Dodaj do ulubionych

Projekt kawalerki

31.07.05, 23:59
Kupuję właśnie kawalerkę i mam możliwość zmiany planów. Orginalne wyglądają tak:

Oryginalny

Pokusiłem się o dokonanie dwóch projektów:

Projekt 1
Projekt 2

Bardzo proszę o pomoc, czy to co zrobiłem wogóle nadaje się do zamieszkania.
Co można by jeszcze poprawić?
Dodam że mieszkanie ma 33,7 m2 + 3,4 m2 loggia
Obserwuj wątek
    • Gość: architekt22 Re: Projekt kawalerki IP: *.acn.waw.pl 01.08.05, 00:03
      brak mi slów..
      koszmarki!!
    • Gość: Spacedreamer Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 07:41
      Oryginalny układ jest z tych 3 najlepszy.
      Zamieniłbym drzwi na przesuwne. Tu potrzeba jakiegoś bajeru,
      może z całą ścianą rozdzielającą łazienkę i przedpokój od kuchni i pokoju
      trzebaby coś fajnego zrobić. Wywalić ściany jest łatwo, ale po otwarciu drzwi
      wejściowych widać całe mieszkanie! - listonosz jednym rzutem oka ogarnie gary w
      kuchni i niepościelone łóżko ;-).
    • Gość: Łysy Re: Projekt kawalerki IP: 81.21.194.* 01.08.05, 09:42
      a jak zamierzasz ta pralke wniesc do lazienki przez drzwi, ktore na oko maja
      jakies 45cm szerokosci? no chyba, ze przed wymurowaniem scian. o wannie nie
      wspominajac.
      • Gość: monika Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 10:40
        Podejdz do tego inaczej. Masz drzwi na balkon. Trzeba tam dojść. Komunikacja
        zdefiniuje Ci układ funkcji, podział na część wypoczynkowo-sypialną, kuchenno-
        jadalną. W tak małym mieszkaniu można nie wydzielać kuchni, chyba, że jest tam
        gaz, ale z tym yez można sobie poradzić. Ja widzę to np.tak,że kuchnię z
        miejscem do jedzenia widzę w kącie przy łazience , wypoczynek w przeciwległym.
        Z jakimś fragmentem rozrzeżbionej ścianki z tv, audio itd. mizy tymi funkcjami.
        To zlikwiduje wgląd na całość, ukryje kuchnię od wejscia.
        Nie piszesz dla ilu osób to studio, jakie meble potrzebujesz tam włożyć. To
        definiuje dalsze rozpatrywanie tematu. Pozdrawiam.
        • Gość: UKata Re: Projekt kawalerki IP: 62.233.175.* 01.08.05, 10:58
          Miszkanie jest przeznaczone dla dwóch osób.
          W mieszkaniu muszą znaleźć się dwa komputery :). To jedyny sprzęt, który jest
          pewny. Resztę bedziemy dokupowali wraz z wprowadzeniem się i zaistaniałymi
          potrzebami.
      • djgpp Re: Projekt kawalerki 01.08.05, 11:06
        Sensownie powiedziane :) Trzeba pamiętać o takich sprawach. Koniecznie większe
        wejście do łazienki. A czy takie usytuawanie na zaokrągleniu jest praktyczne i
        sensowne?
        • Gość: Łysy Re: Projekt kawalerki IP: 81.21.194.* 01.08.05, 11:19
          wszystko sie da, ale zauwaz, ze oscieznic (drzwi) po luku seryjnie nie
          produkuja. poza tym pociaga to za soba szereg konsekwencji jak np. ukladanie
          plytek na scianie po luku o tak niewielkim promieniu. ponadto tak jak obecnie
          wlazisz prosto na pralke, zamiast w otwarta przestrznen, ktorej w tej lazience
          nie jest wcale malo. rozwaz tez lokalizacje sedesu, jesli bedzie zaraz przy
          prostopadlej scianie, bedziesz sie bolesnie uderzal w lokiec ;-)
        • Gość: Spacedreamer Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 11:49
          Jeżeli mieszkanie ma być funkcjonalne, a nie tylko "efektowne", to zapomnij o
          łuczkach - generują straty przestrzeni i dodatkowe koszty przy realizacji
          wyposażenia. Podtrzymuję zdanie, iż pierwotny układ jest optymalny i wymaga
          jedynie kilku drobnych zmian, tzn. ewentualnego odjęcia fragmentów ścian, np.
          między kuchnią a salonem.
          Zacznij od wstawienia kilku elementów wyposażenia na te rysunki, bo się potem
          okaże, że takie przestrzenne się zrobiło, ale nic nie chce się zmieścić.
          • djgpp Re: Projekt kawalerki 01.08.05, 13:12
            Z wyżyn projektowania sprowadzasz mnie na ziemię. Jednak funkcjonalność jest
            wazniejsza od efektowności. Do modyfikacja skłoniła mnie zbyt mała łazienka i
            zbyt duża kuchnia. Jednak co można z łazienką zrobić aby ją powiększyć a
            jednocześnie nie wywoływać nadmiernej ciasnoty w przedpokoju?
            Sądziłem, że łuk zwiększy gabaryty a w przedpokoju ciągle mimo wszystko będzie
            wystarczająca wolna przestrzeń. Dość zależy mi na większej - przyjemniejszej
            łazience.
            • Gość: monika Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 14:16
              Rzeczwiście. W tym wszystkim chodzi jednak o zupełnie coś innego. Nie o łuczek,
              zabiegi formalne - tu trzeba spojrzeć całościowo i wyjdzie. Wiesz, gdzie masz
              problem, a próbujesz rozwiązać zupełnie inny. Od tego są fachowcy.Tu nikt Ci
              problemu słowami nie rozwiąże. A uparłeś się na wyginanie ścianek. Wydaje Ci
              się,że to takie proste. Nic bardziej błędnego. Zostaw to, wez parę groszy i
              idz do architekta.
            • Gość: Spacedreamer Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 15:29
              Monika częściowo mnie wyręczyła - dzięki.
              Dodam jednak, że nigdzie Cię nie sprowadzam - architekt jest od tego,
              aby dobrze zaplanowaną funkcję efektownie ubrać!
              Zamiast powiększać łazienkę, z której korzysta się 1h dziennie, pomyśl czy nie
              przeszklić części ściany pomiędzy nią, a salonem. Tylko nie jakieś rozrzucone
              luksfery, bo Cię znajdę i zabiję, tylko tafla mlecznego szkła o szer. np. 60-
              70cm od podłogi do stropu.
              Przyłączam się do zdania Moniki - ktoś to powinien zaprojektować.
            • djgpp Re: Projekt kawalerki 01.08.05, 15:52
              W takim razie skoro mówicie, że ktoś powienien zaprojektowa. Czy jest może ktoś
              chętny do pomocy? Ile to może kosztować? Dodam, że jestem z Wa-wy
              • Gość: Łysy Re: Projekt kawalerki IP: 81.21.194.* 01.08.05, 16:11
                no! hulaj dusza...
              • Gość: Spacedreamer Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 16:19
                Niektórzy tutaj mają swoje zasady, ale jeśli założysz nowy wątek
                z taką prośbą.... będzie w czym wybierać ;-).
                • Gość: monika Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 16:30
                  Masz rację Spacedreamer, nowy post i oferty się posypią. Ale zdaje się nie od
                  nas.
                  • Gość: Spacedreamer Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 17:02
                    No nie, my na pewno nie.
                    Niestety "djgpp" - najlepsi są poza zasięgiem ;-))))))).
                    • Gość: monika Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 17:49
                      Ale zapewne sam przyznasz, że w ramach rozrywek umysłowych da się z tego zrobić
                      cacuszko! Co do zasięgu, to jak sie szuka to się znajdzie, ni nie?
                      • Gość: Spacedreamer Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 18:33
                        Pewnie, że tak. Bardzo przyjemnie projektuje się
                        nieduże rzeczy. Często mi się takie zdarzają - trudne, wymagające, ale bardzo
                        przyjemne.
                        Jean Nouvel powiedział kiedyś, że łatwiej jest zaprojektować dobrą filharmonię,
                        niż dobre krzesło.
                        Mnie nie jest trudno znaleźć ;-).
                    • djgpp Re: Projekt kawalerki 01.08.05, 17:57
                      Ale to czemu poza zasięgiem? Myślałem głównie o osbach, które już się
                      wypowiadały w tym wątku. W końcu to Wy mi odpowiedzieliście na problem, a nie
                      ktoś inny? Dlaczego zatem nie zaproponować usług?
                      • Gość: Łysy Re: Projekt kawalerki IP: 81.21.194.* 01.08.05, 18:11
                        odcinek 2: kuszenie
                        ;-DDDDD
                        • Gość: Spacedreamer Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 18:43
                          Eee tam, twardzi jesteśmy.
                          Monika mówi, że jak ktoś poszuka to może znaleźć.
                          Dla ułatwienia mogę powiedzieć, że nie jestem z ..., a zresztą.
                          • Gość: monika Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 19:02
                            Jestem z prowincji i nie wypada mi zasmiecac stolicy.
                            • djgpp Re: Projekt kawalerki 01.08.05, 19:44
                              Ja również jestem z prowincji, z dość małej wsi pod Piotrkowem Tryb. dokładniej
                              :) A tutaj chodziło mi bardziej o to, że aktualnie mieszkam w Wa-wie
                              • Gość: Spacedreamer Re: Projekt kawalerki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 20:10
                                Ja wiedziałem, że Ty swój człowiek jesteś, ale my z Moniką i jeszcze kilka osób
                                traktujemy to forum jako dyskusyjne, a nie jako platformę d/s kontaktów z
                                klientami.
                                Poza tym ja mam daleko do Warszawy i Piotrkowa więc żeby się opłacało i Tobie i
                                mi, musielibyśmy ten projekt uzgadniać via internet, a nie wiem czy to
                                odpowiadałoby Ci. Ale to tak sobie gadam, bo zasady mam niezłomne. Chyba, że
                                mnie znajdziesz "normalną" drogą.
                                • pishor Re: Projekt kawalerki 01.08.05, 21:39
                                  Ma się te zasady:))) A co!
                                  • Gość: Łysy dlugo nie trzeba bylo czekac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 21:55
                                    dlugo nie trzeba bylo czekac,
                                    ma sie te zasady, powiedzial pan slawek, podpisujac sie sygnaturka z linkiem do
                                    wlasnego podworka.
                                    • pishor Re: dlugo nie trzeba bylo czekac 01.08.05, 22:02
                                      Taa. Długo nie trzeba było czekać.Faktycznie. Nie ma to jak bezinteresownie
                                      komuś przysr...Dla Twojej informacji .Akurat w stosunku do Spacedreamera miał
                                      to być ŻYCZLIWY przytyk (bo wiesz - istnieje coś takiego jak życzliwość na
                                      forum - wiem ,że trudno w to uwierzyć ale...)- chwilę nie miałem z nim okazji
                                      wymieniać poglądów.Jak to było? Uderz w stół, a nożyce się odezwą? Nie nie.
                                      Wpieprzać się między wódkę, a zakąskę.Mimo wszystko - pozdrawiam.
                                      • Gość: Spacedreamer Re: dlugo nie trzeba bylo czekac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:15
                                        Panowie! Easy, easy! Nie ma się o co bić, choć pora jak najbardziej ;-).
                                      • Gość: Łysy Re: dlugo nie trzeba bylo czekac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:16
                                        no racja. przeciez moglem sie nie odzywac. udawac ze nie widze sygnaturki. o ja
                                        glupi.
                                        • pishor Re: dlugo nie trzeba bylo czekac 01.08.05, 22:19
                                          Dzizys! Ale tak konkretnie to o co Ci chodzi? O ten link, który mogłeś olać?
                                          Przynajmniej wiesz z kim masz do czynienia.W przeciwieństwie do mnie...
                                        • Gość: monika Re: dlugo nie trzeba bylo czekac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:22
                                          Kazdy ma inne zasady. Pishor dodaje link zawsze, reszta jest incognito.
                                          A pyskówka jak na targu. Trzeba brać zlecenie i nie bedzie tematu.
                                          • Gość: Spacedreamer Re: dlugo nie trzeba bylo czekac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:26
                                            Dobra! ja biorę!!!
                                            • Gość: Łysy Re: dlugo nie trzeba bylo czekac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:28
                                              uff. dzieki.
                                              pzdr
                                            • pishor Re: dlugo nie trzeba bylo czekac 01.08.05, 23:07
                                              I ja! I ja! :))
                                          • pishor Re: dlugo nie trzeba bylo czekac 01.08.05, 23:07
                                            Dzięki :))
                                            • architerror Re: dlugo nie trzeba bylo czekac 03.08.05, 00:20
                                              stary, daj na luz z ta autoreklamą bo popisywac to się nie masz czym, ot co.
                                              • Gość: monika do architerrora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 09:38
                                                Jeden się podpisuje, drugi nie, zapewne Ty masz czym sie pochwalić. Zrób to,
                                                daj dobry przykład. Ale odwagi tak jak pishorowi Ci nie starczy. Chętnie
                                                skomentuję Twój zapewne bogaty dorobek. Czekam niecerpliwie, architerrorze!
                                                • architerror Re: do architerrora 03.08.05, 10:00
                                                  strony na razie nie mam, moze wkrotce powstanie. oczywiscie mam kilka projektow
                                                  ktorymi nie ma sie co chwalic bo i po co gnioty ludziom pokazywac i o to wlasnie
                                                  apeluje.
                                                  • Gość: monika Re: do architerrora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:11
                                                    Przynajmniej szczerze. Gnioty to tez dzieła architekta. Nie ma się co wstydzić.
                                                  • architerror Re: do architerrora 03.08.05, 10:20
                                                    no nie ma, ale po co to pokazywac? jeszcze jak pomiedzy nimi jakies dobre
                                                    projekty sa to ok, ale jak same gnioty?
                                                  • Gość: monika Re: do architerrora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:36
                                                    O gustach trudno dyskutować. A moze o to chodzi, więcej przyzwoitego rzemiosła,
                                                    mniej sztuki. Bronię pishora, bo ma odwage, a Ty nie.
                                                  • architerror Re: do architerrora 03.08.05, 10:37
                                                    strony jeszcze nie mam, co mam opowiesci snuc o swoich projektach???
                                                  • Gość: Łysy Re: do architerrora IP: 81.21.194.* 03.08.05, 10:38
                                                    opowiedz.
                                                  • architerror Re: do architerrora 03.08.05, 10:45
                                                    za siedmiom gorami, za siedmioma lasami, za siedmioma morzami, stal sobie moj
                                                    super projekt.....
                                                  • Gość: Łysy Re: do architerrora IP: 81.21.194.* 03.08.05, 10:49
                                                    stal? a czemu juz nie stoi?
                                                  • architerror Re: do architerrora 03.08.05, 10:51
                                                    jakis studenciak za dwie stowy przeprojektowal
                                                  • pishor Re: do architerrora 03.08.05, 23:07
                                                    Ja zaczekam.Ale obawiam się ,że KILKA projektów to trochę mało żeby wogóle się
                                                    odzywać.Szcególnie jeśli nie ma się czym chwalić :)))Ale póki co nie zniechęcaj
                                                    się .Z czasem , może w końcu coś Ci wyjdzie...
                                                  • architerror Re: do architerrora 04.08.05, 11:31
                                                    nie chodzilo mi o to czy mem lepsze projekty od ciebie czy nie, bo nie o mnie tu
                                                    chodzi.
                                                    jak nie moze do ciebie dotrzec, ze kiepsko projektujesz to kup sobie kilka gazet
                                                    o architekturze i POPATRZ
                                                  • pishor Re: do architerrora 04.08.05, 21:48
                                                    Cóż. Nie spodziewałem się,że usłyszę od Ciebie JAKIKOLWIEK argument na poparcie
                                                    Twojej tezy.I tu mnie zaskoczyłeś.Gazety powiadasz? No tak. Że też wcześniej na
                                                    to nie wpadłem! Jutro gonię do kiosku. Nakupię sobie gazet. Powycinam i z tego
                                                    będę sklejał swoje projekty.Ha!To przecież takie proste.Ale ale.Może podrzucisz
                                                    mi kilka tytułów? Bardzo proszę.
                                                  • architerror Re: do architerrora 05.08.05, 01:19
                                                    nie wiesz jakie tytuly
                                                    no coż, widzę ze to jest jak rozmawianie ze ślepym o kolorach
                                                    goscia niedzielnego sobie kup
                                                  • Gość: reptor Re: do pishora IP: 5.6.2D* / *.nokia.com 05.08.05, 09:38
                                                    Sorrki z sie wtrace, ale sam sie prosiles o argumenty. Widac stary, ze
                                                    konczyles ASP i z rzezby byles taki sobie. Twoja domena i punktem wspolnym
                                                    projektow, ktore prezentujesz jest przerost formy nad trescia w zakresie
                                                    sufitow podwieszanych. Ty po prostu kochasz cos podwiesic z karton gipsu.
                                                    Wskazowka... Patrz galeria, przykladowo wizualka publiczne07.html. A juz
                                                    mistrzostwo swiata to sufit w wizualce pokoje08.html. To na poczatek a
                                                    reszta.... a zreszta co tam.... koniec komentarza. Pewnie klienci Cie to tego
                                                    zmuszali :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka