Dodaj do ulubionych

przechowywanie klepki

IP: *.aster.pl 29.05.05, 11:04
witam. na 2 miesiace przed ulozeniem zakupilem klepke aby odpowiednio
wczesniej mogla wyschnac. prosze o rade w jaki sposob przechowywac ja w domu
aby nie ulegla wypaczeniu i proces schniecia przebiegal w prawidlowy
sposob. /obecnie klepka zafoliowana jest w malych paczkach/
Obserwuj wątek
    • Gość: jonka Re: przechowywanie klepki IP: *.acn.waw.pl 29.05.05, 13:50
      i neich tak zostanie, tzreba tylko rowniotko ulozyc, pod spod jakies pojedyncze
      klepki aby byla wentylacja calosci
      jesli paczki sa szczelnie zafoliowane rozszczelnilabym je
      • Gość: ja Re: przechowywanie klepki IP: *.acn.waw.pl 14.07.05, 20:35
        UWAGA! Kupiłem klepkę i leżała w pomieszczeniu, zafoliowana, 3 tyg. Okazało sie
        ze to za długo bo klepki nabrały ciut wilgoci i to wystarczyło aby miały różne
        rozmiary. PArkeciarz odmówił układania w jakikolwiek wzór poza cegielką!
        Powiedział ze deszczulki są juz różne i tylko przy cegiełce nie bedzie widac szpar.
        Przywieziony towar powinien być z suszarni, powinien leżeć tylko 1 tydzien w
        mieszkaniu i natychmiast być układany! Pozniej po przyklejeniu po 3 tyg jest
        szlifowanie i lakierowanie. Sprawdźcie to z parkieciarzem!
    • Gość: mif Re: przechowywanie klepki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 14:47
      A masz suche ściany i wylewki?
      Błędem jest kupować parkiet i trzymać go w pomieszczeniu parę miesięcy. Parkiet
      kupiony od dobrego producenta ma określoną wilgotność (ok. 12 - 13%) i kładzie
      się go na suchą wylewkę (ok. 3%) i ma leżeć: lipiec - sierpień ścisło (efekt
      dużej wilgotności powietrza), luty - marzec powstaną delikatne szpary (efekt
      sezonu grzewczego).
      Nie rozszczelniaj opakowań. Paczki poukładaj równo, jedna na drugiej. Spodnie na
      legarkach, żeby był przewiew. Dobry parkieciarz zmierzy wilgotność parkietu i
      wylewki, a potem zadecyduje, kiedy i jak ułożyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka