Dodaj do ulubionych

Dla niepelnosprawnych

26.02.04, 15:38
Chce zamontowac w lazience podwieszana umywalke dla osoby
niepelnosprawnej,czy ktos wie na jakiej wysokosci powinno sie ja umiescic?
Obserwuj wątek
    • Gość: keleb Re: Dla niepelnosprawnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.04, 23:08
      ja nie wiem, ale siadlbym na krześle i spróbował:)
    • agucha23 Re: Dla niepelnosprawnych 27.02.04, 10:46
      ja przeglądałam niedawno "M jak mieszknie" i wiedziałam, że coś takiego tam
      było, znalazłam jeszcze raz więc odpowiadam Ci cytatem: "przy mocowaniu
      umywalki ważne jest, aby umieścić ją na wysokości pozwalającej osobie na wózku
      na wygodne oparcie rąk podcas mycia - tak jednak, aby pozostawić od spodu
      minimum 67 cm na swobodny podjazd. Syfon umywalki powinien być wygięty w taki
      sposób, żeby osoba na wózku nie dokykała go nogami (niektóre syfony mocno się
      nagrzewają - można więc łatwo się oparzyć; jest to szczególnie groźne dla osoby
      bez czucia w nogach - trudno jej zauważyć, że coś ją parzy). Jeśli nie możliwy
      jest montaż specjalnie wygiętego syfonu, trzeba wybrać model z
      nienagrzewającego się materiału." a cyt. pochodzi z nr 9(32) z września 2002 r.
      tak więc mam nadzieję, że Ci się to przyda :) jakbyś miała jeszcze jakieś inne
      pytania to myśle w "Mjm" znajdzie się na to odpowiedź. tu jest taki specjalny
      dział "dom bez barier" i zawsze jest coś ciekawego i praktycznego.
    • Gość: gooska55 Re: Dla niepelnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 12:14
      Dzieki za podpowiedz szczegolnie KELEB-niestety nie moge tak zrobic jak radzisz
      bo moje dziecko ma 8 lat i nie moge postawic sie w jego sytuacji a chce zeby
      ten zlew byl dobry na"juz"ale i na troche dluzej.
      • agucha23 Re: Dla niepelnosprawnych 27.02.04, 13:48
        jak tak się ma sytuacja to ja nie wiem, w "MjM" jest ogólnie, dla osób
        niepełnosprawnych. może powinnaś zrobić to jakoś tak żeby ta umywalka w miare
        rośnięcia dziecka mogła się podnosić. ale nie wiem czy jest to technicznie do
        wykonania, musiałabyś się już popytać fachowców
    • Gość: qmaan Re: Dla niepelnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 18:14
      zgodnie z poradnikiem - rozwiazania przestrzenne architektoniczne i techniczne
      dla osób niepelnosprawnych rok 1998
      cytuję
      gorna krawedz umywalki powinna znajdowac sie na h 85-90 cm ponad posadzką , h
      pod minimum 67 cm, wolna przestrzen przed minimum 90x125cm w rzucie, porecze
      minimum z jednej strony,
      polecam typowe umywalki dla niepenosprawnych specjalnie profilowane z przodu i
      płytkie, oczywiscie ze specjalnym syfonem
      jesli chodzi o dzieci to przestrzen manewrowa dla wozka to 130x130cm
      minimalna wysokosc stosowana w przedszkolach przystosowanych dla dzieci na
      wozkach to minimum 50cm pod umywalka i 25 cm glebokosci na podjechanie wprost,
      wazne jest odpowiednie zamontowanie umywalki poniewaz niepelnosprawny opiera
      sie na calej dlugosci przedramienia, baterie to odzielna historia, zalezy od
      rodzaju niepelnosprawnosci, produkuje np schmiedel
      maan architekci
      qmaan@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka