Dodaj do ulubionych

ile za projekt domu?

17.03.05, 07:39
Poszukuje dobrego projektu dowu jednorodzinnego w okolicach warszawy.
Ile moze kosztowac projekt?
Cy cena zalezy od m2 czy tez jest uznaniowa. I czy dotyczy architektury i
konstrukcji czy tez projektu ze wszytskimi branzami
macie jakies doswiadczenia w tym zakresie?
Prosze o opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: marta_p Re: ile za projekt domu? IP: *.acn.waw.pl 17.03.05, 09:09
      ceny jak zdazylam sie zorientowac sa rozne
      projekt mojego domu robilam rok temu
      rozmawialam z kilkunastoma architektami i rozpietosc byla od 4-60 tys
      wybralam chyba dobrze-za 16 tys dostalam ladny projekt, faza koncepcji
      dogrywana byla 3 miesiace, ale efekt jest super! wlasnie konczymy domek-zostaly
      okladziny drewniane na elewacji, pochwale sie...
      za 16 tys dostalismy projekt arch-bud + konstrukcje
      za 1200 zl dodatkowo lacznie -instalacje- w-k, gaz i co
      aha-pow uzytk. domu 120 m2, a to na pewno ma znaczenie:-]]
      • Gość: a Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 09:34
        Ale macie ceny w tej warszawce, sam bym tak chciał. Projekt , który widzisz kup
        se za 1500, a nie kota w worku co robi architekt z bozej łaski.
        • Gość: spacedreamer Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 09:49
          Tak, tak. Kup sobie projekt gotowy, który jest gotowy do gruntownych zmian.
          Zajmuję się wnętrzami i już kilka razy projektowałem wnętrzności w takich
          gotowcach. Pół biedy jeśli inwestor do nas trafi przed rozpoczęciem budowy,
          gorzej gdy dom stoi. Błędy zdarzają się dość istotne, np.: wychodząc po
          schodach ( surowych ) ocieram głową o strop!
          Nie chcę generalizować, ale większość tych projektów za 1500zł ma dokładnie
          taką wartość.
          • Gość: a Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 10:02
            Spacedreamer! A jak klient zamówi indywidualny to bedzie Ci łatwiej? Chyba,że
            sam wezmiesz calą robote!! Namów klienta i na wnetrza po 100 za metr. A moze
            100 to za mało? W warszawce to nie wiadomo ile brac, moze 200????
        • misiek385 Re: ile za projekt domu? 18.03.05, 15:23
          Za 1500 zl. to bedziesz mial konfekcje. Indywidualne projekty kosztuja wlasnie
          okolo 1 tys. zl i wiecej. A zastanowiles sie, ze projekt z katalogu nie ma
          np. projektu zagospodarowania terenu, ktory jest indywidualny dla kazdej
          lokalizacji, projektow przyłączy itp.? To tez ma swoja cene.
          • Gość: arch Re: ile za projekt domu? IP: *.acn.waw.pl 18.03.05, 16:16
            cosci sie chyba pokielbasilo..albo komputer oszalal..
            • misiek385 Re: ile za projekt domu? 22.03.05, 21:47
              Zgadza sie, pokielbasilo, albo pozjadalem zera. Prostuje: indywidualny projekt
              domku kosztuje w moich okolicach od 10 tys. w gore.
      • i.petrus Re: ile za projekt domu? 14.04.05, 21:46
        Czy jest możliwość, żebym dostała kontakt do tej pracowni? Ponieważ zamierzam
        budować dom, byłoby to bardzo pomocne. Z góry dziękuje.
        • Gość: architekt Re: ile za projekt domu? IP: 80.51.198.* 15.04.05, 10:50
          zapraszam do naszej pracowni, biuro znajduje sie w centrum Warszawy, ceny
          napewno mamy konkurencyjne, www.jnarchitekci.com.pl ( strona w trakcie
          powstawania ) mail: jn@jnarchitekci.com.pl
          pozdrawiam
          marek
    • Gość: architekt Re: ile za projekt domu? IP: 80.51.198.* 17.03.05, 11:21
      Witam
      proponuje skorzystac z naszych usług, każdy projekt traktujemy indywidualnie,
      jesteśmy elestyczni cenowo w dziedzinie architektury konstrukcji oraz aranżacji
      wnętrz, www.jnarchitekci.com.pl
      • Gość: marta_p Re: ile za projekt domu? IP: *.acn.waw.pl 17.03.05, 14:07
        to chyba nie bylo zapytanie kto mi zrobi taniej, tylko ile kosztuje?..

ja nie uwazam, ze zaplacilam duzo
        pracownia ktora robila moj dom co 3 dni przysylala mi nowe pomysly, wiem, ze w
        tym czasie nie robili /2 osoby/ prawie nic innego, wiec 16tys-podatek=okolo
        13.5 tys- konstruktor - podobno 1500=12tys, na 4 miesiace na 2 osoby-wychodzi-
        1500 zl/miesiac, ..architekt musi zaplacic za siebie zus-to chyba kolo 700 zl,a
        gdzie koszty? podobno wydrukowanie projektu w 4 egzemplarzach i oprawienie
        kosztuje kolo 500 zl.. a wczesniejsze rysunki, prąd, drukarka, amortyzacja
        oprogramowania /pracują na uczciwym../
        no jest tak, ale za zrobienie lazienki w moim domu, glazurnikowi, ktory nie ma
        prawie zadnych kosztow zaplacilam ok 2500/tydzien pracy!/ i nie
        marudzilam..plytki, sprzety-nastepne 5 tys
        a mam 2 lazienki, mam kuchnie, pralnie..itp

z doswiadczenia moich znajomych wiem, ze skapi sie na architekta, a potem
        przychodzi refleksja..czy w kosztach wybudowania i wykonczenia calego domu ten
        koszt architekta jest taki znaczacy..
        czy jesli dom mnie kosztuje zalozmy 300tys a projekt u jednego architekta 6 tys
        u drugiego /sprawdzonego, doswiadczonego i dobrego/ 16-to lacznie rozpatrujemy
        roznice -czy 306 tys czy 316 tys..
        warto????

o projektach tzw gotowych nie wspomne..

rozumiem, ze w calej tej dyskusji pomijamy grupe klientow, ktorzy zbuduja dom,
        nie otynkuja, potem przez 15 lat beda zbierac na wykonczenie i mieszkac na
        szlichcie
        obloza dom tym plastikowym czyms../?/ i poloza panele za 15 zl na promocji
        takich zadowoli projekt gotowy...najlepiej ala dworek..

w zasadzie piszac to uswiadomilam sobie, ze oszukalam tych architektow..na
        poczatku chcieli 20 ale utargowalam
        mam nadzieje, ze nie bywa pani tu, pani kasiu...:)))

pozdrawiam pracownie z pulawskiej!
        • Gość: mif Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 19:20
          Gość portalu: marta_p napisał(a):
          "...w zasadzie piszac to uswiadomilam sobie, ze oszukalam tych architektow..na
          > poczatku chcieli 20 ale utargowalam...."
          Uspokój sumienie i wpłać różnicę RM. Post na poziomie Rozmów Niedokończonych.
          • Gość: marta_p Re: ile za projekt domu? IP: *.acn.waw.pl 20.03.05, 21:27
            wpłaciłam!
            • Gość: mif Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 21:31
              Super. Będzie Ci to policzone...
            • Gość: janusz Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 01:09
              pracuje tylko z takim inwestorem ktory docenia prawdziwy projekt i zaangazowanie projektanta, jest
              wyplacalny...
              kombinowanie inwestora zawsze konczy sie porazka-na cale szczescie
              dobry projekt musi kosztowac, od kilku do kilkudziesieciu
              szanujcie prace architektow, a nie murarzy!!!!
    • Gość: marta_p Re: ile za projekt domu? IP: *.acn.waw.pl 17.03.05, 14:13
      aha
      taniej moze byc tez u technikow, ale wiele zlego slyszalam o ich projektach..:((
      podobno sa latwiejsze i tansze do zbudowania, natomiast nie maja tego czegos...
    • Gość: az Re: ile za projekt domu? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.03.05, 20:15
      jezeli jeszcze szukasz, to może www.architech.pl

• Gość: własciciel domu Re: ile za projekt domu? IP: 80.51.198.* 22.03.05, 10:11
      Witam
      polecam usługi biura architektonicznego www.jnarchitekci.com.pl, młodzi
      architekci ( z Warszawy )z grupa doswiadczonych branżystów, mają kilka fajnych
      realizacji poza tym projektowali dla mnie dom z aranzacja wnetrza + nadzór
      także dobre wiadomości z 1 reki, mają dobre ceny !
      polecam
    • Gość: tapi Re: ile za projekt domu? IP: *.acn.waw.pl 22.03.05, 21:51
      ciekawe czy justusz tu jeszcze bywa bo milczy...
      pewnie nastepny podpytywacz..
      ale.... powodzenia!
      • Gość: zdegustowany Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 21:43
        ludzie opanujcie sie !
        za co tyle kasy ?!
        10 tys za projekt ?!!
        dziwicie sie ze wiekszosc kupuje gotowe projekty ?
        nie mowcie mi ze siedzicie nad jednym projektem przez 3 miesiace, jezeli tak to
        do bani z was fachowcy.
        Co prawda zgodze sie ze mozna robic projekt przez 3 miesiace ale jednoczesnie
        pracujac gdzies na etacie i do tego ciagnac jeszcze dodatkowo ze 3 inne
        projekty.
        Tak naprawde jezeli robilibyscie tylko ten jeden projekt domu to zajeloby wam
        to maksymalnie 2-3 tygodnie, liczac w tym 1 caly tydzien na rozmysalenie.
        Prawdziwy koszt gotowego projektu (liczac ew. zmiany, dostosowanie do war.zab
        itp.) to ok 4-5 tys
        jezeli by wasze indywidualne projekty kosztowaly w granicach 6-8 tys to
        naprawde nie moglibyscie zarzekac na brak zlecen a i zadna krzywda by sie wam
        nie dziala (jesli chodzi o wynagrodzenie).
        Apeluje do architektow
        OPAMIETAJCIE SIE Z TYMI CENAMI a bedziecie mieli pelne rece roboty.

15tys za projekt 130m domu to "lekka" przesada
        • Gość: Mat Re: ile za projekt domu? IP: *.stansat.pl / 195.94.216.* 16.04.05, 07:29
          Gość portalu: zdegustowany napisał(a):

> OPAMIETAJCIE SIE Z TYMI CENAMI a bedziecie mieli pelne rece roboty.
          >

po co mi pełne ręce roboty
          wole zrobić jeden projekt za 16000 niz 2 za 8000...;)
        • Gość: bogdan Re: ile za projekt domu? IP: *.pomorzany.v.pl 16.04.05, 08:25
          jestem za, podwarunkiem że:
          6-8 tys. + konstrukcje + instalacje + geodeta itd
          • Gość: znawca Co to znaczy - projekt domu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 10:53
            Można sprzedać projekt budowlany jedynie z obliczeniami i fundamentami,
            jednokreskowymi schematami instalacji i uzyskać pozwolenie na budowę. Klient
            zadowolony, mało kłopotu i latania po urzędach. Problem zaczyna się na budowie -
            nie każdy wykonawca jest inżynierem i na podstawie obliczeń dobrze zazbroi
            element, murarze zwykle głupieją i robią po swojemu na odpowiedzialność
            ustalonego przez inwestora kierownika budowy.
            Dla mnie dobry projekt to komplet pełnobranżowy gdzie rowiązania uzgodnione są
            z inwestorem, gdzie są szczegółowe rozwiazania, gdzie na budowie jest zero
            pytań do projektanta. Projektant ma projektować a nie biegać i tłumaczyc na
            budowie,że nie zrobił więcej bo klient miał na projekt tylko tyle a tyle kasy.
            Wydrzeć kasę z klienta dość łatwo, bo mu zależy na pozwoleniu, a potem jakoś
            będzie. Gorzej gdy robotę trzeba zrobić w komplecie, pouzgadniać, skorygować
            międzybranżowo. To musi kosztować i niestety trochę potrwać. Ja preferuję
            solidne załatwienie klienta ( na budowy zaglądam rzadko, bo daję produkt wg
            mnie dobrej jakości i wątpliwości i zmiany w projekcie są rzadkie - nie po to
            klientowi poświęcami kilkanascie godzin jedynie na dogadanie szczegółów ). I w
            konsekwencji tego roboty mam nadmiar i klienta po forach nie szukam. No to
            ładnie się pochwaliłem !! Co do cen to różnice lokalne są duże. Wynika to z
            konkurencji, ilości typówek, zasobności regionu. W mieście wojewódzkim, bez
            wydziału architektury biorę 11-12 tys. brutto za komplet łącznie z przyłączami.
            Cena wg mnie jest średnia. Myślę, że mógłbym brać więcej bo roboty to mam dużo,
            ale wiem,że jak rynek się uspokoi trudno będzie obniżyć sweój poziom
            konsumpcji. Branżyści trochę się krzywią, ale lepiej robić ciągle, niż
            dorywczo, a kasa może mniejsza ale regularna i raczej bez kłopotów.
          • Gość: piotrm12 Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 14:20
            Poniewaz nie znalazlem odpowiadajacego mi gotowego projektu jestem wlasnie na
            etapie szukania architekta.
            Wiem czego chce (republika.pl/piotrm12/ ) potrzebyje tylko kogos kto by
            mi do tego stworzyl projekt.
            Piszesz "6-8 tys. + konstrukcje + instalacje + geodeta itd"
            Chcesz mi powiedziec, ze moge trafic na architekta ktory sprzeda mi tylko czesc
            projektu, zaplace mu umowiana kase a potem okarze sie ze musze miec jeszcze
            jakies papierki ?
            Jezeli mozna robic i sprzedawac projekty "na raty", to bardzo prosze o
            informacje z czego powinien sie skaldac prawdziwy, pelny projekt.

P.S.
            Co sadzicie o tym moim "projekcie" ?
            Wg mnie dom naprawde bardzo funkcjonalny, prosty i powinien nie byc drogi w
            budowie.
            Idealny dla rodziny 2+2.
            Az dziwne ze nie ma nigdzie takiego gotowego projektu.
            • Gość: monika Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 17:20
              Jasne, możesz zapłacić i niewiele z tego mieć. Zakres projektu reguluje
              rozporządzenie, a swoje wymagania mają też urzędnicy. Popytaj tych co budowali,
              na ile skorzystali zprojektu i ile w nim pozmieniali.
              Jak chcesz, żeby wirtualnie pojechać po twoim projekcie dorysuj kierunki
              świata, lokalizację na działce i droge dojazdową. Gdzie garaż lub miejsce
              postojowe?
              • Gość: piotrm12 Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 13:12
                stronke znacznie poprawilem i zapraszam do opini.

jeszcze raz poam adres
                republika.pl/piotrm12/
                • Gość: kahe Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 20:46
                  świetnie sobie to wymysliłeś...
                  ja bym Ci radził serio do architekta pójść, bo typowego projektu takiego chyba jeszcze długo nie znajdziesz...
                  poraża brak samokrytycyzmu...
                  kotłownia wielkości sypialni??
                  3 sypialnie tej samej wielkości dla rodziny 2+2
                  dach 4 spadowy, przy takim układzie?? zastanawiałeś się jak to będzie wygladać w praktyce, niesamowicie wysoki przedpokój i uderzanie głową o sufit, przy szafkach kuchennch...
                  ekonomiczne to to jest średnio, nie mówiąc o funkcjonalności...
                  Brak okien ze względu na garaż w przyszłości...to znaczy, że co? że na razie nie masz samochodu, a w razie czeko jakąś dobudóweczkę sobie machniesz....
                  ...gdyby to takie proste było...to po co byśmy wszysty po 5 lat na wydziałach arch. gnili???
                  • Gość: monika Re: ile za projekt domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 14:38
                    Kahe ma rację. Poszukaj architekta, który Ci to poprawi, a nie przerysuje i
                    weżmie kase. Moje 3 grosze
                    - hall to wiatrołap, hall, przedpokój tu się zdecyduj. Teraz to kicha, nawet
                    nie idzie się rozebrać, co do szafy niech będzie, a gdzie lustro, parasol, pies
                    itd? Albo duży wiatrołap z garderobą albo tylko przejściowy i powiększony hall
                    aż się prosi aby przy salonie ten twój długi korytarz poszerzyć kosztem
                    kotłowni
                    - poszerzysz przedpokój to ładnie wejdziesz do salonu
                    - telewizor w tym miejscu to tragedia, ustaw sobie meble w salonie to wyjdą Ci
                    drogi komunikacyjne na taras, tu trzeba je skracać, bo w lecie przy każdym
                    wyjściu na taras będziesz przestawiał kanapę lub obijał nogi o stól
                    - korytarz jak nie ma na nim szaf należy zwęzić - to tylko komunikacja i szkoda
                    marnować drogie metry, jak podzielisz swoja komunikację na hall i korytarz
                    będzie dużo lepiej niż teraz
                    - przez zmiane szerokości jednego z traktów, można uzyskać lepsze ustawienie
                    pomieszczeń i jeszcze skrócić komunikację
                    - wc może lepiej w okolicach kuchni, aby było pod ręką
                    - co chcesz w łazience - tu zastanów się nad urządzeniami prysznic, wanna
                    bidet, pralka - właśnie gdzie? a suszenie prania?
                    - jeśli ogrzewasz gazem to połącz funkcję pralni i kotłowni
                    - w kuchni to warto dobrze ergonomicznie ustawić ciąg pracy kuchenka i
                    zlewozmywak obok siebie przy ktakiej powierzchni i dodatkowo w oknie gorzej być
                    nie może - wg fengshui ogień i woda tragedia
                    - jeszcze salon - jakbyś zrobił lustro w osi pionowej to salon i jadalnie masz
                    lepiej nasłonecznioną po południu
                    I to by było na tyle. Oddaj to w dobre ręce!!!!!. Pozdrawiam!
                    PS. A TAK NA MARGINESIE - TO ILE CHCIAŁBYŚ ZAPŁACIĆ ZA PROJEKT MAJĄC JUŻ GOTOWĄ
                    KONCEPCJĘ?
                    • Gość: architekt22 Re: ile za projekt domu? IP: *.acn.waw.pl 18.04.05, 14:54
                      oj, krecisz ty co nieco panie piotrze...

daj sobie z tym spokoj...
                      albo zaplac architektowi, albo kup mieszkanie w blokach..

widzialam juz mnostwo takich obrazkow, gdzie niezwykle dumny z siebie domorosly
                      architekt nie dal sie przekonac..
                      i tak wlasnie wyglada ta nasza architektura.. jak nie laicy to technicy
                    • Gość: gryf Re: ile za projekt domu? IP: *.nfosigw.gov.pl / *.nfosigw.gov.pl 18.04.05, 15:00
                      hue hue
                      po grubosciach scian i wrysowaniu kominów okaze sie ze treba tu zwecic tam
                      rozepchac
                      tragedia wyjdzie gdy zrobic elewacje i bedziesz udawal ze jest okej.
                      co do srodka to mysle ze BEDZIESZ ZADOWOLONY
                      przeciez sam to wymysliles nie?
                      hue hue

tak to dziala
                      zawsze pomysl inwestora jest lepszy bo inwestora ;)))

a co do planu to mysle ze to jest dopiero material wyjsciowy co do normalnej
                      koncepcji domu, ja traktuje takie szkice jako WYTYCZNE DO TEGO CO MA BYC W
                      SRODKU i ile inwestor chce miec metrów.

nie opiniuje schematów bo tak to mozna okreslic

wiem tylko iz z klijentem który cos takiego poczyni czesto Batwiej i szybciej
                      jestesmy sie w stanie dogadac gdyz sam inwestor zaczyna czuc materie problemów
                      na jakie sie natknal przy szkicach i jest "KUMATY RYSUNKOWO" tzn nei musi umiec
                      rysowac ale wiedziec czym jest jaka kreska. wbrew pozorom nie jest to takie dla
                      wszystkich oczywiste.
                      kiedys podsluchalem murarzy gdy mówili o jednym HENKU ze UMIE CZYTAC RYSUNKI.
                      mówili niemalze z czcia.

pozdrawiam i nie zachcam do wysmiewania tego typu prób, a spróbujcie moi drodzy
                      architekci np borowac górn 6 i zalozyc plombe czy tez zabrac sie za klepanie
                      karoserii.

no dobra
                      wBasciwie arcitektom kurcze jest wsystko latwiej nie?

• Gość: piotrm12 odpowiadam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 23:25
                    kahe:
                    >kotłownia wielkości sypialni??
                    >3 sypialnie tej samej wielkości dla rodziny 2+2
                    kotlownia ma sluzyc rownierz jako pomieszczenie gospodarcze, pralnie, suszarnie
                    i tzw graciarnie, 1/3 tej powierzchni zajmie kociol i zasobnik, na pozostalej
                    czesci musze znalezc miejsce na klika regalow, pralke i jeszcze gdzies trzeba
                    postawic suszarke, tam tez ma byc wejscie na strych. 10m to za duzo na tyle
                    sprzetu ?
                    dach 4 spadowy, przy takim układzie?? zastanawiałeś się jak to będzie wygladać

>w praktyce, niesamowicie wysoki przedpokój i
                    >uderzanie głową o sufit, przy szafkach kuchennch...
                    Tu sie nie zrozumielismy. Nie chce sufitu jak na poddaszu, ale normalny plaski.
                    Jedynie dach ma byc taki w stylu dworkowym, podluzny ale nie dwu lecz
                    czterospadowy. 16m dlugosci przy dachu dwuspadowym to wg. mnie nieco jak
                    stodola by wygladalo.

>ekonomiczne to to jest średnio, nie mówiąc o funkcjonalności
                    ekonomicznie - tego nie wiem ale wg mnie dosc funkcjonalnie.

>Brak okien ze względu na garaż w przyszłości...to znaczy, że co? że na razie
                    >nie masz samochodu, a w razie czeko jakąś
                    >dobudóweczkę sobie machniesz....
                    To znaczy ze na razie samochod bedzie stal przed domem, a jak okaze sie ze
                    zostalo nam pieniazkow to po prawej stronie domu postawie, mniej wiecej 5m od
                    domu garaz na dwa samochody z dachem podobnym do domowego.

MONIKA:
                    >hall to wiatrołap, hall, przedpokój tu się zdecyduj. Teraz to kicha, nawet
                    >nie idzie się rozebrać, co do szafy niech będzie, a gdzie lustro, parasol,
                    >pies
                    >itd? Albo duży wiatrołap z garderobą albo tylko przejściowy i powiększony hall
                    >aż się prosi aby przy salonie ten twój długi korytarz poszerzyć kosztem
                    >kotłowni
                    1,5m szerokosci to za wasko?
                    mozna zabrac 0,5m kotlowni przy wejsciu i 0,5m przy slonie ale wtedy tez bede
                    musial uszczuplic spizarke :(
                    lustro umiescilbym obok drzwi do kotlowni a psow nie lubie.

>korytarz jak nie ma na nim szaf należy zwęzić - to tylko komunikacja i szkoda
                    >marnować drogie metry, jak podzielisz swoja komunikację na hall i korytarz
                    >będzie dużo lepiej niż teraz
                    >- przez zmiane szerokości jednego z traktów, można uzyskać lepsze ustawienie
                    >pomieszczeń i jeszcze skrócić komunikację
                    Jezeli korytarz - komunikacja moze miec 1m szerokosci i nie bedzie za wasko to
                    chetnie tak bym zrobil, powiekszyl bym jego kosztem salon i sypialnie po PD
                    stronie, ewentualnie odbciolbym te 0,5m z szerokosci domu i troszke
                    zaoszczedzil. Dziekuje bardzo za podpowiedz.

>- wc może lepiej w okolicach kuchni, aby było pod ręką
                    >- co chcesz w łazience - tu zastanów się nad urządzeniami prysznic, wanna
                    >bidet, pralka - właśnie gdzie? a suszenie prania?
                    a jakbym przestawil je na lewy bok kotlowni to bedzie ok? Przy kuchni raczej
                    wolabym spizarke.
                    w lazience: prysznic, umywalka, wanna i kibelek. Pralka w kotlowni a za bidet
                    dziekujemy :)

>- jeszcze salon - jakbyś zrobił lustro w osi pionowej to salon i jadalnie masz
                    >lepiej nasłonecznioną po południu
                    moge prosic jasniej ? :)

>I to by było na tyle. Oddaj to w dobre ręce!!!!!. Pozdrawiam!
                    >PS. A TAK NA MARGINESIE - TO ILE CHCIAŁBYŚ ZAPŁACIĆ ZA PROJEKT MAJĄC JUŻ
                    >GOTOWĄ KONCEPCJĘ?
                    Oddam na pewno, a za projekt (kompletny) chcialbym zaplacic maksymalnie 8tys.

Dziekuje za wiadro zimnej wody ale i tak prosze o jeszcze :)
                    • Gość: monika Re: odpowiadam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 23:58
                      No właśnie! Jaśniej będzie jak odwrócisz dom i salon masz z prawej a sypialnie
                      z lewej.
                      8 tys. plus VAT + mapa, przyłacza, geolog, uzgodnienia, operaty gedezyjne do
                      włączenia z roli = 13 tys.
                      • Gość: architekt22 Re: odpowiadam :) IP: *.acn.waw.pl 19.04.05, 08:31
                        piotrzem!
                        to co robisz jest bez sensu, zbierasz info od roznych ludzisk, wszystko razem
                        kupy sie nie trzyma, a czas leci...
                        • Gość: piotrm12 Re: odpowiadam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:04
                          budowe chce zaczac w przyszlym roku :)
                      • Gość: piotrm12 Re: odpowiadam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:06
                        o nieeee !

8 tys jedynie + przylacza.
                        • Gość: architekt22 Re: odpowiadam :) IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 17:52
                          tak, zgadza sie
                          architektowi zaplacisz tylko 8 tys, nawet w tym bedzie konstruktor

ale oczywiscie, z tej kwoty, zaden architekt nie zalatwi i zaplaci ci geologa,
                          nie zalatwi za ciebie map, badania gruntu itp

takiego frajera nie znajdziesz i sa to normalne koszty jakie niesie za soba
                          decyzja o budowie domu

zupelnie niepotrzebnie ktos wyzej o tym pisal, bo raz jeszcze mówie:
                          cena projektu, kt podaje ci kazda pracownia-to cena pr arch-bud + konstruktora

nawet nie jest to projekt tzw wykonawczy, kt chrakteryzuje sie tym, ze kazdy
                          szczegol i detal w nim jest rozpracowany...

jest to standardowy projekt, na podstwie kt mozna zbudowac dom, nawet sliczny i
                          dopracowany

a budowa za rok-ok, masz jeszcze z miesiac, tym bardziej, ze nie bedziesz
                          latwym klientem..
        • Gość: rr Re: ile za projekt domu? IP: *.231.rev.vline.pl 17.04.14, 13:41
          10 tys za projekt indywidualny domu ze wszystkimi branżami - nie znam architekta, który będzie za takie pieniądze pracował może jakiś emeryt się zdecyduje. Koszty map , instalacji, papierologii to ok 7-8 tys. Pozdrawiam
    • mixmasstrw Re: ile za projekt domu? 19.04.14, 17:53
      Pomysłowość, Najwyższa jakość i dobra cena - polecam MUS ARCHITECTS
      musarch.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka