uzyskać dobry komfort w wnętrzu, a przy tym wszystkim wydać tyle kasy żeby za 10-15 lat się zwróciło. Problemem ogniw jest to że ich żywotność jest krótsza niż czas zwrotu (ze względu na niską sprawność), podobnie jak pomp ciepła. Należy wierzyć, że postęp techn. polepszy te relacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc... Re: Energooszczędna kostka IP: 188.33.147.* 05.01.10, 01:53 prawdziwa sztuka to przy niekorzystnym klimacie zachować pozytywne nastawienie do świata. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloakier Re: Energooszczędna kostka IP: *.xdsl.centertel.pl 05.01.10, 08:57 Dlaczego ogniwa słoneczne,pomimo masowej ich produkcji/od ponad 40 lat/nie tanieją.W swojej kolekcji przechowuję wycinek z "Młodego Technika" sprzed 30 lat,w którym amerykański producent ogniw zapewniał,że ich cena po osiągnięciu pełnej zdolności produkcyjnej spadnie poniżej 1$ za 1 segment. I co ?...I figa z makiem!...Amerykański producent ma się dobrze.Z pewnością do tej pory osiągnął już zapowiadaną zdolność produkcyjną o której wspominał przy okazji rozpoczęcia masowej produkcji.Wiadomo mi również,że opanował światowy rynek...A cena,jak to cena elementów figurujących na tzw czarnej liście zagrożeń dla monopolistów energii elektrycznej -jest ceną zaporową- i wynosi na dzień dzisiejszy ok.20$ za 1 segment średniej mocy.I o czym tu mówić;ręce opadają...Słyszałem kiedyś taką wypowiedź;gdyby producenci lamp naftowych mieli /przed ponad 100 laty/takie możliwości kontrolowania rynku,jakie mają współcześni monopoliści,to do dnia dzisiejszego siedzieli byśmy przy lampach naftowych.Życzę wszystkim entuzjastom postępu dobrego samopoczucia na kolejną dekadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Energooszczędna kostka IP: 212.106.191.* 05.01.10, 09:25 Panele fotowoltaiczne maja sens tylko tam, gdzie dostep do innych źródeł energii jest utrudniony lub bardzo drogi. Produkcja panel jest bardzo energożerna. A ta energia nie jest z paneli a z paliw kopalnych. Jaki jest bilans energetyczny (od piasku poczynając) nie wiem, wydaje mi się, że niezbyt korzystny. Odpowiedz Link Zgłoś
hetar Re: Energooszczędna kostka 05.01.10, 11:31 Zgadzam się z przedmówcą Krzysztofem. Jednocześnie pytanie do autora "...paneli słonecznych i fotowoltaicznych..." - jaka różnica jest między panelami słonecznymi a fotowoltaicznymi? z Tego co wiem to potocznie mówi się o panelach słonecznych, które składają się z ogniw fotowoltaicznych i ramy w której są osadzone. Zapraszam na mojego bloga o ekologicznych technologiach przyszłości - eco-tech.az.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Energooszczędna kostka IP: 89.167.22.* 05.01.10, 11:49 @malgorzataboguslaw. Kolego , nie podszywaj się pod moje imię i nazwisko, Chyba masz jakieś własne? Zrezygnowałam z pojawiania się pod nazwiskiem, żeby co poniektóre jołopy się na nim nie wyżywały, a tu znalazł się następny. @ch.... Sprawność ogniw fotowoltaicznych jest niska, ale nie dotyczy to pomp ciepła( mają sprawność do 400%). Tak więc teza,że koszt pomp ciepła się nie zwraca nie może być prawdziwa. Poza tym pompy ciepła są używane w domkach jednorodzinnych, który właściciel domu kupiłby pompę, gdyby jej koszt się nie zwracał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Energooszczędna kostka IP: 89.167.22.* 05.01.10, 11:56 Pewnie nikt z was nie wie, jak duży może być budynek ogrzewany pompą ciepła? Czy na przykład mógłby to być budynek wielorodzinny? Chodzi mi o poziomą, najtańszą pompę ciepła wykorzystującą wody gruntowe. Pytanie nie dotyczy pionowych pomp ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasta Re: Energooszczędna kostka IP: *.kaskada.net 09.01.10, 14:44 a ja wam wszystkim powiem ze jest za duzo ludzi na tej ziemi i dopuku to sie nie zmieni to zawsze będzie problem z klimatem i energia aż w końcu ludzie wyginą z przeludnienia leśnik by powidział "nastapi załamanie gradacji" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IDEA Re: Energooszczędna kostka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.10, 19:22 To dziwne, wydawało mi sie, ze panele sloneczne powinny być ustawione do słońca, najlepiej na skosnym dachu... a tu wszystko oblepione z każdej strony No i prosżę, tak niedługo wygladać będzie kraj naszych sąsiadów, czarne domki każdy wyprodukuje energię dla siebie a my węgiel, a co tam, też czarny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: Energooszczędna kostka IP: 94.230.21.* 13.04.10, 19:27 UPRAWNIENIA ARCHITEKTONICZNE DLA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA: www.konstruktorbudowlany.fora.pl/uprawnienia-certyfikaty,26/konstruktor-architekt-nie-dajmy-sie-zwariowac,1806.html www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/komu-jakie-uprawnienia_66729.html Odpowiedz Link Zgłoś