Dodaj do ulubionych

lampa nad stół

28.07.05, 15:36
Ja chcialabym poradzic sie Was drodzy fachowcy zupelnie z innej beczki. Otoz
jestem pokrewnym architektem a mianowicie architektem krajobrazu. Podzielcie
sie jakich uzywacie lamp do pracy, w jakiego rodzaju zarowki sa one
wyposazone. Robie remont sowjego miejsca pracy i chcialabym sie pozegnac z
lampa juz dosc sedziwa z tradycyjna zarowka, oprawka nagrzewajaca sie tak, ze
ma sie wrazenie iz goraczka 40 stopni i bolem glowy. Nie wierze, ze nie ma
teraz jakis nowoczesnych lamp. Bardzo prosze o pomoc. Utalia
Obserwuj wątek
    • utalia Re: lampa nad stół 28.07.05, 18:15
      nikt nie ma takich doswiadczn? Juz wszyscy tylko przed szklanym monitorem
      siedza, niepotrzebne lampki????
      • Gość: Spacedreamer Re: lampa nad stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 18:36
        Może coś z małymi halogenkami ( 20W ) - też grzeje, choć może trochę mniej niż
        60W żarówka. Świetlówki odradzam - szkoda oczu.
        • utalia Re: lampa nad stół 28.07.05, 23:25
          Wlasnie ogladalam cos takiego w sklepie ale wydawalo mi sie, ze zbyt malo
          swiatla daje. I wydalo mi, sie ze moze wlasnie taka ze swietlowka? Dlatego
          jestem zdziwiona, ze odradzasz.
          • Gość: Spacedreamer Re: lampa nad stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 23:39
            Odradzam. Świetłowki są dobre do oświetlenia ogólnego.
            Do pracy tylko źródła żarowe: żarówki, halogeny, ewentualnie diody - coraz
            popularniejsze i tańsze.
            Najlepsze z najlepszych są halogeny 220V - dają światło bliskie bałego.
            Poszukaj lampy dorej firmy - ważny jest odbłyśnik. To od niego zależy ile
            faktycznie światła lampa "wyciąga" z np. 20W halogenka.
            Nie kupuj dziadostwa z Ikei i Castoramy. Warto wydać czasem 300-500zł na
            porządny sprzęt. To w końcu narzędzie pracy.
            • utalia Re: lampa nad stół 29.07.05, 17:01
              Masz racje, ze nie warto wydawac na buble, choc w Ikei niemalo jest lamp,
              lampeczek za wlasnie 200-300 i wiecej zlotych.
              Zainteresowaly mnie natomisat lamki diodowe? Czy masz moze jakis namiar na
              takie?
              Halogenek 220? A czy to nie za wiele? Halogenki 20-35, ktore ogladalam kilka
              dni temu w sklepie "elepstrycznym" wygladaly na takie co to sa dobre aby
              podswietlic poleczke z ksiazkami ale niekoniecznie stol do pracy, tym niemniej
              220 wydaje mi sie, ze od takiej mocy zagotuje mi sie glowa.
              Na razie mam dwie lampki ze zwyklymi zarowkami 2x 60 wlasnie z odblysnikiem.
              Ale i tak mam wrazenie, ze tego swiatla daja niewiele a za to grzeja od cholery!
              Utalia
              • Gość: Spacedreamer Re: lampa nad stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 22:19
                Napisałem 220V, a nie 220W, a różnica jest istotna.
                Powinienem napisać 230V, bo takie napięcie mamy teraz w gniazdkach.
                Niestety nie mam nic pod ręką dotyczącego diod. Nie wiem czy ktoś już produkuje
                seryjnie lampy biurkowe z takimi źródłami. Lobby żarówkowo-energetyczne trzyma
                rękę na pulsie - diody świecą 100tys.h i mają bardzo mały pobór prądu.
                Nie wiem co mam Ci doradzić - lampa biurkowa faktycznie nie oświetli deski
                architekta. Więc może dwie, albo coś wiszącego z rzędem np. czterech
                regulowanych halogenów 35W.
                • Gość: mif Re: lampa nad stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 09:22
                  www.arinstein-polska.com.pl/lampy_sygnalizacyjne.php
                  www.google.com/search?q=%22diody+%C5%9Bwietlne%22&hl=pl&lr=lang_pl&start=0&sa=N
                  Może pomogłem.
                  • Gość: Spacedreamer Re: lampa nad stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 09:54
                    Lepiej tak:
                    www.google.com/search?hl=pl&q=%22diody+LED%22&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
                    Oświetlenie techniczne i "rozrywkowe" tak, ale w "cywilnym" oświetleniu jescze
                    nie bardzo.
                    Chciałbym jeszcze poprawić bzdurę, którą najprawdopodobniej pod wpływem upału
                    napisałem wcześniej: To 12V halogeny dają jaśniejsze (bielsze) światło - 230V
                    bardziej żółte.
                    • Gość: mif Re: lampa nad stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 11:32
                      Można wykorzystać diody samochodowe, ale przez prostownik (12V).
    • Gość: Pawel Re: lampa nad stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:22
      www.erco.com/products/indoor/task_light/lucy_170/en/en_lucy_intro_1.htm
      swietlowka kompaktowa jest najlepsza - nie grzeje sie, daje duzo swiatla i nie
      jest energooszczedna.
      • Gość: Spacedreamer Re: lampa nad stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:55
        Nie jest energooszczędna? chyba jest. ;-).
        Jak polecasz takie lampy, to podaj jeszcze cenę, bo to dość istotna
        informacja w przypadku Erco ;-).
        • Gość: Pawel Re: lampa nad stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 09:42
          Sorki, jasne, ze jest. Co do ceny to proponuje kontakt z Erco Polska. Moze maja
          jakas specjalna znizke dla architektow :-)
          Moja Lucy ma juz jakies 5 - 6 lat, ale juz wtedy byla kosztowna. W koncu to
          Erco!
    • Gość: Wete Re: lampa nad stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.15, 15:22
      Witam, jeżeli ktoś szuka napawdę dobrych i fajnych lamp to osobście uważam, że może wybrać te produkty kuplampy.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka