Gość: Kocurro IP: *.dobrynet.pl / *.dobrynet.pl 25.05.05, 13:00 Czy u nas kiedykolwiek ktoś przetłumaczył coś Corbu na polski? Nie wiem czy jest nawet sens pytać po antykwariatach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zb5u Re: Corbu - książki 27.05.05, 16:15 Nie słyszałem o przekładach ale.... Jeszcze w roku 1987 na w Bibliotece Wydziału Architektury PW jedyny egzemplarz "Vers une architecture" z 1923 roku, cudem ocalały z wojny, był nieporozcinany od 12 strony. Tak Kolego, przez 64 lata na WAPW nikt nie przeczytał więcej niż 12 stron. Ciekawe jak jest teraz..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradzacz Re: Corbu - książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 04:40 Tak...na pewno jedna ksiazka jest...w miekiej oprawie i zimnozielonej okladce..wlasnie jej szukalem na polce zeby podac tytul ale chyba pozyczylem, zdaje sie ze to Jencksa"Tragizm wspólczesnej architektury"...no i jeszcze druga "ARKAD"...albumik z cyklu slawnych architektów...pozdrawiam..tez bylem zafascynowany Corbu.I chyba jestem, mam nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bombi Re: Corbu - książki IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.06.05, 05:39 Tak wyszło kilka książek na temat tego wandala "Ruch nowoczesny w architekturze" Charlesa Jencksa i "Le Corbusier" tego samego autora. Warto też pojechać do Francji i odszukać dzieła tego wyznawcy masońskiego socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
zb5u Re: Corbu - książki 09.06.05, 13:53 Kocurro, Przesyłam Ci niezły link do wznowień książek Le Corbusiera: www.aroots.org/home/architecture_rub12.html Niestety jak wspomniałem nie znam edycji autorskich po polsku, poza fragmentami L'urbanisme tłumaczonymi w zeszytach TUP w latach 60. wandal? piewca masońskiego socjalizmu? Taaak, naprawdę niewielu go u nas czytało. Można mieć mocno krytyczny stosunek do jego twórczości i postawy, ale warto poznać myśl autora i przede wszystkim kontekst w jakim idee się rodziły. Próżno na przykład szukać w dziełach współczesnych "starchitects" - pierwiastka społecznego, zwłaszcza u nas gdzie czynnik ekeonomiczny (intensywność zabudowy) kompletnie zdominowały myślenie o przestrzeni jako dobru społecznym. Czy to aby nie jest bliższe wandalizmu niż wizje miast przyszłości poczciwego Corbu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Corbu - książki IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.05, 21:36 Wyjaśnijmy młodym, Le Corbusier wypromował dzięki licznym wykładom i przychylności gazet budownicwto wielkoblokowe. Wszelkie "falowce" giganty wielkopłytowe z klatkami dla ludzi były i są wznoszone na wzór jego "Jednostki Marsylskiej". Projektował na zamówienie Stalina, Hitlera i Musoliniego i wszędzie tam gdzie rządzili totaliści i socjaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
zb5u Re: Corbu - książki 13.06.05, 18:31 Błagam, nie wyjaśniajmy młodym! A już na pewno nie w sposób jaki prezentuje RPO. Sami poczytają, wyciągna wnioski i zrozumieją kontekst w jakim rodziły sie pomysły Le Corbusiera. O jednym tylko warto pamiętać: "Projektował na zamówienie Stalina, Hitlera i Musoliniego i wszędzie tam gdzie rządzili totaliści i socjaliści" takie podsumowanie najczęściej pochodzi od bezimiennych, którzy w najlepsze przykładali rączki do blokowisk, a dziś w awangardzie postępu "dolce stil nuovo" przyozdabiają wieżyczkami kolejne rezydencje w stylu narodowym. Kocurro szukał książek, to szlachetny odruch. Nie prosił o opinię o LC, zwłaszcza kogoś tak żałośnie mało oczytanego. Wybacz RPO ale "Samouczek Narodowca" to troche mało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bombi Re: Corbu - książki IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.06.05, 21:40 zb5u ale żeś się wsypal "Projektował na zamówienie Stalina, Hitlera i Musoliniego i wszędzie tam gdzie rządzili totaliści i socjaliści" napisał nie kto inny jak Charles Jencks. Lepszy styl narodowy niz amerykanski w polskich misteczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt22 Re: Corbu - książki IP: *.acn.waw.pl 14.06.05, 08:34 ale ten LeCorbu wzbudza emocje.. pozazdroscic wszak wiadomo, ze czy mowi sie dobrze czy zle, to najwazniejsze , ze sie mowi! a co sadzicie o gaudim? tez wielu architektow jest nim zafascynowanych.. chocby obluscy... Odpowiedz Link Zgłoś
zb5u Re: Corbu - książki 15.06.05, 00:21 Przecież ja to doskonale wiem. Mało tego, podczas pobytu w Warszawie na Kongresie UiA, Ch.J. piał peany na temat urody PKiN i MdMu, zupełnie nie pojmując skąd tyle niechęci do tych dzieł wśród studentów WAPw. Nie minęło wiele czasu i obsobacza stalinowski styl gdzie popadnie. Kolego: zacytowane zdanie jest brednią, a zacytowane jako wyrwane z kontekstu podsumowanie twórczości LC jest brednią do kwadratu, pomimo, że żongluje prawdą na równi ze zdaniem: "Żydzi zabili Chrystusa". Jeśli z całej twórczości LC chcesz przekazać młodym takie podsumowanie ....to " Pax Romana" z Tobą jeśli wiesz o kim myślę Nigdzie natomiast nie napisałem, że gargamelowe potworki to "styl narodowy", bo w Polsce "architektury narodowej" nie ma! Przykre, ale prawdziwe. Owszem są nawet znaczące przykłady budownictwa regionalnego, zawsze drewnianego, ale architektura murowana to ,wybacz, w całości import (Merlini, Fontana, Marconi, Corazzi,T v Gameren, Kamsetzer...jeszcze?). A może masz na myśli ziemiańskie pałacyki? - lista autorów jeszcze ciekawsza. Dworki szlacheckie? - te najczęściej drewniane prościutkie chałupy nie maja nic wspólnego z wyczynami naszych "pracowni Domów Polskich". O architekturze amerykańskiej nie pisałem stąd nie wiem skąd zaczepka?. Jeszcze raz gorąco polecam poczytać książki własne architektów, a nie polegać wyłącznie na sądach nawet najmodniejszych krytyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Corbu - książki IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.06.05, 06:41 zb5u głównie oglądam architekturę a cudze sądy mało mnie obchodzą. Jeżeli twierdzisz,że nigdy nie było w polsce stylu narodowego to mało widziałeś. Stalinowski styl rozpowszechnił właśnie Corbusier, nieudolnie przerobionymi dziełami swoich poprzedników. "Żydzi zabili Chrystusa" pijesz do tego,że Le Corbusier był Żydem, czy o co ci chodzi, jakie to ma znaczenie, przecież żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
zb5u Re: Corbu - książki 15.06.05, 11:09 6:41 - to wszystko wyjaśnia. Która z Twoich (IP) osobowości RPO cz Bombi doszukała się u LC czyjegokolwiek naśladownictwa. Stary wyśpij sie kiedyś porządnie..... aha i rzeczywiście poprzestań na oglądaniu architektury, błagam. A przykładów polskiego stylu narodowego jest pewnie mnóstwo w mieście z którego piszesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bombi Re: Corbu - książki IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.06.05, 22:46 zb5u zachowujesz się jakby ci ktoś zabrał zabawki. Broń Corbusiera za pomocą argumentów, przekonaj nas,że mieszkanie długie na 24 m z pokojami o szerokości 1,8 m to to w czym chciałbyś mieszkać, że są togenialne proporcje, w których człowiek się świetnie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś