Dodaj do ulubionych

Źle Urodzone

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 16:18
Podajcie jeden przykład "odnowionych Berlińskich osiedli z wielkiej płyty które stały się wizytówką miasta". Wizytówka to może tak, wschodniego Berlina, gdzie stoją opustoszałe.

Pan doktor mówiąc o modernistycznych osiedlach miał zapewne na myśli zespoły wybudowane w latach 1920-1930 które z wielką płytą nie mają nic wspólnego. Ale oczywiście modernizm=bloki=wielka płyta, jeden worek. Hej
Obserwuj wątek
    • Gość: fujfuj Źle Urodzone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 16:21
      To samo dworzec autobusowy w Białymstoku, aż żal patrzeć na piękne materiały pokryte grubą warstwą brudu, poodklejane reklamami typu "fryzjer gosia II piętro". Wygląda jakby każdy mógł na ścianach ponaklejać co mu się żywnie podoba.
    • Gość: moderntoking Re: Źle Urodzone IP: *.stacje.agora.pl 26.08.10, 16:26
      Może miał na myśli też osiedle Hansaviertel: bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85298,7289646,ARCHIWIZJE__Hansaviertel___miasto_jutra.html
      powojenne jak nic
    • Gość: WW Re: Źle Urodzone IP: *.chello.pl 26.08.10, 16:49
      Najwięcej szkody wyrządza taki publicystyczny bełkot, jak ta rozmowa. Słowo modernizm robi za wycierucha, pod który wciska się wszelki szajs z XX wieku. I dlatego z szajsem polecą też perełki ... Winę za to nie ponosi jakieś abstrakcyjne społeczeństwo, ale gó...ana jego elita, która nie potrafi pokazać temu społeczeństwu perełek modernizmu i objaśnić, na czym polega ich "perłowatość". Za przejaw nieuctwa uważam utożsamianie modernizmu ze współczesnością, czy z PRL. Takie gadanie może ujdzie u laika, ale u "uconego" architekta, już nie? I bardzo proszę nie mieszać św. Mies van der Rohe z brutalizmem i to jeszcze w wydaniu katowickim (to takie niestosowne, brrrrrrr).
    • Gość: Bartolomeo Re: Źle Urodzone IP: *.gemini.net.pl 26.08.10, 18:12
      Katowicki Dworzec dosyć mi się podoba, ale pożegnam go bez jakiegoś olbrzymiego żalu. To nie to co Wrocławski. A nowy obiekt - no cóż, co kto lubi. Jest jednak trochę tak, że architektura stara jest dla zorientowanych, a dla zwykłych zjadaczy chleba - jest nie zrozumiała.
      __
      www.sky4fly.net/
    • Gość: Brutalna prawda Re: Źle Urodzone IP: *.centertel.pl 26.08.10, 18:17
      @WW!
      Zapewne to "WW" to skrót od wenerycznie wyleczony...
      Tylko dlaczego z dużej litery?
      Czasem swój jad upuść do spluwaczki,a nie tutaj!
      Ok?
    • Gość: gość Re: Źle Urodzone IP: 195.116.98.* 26.08.10, 18:18
      W Katowicach powstała pierwsza w Polsce trasa turystyczna po obiektach modernistycznych,zachęcam do odwiedzin tego miasta:)Teraz czas na ruch Trójmiasta,drugim po Katowicach największym skupisku modernistycznych budynków w Polsce(www.skocz.pl/ciuchy2010 )
    • Gość: sdfgdfg Re: Źle Urodzone IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.08.10, 20:11
      Szkoda ze dziennikarze BRYLY sa tak jednostronni. Mysle ze w tym sporze powinni byc bezstronni
    • Gość: James Re: Źle Urodzone IP: *.icpnet.pl 26.08.10, 20:39
      a znalazlem to dzisiaj sam w google :D piekna sprawa ze ktos sie wzial profesjonalnie za fotografie tego naszego biednego zaszczutego modernizmu.
    • dariusz.gesty Re: Źle Urodzone 27.08.10, 10:28
      Moim zdaniem te budynki tak wyglądają ponieważ wykonane zostały z nieodpowiednich materiałów. W
    • Gość: Rahim Blak Re: Źle Urodzone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.10, 10:32
      Budynek Poznańskiej AWF to jakiś koszmar i pomyłka.
    • Gość: James Re: Źle Urodzone IP: *.man.poznan.pl 27.08.10, 12:39
      Jak coś jest Leykama to nie moze byc "koszmarem i Pomyłką" Rahim. Ten budynek ma schody bez podparć i nawis przeszkolny, jest piekny.
    • Gość: sqro Re: Źle Urodzone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.10, 16:28
      MOdernizm ten z 20 lecia przedwojennego jest piękny, ale jako że historia gdy sie powtarza to staje sie farsą to tak jest z tym co powstało co nieco później.
      Siermiężny betonowy syf z dorabianą ideologią zamiast estetyki. Ehhh ludzie powinni zbiorowo jeździć nasr... na grób Corby
    • Gość: Junkier Re: Źle Urodzone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 16:42
      Panie sqro proszę nie pisać bzdur! W przypadku modernizmu żadna historia się nie powtórzyła. To, że w demoludach po wojnie nastał socrealizm i święcił triumfy do połowy lat 50tych nie znaczy, że modernizm w tym czasie się wstrzymał. W krajach zachodnich modernizm nadal się rozwijał od przedwojennych konstruktywizmów, ekspresjonizmów i funkcjonalizmów do powojennego stylu międzynarodowego czy właśnie brutalizmu powoli się kończąc w późnych latach 70tych gdy wkraczać zaczęli postmoderniści. Tak więc nie gadaj głupot o jakichś powtórkach bo takowych nie było, mało tego polski modernizm lat 70tych bardzo często wcale nie odstawał jakością architektury od modernizmu światowego.
    • Gość: Junkier Re: Źle Urodzone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 17:03
      C.D. Ale oczywiście polski naród który modernizm nazywa architekturą komunistyczną a nierzadko wdzięczy się do stalinowskiego socrealu lub nie daj Boże tzw. arch. nazistowskiej nawet sobie z tego nie zdając sprawy. Naród woli deformować wzorzec dworku szlacheckiego budując betonowe kolumny podtrzymujące nieproporcjonalne portyki czy przyklejając styropianowe sztukaterie wieńcząc całość oknami PCV i betonową dachówką. Jak widać w kwestii szacunku dla architektury i samego pojęcia o niej brakuje nam jeszcze bardzo dużo do krajów typu Holandia czy Dania.
    • Gość: WW Re: Źle Urodzone IP: *.chello.pl 28.08.10, 19:31
      1. Junkier, bloki w których mieszkałem przez 2/3 swojego życia to był fuszeryzm, a nie modernizm. To dotyczy tez szkół itd. Wiesz, ilu jest takich jak ja w tym wyśmiewanym przez ciebie narodzie. Nie dziw się, że trudno nam szanować PRL-owską architekturę

2. Nie mieszaj PRL - owskiego syfu architektonicznego do modernistycznej awanagardy w międzywojniu. No, proszę cię ...

3. Nie mam też wątpliwości, że to właśnie ta PRL-owska architektura, którą starasz się dowartościować wychowała obecne, straszliwe gusta "dworkowe" - to wbrew pozorom prosta konsekwencja, ludzie odreagowują w coś też beznadziejnego. Kilka pozytywnych wyjątków w architekturze z PRL, nie mogą zmienić generalnej oceny - fuszeryzm!
    • Gość: Junkier Re: Źle Urodzone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 21:00
      Panie WW, gdzie Rzym, gdzie Krym?! Ja tu się rozpisuje o architekturze a nie o budownictwie (czym jest znakomita większość budynków mieszkalnych PRL). Przecież bloki, zwłaszcza te z których składały się wielkie zespoły mieszkaniowe to czysta masówka była. Ja tu mówię o budynkach pokroju katowickiego dworca, Centralnego czy Wschodniego w W-Wie, warszawskiej Emilii, Ścianie Wschodniej, poznańskim Okrąglaku, DT Alfa czy chociażby wydziale (bodajże) Neofilologii UAM. Mam wymieniać dalej? Jak większość wych budynków wygląda nie trudno się domyślić. Jakie naród ma o nich zdanie też nie trudno.

Wcale nie wątpię, że hektary wielkiej płyty zaowocowały kolorowo-plastikową rewolucją w latach 90tych bo nie trudno do takiego wniosku dojść. Co do - jak to nazwałeś - "fuszeryzmu" powiem jedno. Sam mieszkałem kilkanaście lat na jednym z większych blokowisk w jednym z większych polskich miast, bywałem także w nowych mieszkaniach deweloperskich ze średniej półki i odnosząc jakość tych budynków do czasów w jakich powstały to raczej o tych drugich można powiedzieć, że są przykładem "fuszeryzmu". Boli mnie także niezmiernie parcie społeczeństwa do oszpecania jak by nie patrzeć już pierwotnie niezbyt urodziwego wielkopłytowego budownictwa mieszkaniowego.

Na koniec dodam, że kilka lat temu moi rodzice podążyli za panującą w Polsce modą i od tego czasu mieszkam w typowej podmiejskiej miejscowości w domu jednorodzinnym i wiem jedno. Jak tylko będzie mnie stać na mieszkanie od razu kupuje jedno na 90 tysięcznych poznańskich Ratajach!
    • Gość: James Re: Źle Urodzone IP: *.icpnet.pl 29.08.10, 23:51
      Junkier - big plus. Milo czytac to wszystko co myślę samemu i moglbym sie podpisac. Jakby co pisz finfan(-at-)op.pl
    • Gość: handmade Re: Źle Urodzone IP: *.chello.pl 31.08.10, 21:25
      tęsknią za komuną nieudacznicy!
    • Gość: Arek Re: Źle Urodzone IP: *.stk.vectranet.pl 01.09.10, 00:59
      Po zablokowaniu ok. 70% powierzchni kraju obszarami chronionymi przyrodniczo i krajobrazowo, czas zablokować pozostały teren ? zabytkiem będzie wszystko! W moim mieście kostka brukowa na zrujnowanej głównej ulicy miasta już jest zabytkiem ? to nic, że ruch na niej powoduje hałas słyszalny z odległości setek metrów (nie zostanie nigdy usunięta, a na obwodnicę nie ma miejsca? a turyści i tak nie przyjadą katować się hałasem).
      Teraz brednie o brzydactwach które w innych państwach już zburzono ? no pewnie skansen ma być w Polsce!
    • Gość: k Re: Źle Urodzone IP: *.Red-81-43-245.staticIP.rima-tde.net 04.09.10, 12:33
      co to za agrument ze gdzies zburzono? masz swoj mozg to mysl.
      I skad w ogole takie informacje? 70%?
      o dworcu -> fucktherokokoko.blox.pl
    • maryshaa Re: Źle Urodzone 06.09.10, 10:36
      Owszem, niektórych budynków szkoda, ale... one są zapuszczone, brudne, latami nie remontowane, śmierdzą... taniej jest je zrównać z ziemią niż inwestować w remonty, które muszą zrekompensować lata zaniedbań...
    • joymachine Re: Źle Urodzone 06.09.10, 11:36
      Bo Polak bez kolumienek i czerwonych dachówek nie przeżyje.
    • mariusz2010 Re: Źle Urodzone 06.09.10, 12:40
      W Olsztynie decydenci z złotówkami w oczach, doprowadzili do zniszczenia perły modernizmu, budynku domu towarowego DUKAT., zaprojektowanego przez Jerzego Sołtana i Zbigniewa Ihnatowicza,. z wnętrzami zaprojektowanymi m. innymi przez znanego nie tylko w Europie Wojciecha Fangora. Przedtem przez zaniedbania i brak konserwacji doprowadzili go prawie do ruiny.
    • soraya1967 Re: Źle Urodzone 06.09.10, 15:37
      Bełkot ! Budynki typu Dw. Zachodni czy Centralny były wykonane z tandetnych materiałów, latami nie remontowane i nie konserwowane. Do diabła z taką pseudo architekturą, mnie wcale jej nie żal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka