Gość: Robert IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.04, 11:28 Czy powstanie Izb Samorządów Zawodowych było koniecznością? Co wiecie o historii tej ustawy? Proszę o rzeczową dyskusję, a nie pyskówki pod adresem Ferenca i czy innych izbeków. Zachęcam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RPO Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.04, 12:36 Powstanie izby nie było koniecznością a jeżeli ją znasz to ja podaj. Pani Hibner opiniując usatwę w kwedstii dostosowania do przepisów unijnych napiasła "nie dotyczy". Nasze przepisy już od dawna były dostosowane a wymagania w zakresie wykształcenia architektów wyższe niż np w Niemczech. Izba jak się dzisiaj okazuje najbardziej przysłuzy się Niemcom. W samej Brandenburgii jest zarejestrowanych ponad 5 tys. architektó to jest tyle ilu jest w naszej całej izbie. Z tego w samym Berlinie jest zrejestrowanych 1700 bezrobotnych architektów, którzy po 1 maja będą mogli pracować. Gdyby izby nie było to musieli by nostryfikować swoje dyplomy i zdawać egazminy po Polsku. Niemcy przed naszymi architektami się broonią w ten sposób, że przez 7 lat nie możemy podejmować tap pracy a z uprawnień swoich będziemy mogli skorzystać tylko wtedy gdy wykażemy się zameldowanie na terenie Niemeic. W Angli będziemy musieli zdawać rozmowę kwalifikacyjną po angielsku. Anglicy u nas nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.04, 13:57 Przepraszam za brak liter w moim poprzednim pst. O tym,że Pan Ferenc miał pełną świadomość tego co zrobił świadczy to ,że wszystkie fora architektów SARP- owskie i izbowe zostały zlikwidowane. Zamknięto architektom gęby.Jeszcze przed wejściem w życie ustawy o samorządach zawodowych na forum SARP było więcej krytycznych głosów niż pochlebnych. Apologetami byli ci, którym wydawało się,że izba ustanowi obowiązujące cenniki. Są one niemożlwe do wprowadzenia ponieważ zabrania tego konstytucja RP oraz przepisy U.E. Cenniki to była wyborcza marchewka. Owoce ustawy o samorządzie zawodowej są takie. 1. 40 mil złotych, poza kontrolą społeczną do dyspozycji paru osób. 2. rezygnacja z zawodu prawie 30% procent inżynierów, których nie stać na płacenie za prawo wykonywania zawodu nawet wtedy gdy nie mają pracy. 3. Utrudnienie polskiej młodzieży uzyskiwania uprawnień budowlanych w zakresie o wiele większym niż jest to w krajach Unii. 4.Ułatwienie dostępu do naszego rynku zleceń dla obcokrajowców, podczas gdy państwa Unii wprowadzają dla nas bariery. W krajach Unii też jest bezrobocie, tylko tam nikt nie chce sprzątać ulic. Wyjdzie na to,że w Poslce projektwać będą obcokrajowcy a nasi inż. będą sprzątać ulice w krajch Unii. Może się mylę, jeżeli tak, to niech Pan Ferenc mnie przekona,że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modulor Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: 195.205.8.* 17.04.04, 16:00 tak było koniecznością inna kwestią jest sposób ich dzialania lub niedziałania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.04, 16:18 Modulor to podaj tą konieczność, jakiś akt prawny, cokolwiek, może jakieś potrzeby społeczne itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Modulor zgłoś się! IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.04, 20:48 Modulor, proszę wyjaśnić konieczność wprowadzenia Izb, i to na dodatek w tak trudnym dla projektantów czasie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re:Euro Inz ? IP: 207.191.236.* 18.04.04, 17:35 Przegladajac strone www.not.org.pl znalazlem ciekawa informacje o tzw. Euro Inzynier. Z podanej strony (byc moze jest niezmieniana) wynika ze absolwenci Architektury nie moga o ten tytul sie ubiegac poniewaz progrm nauczania nie zawiera wszystkiego co powinien w Europie. Tylko absolwenci kierunkow dziennych w pozostalych kierunkach. Prosze zobaczyc strone FEANI wymogi programowe. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia_100 www.enter.net.pl 18.04.04, 22:20 www.enter.net.pl/www/archimal/protest.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.visp.energis.pl 23.04.04, 07:32 a co to za różnica, jest to jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pirx Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.rasco.pl 23.04.04, 16:38 Konieczne może i nie było ale jakiś taki klimat polityczny się zrobił i powstały jak grzyby po deszczu. Zaplecze polityczne izby mają dość znaczące o czym może świadczyć ostatnia nowelizacja PB i poparcie jakiego udzielił przedstawiciel rządu dla propozycji izby inżynierów. Jedyne rozwiązanie to chyba samorozwiązanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
prorok5 Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? 11.05.04, 21:39 Architekci to debile, wystarczy przeczytać zasady etyki zawodowej którą przyjeli ludzie podobno z wyższym wykształceniem.Zachęcam do lektury : www.izbaarchitektow.wroc.pl/etyka.html Nie ma żadnych watpliwości że z taką zgrają można robić co się chce. Powstanie izb było koniecznością bo tak uznali ci którzy o tym zdecydowali. Nie ulega watpliwości że przyblokowanie wydawania pozwoleń na buduwę w wyniku "usprawnień" (Ustawa o planowaniu przestrzennym,prawo budowlane) zaskutkuje w wykonawstwie w przyszłym roku. Zwacam uwagę na fakt, że nie jest bałagan lecz rezultat regulacji których efekty każdy mógł przewidzieć. Przerażajace jest totalne milczenie w tej sprawie. Można nad tym tylko zanucić:"Jest super,jest super,więc o co ci chodzi" Odpowiedz Link Zgłoś
archol Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? 13.05.04, 10:29 Chyba jednak wobec ustawodawstwa unijnego konieczne byly. Ale na 100% nie w formie obowiazkowej przynaleznosci w celu wykonywania zawodu. Jesli ktos chcial ich powstania- to OK. Zyjemy ponoc w demokratycznym kraju. Skandaliczne i niedemokratyczne jest tylko zmuszanie wszystkich architektow uprawiajacych zawod do uczestnictwa.Co do kodeksu etyki- to akurat proponowana jest jego zmiana- dla mnie to o tyle smieszne, ze etyka to jest pojecie ogolne odnoszace sie do wszystkich ludzi a nie tylko architektow- nie ma etyki architektow, budowlancow itd, tak jak nie ma demokracji socjalistycznej, komunistycznej- jest jedna...No ale architekci w tym kraju sa ksztalceni jako "tworcy" tworzacy lad przestrzenny,ksztaltujacy srodowisko itd - dla mnie to ogromna megalomania. Wole byc dobrym rzemieslnikiem, ktorego cenia kolejni klienci, za dobre wykonanie zleconej pracy i ktory nie wstydzi sie swych realizacji.Bo caly ten "lad" bierze sie z jednostkowych przemyslanych dzialan. Izba jest- na to nic nie poradzimy, ale mozemy probowac walczyc z tym co w niej niedobre- obowiazkowa przynaleznoscia i megalomania niektorych kolegow. Na razie dla mnie jest ona synonimem koniecznosci placenia skladek i ubezpieczen, ktore mi nic nie daja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.05.04, 11:59 Jeżeli ktoś nie jest ceniony jako rzemieślnik to chce być uznanawany jako prezes najlepiej stowarzyszenia albo izby. Powstanie izby nie było koniecznością wstąpienia do UE, w każdym razie taki jest podpis Pani Hibner pod ustawą o izbach "NIE DOTYCZY". Jeżeli był taka konieczność to proszę wskazać dokument międzynarodowy, który nakładałby taki obowiąze:-)Pan Ferenc nabił wszystkich architektów w butelkę i przysłużył się obcokrajowcom. Może on nienawidzi polskich architektów a może chodziło tylko o forsę. Niestety nie dowiemy się, ponieważ wszystkie fora SARP i Izb architektów zostały zamknięte a Pan Ferenc nie udziela żadnych odpowiedzi. Szczyt arogancji no ale został wybrany w demokratycznych wyborach wg zgodnie z ustawą, którą sam wymyślił i przeprowadził przez Sejm. Szczyt korupcji i przyzwolenia społecznego na urzędnicze cwaniactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? 16.05.04, 10:17 Dla mnie powstanie Izby mialo tak naprawde jeden cel. Zmniejszyc konkurencje i ograniczyc mlodym ludziom dostep do zawodu. W tym celu wprowadzono rowniez wyjatkowo trudny egzamin na uprawnienia. Ciekawe ilu z tych, ktorzy zdobyli je wczesniej taki egzamin by zdalo? Zyjemy w panstwie, gdzie korupcja i nepotyzm sa na porzadku dziennym. Teraz powstaly Izby, za jakis czas zmieni sie zasady przyjmowania do nich tak, ze bedziemy mieli rownie skandaliczna sytuacje jak przy aplikacjach prawniczych, ktore praktycznie sie dziedziczy. Nie bardzo wiem, po co tak wysokie skladki, ktore czlonkowie izb placa? Zapewne dzialacze izb beda z nich sobie skubac wedle wlasnego widzimisie. Zasady etyki zawodu architekta (ciekawy dziwolag slowny, tak na marginesie) swa infantylnoscia przypomina mi slubowanie jakie skladaja przedszkolaki. Nie ma tam konkretow, tylko ble-ble, jak juz ktos napisal, kompromitujace tych, co wysmazyli ów kuriozalny tekst. Powtarzanie, jak to architekt ma dbac i byc rzecznikiem piekna rozbawilo mnie do lez. Czy o takie piekno chodzi, jakie mozemy ogladac w watku zalozonego przez przyszlego budowniczego rezydencji? Nie mam watpliwosci, ze Izby nie uporzadkuja rynku uslug architektonicznych ale za to skorumpuja tenze rynek jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dota Re: Czy powstanie Izb było koniecznością? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 11:52 Ale zastanówmy się, czy możemy jakoś zmienić obecny stan rzeczy, są przecież zjazdy i coś się na nich uchwala. Jeszcze nie wiem co, bo jeszcze do izby nie należę - nie mam jeszcze uprawnień. I aż się boję myśleć o tym jak mi przyjdzie zdawać na te uprawnienia. Każda izba robi sobie co chce, każda ma inne wymogi, skandal... Odpowiedz Link Zgłoś