Dodaj do ulubionych

co na zaparcia????

21.02.07, 10:34
Jak pozbyć się zaparc? Jak poprawić przemiane materii?

Mam trochę krępujący problem. Pomyślałam, ze na tym forum znajdę pomoc.
Od zawsze mam problemy z wypróżnianiem. Mam zaparcia. Co jakiś czas wynajduję sobie środki, które pomagają, jednak po jakimś czasie organizm się przyzwyczaja i nie dzialaja już. Np. chlep z ziarnami- miesiac- super wypróżnianie, potem znów zaparcia, bo nastapilo przyzwyczajenie. Mialam tez kiedys specjalne ziola.
Wiem, ze mam hemoroidy, mimo młodego wieku (mam 26 lat). Jeszcze nie zaczęlam ich leczyć.
Chciałabym wyregulować swoja przemiane materii. Moje gazy niestety mają brzydki zapach, co nie jest komfortowe. wyprozniam sie co ok 4 dni :( Probuje jesc sliwki, kompoty, owoce, warzywa... staram sie coraz wiecej pic ale to niewiele pomaga :(

Czego nie powinnam jesć, by nie mieć wzdęc, by nie mieć gazów?
Czy można się jakos pozbyc ich brzydkiego zapachu? Może sa jakies leki??

Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • anjalie Re: co na zaparcia???? 21.02.07, 16:19
      ciesze sie ze poruszylas ten problem tak bezposrednio. Mam nadzieje ze inni tez dolacza. Mam ten sam problem, uporczywe zaparcia. (35 lat, 52 kg). Walcze z nimi od jakis 2 lat.Przestrzegam - nie bierz srodkow farmakologicznych na wyproznianie regularnie, to jeszcze pogorszy sprawe. Jestem w trakcie rozpracowywania mojego problemu, to co moge ci doradzic to Trilac (jest w aptece), pic duzo wody niegazowanej,odstawic mieso na jakis czas, slodycze i wogole wszystko co ma zwiazek z cukrem i czekolada, jedz duzo surowek i jarzyn i kasz, suplement colon c lub babka plesznik, chlorella lub spirulina warta jest wyprobowania. moze akurat na ciebie zadziala.Uwaga - do blonnika przyzwyczajaj sie stopniowo ( zacznij od 1 lyzeczki dziennie), jedz sliwki suszone i jogurt activia naturalny..........Mam nadzieje ze cos na ciebie podziala. Mnie po podobnych zmianach troche sie poprawilo, ale jeszcze mi daleko do codziennego wyproznienia.Niemniej jednak walcze z tym. Aha, kupilam w aptece bonifratrow ziola na zaparcia.Zaparzylam sobie wczoraj, jak na razie roznicy nie czuje....moze to trzeba pic dluzej?
      Pozdrawiam
      • siokan Re: co na zaparcia???? 22.02.07, 11:26
        Mam ten sam problem. Przypadkowo kupiłem wyciąg z karczocha/400mg
        subst.czynnej/oraz Verdin ,tak na ochronę wątroby.Okazało się,że preparaty te
        świetnie wpływają na perystaltykę jelit.Zażywam je 3 x dz.po 1 tabl. przed
        jedzeniem.
        • i.want.to.be.fit polecam: 28.02.07, 20:46
          czerwoną herbatę (pu-erh) - podkręca metabolizm i naprawdę ułatwia wypróżnianie.
          Można pić codziennie, nawet po 5 filiżanek (optymalnie 3-4).
          Ma same zalety.
          Absolutnie nie mam tu na myśli herbaty ekspresowej czy smakowej, jakich pełno w
          hipermarketach.
          • zajacowna Re: polecam: 15.03.07, 07:09
            juz pisalam o tym kilka watpkow wyzej.
            U mnie zaparcia ( na ktore nie dzialalo nic) byly objawem niedoczyynnosci
            tarczycy. Wyklucz najpiew tarczyce. Zbadaj tsh , ft3 i ft4.
            • washoe Re: polecam: 18.03.07, 04:44
              Dziękuję również za porady odnośnie zaparć, na pewno wypróbuję. A co na wzdęcia?
              Ja mam tak duże wzdęcia codziennie, że aż boli mnie skóra na bzuchu i podobno
              wyglądam jak w 8-mies ciąży. Nie muszę chyba dodawać jakie to wszystko
              kłopotliwe, szczególnie gdy ma się pracę,szkołę itd.

A cyz s tu osobz ktre maja rownież problem z nadkwaśnością żołądka? Już piszę w
              czym problem. Otóż czytając óżne diety zauważyłam, że przy zaparciach zalecane
              jest ciemne, pełnoziarniste pieczywo, natomiast przy nadkwasocie jest
              zabronione. I jak tu to wszystko pogodzić? Ma ktoś ten sam problem? Pozdrawiam.
      • jerzypaprota Re: co na zaparcia???? 17.06.07, 18:34
        anjalie napisała:

> ciesze sie ze poruszylas ten problem tak bezposrednio. Mam nadzieje ze inni
        tez
        > dolacza. Mam ten sam problem, uporczywe zaparcia. (35 lat, 52 kg). Walcze z
        ni
        > mi od jakis 2 lat.Przestrzegam - nie bierz srodkow farmakologicznych na
        wyprozn
        > ianie regularnie, to jeszcze pogorszy sprawe. Jestem w trakcie
        rozpracowywania
        > mojego problemu, to co moge ci doradzic to Trilac (jest w aptece), pic duzo
        wod
        > y niegazowanej,odstawic mieso na jakis czas, slodycze i wogole wszystko co ma
        z
        > wiazek z cukrem i czekolada, jedz duzo surowek i jarzyn i kasz, suplement
        colon
        > c lub babka plesznik, chlorella lub spirulina warta jest wyprobowania. moze
        ak
        > urat na ciebie zadziala.Uwaga - do blonnika przyzwyczajaj sie stopniowo (
        zaczn
        > ij od 1 lyzeczki dziennie), jedz sliwki suszone i jogurt activia
        naturalny.....
        > .....Mam nadzieje ze cos na ciebie podziala. Mnie po podobnych zmianach
        troche
        > sie poprawilo, ale jeszcze mi daleko do codziennego wyproznienia.Niemniej
        jedna
        > k walcze z tym. Aha, kupilam w aptece bonifratrow ziola na
        zaparcia.Zaparzylam
        > sobie wczoraj, jak na razie roznicy nie czuje....moze to trzeba pic dluzej?
        > Pozdrawiam

Witam! Jesli ma pani dalej problem z zaparciami to proszę stosowac preparat
        Alveo, więcej informacii, proszę o kontakt email jerzypaprota@wp.pl
        lub telefonicznie 0 503 080 821
        pozdrawiam !
    • olka981 Re: co na zaparcia???? 18.03.07, 12:41
      sok ze suszonych sliwek
      • all23 Re: co na zaparcia???? 29.03.07, 15:59
        Ja byłąm bardzo zadowolona z preparatu ziołowego CLEANSEEN
        (www.dlazdrowia.erydan.com/index.php?a=opis&k=0&id=124). W swoim składzie ma
        miętę pieprzową, anyż, korzeń rabarbaru, śliwę domową, daktyle, kompleks
        bioorganomineralny Morza Martwego.
        Pozdrawiam!
    • oleandii Re: co na zaparcia???? 27.04.07, 21:08
      grzybek tybetański
      powinien być na allegro
      a działa na wiele dolegliwości:)
      • anula19801 Re: co na zaparcia???? 01.05.07, 09:37
        wypić nadczczo łyzkę octu jabłkowego zmieszanego w szklance wody. lub sok z
        połowy cytryny ze szklanka wody.
        • anula19801 Re: co na zaparcia???? 01.05.07, 09:39
          jogurt naturalny raz dziennie. regularnie jedzony zobaczycie poprawę po paru
          dniach. jogurty typu aktivia ... ale one są troche droższe.
    • anies79 Re: co na zaparcia???? 02.05.07, 19:29
      dobre na takie problemy są też zioła(mieszanka w 1 op.) Ojca Grzegorza: "na
      schorzenia gastryczne". pomagają min. w niedomaganiach wątroby, , w
      niedoczynności trzustki, likwidują nadkwasotę, ułatwiają wypróżnianie,
      zapobiegają hemoroidom-działają odtruwającą. zalewa się jedną łyżkę tych ziół
      szklanką wrzątku i pije przed snem. fakt,trzeba czasu, aż zadziałają, ale
      przecież to zioła, a nie chemia, więc trzeba je stosować nieco dłużej,zeby
      zauważyć rezultaty, ale za to nie niszczą organizmu.
    • eliksir14 Re: co na zaparcia???? 02.05.07, 19:51
      błonnik na zaparcia
      • wawan1 Re: co na zaparcia???? 01.06.07, 14:39
        Nie pozbędziecie się zaparć, dopóki nie wyrównacie poziomu magnezu i potasu w
        organiżmie. Dodatkowo wypijajcie o 1 litr wiecej niż do tej pory.
        Walczyła z zaparciami prawie rok, koszmar, hemoroidy, skurcze jeli, za
        przeproszeniem wypróżnienia jak kamienie twarde.
        Nie pomagało nic, zupełnie, albo tylko doraxnie. Robiono mi poziom magnezu
        ipotasu, któe wyszły poniżej, i przez przypadek dowiedziałąm się, moze tu jest
        rzyczyna. Odkąd biorę Aspargin i magnez co dzień odwiedzam to swięte miejsce, i
        ulga jest nie do opisania.
        Koniecznie do tego litr płynów więcej.
        • ani.a Re: co na zaparcia???? 03.06.07, 09:55
          dla mnie rewelacja na zaparcia i wzdecia (nawet w ciazy) jest mikstura
          Sloneckiego(rozcienczony aloes + oliwa z oliwek + sok z cytryny). Co jakis czas
          aloes zamienia sie na citrosept oraz zmienia rodzaj oleju.
          Proporcje i szczegoly tu:
          www.bioslone.pl/mikstura
    • jane.doe7 Re: co na zaparcia???? 07.06.07, 12:13
      Na zaparcia dobre są preparaty pęczniejące - nasiona płesznika, nasiona plantago
      ovata, Ispagul - nasiona już sproszkowane. Nie drażnią jelita, a zmuszają je do
      pracy.
      Częste wzdęcia mogą wynikać z nieprawidłowej fermentacji. Kiedyś była bardzo
      dobra mieszanka Fito -Mix na nieprawidłową fermentację, miały nr 7. Nie wiem czy
      jeszcze można je kupić, bo część tych mieszanek jakoś zniknęła z produkcji, ale
      mam recepturę, w razie czego służę uprzejmie.
      Jeśli cierpisz na hemoroidy to tym bardziej odradzam tradycyjne drażniące środki
      przeczyszczające. Te pęczniejące mogą stosować kobiety w ciąży i osoby po
      operacjach na jelitach, więc są bezpieczne. Nie działają jak tradycyjne po kilku
      godzinach, ale uczą jelita pracować od nowa więc sprawdzają się przy zaparciach
      nawykowych.
      Powodzenia w kuracji życzę!
    • dorota20w Re: co na zaparcia???? 15.06.07, 08:34
      pić dużo wody mineralnej niegazowanej
      • papuzka_gda Re: co na zaparcia???? 19.06.07, 22:04

moje tesciowa wyregulowala sprawe nastepujaco:
        wieczorem do szklanki letniej wody wklada lyzke miodu i niech stoi tak do rana;)
        rano miesza, rozpuszcza i nastepnie wlewa do tego sok z calej cytryny - wypija;)
        Wszystko codziennie rano,na czczo,zaraz po wstaniu.

Ja natomiast łykam siemie lniane mielone (moze byc tez odtluszczone) - koszt ok
        4 zl. Sa smakowe np. malinowe, wisniowe,truskawkowe,imbirowe. Ja nie robie tak
        jak w opisie - po prostu biore lyzeczke tego siemienia, popijak
        woda...przelykam i tak ze 3-4 lyzeczki. I to nawet nie jest codzienna praktyka.
        Czasem zjem 6-7 lyeczek dziennie i z 2 dni przerwy....czasem 3-4 lyzeczki
        dziennie przez 304 dni...zalezy od potrzeb;)
        • papuzka_gda Re: co na zaparcia???? 19.06.07, 22:04

no i z 1,5 l wody niegazowanej, najlepiej niskosodowej (szczegolonie wazne dla
          kobiet). :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka