Dodaj do ulubionych

Projektowanie wnętrz...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 12:30
Na czym tak naprawdę polega praca projektanta wnętz?? Obecnie uczę się na
zupełnie innym kierunku ale może kiedyś bym spróbowała... Lubie rysować i
nawet nieźle mi to wychodzi. Już jako mała dziewczynka ciągałam po pokoju
swoje mebelki i robiłam różne "projekty" ;) To jest takie moje ciche i jak na
razie niezrealizowane marzenie :)Proszę tylko o fachowe odpowiedzi.
Chciałabym wiedzieć co się przydaje w tej pracy, jaką szkołę powinno się mieć
skończoną ( mam na myśli studia albo jakieś studium ), no i tak jak pisalam
na początku na czym ta praca polega. Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: architekt Re: Projektowanie wnętrz... IP: *.acn.waw.pl 25.02.05, 20:15
      tylko architektura..!!
      • Gość: spacedreamer Re: Projektowanie wnętrz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 20:51
        Gość portalu: architekt napisał(a):

> tylko architektura..!!

BullShit panie architekcie - nie tylko architektura.
        Dobra architektura wnętrz na dobrej uczelni - to jest prawidłowa odpowiedź,
        choć dobrej architektury na dobrej politechnice nie neguję - tylko gdzie?
        • Gość: mauve Re: Projektowanie wnętrz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 01:20
          wszystkim architektura wnetrz kojarzy sie z wstawieniem melbi w swoim
          pokoju,wnetrza to przede wszystkim projektowanie przestrzeni na przyklad-
          galerie obrazow, zdjec, stanowiska wystawiennicze dla jakis frim, sklepy, puby,
          dyskoteki. Studia koniecznie skonczone, bo wyrabiaja poczucie estetyki i daja
          pewna wiedze - budownictwo- bez ktorej ani rusz przy projektowaniu.
          Ale jest jeszcze dekorator wnetrz - czyli osoba ktora decyduje o tym gdzie ma
          stac wazonik i jakie kwiaty w wazoniku :)
          mam nadzieje ze wyjasnilam
          • Gość: zorro Re: Projektowanie wnętrz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 09:32
            A mnie się wydaje, że oprócz wiedzy potrzebne są też inne rzeczy:
            przede wszystkim umiejetnośc nawiazywania kontaktu i rozumienia intencji
            inwestora czego w szkole nie uczą, tzw.wyczucie, umiar i poddanie się pod osąd
            publiki. Oglądałem ciekawe wnetrza zrobione przez amatorkę projektantke, taką
            co chodzi polecana od domu do domu i było to lepsze, niz dzieła wybitnych. Po
            prostu ma talent, a na podbudowe wiedzą zabrakło czasu, choc prawie tego nie
            widać. Teraz po prywatnych szkołach wyższych architektur wnętrz jest wiele i az
            mnie skreca jak do projektowanego przeze mnie domu inwestor zaprasza "znaną"
            projektantkę która między zupą a drugim pomienia kolorowe kafelki w łazience, a
            sprzety ustawi tak, że gorzej nie można.
            Moja rada - pokaz rysunki, pomysły, a może juz realizacje komus - kto zajmuje
            się tym zawodowo. Spróbuj to ocenić.
            Teraz juz rysunek nie wystarczy- jest pracochłonny, trzeba go umieć - radzę
            zainteresować się wizualizacjami komputerowymi - to przyszłość tego zawodu i
            mozliwosc błyskawicznej korekty swoich poczynań. Proste programiki w gazetach
            to poczatek w sam raz na dzisiaj.
            • miszka44 Re: Projektowanie wnętrz... 17.03.05, 10:29
              Wujek Dobra Rada się znalazł. "Nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie
              oficera". Znasz to?
              Prostych programików z gazet, to sobie może "architekt wnętrz" po weekendowym
              kursie używać. Jak sam piszesz, rysunek jest "pracochłonny, trzeba go umieć" -
              dlatego wolę kogoś, kto od ręki potrafi narysować perpektywę niż utalentowanych,
              co to od domu do domu, ale za to z darmowym programikiem dołączonym obok mydła i
              przyprawy do kurczaka.

Pzdr
              M44
    • maribt Re: Projektowanie wnętrz... 24.08.13, 12:54
      Projektowanie wnętrz Warszawa
    • maribt Re: Projektowanie wnętrz... 24.08.13, 12:59
      Architekt warszawa
    • aski73 Re: Projektowanie wnętrz... 04.11.14, 22:11
      program i komputer to tylko narzędzia do przedstawienia swojej pracy, kiedyś wykonywane na papierze
      strefadom.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka