gooska55 26.02.04, 15:38 Chce zamontowac w lazience podwieszana umywalke dla osoby niepelnosprawnej,czy ktos wie na jakiej wysokosci powinno sie ja umiescic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: keleb Re: Dla niepelnosprawnych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.04, 23:08 ja nie wiem, ale siadlbym na krześle i spróbował:) Odpowiedz Link Zgłoś
agucha23 Re: Dla niepelnosprawnych 27.02.04, 10:46 ja przeglądałam niedawno "M jak mieszknie" i wiedziałam, że coś takiego tam było, znalazłam jeszcze raz więc odpowiadam Ci cytatem: "przy mocowaniu umywalki ważne jest, aby umieścić ją na wysokości pozwalającej osobie na wózku na wygodne oparcie rąk podcas mycia - tak jednak, aby pozostawić od spodu minimum 67 cm na swobodny podjazd. Syfon umywalki powinien być wygięty w taki sposób, żeby osoba na wózku nie dokykała go nogami (niektóre syfony mocno się nagrzewają - można więc łatwo się oparzyć; jest to szczególnie groźne dla osoby bez czucia w nogach - trudno jej zauważyć, że coś ją parzy). Jeśli nie możliwy jest montaż specjalnie wygiętego syfonu, trzeba wybrać model z nienagrzewającego się materiału." a cyt. pochodzi z nr 9(32) z września 2002 r. tak więc mam nadzieję, że Ci się to przyda :) jakbyś miała jeszcze jakieś inne pytania to myśle w "Mjm" znajdzie się na to odpowiedź. tu jest taki specjalny dział "dom bez barier" i zawsze jest coś ciekawego i praktycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooska55 Re: Dla niepelnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 12:14 Dzieki za podpowiedz szczegolnie KELEB-niestety nie moge tak zrobic jak radzisz bo moje dziecko ma 8 lat i nie moge postawic sie w jego sytuacji a chce zeby ten zlew byl dobry na"juz"ale i na troche dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
agucha23 Re: Dla niepelnosprawnych 27.02.04, 13:48 jak tak się ma sytuacja to ja nie wiem, w "MjM" jest ogólnie, dla osób niepełnosprawnych. może powinnaś zrobić to jakoś tak żeby ta umywalka w miare rośnięcia dziecka mogła się podnosić. ale nie wiem czy jest to technicznie do wykonania, musiałabyś się już popytać fachowców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qmaan Re: Dla niepelnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 18:14 zgodnie z poradnikiem - rozwiazania przestrzenne architektoniczne i techniczne dla osób niepelnosprawnych rok 1998 cytuję gorna krawedz umywalki powinna znajdowac sie na h 85-90 cm ponad posadzką , h pod minimum 67 cm, wolna przestrzen przed minimum 90x125cm w rzucie, porecze minimum z jednej strony, polecam typowe umywalki dla niepenosprawnych specjalnie profilowane z przodu i płytkie, oczywiscie ze specjalnym syfonem jesli chodzi o dzieci to przestrzen manewrowa dla wozka to 130x130cm minimalna wysokosc stosowana w przedszkolach przystosowanych dla dzieci na wozkach to minimum 50cm pod umywalka i 25 cm glebokosci na podjechanie wprost, wazne jest odpowiednie zamontowanie umywalki poniewaz niepelnosprawny opiera sie na calej dlugosci przedramienia, baterie to odzielna historia, zalezy od rodzaju niepelnosprawnosci, produkuje np schmiedel maan architekci qmaan@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś