Dodaj do ulubionych

Patrzę na budynki, które otrzymały nagrody SARP i

IP: *.crowley.pl 04.04.04, 00:10
często nie mogę zrozumieć powodu, bo znam je dobrze.
Czy ktoś może mnie uświadomić jak się taką nagrodę kupuje? Tak per analogiam
do godła Teraz Polska, As Biznesu, albo Solidny Partner.
Jakie koszty są związane z tym podbudowującym ego autora wyróżnienem w
architekturze.

Proszę o różne wpisy,

Pozdrawiam

OP

p.s.
bo to może jest tak jak z wyborami Miss Polonia? Zwykle wygrywa nie ta, która
mi się podoba ... i nie ta, która kolegom.
Obserwuj wątek
    • Gość: RPO Re: Patrzę na budynki, które otrzymały nagrody SA IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.04.04, 08:25
      Nagrody SARP -u odzwierciedlają poziom SARP. Wątpię aby chodziło o przekupstwo,
      raczej są to układy koleżeńskie i efekt negatywnej selekcji. Zawsze miernoty
      szybciej, lepiej się organizują niż zdolni i niezależni.
      • Gość: inz. Mamon Re: Patrzę na budynki, które otrzymały nagrody SA IP: *.dietrich.untertrifaller.com 05.04.04, 11:18
        Pani RPO,

zamiast krytykowac i narzekac na poziom budownictwa naszych czasow, prosze
        przedstawic w koncu kilka pozytywnych przykladow wspolczesnej architektury.

Czekam z niecierpliwoscia,

inz. Mamon
        • Gość: RPO Re: Patrzę na budynki, które otrzymały nagrody SA IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.04.04, 21:41
          Antonio Gaudi, Jørn Utzon w Polsce Stanisław Witkiewicz, Tomasz Pryliński,
          Tadeusz Stryjeński, Franciszek Mączyński, Teodor Talowski, Sławomir Odrzywolski,
          Rudolf Świerczyński.
          • meg_s Re: przykłady architektury współczesnej 07.04.04, 17:00
            Gość portalu: RPO napisał(a):

> Antonio Gaudi,

to on jeszcze żyje? bo ja słyszałam, że już mu proces beatyfikacyjny szykują
            • Gość: RPO Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.04.04, 22:15
              Prócz staruszka Utzona,żaden z wymienionych architektów od dawna nie żyje. Z
              żyjących dokoptować mozna jeszcze Hunderwasera do tego graona wybitnych,
              wolnych, twórczych architektów. Prezentowali on zupełnie inny sposób myślenia o
              architekturze niż obecnie zainfekowani globalizmem architekci uprawiający
              " Styl Międzynarodowy". Oni tworzyli kulturę, kontynuowali europejską tradycję
              piękna. Pojęcia nierozerwalnie związnego w naszej cywilzacji z czymś twórczym,
              odkrywczym. Dla jednych Speer, Le Corbusier, Ferster, to wielcy architekci a
              dla mnie to tylko wandale globaliści.
              • em_em Re: przykłady architektury współczesnej 07.04.04, 23:38
                a co sądzisz o Imre Makovecz(u) ?
                • Gość: RPO Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.04.04, 09:01
                  Niestety nie znam, może podasz jakiś link. Nie poddaje ocenie budowli, których
                  nie widziałam na żywo. Obiekty architektów, którzy zostały przeze mnie
                  wymienieni wnikliwie ogladałam. Przed Sagradą Familią Gaudiego ludzi dosłownie
                  powala, niektórzy leżą na trawie i gapią się jak zahipnotyzowani. To samo jest
                  z budynkiem Hunderwasera w Wiedniu. Dla mnie dobra architektura to ta, która
                  jest akceptowana przez wieki, pilęgnowana nieprzebudowywana, ludzie lubią ją
                  oglądać w niej mieszkać. Mogą być to małe obiekty ale mają być przyjazne
                  człowiekowi. Naśladowanie wzorców amerykańskich, używanie modnych ozdób typu
                  wystające pręty ze ściany to dla mnie pustynia emocjonalna. Komponowanie brył
                  na podstawie wzorców z pisma Leglera to ślepa uliczka. Ameryka wygląda jak
                  śmietnisko. Obok drapaczy pokazywanych w filmach znajdują się wysypiska śmieci.
                  W tej architekturze zyje społeczeństwo w którym jest najwięcej rozbojów,
                  rozwodów, wtórnych analfabetów to nie jest kultura do naśladowania.
                  • gowa Re: przykłady architektury współczesnej 14.04.04, 19:49
                    Gość portalu: RPO napisał(a):

> wymienieni wnikliwie ogladałam. Przed Sagradą Familią Gaudiego ludzi
                    dosłownie
                    > powala, niektórzy leżą na trawie i gapią się jak zahipnotyzowani. To samo
                    jest
                    > z budynkiem Hunderwasera w Wiedniu.

co stalo by sie z miastem, w którym na każdym kroku leżą powaleni i
                    zahipnotyzowani ludzie?

• Gość: harmony Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.04, 09:38
                  Jestem pod wrażeniem budowli Imre Makovecza, taka architektura- organiczna
                  b.dobrze się starzeje, komponuje z otoczeniem, jest przyjazna dla odbiorców a
                  przy tym sięga do podstawowym, bliskich człowiekowi form, o których zapominamy
                  w pogoni za czymś niezwykłym.
                  • Gość: RPO Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.04.04, 18:02
                    Obejrzałam strony z budynkami Imre Makovecza i witam w klubie. Bardzo to ładnie
                    ująłeś Harmony "podstawowe bliskie człowiekowi formy". Jest w architekturze
                    Imre Makovecza jakś prawda i tęsknota do małego ale pięknego. Widze w tej
                    architekturze kontynuację myśli Gaudiego. Nie unifikacja a indywidualizm wtedu
                    rzeczywiście architektura bywa sztuką i może zachwycać.
                    • Gość: inz. Mamon Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.dietrich.untertrifaller.com 14.04.04, 16:57
                      ... a architektura Herzog & de Meuron?
                      Czy sa tez w "klubie" czy to wedlug Pani juz "styl miedzynarodowy"?

Na marginesie chcialbym zwrocic uwage na to, ze Hundertwasser budowal swoje
                      domy nie baczac czesto na otoczenie (budynek mieszkalny w Darmstadt- rok 2001)
                      zarowno pod wzgledem urbanistycznym jak i architektonicznym, wiec cos u niego z
                      ta wrazliwoscia nie-tak- ignorancja zbliza go do "stylu miedzynarodowego"- czy,
                      mowiac normalnym jezykiem, do neomodernizmu :-). No i ta szczegolna niechec
                      do "szczerej" techniki- zewnatrz wygibasy- wewnatrz katy proste. A postulaty
                      Maccintosha??? Tez sie nie podobaja?

inz. Mamon- modernista

Aha, Gaudi-ok, Makovecz tez ok. Respect :-)

• Gość: RPO Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.04.04, 22:08
                        Wraz z wybuchem I Wojny Światowej zanikła secesja. Jeżeli przjąć za wiarygodną
                        spiskową terię dziejów,że wojna została wywołana przez bankierów to również
                        mozna domniemywać,że "Styl miedzynarodowy" tak uwielbiany, przez Hitlera i
                        Stalina jest po myśli bankierów. Architektura jest materialnym świadectwem
                        kultury. Składają się na nią osiągnięcia techniczne ale też społeczne. Jężeli
                        największe obiekty w miastach to dzisiaj banki, hipermarkety i centar handlowe
                        to znaczy,ze to są nasi obecni władcy. Kiedyś były piramidy dzisiaj są banki.
                        Inż Mamoń mi się poprostu nie podoba ta inwazja. Przypomina mi totalizm PRL
                        tylko,że nie ma tanków a są banki i propaganda. Nie podoba mi sie ta
                        indoktrynacja,że jak wielkie szklane na wzór amerykański to piekne.Dla mnie
                        piękne jest to co twórcze a nie wmówione. Styl Międzynarodowy opisnay w
                        podrecznikach zawsze służył totalistom i tak jest dzisiaj i to mnie martwi.
                        • Gość: inz. Mamon Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.dietrich.untertrifaller.com 16.04.04, 10:00
                          Trudno sie z Pania nie zgodzic, poza jednym:

modernizm sluzy(l) socjalistom, a nie totalistom.
                          Totalne projekty to np. architektura Speera i liczne realizacje w CCCP za
                          czasow Stalina socrealizmem zwane.

Szklane moze byc tez piekne- a piramida w Luwrze Pei tez do kitu? a zyletka-
                          Commerzbank we Frankfurcie (M) Fostera?

inz. Mamon
                          • Gość: RPO Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.04.04, 20:41
                            Niestety uczylismy się różnej historii. Socjalizm to też totalistyczny system
                            polityczny, trochę zmodyfikowana odmiana faszyzmu. Wystarczy porównać cechy
                            tych systemów. Le Corbusier budował dla Musoliniego i Stalina. Foster to dla
                            mnie architekt świetnie pasujący do globalizmu czyli do nowej odmiany systemu
                            totalitarnego. Architektura Fostera to zero myślenia o człowieku, otoczeniu,
                            brak poszanowania dla historii i kultury miejsca, nieudolna kompozycja
                            materiałów budowlanych. Facet sztucznie promowany przez globalistów, gdyż
                            świetnie wypełnia idee Nowego Porządku Świata. Czyli Śiwiata, który rządzą
                            koncerny przemysłowe. Architektura ma być wielka, z masowo użytym materiałem
                            budowlanym, stąd w jego obiektach masy szkła i olbrzymich iliści zakupionego
                            materiału od jednego producenta.Dla mnie jego budowle to nowe piramidy budowane
                            dla nowych władców. Niektóre z koncernów obsługiwanych przez Fostera w
                            przeciagu kilku lat zgromadziły majątek wiekszy niż Szwajcaria przez cały okres
                            swojego istnienia. To wszystko są bardzo niepokojące rzeczy. Może z epoki
                            faszyzmu, socjalizmu przechodzimy do epoki ogłupiania medialnego. Dla mnie
                            dobra architektura to ta w której dobrze mi się siedzi. Jakoś wolę chodzić po
                            małych uliczkach ze sklepami niż po wielkich dusznych magazynach ze sztucznym
                            oświetleniem. Nie potwierdzają też dane demograficzne potrzeby budownia
                            megakubatur handlowych i biurowych. Europa wymiera po co więc te kubatury
                            blachy.To jest wszystko sztucznie kreowane. Dlatego młodzi mają się zachwycać
                            wandalem Fosterem, mnają wierzyć w jego wielkość, doskonałość ma być czymś,
                            kimś kim marzy być młody człowiek. Tylko tak mogę wytłumaczyć promowanie
                            architektury w której nie da się siedzieć, pracować ani robić zakupy.Tak jest
                            ponieważ ta architektura służy koncernom produkującym matriały budowlane a nie
                            zwykłemu śmiertelnikom.
                            Wszystko to co promowane jest w mediach po 1913 roku ma jeden mianownik totalizm
                            można to nazywać modernizmem, postmodernizmem, stylem międzynarodowym. Obok
                            architektury totalistycznej trafiają się prawdziwi architekci tacy jak np
                            Uztoni są to ci, którzy kontynuują myśl secesji.
                            • Gość: kakaka Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.pp.com.pl 17.04.04, 15:07
                              ciekawość
                              a gdzie Pani umiejscowi np
                              Louisa Kahna

a czy Carlo Scarpa był
                              pół ludzki
                              pół totalny?
                              marionetta producentów betonu?
                              • Gość: RPO Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.04, 15:31
                                Nie mam zamiaru oceniać wszystkich architektów po kolei. Nie jest to moim
                                zawodem ani nie sprawia mi to przyjemności. Ja tylko dostrzegam zagrożenie
                                globalizmem, który jest promowany w mediach. Ideałem nie jest biuro w którym
                                pracuje 400 projektantów i robi się 100 projektów naraz, więc dziwię się
                                dlaczego media kreują takich mega architektów. Kreują ich mimo iż ich
                                architektura jest niefunkcjonalna, brzydka, nieludzka, łamiąca wszelkie kanony
                                wynikające z tradycji. Dziwię się,że tylu polskich architektów zachwyca się tą
                                inwazją kubatury z betony i blachy, podczas gdy Holendrzy czy Włosi bronią się
                                przed nią. Architektura zawsze była odzwierciedleniem stanu społeczeństwa. Czym
                                większe były piramidy i pałace, gmachy ministerst tym więcej biedy wśród
                                zwykłych ludzi. Dzisiaj mamy banki i hipermarkety. W historii architektury
                                okazałe budowle zawsze wiązały się z uciskiem i totalizmem, dalczego dziasiaj
                                miałoby być inaczej?
                                • Gość: kakaka Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.pp.com.pl 17.04.04, 15:49
                                  intencja moja była taka
                                  między totalizmem, socjalizmem, faszyzmem, globalizmem
                                  a modernizmem :)
                                  nie ma znaku równości
                                  ani wynikania

natomiast mocna władza /w tym totalitaryzm
                                  stoi po stronie architektury

historia architektury jest historią okazałych budowli
                                  układów urbanistycznych

problemem nie jest że powstają banki i supermarkety
                                  problemem jest że nie powstają piramidy

"Architektura zawsze była odzwierciedleniem stanu społeczeństwa"
                                  tu ma Pani absolutną rację
                                  wystarczy spojrzec

tak sądzę
                                  ukłony
                                  kakaka
                                  • Gość: RPO Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.04, 16:32
                                    Niestety ale między globalizmem, faszyzmem i socjalizmem jest równość tą
                                    równością jest totalizm.
                                    To cekawy pogląd,że historia architektury to tylko historia okazałych budowli.
                                    Wg totalistycznych podręczników tak ale przecież domy mieszkalne też mają swoją
                                    historię. Dla architekta, który myśli tylko o zaspokojeniu własnej pychy to
                                    może rzeczywiście władza totalistyczna stoi po stronie architektury. Może
                                    bardziej humanitarnie jest stanąć po stronie zwykłych ludzii im służyć. Może w
                                    tej skromnej ale ludzkiej architekturze mozna znaleźć więcej przyjemności
                                    duchowych i satysfakcji.
                                    Zmartwię Pana Panie kakaka jeżeli myśli Pan,że załapie się Pan w globaliżmie na
                                    projektowanie dla władzy, ona jest poza naszym krajem i bardzo trudno wleźć im
                                    w d. Tym bardziej,że włażących jest wielu i mogą mieć przy dzisiejszej technice
                                    swoje wielkie biura zdala od Polski.
                                    • Gość: kakaka poddaję się IP: *.pp.com.pl 17.04.04, 17:16
                                      uważam, że stadion olimpijski w Berlinie
                                      jest wybitnym dziełem architektury
                                      /prawie takim jak humanistyczne czynszówki - secesja XIXw./
                                      ale rezygnuję z dyskusji

teraz nie przytyk:
                                      unikam starszych pań
                                      sprzedających strażnicę
                                      inną makulaturę
                                      z braku argumentów

tylko pytania:
                                      1. w jaki sposób służy Pani zwykłym ludziom swoim projektowaniem?
                                      w jaki sposób staje Pani po stronie zwykłego człowieka znajdując w tym
                                      "przyjemność duchową i satysfakcję"?
                                      czy trzeba do tego czegoś więcej, niż wykonać projekt najlepiej
                                      jak sie potrafi w danych warunkach?
                                      czy nie jest to socrealistyczny nawyk myślowy bądź chwyt stylistyczny?
                                      2. samochód jest niezbędny w Pani pracy
                                      jakiej marki jest to samochód?
                                      • Gość: RPO Re: poddaję się IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.04, 18:04
                                        Mam słabość do samochodów, lubię ładne i szybkie, jeżdże Alfa Romeo 166. Drugim
                                        mniej okazałym jeżdżę w pracy.
                                        Secesja to nie tylko czynszówki ale przede wszystkim nowa myśl urbanistyczna.
                                        To okres w którym wymyślono ogrody Jordanowskie, osiedla robotnicze i
                                        zrealizwoano w Europie kilkadziesiąt miast ogrodów. Widać nie uczą o tym na
                                        wydziałach architektury. Myślę że służę swoim projektowaniem skoro cały czas
                                        mam zlecenia a nigdy nie dałam łapówki. Przyjemność mam wtedy gdy inwestor po
                                        10 latach mówi mi,że ma najładniejsze biuro albo dom itp.
                                        Nie nie trzeba nic więcej,wystarczy nie budować sobie pomników, tylko słuchać
                                        jakie potrzeby ma inwestor.
                                        • Gość: ziomal Re: poddaję się IP: *.solaris.ds.polsl.gliwice.pl 17.04.04, 21:19
                                          a jeżeli inwestor chce mieć największy wierzowiec bo o tym bedzie świadczyła
                                          pozycja jego firmy na świecie, ekologiczny, z zerową emisją, energooszczedny,
                                          to czy pani bedzie uświadamiała inwestora że to nie tak, że wcale najwyższe nie
                                          znaczy największe ?? jeśli nie pani to może foster sobie poradzi ??
                                          w historii architekci stawiali nie zawsze to co chcieli, a zazwyczaj to czego
                                          wymagał inwestor, może foster też tak robi ??:) jeżeli chodzi o skalę budowli
                                          które projektuje, nie poruszjąc wogule estetyki....
                                        • Gość: inz. Mamon :-) IP: *.dietrich.untertrifaller.com 19.04.04, 10:13
                                          Niech sie Pani troche uspokoi.

Gdzie secesja a gdzie osiedla robotnicze???

inz. Mamon
                                          • Gość: RPO Re: :-) IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.04.04, 23:39
                                            Panie inż. Mamoń idea "Miast ogrodów" czyli małych domów mieszkalnych
                                            usytuowanych w dużych ogrodach to pierwsze lata XX wieku, przed I Wojną
                                            Światową. Domy te nie były ozdabiane więc trudno je utożsamiać z dekoracjami
                                            secesji. Ale okres secesji to nie tylko swobodnie projektowane detali
                                            architektonicznych to też wspaniała myśl urbanistyczno-architektoniczna, którą
                                            nie wiadomo dlaczego z uporem pomijana jest w podręcznikach historii. Osiedla
                                            robotnicze projektowane były również w latach XX jako już bardziej
                                            modernistyczne założenia. "Miasta ogrody" tym różniły się od idei Le
                                            Corbusiera,że dawały robotnikom dużą niezależność. W czasie gdy nie miał pracy
                                            w fabryce, mógł przeżyć z pomocą świnki, która miał w chlewiki, czy kozy a
                                            także dużego 1-2 tys m kw ogródka. Własne media powodowały,że dom był bardzo
                                            tani w utrzymaniu W Jednostce Marsylskiej zaś wystarczy zamknąć kurek od
                                            wody, wyłączyć prąd i wszyscy są pokorni jak barany. W Paryżu utworzono
                                            szerokie aleje aby łatwo było zwalczać demonstracje uliczne, kilkadziesią lat
                                            później Le Corbiusier propagował blokowiska za pomocą, których skoszarowano
                                            ludzi w całej Europie.
                                            Jak bardzo można panować nad zorganizowanym społeczeństwem mogliśmy się
                                            przekonać w PRL, wystarczy,że wyłączyli światło, zamknęli wodę i już ludki
                                            pokorniały.Architektura zawsze była związana z polityką a po II Wojnie
                                            Światowej stała się wręcz narzędziem do sprawowania władzy. Nie ma żadnych
                                            racjonalnych powodów dla koncentrownia ludzi na ograniczonych powierzchniach.
                                            Problemy terenowe nie dotyczą Polski, mamy pełno gruntów, które nie nadają się
                                            pod uprawy i mogą z powodzeniem stanowić tereny pod zabudowę. Niby brak terenów
                                            pod zabudowę to wynik spekulacji gruntami, nic więcej.
                                            • Gość: czester Re: :-) IP: 212.127.95.* 20.04.04, 00:01
                                              A jak pani widzi budynki użyteczności publicznej?
                                  • Gość: basturk Re: przykłady architektury współczesnej IP: 80.51.254.* 18.04.04, 23:36
                                    jak chodzi o piramidy to powstają patrz poniższe zdjecie (30 metrowa piramida w
                                    Tychach):
                                    bi.gazeta.pl//im/2000/z2000960G.jpg
                                    • Gość: RPO Re: przykłady architektury współczesnej IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.04.04, 07:45
                                      Niestety niektórzy są przekonani,że uprawiać zawód architekta mozna wyłącznie
                                      jak prostytucję.
                                      • malgosia_100 Re: przykłady architektury współczesnej 19.04.04, 09:14
                                        właśnie.
                                        Ja nie mam jeszcze uprawnień, więc może nie powinnam się wypowiedać...
                                        ale obserwuję, że architekci przyjmują zlecenia jak popadnie - bez
                                        zastanowienia, czasami nawet bez honoru (kończą po kimś projekt, bo tak chce
                                        inwestor...), prawie za darmo, albo takie, których wogóle nie powinno się
                                        rysować.
                                        Mam na myśli zwłaszcza koncepcje narzucane przez inwestora, które są nie do
                                        przyjęcia, a przyjmuje się je tylko dlatego żeby nie stracić klienta.
                                        (Np. jakieś dziwne domki-koszmarki- to chyba najmniejsze zło...)
    • Gość: fe Re: Patrzę na budynki, które otrzymały nagrody SA IP: *.visp.energis.pl 23.04.04, 07:33
      wygrywają piękne i chętne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka