Dodaj do ulubionych

Czy powstanie Izb było koniecznością?

IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.04, 11:28
Czy powstanie Izb Samorządów Zawodowych było koniecznością? Co wiecie o
historii tej ustawy?
Proszę o rzeczową dyskusję, a nie pyskówki pod adresem Ferenca i czy innych
izbeków.
Zachęcam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • Gość: RPO Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.04, 12:36
      Powstanie izby nie było koniecznością a jeżeli ją znasz to ja podaj. Pani
      Hibner opiniując usatwę w kwedstii dostosowania do przepisów unijnych
      napiasła "nie dotyczy". Nasze przepisy już od dawna były dostosowane a
      wymagania w zakresie wykształcenia architektów wyższe niż np w Niemczech.
      Izba jak się dzisiaj okazuje najbardziej przysłuzy się Niemcom. W samej
      Brandenburgii jest zarejestrowanych ponad 5 tys. architektó to jest tyle ilu
      jest w naszej całej izbie. Z tego w samym Berlinie jest zrejestrowanych 1700
      bezrobotnych architektów, którzy po 1 maja będą mogli pracować. Gdyby izby nie
      było to musieli by nostryfikować swoje dyplomy i zdawać egazminy po Polsku.
      Niemcy przed naszymi architektami się broonią w ten sposób, że przez 7 lat nie
      możemy podejmować tap pracy a z uprawnień swoich będziemy mogli skorzystać
      tylko wtedy gdy wykażemy się zameldowanie na terenie Niemeic. W Angli będziemy
      musieli zdawać rozmowę kwalifikacyjną po angielsku. Anglicy u nas nie.
      • Gość: RPO Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.04, 13:57
        Przepraszam za brak liter w moim poprzednim pst. O tym,że Pan Ferenc miał pełną
        świadomość tego co zrobił świadczy to ,że wszystkie fora architektów SARP-
        owskie i izbowe zostały zlikwidowane. Zamknięto architektom gęby.Jeszcze przed
        wejściem w życie ustawy o samorządach zawodowych na forum SARP było więcej
        krytycznych głosów niż pochlebnych. Apologetami byli ci, którym wydawało się,że
        izba ustanowi obowiązujące cenniki. Są one niemożlwe do wprowadzenia ponieważ
        zabrania tego konstytucja RP oraz przepisy U.E. Cenniki to była wyborcza
        marchewka. Owoce ustawy o samorządzie zawodowej są takie. 1. 40 mil złotych,
        poza kontrolą społeczną do dyspozycji paru osób. 2. rezygnacja z zawodu prawie
        30% procent inżynierów, których nie stać na płacenie za prawo wykonywania
        zawodu nawet wtedy gdy nie mają pracy. 3. Utrudnienie polskiej młodzieży
        uzyskiwania uprawnień budowlanych w zakresie o wiele większym niż jest to w
        krajach Unii.
        4.Ułatwienie dostępu do naszego rynku zleceń dla obcokrajowców, podczas gdy
        państwa Unii wprowadzają dla nas bariery.
        W krajach Unii też jest bezrobocie, tylko tam nikt nie chce sprzątać ulic.
        Wyjdzie na to,że w Poslce projektwać będą obcokrajowcy a nasi inż. będą
        sprzątać ulice w krajch Unii. Może się mylę, jeżeli tak, to niech Pan Ferenc
        mnie przekona,że jest inaczej.
    • Gość: modulor Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: 195.205.8.* 17.04.04, 16:00
      tak było koniecznością
      inna kwestią jest sposób ich dzialania lub niedziałania
      • Gość: RPO Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.04, 16:18
        Modulor to podaj tą konieczność, jakiś akt prawny, cokolwiek, może jakieś
        potrzeby społeczne itp.

• Gość: Robert Modulor zgłoś się! IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.04, 20:48
          Modulor, proszę wyjaśnić konieczność wprowadzenia Izb, i to na dodatek w tak
          trudnym dla projektantów czasie.
          Pozdrawiam.
    • Gość: axx Re:Euro Inz ? IP: 207.191.236.* 18.04.04, 17:35
      Przegladajac strone www.not.org.pl znalazlem ciekawa informacje o tzw. Euro Inzynier.
      Z podanej strony (byc moze jest niezmieniana) wynika ze absolwenci Architektury nie moga o ten tytul sie ubiegac poniewaz progrm nauczania
      nie zawiera wszystkiego co powinien w Europie. Tylko absolwenci kierunkow dziennych w pozostalych kierunkach.
      Prosze zobaczyc strone FEANI wymogi programowe.
      • malgosia_100 www.enter.net.pl 18.04.04, 22:20
        www.enter.net.pl/www/archimal/protest.htm
    • Gość: a Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.visp.energis.pl 23.04.04, 07:32
      a co to za różnica, jest to jest
      • Gość: Pirx Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.rasco.pl 23.04.04, 16:38
        Konieczne może i nie było ale jakiś taki klimat polityczny się zrobił
        i powstały jak grzyby po deszczu.
        Zaplecze polityczne izby mają dość znaczące o czym może świadczyć ostatnia
        nowelizacja PB i poparcie jakiego udzielił przedstawiciel rządu dla propozycji
        izby inżynierów.
        Jedyne rozwiązanie to chyba samorozwiązanie :)
        • prorok5 Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? 11.05.04, 21:39
          Architekci to debile, wystarczy przeczytać zasady etyki zawodowej którą
          przyjeli ludzie podobno z wyższym wykształceniem.Zachęcam do lektury :
          www.izbaarchitektow.wroc.pl/etyka.html
          Nie ma żadnych watpliwości że z taką zgrają można robić co się chce.
          Powstanie izb było koniecznością bo tak uznali ci którzy o tym zdecydowali.
          Nie ulega watpliwości że przyblokowanie wydawania pozwoleń na buduwę w
          wyniku "usprawnień" (Ustawa o planowaniu przestrzennym,prawo budowlane)
          zaskutkuje w wykonawstwie w przyszłym roku.
          Zwacam uwagę na fakt, że nie jest bałagan lecz rezultat regulacji których
          efekty każdy mógł przewidzieć.
          Przerażajace jest totalne milczenie w tej sprawie.
          Można nad tym tylko zanucić:"Jest super,jest super,więc o co ci chodzi"
          • archol Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? 13.05.04, 10:29
            Chyba jednak wobec ustawodawstwa unijnego konieczne byly. Ale na 100% nie w
            formie obowiazkowej przynaleznosci w celu wykonywania zawodu. Jesli ktos chcial
            ich powstania- to OK. Zyjemy ponoc w demokratycznym kraju. Skandaliczne i
            niedemokratyczne jest tylko zmuszanie wszystkich architektow uprawiajacych
            zawod do uczestnictwa.Co do kodeksu etyki- to akurat proponowana jest jego
            zmiana- dla mnie to o tyle smieszne, ze etyka to jest pojecie ogolne odnoszace
            sie do wszystkich ludzi a nie tylko architektow- nie ma etyki architektow,
            budowlancow itd, tak jak nie ma demokracji socjalistycznej, komunistycznej-
            jest jedna...No ale architekci w tym kraju sa ksztalceni jako "tworcy" tworzacy
            lad przestrzenny,ksztaltujacy srodowisko itd - dla mnie to ogromna megalomania.
            Wole byc dobrym rzemieslnikiem, ktorego cenia kolejni klienci, za dobre
            wykonanie zleconej pracy i ktory nie wstydzi sie swych realizacji.Bo caly
            ten "lad" bierze sie z jednostkowych przemyslanych dzialan.
            Izba jest- na to nic nie poradzimy, ale mozemy probowac walczyc z tym co w niej
            niedobre- obowiazkowa przynaleznoscia i megalomania niektorych kolegow. Na
            razie dla mnie jest ona synonimem koniecznosci placenia skladek i ubezpieczen,
            ktore mi nic nie daja.
            • Gość: RPO Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.05.04, 11:59
              Jeżeli ktoś nie jest ceniony jako rzemieślnik to chce być uznanawany jako
              prezes najlepiej stowarzyszenia albo izby.
              Powstanie izby nie było koniecznością wstąpienia do UE, w każdym razie taki
              jest podpis Pani Hibner pod ustawą o izbach "NIE DOTYCZY". Jeżeli był taka
              konieczność to proszę wskazać dokument międzynarodowy, który nakładałby taki
              obowiąze:-)Pan Ferenc nabił wszystkich architektów w butelkę i przysłużył się
              obcokrajowcom. Może on nienawidzi polskich architektów a może chodziło tylko o
              forsę. Niestety nie dowiemy się, ponieważ wszystkie fora SARP i Izb architektów
              zostały zamknięte a Pan Ferenc nie udziela żadnych odpowiedzi. Szczyt arogancji
              no ale został wybrany w demokratycznych wyborach wg zgodnie z ustawą, którą sam
              wymyślił i przeprowadził przez Sejm. Szczyt korupcji i przyzwolenia społecznego
              na urzędnicze cwaniactwo.
              • miltonia Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? 16.05.04, 10:17
                Dla mnie powstanie Izby mialo tak naprawde jeden cel. Zmniejszyc konkurencje i
                ograniczyc mlodym ludziom dostep do zawodu. W tym celu wprowadzono rowniez
                wyjatkowo trudny egzamin na uprawnienia. Ciekawe ilu z tych, ktorzy zdobyli je
                wczesniej taki egzamin by zdalo?
                Zyjemy w panstwie, gdzie korupcja i nepotyzm sa na porzadku dziennym. Teraz
                powstaly Izby, za jakis czas zmieni sie zasady przyjmowania do nich tak, ze
                bedziemy mieli rownie skandaliczna sytuacje jak przy aplikacjach prawniczych,
                ktore praktycznie sie dziedziczy. Nie bardzo wiem, po co tak wysokie skladki,
                ktore czlonkowie izb placa? Zapewne dzialacze izb beda z nich sobie skubac
                wedle wlasnego widzimisie.
                Zasady etyki zawodu architekta (ciekawy dziwolag slowny, tak na marginesie) swa
                infantylnoscia przypomina mi slubowanie jakie skladaja przedszkolaki. Nie ma
                tam konkretow, tylko ble-ble, jak juz ktos napisal, kompromitujace tych, co
                wysmazyli ów kuriozalny tekst. Powtarzanie, jak to architekt ma dbac i byc
                rzecznikiem piekna rozbawilo mnie do lez. Czy o takie piekno chodzi, jakie
                mozemy ogladac w watku zalozonego przez przyszlego budowniczego rezydencji?
                Nie mam watpliwosci, ze Izby nie uporzadkuja rynku uslug architektonicznych ale
                za to skorumpuja tenze rynek jeszcze bardziej.
    • Gość: dota Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 11:52
      Ale zastanówmy się, czy możemy jakoś zmienić obecny stan rzeczy, są przecież
      zjazdy i coś się na nich uchwala. Jeszcze nie wiem co, bo jeszcze do izby nie
      należę - nie mam jeszcze uprawnień. I aż się boję myśleć o tym jak mi przyjdzie
      zdawać na te uprawnienia. Każda izba robi sobie co chce, każda ma inne wymogi,
      skandal...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka